Autisme in de zorg- en hulpverlening

 • Autisme in de zorg

  Heb je als zorgprofessional, wijkteam-medewerker, of mantelzorger te maken met mensen met autisme? Zou jij jouw inlevingsvermogen, inzicht en vaardigheden willen optimaliseren?

  Vergroot je inzicht en verdiep je kennis op het gebied van autisme. Zo kun jij nog meer bereiken bij cliënten met autisme.


“Wat een inspirerende twee dagen cursus over autisme en prikkelverwerking wat niet in hokjes is te plaatsen! Echt een verdieping als je meer wilt weten over interne prikkels en over en onderprikkeling”
Aukje Span - Talant

Autisme in de zorg- en hulpverlening

Cliënten met autisme hebben een andere manier van informatie- en prikkelverwerking. Zij hebben vaker te maken met:

Overprikkeling
Een ‘overweldiging’ door bijvoorbeeld geluiden, geuren, licht, kleding, gedachten en emoties.

Onderprikkeling (en/of)
Informatie uit de omgeving of vanuit het lichaam die niet doordringt naar het bewustzijn.

Mensen met autisme komen regelmatig in aanraking met zorg. Bovengemiddeld veel mensen met autisme ervaren voortdurend stress. Dit kan voortkomen uit onder- of overprikkeling. Dit heeft een enorme impact op hun welzijn en belemmert hun ontwikkeling. Hoe kun je cliënten ondersteunen tot (meer) balans en zelfregie?

Ontdek Autisme verzorgt lezingen, workshops en trainingen voor zorgprofessionals. Op elk gewenst niveau. Aanvullend bieden we een e-learning en certificaat met accreditatie aan.

Wil jij jouw inzicht in autisme vergroten? Ontdek hoe jij nog effectiever communiceert.

Wij bieden praktische presentaties in samenwerking met ervaringsdeskundige trainers. Alle programma’s hebben een afwisseling tussen doen, luisteren, reflectie en praktische tips.

Vanuit Ontdek Autisme bieden wij trainingen met een open-inschrijving en incompany.  We vergroten je inzicht en verdiepen je kennis op het gebied van autisme. Sluit je aan als individuele professional, of vraag via deze link om een incompany training voor het gehele team.

 

Kortdurende presentaties

Kortdurende presentaties (1-3 uur):

 • Autisme Belevingscircuit
  Ervaar de impact van autisme op mensen met autisme, voel de kwetsbaarheid en ontdek jouw invloed op mensen met autisme. Ontdek tips en handvatten, die kunnen leiden tot een betere communicatie.
  Kenmerken: Praktisch aan de slag met de opdrachten uit het Belevingscircuit, afgewisseld met ervaringsverhalen en de minimaal benodigde theorie. Ondanks de verwarrende en prikkelende opdrachten zijn geïnteresseerde deelnemers met autisme ook welkom. Vraag ons even als je twijfelt, ons circuit is namelijk juist niet autismevriendelijk, we willen de deelnemers uit hun comfortzone hebben. Deze korte workshop is niet geschikt als psycho-educatie, hiervoor adviseren we andere trainingen.

 • Hoe sluit je aan bij zorgvragers met autisme (en een verstandelijke beperking)?
  Een dynamische, korte en krachtige workshop vol ervaring, waarbij je zelf de antwoorden ontdekt op je eigen vragen. Er is voldoende ruimte voor vragen en we zullen ons best doen om aan te sluiten bij de beleving van de deelnemers. We bieden je indringende ervaringen zodat je zelf de antwoorden ontdekt op de ingebrachte vragen.
  Kenmerken: Korte theorie, ervaringsverhalen, confronterende ervaringen, antwoorden op vragen en praktisch aan de slag. Ondanks de verwarrende en prikkelende opdrachten zijn geïnteresseerde deelnemers met autisme ook welkom. Vraag ons even als je twijfelt, deze workshop is namelijk niet autismevriendelijk, we zoeken de dynamiek en koppelen alle ervaringen aan elkaar.

