Lezing: Autisme in persoonlijke relaties

  • Jasper Kok-Roosjen

 • (online) lezing over autisme en persoonlijke relaties

  Hanneke Poelmans, Jasper Wagteveld en Jasper Kok-Roosjen behandelen tijdens deze lezing verschillende facetten van prikkelverwerking van autisme in persoonlijke relaties.

Ik probeer de wereld een wat eerlijker beeld over Autisme te geven. In mijn optiek is het beeld of te negatief (Rainman) of te positief (eerlijk, punctueel etc) terwijl in mijn optiek autisme een serieuze handicap is, maar wel een serieuze handicap met mogelijkheden. 

Jasper Wagteveld

Ga naar de shop

Wist je dat werknemers met autisme een andere manier van informatie- en prikkelverwerking hebben? Zo hebben zij vaker te maken met overprikkeling (bijvoorbeeld door geluiden, geuren, licht, kleding, gedachten en emoties) en/of onderprikkeling (informatie uit de omgeving of vanuit het lichaam die niet doordringt naar het bewustzijn). Meestal is deze andere manier van informatie- en prikkelverwerking onzichtbaar. Voor de buitenwereld lijkt het allemaal wel mee te vallen, terwijl de persoon zelf onzichtbaar heel hard aan het werk is om alles te kunnen verwerken. De andere prikkelverwerking kan gevolgen hebben voor persoonlijke relaties, seksualiteit, opvoeding, eenzaamheid en middelengebruik. Deze lezing geeft hierover meer inzicht, praktische handvatten en herkenning.

Beschrijving van het programma:

Na je aanmelding krijg je de uitgebreide introductie e-learning met diverse facetten rondom autisme toegestuurd. Afhankelijk van jullie wens kan dit een verkorte e-learning zijn die je in een uur afrond, of de standaard versie waarmee je je drie uur lang kan verdiepen in autisme. Deze e-learning scoort een 7,8 gemiddeld en geeft je veel overzicht.
Bij aanvang van de lezing zal Jasper Kok-Roosjen een korte theoretische inleiding verzorgen. Vervolgens zullen Hanneke Poelmans en Jasper Wagteveld hun persoonlijke verhaal delen rondom ‘leven met autisme’. De onderwerpen (partner-, vrienden-, familie) relaties, seksualiteit, opvoeding, eenzaamheid en middelengebruik zullen hierbij onder meer aan bod komen. Jasper Kok-Roosjen zal afsluiten met enkele praktische tips en handvatten, waarbij ook een naslagwerk voor meer informatie wordt uitgedeeld.

Ontstaansgeschiedenis en aanvraag incompany

Naar aanleiding van de Autismeweek 2020 hebben we deze lezing aangeboden. Sindsdien bieden we deze aan verschillende groepen, zoals lokale initiatieven van de Nederlandse Vereniging van Autisme. We plannen momenteel zelf geen nieuwe data voor individuele bezoekers. Wel bieden we de lezing aan als incompany lezing.  We kunnen de lezing geheel op maat maken, ook met andere onderwerpen en indien beter passend bij jouw doelgroep met vervangende sprekers. Kortom, we komen graag (digitaal) langs voor voor een lezing op maat.
Klik op deze link om te ontdekken wat wij voor jouw team, organisatie, vereniging, school, instelling of bedrijf kunnen betekenen.
 
Programma

Programma

Indicatie van tijden:  
 • Online aanmelding via bijvoorbeeld Zoom of Teams, of live met koffie en thee  
 • Opening met kort voorstellen en theoretische introductie van ± 0,5 uur 
 • Ervaringsverhalen van Hanneke Poelmans en Jasper Wagteveld, in interactie met deelnemers ±1,5 uur
 • Afronding, met ruimte voor vragen, tips en handvatten n.a.v. de ervaringsverhalen ± 0,5 uur
Totale tijdsinvestering lezing ±2,5 tot 3 uur met korte pauzes.
Voor wie is deze lezing?

Voor wie is deze lezing?

 • Mensen die graag luisteren naar ervaringsverhalen, antwoorden willen op hun vragen en theoretische onderbouwing willen aan de hand van verhalen en een e-learning.
 • Het programma is zowel geschikt voor mensen die professioneel met autisme bezig zijn als naasten en mensen met autisme zelf.
 • Onze lezingen en trainingen zijn niet geschikt als vervanging van individuele pscyho-educatie; hiervoor is maatwerk nodig.
Investering

Investering

Deze lezing bieden we vanaf €57,50 per deelnemer.
Bij groepen vanaf 16 deelnemers bieden we een korting.

De lezing is inclusief:
• Toegang en een persoonlijk account voor onze e-learning van 16 deelnemers.
• Ontdek Autisme is als CRKBO instelling vrijgesteld van omzetbelasting en brengt daarom geen btw in rekening.

Sprekers

Sprekers

 • Jasper Kok-Roosjen; Oprichter van Ontdek Autisme, verbinder en trainer. 
 • Hanneke Poelmans, werkzaam als communicatieprofessional in de geestelijke gezondheidszorg en daarnaast als zelfstandig tekstschrijver. Hanneke is sinds 2019 gediagnosticeerd met autisme en is moeder van een zoon (8) met autisme.
 • Jasper Wagteveld; is als ervaringsdeskundige werkzaam in de geestelijke gezondheidszorg, landelijk ambassadeur van de Nederlandse
  Vereniging Autisme & sinds 1994 in het bezit van een autisme diagnose.
Accreditatie

Accreditatie

We bieden bij deze lezing nog geen accreditatie. Op verzoek kunnen we deze altijd voor jou regelen.

Trainingen & lezingen op maat

Training & lezingen op maat

We bieden voor diverse organisaties incompany trainingen en lezingen. Klik hier voor een totaaloverzicht van ons aanbod. Klik op deze link  voor een aanvraag op maat voor jouw jouw team, organisatie, vereniging, school, instelling of bedrijf.

Reviews

Reviews

Op de Landelijke Dag van Mama Vita 28 mei 2016 hebben Jasper en Marian een korte lezing gegeven en het ABC circuit begeleid voor de Mama Vita moeders. Alle moeders zeggen dat ze nu een beter inzicht hebben gekregen hoe hun kinderen denken en waar ze tegenaan lopen. Het is een hele mooie en praktische tool om in te zetten.
Claudette Nouris – Landelijk Coördinator Mama Vita

De 3 trainers Jasper, Marian en Marc deelden met ongeëvenaarde passie hun inzichten, kennis en ervaring met ons: 3 mensen uit het onderwijs, drie ouders en 3 begeleiders: het was een top dag: fijn, gezellig, licht, op maat! en vooral op hoog niveau: verrijkend via de beleving #aanrader!
Marita Overweg – Zorgverlener

Een ieder hing aan de lippen van de ervaringsdeskundigen. Het was erg interessant om te luisteren naar twee mannen met autisme en van hen te horen waar zij in het dagelijks leven tegenaan lopen en hoe zij de eigen schoolperiode hebben ervaren. En door de inzet van twee ervaringsdeskundigen werd mooi benadrukt dat ieder mens met autisme tegen andere dingen aanloopt. Het belevingscircuit liet ons ervaren hoe het voelt als je vastloopt; je wil wel maar het lukt gewoon niet. Deze studiedag hebben wij als team als erg waardevol ervaren!
Anna de Munck – Praktijkschool

Bekijk meer reviews op watvindik.nl