Autisme in de zorg- en hulpverlening

 • Autisme in de zorg

  Heb je als zorgprofessional, wijkteam-medewerker, of mantelzorger te maken met mensen met autisme? Zou jij jouw inlevingsvermogen, inzicht en vaardigheden willen optimaliseren?

  Vergroot je inzicht en verdiep je kennis op het gebied van autisme. Zo kun jij nog meer bereiken bij cliënten met autisme.


“Wat een inspirerende twee dagen cursus over autisme en prikkelverwerking wat niet in hokjes is te plaatsen! Echt een verdieping als je meer wilt weten over interne prikkels en over en onderprikkeling”
Aukje Span - Talant

Autisme in de zorg- en hulpverlening

Mensen met autisme komen regelmatig in aanraking met zorg. Bovengemiddeld veel mensen met autisme ervaren voortdurend stress. Dit kan voortkomen uit onder- of overprikkeling. Dit heeft een enorme impact op hun welzijn en belemmert hun ontwikkeling. Hoe kun je cliënten ondersteunen tot (meer) balans en zelfregie?

Iedere persoon is uniek, dus ook autisme uit zich bij iedereen anders. Het varieert per leeftijd, context en tijdstip. Tijdens onze trainingen inspireren wij je om aandacht te geven aan het ontwikkelen van talenten en vaardigheden. Een begripvolle houding is het uitgangspunt. We gaan praktisch aan het werk rondom communicatie, dagelijkse interacties, intrinsieke motivatie en balans.

De diagnose autisme beperkt een persoon niet tot het eindpunt van het ontwikkelingsproces, maar vormt het begin van een alternatieve route om verder tot bloei te komen.

Ontdek Autisme verzorgt lezingen, workshops en trainingen voor zorgprofessionals. Op elk gewenst niveau. Aanvullend bieden we een e-learning en certificaat met accreditatie aan.

Wil jij jouw inzicht in autisme vergroten? Ontdek hoe jij nog effectiever communiceert.

Wij bieden praktische presentaties in samenwerking met ervaringsdeskundige trainers. Alle programma’s hebben een afwisseling tussen doen, luisteren, reflectie en praktische tips.

Vanuit Ontdek Autisme bieden wij trainingen met een open-inschrijving en incompany.  We vergroten je inzicht en verdiepen je kennis op het gebied van autisme. Sluit je aan als individuele professional, of vraag via deze link om een incompany training voor het gehele team.

 

Over Ontdek Autisme

Ontdek Autisme is opgericht door Jasper Kok-Roosjen. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met mensen met autisme en heeft zich de afgelopen 10 jaar gespecialiseerd in coaching, trainen van teams, video interactiebegeleiding, het opmaken van een sensorisch profiel en oplossingsgericht werken. Dit allemaal rondom het specifieke onderwerp autisme. Hij heeft zich omringt door een team van ervaringsdeskundige trainers, die het bedrijf bijzonder en uniek maakt. 

Lees hier meer over ons team.

De diagnose autisme beperkt een persoon niet tot het eindpunt van het ontwikkelingsproces, maar vormt het begin van een alternatieve route om verder tot bloei te komen.

Ieder persoon is uniek. Autisme uit zich dan ook bij iedereen anders. Er is geen pasklare oplossing voor iedereen. Wij inspireren je om op een andere manier te kijken naar mensen met autisme. Ontdek hier onze visie.

Wij bedienen zowel profit als non-profitorganisaties, waaronder de Nederlandse Vereniging van Arbeid, Fontys Hogeschool ICT, Ergatis en het UWV.

Greep uit ons aanbod

Ontdek Autisme biedt op iedere locatie trainingen, lezingen en advies op maat aan. Ben je geïnteresseerd in een incompany training? Klik op deze link om te ontdekken wat wij voor jou of jouw team kunnen betekenen of bel 06 47 37 47 73.

Onze tarieven zijn vrijgesteld van btw. Ontdek Autisme staat vermeld als Kort Beroepsonderwijs in het CRKBO register.

Hieronder volgt een greep uit onze mogelijkheden.

 

Presentaties, lezingen & webinars (1-3 uur)

Elke presentatie is zowel online als op locatie uit te voeren. Tevens kan elke presentatie volledig op maat gemaakt worden.

 • Autisme in persoonlijke relaties:
  Een andere prikkelverwerking kan van grote invloed zijn op relaties. Een korte theoretische inleiding en persoonlijke verhalen rond om ‘leven met autisme’.

 

Dagtrainingen (7-12 uur)

Balans vinden bij autisme. Dit is de rode draad van al onze trainingen. De scholing is opgebouwd uit verschillende modules. Deze zijn chronologisch of los van elkaar zonder specifieke volgorde te volgen. Na het voltooien ontvang je een certificaat. De trainingen zijn tevens geaccrediteerd.

 • Basistraining: Versterk je ‘fundament’ van kennis over autisme. Je leert hoe je met maatwerk kunt aansluiten, zodat je ontwikkelingsmogelijkheden stimuleert en balans vergroot.
 • Balansmeter:
  Ontdek hoe je balans kan versterken door het ‘denken, voelen, doen en willen’ te beïnvloeden. Zo
  kun je effectiever inzetten op wat er nodig is.
 • Prikkelverwerking:
  Mensen met autisme verwerken prikkels anders. Ontdek hoe je prikkelverwerking ten voordele
  beïnvloedt. Krijg meer regie over de prikkelbalans en ontwikkelingsmogelijkheden.
 • Autismekompas:
  Met het Autismekompas krijg je een hulpmiddel om gedrag en gevoelens in een context te
  plaatsen. Zo begrijp je wat je in die situaties kunt doen.
 • Signalerings- en leefstijlplan:
  Herken en voorkom dreigende instabiliteit met het unieke signaleringsplan. Daarnaast leer je met
  het persoonlijke leefstijlplan te ondersteunen naar (meer) balans en zelfregie.
 • Comorbiditeit:
  Wanneer één persoon meerdere diagnoses heeft, noemen we dit ook wel ‘comorbiditeit’. Leer
  opnieuw te kijken naar de persoon zelf i.p.v. enkel de diagnoses.