 • Balansmeter; prikkelverwerking en stress
  Bovengemiddeld veel mensen met autisme ervaren voortdurend stress, wat onder kan voortkomen uit onder- of overprikkeling. Dit heeft een enorme impact op hun welzijn en belemmert hun ontwikkeling. Met behulp van de balansmeter krijg je meer inzicht in de factoren, prikkelverwerking en symptomen die leiden tot terugval, of juist meer ontspanning. We ondersteunen je tijdens de workshop om deze inzichten effectief op maat te verwerken in een adequaat signaleringsplan.
  Kenmerken: De deelnemers kunnen zich voorbereiden aan de hand van de online training. Tijdens de workshop bieden we ervaringsverhalen en theorie, waarna we actief aan de slag gaan met het invullen en oefenen met de de balansmeter en signaleringsplan. De workshop is ook in te korten tot een inspiratie-sessie met alleen de balansmeter van ongeveer een uur.
Modulaire dagtrainingen

Hieronder staan onze losse dagtrainingen, deze kunnen we volledig op maat aanbieden.

Onderwijs in modules -‘Balans vinden bij autisme’

We bieden zes dagtrainingen rondom het thema ‘Balans vinden bij autisme’. De scholing is opgebouwd uit verschillende modules, die chronologisch, of los van elkaar zonder specifieke volgorde te volgen.

De deelnemers krijgen via de voorbereidende e-learning ongeveer een gelijk startniveau kennisniveau aan de hand van de voorbereidende E-learning.
We bieden de live-bijeenkomsten in samenwerking met ervaringsdeskundige trainers, met afwisseling tussen doen, luisteren, reflectie en (samenwerkings)opdrachten. Zo leer je geen trucjes, maar ontdek je welke manier bij jou past en welke je op een logische manier gaat toepassen. Stapsgewijs verdiep je zo je kennis en ontdek je handvatten die de interne rust en balans beïnvloeden. 

Ontdek hieronder welke module aansluit bij jouw interesse en doelen. Voor vragen en opmerkingen kun je ons bellen via 0647374773. Meld je onderaan deze pagina aan voor een of meerdere bijeenkomsten, of vraag ons om een offerte voor een incompany training. 

Autisme-onderwijs in zes dagtrainingen:

Basistraining: 
Je ontdekt de bouwstenen van een prettige onderlinge communicatie. Je wordt je bewust van de kracht van een gelijkwaardige en begripvolle basishouding. Je ontdekt factoren die de draagkracht vergroten en de draaglast verkleinen. Je versterk je ‘fundament’ van kennis en leert deze toepassen in jouw situatie. Je leert hoe je met maatwerk kunt aansluiten, zodat je ontwikkelingsmogelijkheden stimuleert en balans vergroot.

Balansmeter:
Ontdek hoe je je balans kan versterken door het ‘denken, voelen, doen en willen’ te beïnvloeden. Door bijvoorbeeld op een andere manier te denken, het gevoel te beïnvloeden, iets anders te doen of iets minder te willen krijg je invloed op je levenskwaliteit. Bij mensen met autisme werken algemene tips lang niet altijd, vanwege een andere informatie- en prikkelverwerking. Bij ieder persoon is er iets anders nodig en wat bij de een werkt, werkt soms tegenover gesteld bij de ander. Tijdens deze trainingen geven we context, ervaringsverhalen, voorbeelden en sluiten aan op jouw vraag. Zo kun je effectiever inzetten op wat er nodig is.
Praktisch: Tijdens de groepsbijeenkomst ontdek je met behulp van de coachings-kaartjes en  ‘De Balansmeter’ jezelf en anderen te ondersteunen.

Prikkelverwerking: Theorie, ervaringsverhalen en sensorisch profiel.  
Overzicht en verbanden tussen autisme-specifieke-prikkelverwerking-symptomen. Inspiratie en kennis over de nieuwste mogelijkheden op het gebied van de prikkelverwerking, zoals de invloed op ontwikkeling vanuit reflex integratie.
Aanvullend krijg je kennis over het sensorisch profiel van Winnie Dunn. Je leert hierbij over voorkeuren voor minder of meer prikkels passieve en actieve reactie-patronen. Met behulp van zo’n profiel krijg je meer grip op de achterliggende behoeften van gedrag en invloed op balans. Je word je meer bewust van de verschillende behoeften aan prikkels en de natuurlijke strategieën hoe mensen hiermee omgaan. Zo krijg je meer houvast om de prikkelverwerking ten voordele te beïnvloeden. Zo krijg je meer regie over je prikkelbalans en ontwikkelingsmogelijkheden in de (nabije) toekomst.

Autismekompas
Autisme kan in allerlei gewone, dagelijkse situaties leiden tot misverstanden en onbegrepen gedrag. Reageren op het gedrag heeft niet altijd invloed op de oorzaak, dus dat zal doorgaans niet leiden tot nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden. Met het Autismekompas krijg je een hulpmiddel om gedrag en gevoelens in een context te plaatsen en om te begrijpen wat je in die situaties kunt doen. Het Autismekompas biedt handreikingen naar nieuwe interventies, ter optimalisatie van de levenskwaliteit.

Signalerings- en leefstijlplan
Mensen met autisme hebben een andere informatie- en prikkelverwerking. Hierdoor is er eerder kans op een verstoring van de balans. Tips vanuit de omgeving sluiten helaas niet altijd aan, want bij een persoon met autisme is er maatwerk nodig.  Met een uniek en individueel signaleringsplan krijg je een hulpmiddel om dreigende instabiliteit te herkennen en te voorkomen. Je krijg meer vat op persoonlijke waarschuwingssignalen, zodat je tijdig kan reageren. Met deze dagtraining, geven we inzicht, handvatten en concrete werkbladen om aansluitend een persoonlijk leefstijlplan te maken, die met maatwerk ondersteunt naar (meer) balans en zelfregie.

Comorbiditeit (raakvlakken met autisme)
Autisme heeft raakvlakken met andere diagnoses en kwetsbaarheden. Hier wordt steeds meer over bekend en betrokkenen zijn zich steeds bewuster dat niet alles te verklaren valt uit autisme. Soms komen er tegelijkertijd twee diagnoses bij één persoon voor; we noemen dit ook wel ‘comorbiditeit’. Gedrag kan dan voortkomen uit twee verschillende diagnoses, zodat het moeilijk te bepalen is welke diagnose wat veroorzaakt. Al die verschillende diagnoses levert  verwarring op; wat komt waar vandaan, wat heeft invloed op elkaar en hoe sluit het een het ander niet uit? Via deze dagtraining krijg je hier meer zicht op en leer je opnieuw te kijken naar de persoon zelf. Zo willen we je inspireren met antwoorden op je vragen en handvatten bieden voor meer maatwerk.

 

Klik hier voor meer informatie over de modulaire trainingen om je individueel aan te melden

Wie zijn wij?

Wie zijn wij? 

Onze trainingen, lezingen, workshops en congressen worden uitgevoerd door de trainingsorganisatie Ontdek Autisme. Deze is opgericht door autismecoach en trainer Jasper Kok-Roosjen. Samen met een groep van ervaringsdeskundige trainers hebben wij ruime ervaring in het bieden van voorlichting. Wij bedienen diverse particulieren, het onderwijs, zorginstellingen, reisorganisaties, en diverse profit en non-profitorganisaties als Mama Vita, AIC’s, Scouting, Stichting Balans en de Nederlandse Vereniging van Autisme. Lees hieronder bij de reviews hun bevindingen.

Visie: Een begripvolle houding is het uitgangspunt

Iedere persoon is uniek, dus autisme uit zich ook bij iedereen anders: het kan zelfs bij een persoon variëren met diens leeftijd, per dag en per uur. Tijdens onze trainingen inspireren wij je om aandacht te geven aan het ontwikkelen van talenten en vaardigheden. Wij geloven en ervaren dat je met inzicht, oefening en adequate ondersteuning nieuwe vaardigheden aan kunt leren en kunt veranderen. We zullen dus ook zeker praktisch aan het werk gaan rondom communicatie, dagelijkse interacties, intrinsieke motivatie en balans. We ondersteunen je om nieuwe uitgangspunten te onderzoeken en bieden oefeningen om je nieuwe inzichten toe te passen.

De diagnose autisme beperkt een persoon niet tot het eindpunt van het ontwikkelingsproces, maar vormt het begin van een alternatieve route om verder tot bloei te komen.

Wil je individueel aansluiten?

Interesse in een training als individu?

Ontdek Autisme biedt op diverse locaties in Nederland openbare trainingen voor particulieren en professionals. Ben je geïnteresseerd om een training te volgen? Klik op deze link om te zien met welke trainingen wij aanbieden door heel Nederland.

Interesse in een incompany-training

Incompany trainingen op maat

Ontdek Autisme biedt op iedere locatie een training op maat. We bieden inzicht en brengen tegelijkertijd de nuance aan, want ieder persoon is uniek met eigen wensen, kwetsbaarheden en talenten. Stap voor stap helpen we je om tot maatwerkoplossingen te komen. Ter inspiratie staan hierboven suggesties voor groepsbijeenkomsten. We kunnen deze aanpassen en aansluitend op jouw wens aanbieden. We bieden trainingen op maat voor particulieren en professionals met interesse vanuit de zorg & hulpverlening (denk ook mensen met autisme en een verstandelijke beperking, werkomgevingonderwijs en dienstverlening. Klik op de voorgaande linken voor meer toelichting, reviews en voorbeelden van reeds gegeven presentaties. Klik op deze link voor een offerte aanvraag.
Als je liever persoonlijk contact wilt kun je ons bellen via 0647374773.