 

Workshops

Kies het thema dat aansluit bij jouw doelen en interesses. Iedere groepsbijeenkomst heeft een inspirerend en verbindend doel. Ze zijn geschikt voor mensen met autisme, naasten en professionals. Stapsgewijs krijg je de antwoorden op jouw vragen en ontdek je praktische tips.

 • Aansluiten bij mensen met autisme:
  Een dynamische, korte en krachtige workshop vol ervaring. Ontdek zelf de antwoorden op je eigen vragen en krijg een lading autismevriendelijke tips.
 • Autisme Belevingscircuit:
  Ervaar de impact van autisme op mensen met autisme. Voel de kwetsbaarheid en ontdek jouw invloed op mensen met autisme.

 

Advies & ondersteuning

Wij bieden advies en ondersteuning aan professionals bij complexe vraagstukken. Wij bieden inzicht om gedrag en gevoelens vanuit een breed perspectief te onderzoeken, zodat je meer grip krijgt op nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden. We ondersteunen je en geven aansluitende tips, zodat je (samen) weer verder kunt.

Jouw (hulp)vraag is ons uitgangspunt. Wij luisteren, vragen door en brengen samen met jou het vraagstuk in kaart. Aansluitend geven wij onafhankelijk advies.

Uiteraard willen we ook meedenken over hoe je het advies kunt uitvoeren. Gedurende het traject bieden we indien gewenst ondersteuning aan.

 

E-learnings

Flexibel leren waar en wanneer jij wilt. We hebben verschillende e-learning modules waarmee jij beter met autisme leert omgaan. Door modellen, tips en inzichten vanuit de praktijk en wetenschap. Ontdek er alles over op deze pagina.

 

Individueel aansluiten

Je bent van harte welkom op diverse locatie in Nederland. Ontdek Autisme verzorgt openbare trainingen voor professionals en particulieren. Benieuwd waar en wanneer je een training kunt volgen? Klik hier om naar de agenda te gaan.

 

Op maat

Elke organisatie is anders. Eigenlijk een beetje zoals met mensen. Wij leren je immers ook op maat om te gaan met mensen die autisme hebben. Daarom zijn al onze programma’s aan te passen op jouw organisatie en specifieke wens(en).

Wij komen graag naar je toe op iedere locatie. Wat zijn jouw wensen? Klik op deze link om een aanvraag te doen.

 

Meer mogelijkheden

Naast het uitgebreide bovenstaande aanbod, bieden we ook de volgende mogelijkheden:

 • Groeps- of individuele gesprekken (mogelijk via Teams)
 • Kortdurend coachingstraject
 • Sensorisch profiel opmaken, een realistisch plan om goed te blijven functioneren
 • Video interactie begeleiding (VIB), door middel van videobeelden samen terugkijken naar effectieve onderlinge communicatie
Reviews

Klik op de sterren om een kijkje te nemen bij onze reviews. Diverse organisaties gingen u voor.

Hieronder een paar quotes van enkele werkgevers die reageerden via LinkedIn.

 

Bram Bakker – Psychiater

“ Fantastische training / nascholing over autisme. Niet de DSM-diagnose, maar de trekken.
Die iedereen in meer of mindere mate natuurlijk heeft…. Hoe gaan we daarmee om? Een aanrader! ”

Uitspraak n.a.v. een training voor het Medisch Expertise Centrum ‘Ergatis’ op het gebied van Arbeid en Gezondheid

 

Prue Post – Kinder- en jeugdpsycholoog bij Dokter Bosman

De Basistraining autisme raad ik iedereen aan die meer wil leren over de belevingswereld en informatieverwerking van mensen met autisme. Dankzij praktijkvoorbeelden, ervaringsdeskundigen en leuke opdrachten wordt hier op een mooie manier aandacht aan besteed.

 

Marieke Verlee – orthopedagoog bij stichting Pim

Leerzaam, mooie koppeling naar de praktijk, herkenbaar enbruikbaar, concreet, afwisselend en waardevol om verhalen van ervaringsdeskundigen te horen.   

 

Janneke van Bockel – auteur van o.a. IJskastmoeder en ouderschapsdeskundige

“Op de Verwendag voor ouders van een kind met autisme organiseerde Jasper een laagdrempelige ‘inloop-workshop’ met het Autisme Belevings Circuit die enthousiast ontvangen werd. “Zeer handig en leuk, volgend jaar alsjeblieft langer!” stond er op het evaluatieformulier. In de ongedwongen sfeer die Jasper creëert vatten mensen moed om iets nieuws en spannends uit te proberen waarbij ze door hem geholpen worden de opgedane ervaring te verbinden met kennis van autisme. Ervaringsleren is bij Jasper zo in goede handen.”

 

Klik op de sterren voor meer reviews of kijk op de LinkedIn van oprichter en trainer Jasper Kok-Roosjen.

Prefer English information?

english flag

Our training courses and coaching are also possible in English. Click here to visit our English
page. If you want more information, you can call 06 47 37 47 73 or send an e-mail to info@ontdekautisme.nl.