Reviews

Reviews

Hieronder een paar quotes van enkele werkgevers die reageerden via LinkedIn.

Prue Post – Kinder- en jeugdpsycholoog bij Dokter Bosman

De Basistraining autisme raad ik iedereen aan die meer wil leren over de belevingswereld en informatieverwerking van mensen met autisme. Dankzij praktijkvoorbeelden, ervaringsdeskundigen en leuke opdrachten wordt hier op een mooie manier aandacht aan besteed.

Marieke Verlee – orthopedagoog bij stichting Pim

Leerzaam, mooie koppeling naar de praktijk, herkenbaar enbruikbaar, concreet, afwisselend en waardevol om verhalen van ervaringsdeskundigen te horen.   

Annet Versantvoort (Head of education at P.I. Vught)

“Het belevingscircuit van Ontdek Autisme is 17x uitgevoerd in 4 weken en werd door de medewerkers ervaren als leerzaam. Dit vooral door de laagdrempeligheid en de confrontatie.  Het team bereikte dat de medewerkers in de PI Vught meer inzicht hebben gekregen in de specifieke problematiek van mensen met autisme. Spelenderwijs werd men zich bewust van de invloed van autisme op het dagelijks functioneren. Kortom een geslaagde vorm van deskundigheidsbevordering.”

Uitspraak n.a.v. een project voor de Penitentiaire Inrichting in Vught, waarbij we het Belevingscircuit 17 x hebben uitgevoerd voor de medewerkers.

M. Aardema- Hoofd Talant (instelling voor de Verstandelijke Gehandicaptenzorg & Langdurige zorg (WLZ)

“Hier en daar heb ik gevraagd wat men vond van jullie training. De reacties zijn uiterst positief. Ook de ervarings deskundigen hebben grote indruk op de begeleiders gemaakt. Hele goede en praktische voorbeelden. Het maakt begeleiders heel bewust weer hoe om te gaan met autisme en dat iedere vorm van autisme ook anders is. Zeer zeer waardevol!”

Uitspraak werd met ons gedeeld, n.a.v. 2 verkorte Autisme Belevingscircuits voor 2 groepen van samen ±120 personen, met toestemming gedeeld.

Femke Hamburger – ouder

“Jasper begeleidt een van mijn zoons met autisme, en een van mijn sparringpartners voor innovatie beschermd wonen voor (jonge) mensen met ggz-problematiek. Ik ken Jasper als uitermate ervaren met vele vormen van autisme, en grote bewustheid van de gevolgen ervan op alle levensgebieden. Heel betrokken (professionele nabijheid) en enthousiast, denkend in mogelijkheden i.p.v. beperkingen. En gelukkig ook erg praktisch. Jasper heeft een groot (landelijk) netwerk, en brengt mensen met elkaar in verbinding. Autismehulpverleners, maar ook mensen die niet zoveel met autisme hebben, maar andere kennis of ervaring. Ik vind Jasper een goed voorbeeld van hoe om te gaan met mensen met autisme en anderen met vragen daarover, nooit betuttelend of betweterig, maar een open en nieuwsgierige meedenker. “

Bram Bakker (psychiater):

“ Fantastische training / nascholing over autisme. Niet de DSM-diagnose, maar de trekken.
Die iedereen in meer of mindere mate natuurlijk heeft…. Hoe gaan we daarmee om? Een aanrader! ”

Uitspraak n.a.v. een training voor het Medisch Expertise Centrum ‘Ergatis’ op het gebied van Arbeid en Gezondheid

Janneke van Bockel – auteur van o.a. IJskastmoeder en ouderschapsdeskundige

“Op de Verwendag voor ouders van een kind met autisme organiseerde Jasper een laagdrempelige ‘inloop-workshop’ met het Autisme Belevings Circuit die enthousiast ontvangen werd. “Zeer handig en leuk, volgend jaar alsjeblieft langer!” stond er op het evaluatieformulier. In de ongedwongen sfeer die Jasper creëert vatten mensen moed om iets nieuws en spannends uit te proberen waarbij ze door hem geholpen worden de opgedane ervaring te verbinden met kennis van autisme. Ervaringsleren is bij Jasper zo in goede handen.”