Basistraining: Verbindende inzichten

 • Versterk ‘je fundament van kennis en vaardigheden’

  Deze training maakt onderdeel uit van het modulaire onderwijs, met diverse dagtrainingen rondom het thema: ‘Balans vinden bij autisme’ en wordt voor 135 euro per persoon zowel live als online aangeboden in een prettige groepssfeer.

“De trainers Jasper, Marian en Marc deelden met ongeëvenaarde passie hun inzichten, kennis en ervaring met ons (onderwijzers, ouders en begeleiders). Het was een top dag: fijn, gezellig, licht, op maat! En vooral op hoog niveau: verrijkend via de beleving #aanrader!”

Marita Overweg - Zorgverlener

Wat houdt deze dagtraining in? 

We bieden inzicht in de verbindende eigenschappen en brengen tegelijkertijd de nuance aan, want ieder persoon is anders en heeft hierdoor zijn/haar unieke prikkel- en informatieverwerking, wensen, kwetsbaarheden en talenten.

We gaan praktisch en doelgericht aan de slag, zo krijg je antwoorden op je vraag in een ontspannen sfeer. Tijdens deze training vergroot je je kennis rondom de nieuwste inzichten, theorien en verklaringsmodellen op het gebied van autisme. Wij zijn up to date en delen vooraf al een grote hoeveelheid kennis via de E-learning. In samenwerking met de live training ontdek je hoe je de tips kan toepassen op jouw individuele situatie. De verhalen van de ervaringsdeskundige trainers brengen het geheel in samenhang.Aan de hand van de Autisme Belevingswandeling ontdek je  welke impact autisme zou kunnen hebben. Tijdens de wandeling leer je op een andere manier te kijken naar je omgeving. Middels metaforen ontdek je de denkwijze van de gids met autisme. Dat komt het inzicht, het begrip en de communicatie tussen mensen met en mensen zonder autisme ten goede.

Voorbereiding

Voorafgaand aan de training sturen we je de E-learning toe, zodat je je alvast kunt inlezen en van hetzelfde startniveau kunnen uitgaan.
Hiernaast zou het onze tip zijn om vooraf het Autisme Belevingscircuit te volgen, zodat de tips en handvatten nog makkelijker onthouden worden.

Wat levert deze Basistraining op voor deelnemers?

 • Dankzij het volgen van deze Basistraining krijgen de deelnemers verbindende inzichten en praktische handvatten tussen de theorie en de dagelijkse praktijk van vroeger, het heden en de toekomst; 
 • een vergroot bewustzijn over hoe een diagnose tot stand komt;
 • leer verder te kijken dan het gedrag en is geïnspireerd om het totale samenspel van de biologische, psychologische en sociale laag bij autisme te ontdekken;
 • ontdekt het verband tussen ervaringen en de onzichtbare andere informatie- en prikkelverwerking vanuit verschillende theorieën en verklaringsmodellen, zoals ‘de vertraagde en versnelde ontwikkelingen, hechting, emotionele en sociale ontwikkeling, centrale coherentie, executieve functies, theory of mind, contextblindheid, prikkelverwerking, stress, trauma, hersenwerking en bewust bekwaamheid bij autisme’; 
 • de relatie tussen basisveiligheid, ontwikkelingsmogelijkheden en hersenwerking;
 • meer grip op onder- en overprikkeling en stress met behulp van de Balansmeter;
 • meer bewustzijn en kennis over het brede scala aan de nieuwste visies over en methodieken, verklaringsmodellen en therapieën voor mensen met autisme;
 • kennis over de overeenkomsten en verschillen tussen de DSM-IV en de DSM5 inclusief de gevolgen voor de mensen zelf, de naasten en professionals,
 • een genuanceerder en breder beeld over de diversiteit van mensen met autisme;
 • inzicht in balans door te werken met denken, voelen en doen in combinatie met onze balansmeter;
 • praktische communicatie-tips die ondersteunend zijn voor een goede aansluiting tussen de persoon met en zonder autisme;
 • tips over hoe je intrinsieke motivatie, zelfregie en zelfstandigheid kan beïnvloeden;
 • een vergroot bewustzijn rondom persoons- en structuurafhankelijkheid;
 • meer grip en overzicht voor maatwerk voor de unieke persoon, de doelstellingen en de context,
 • meer inzicht in en begrip voor mensen met een kwetsbaarheid zoals autisme, ADHD, stress en trauma;
 • meer regie op balans en ruimte om ontwikkelingsmogelijkheden te vergroten op het werk, dagbesteding, school,  thuis en/of in de vrije tijd;
Programma & tijdsinvestering

Het programma

 • 08.45-09.00 inloop
 • 09.00-10.30 deel 1
 • 10.30-10.45 pauze
 • 10.45-12.15 deel 2
 • 12.15- 13.00 lunchpauze
 • 13.00-14.30 deel 3 – Belevingswandeling
 • 14.30-14.45  pauze
 • 14.45 -16.00 deel 4
 • 16.00-16.30 mogelijkheid voor individuele vragen

Totale tijdsinvestering training 7,5 uur + 2 tot 3 uur E-learning

Investering

Investering

 • Per deelnemer rekenenen we 135 euro, inclusief uitgebreide lunch, koffie en thee, aanvullende E-learning, reader en certificaat met accreditaties SKJ & RegisterLeraar.
 • Ontdek Autisme is vrijgesteld van omzetbelasting en brengt daarom geen btw in rekening.

 

Hoe bieden we deze training

Hoe bieden we deze training

 • We bieden praktische presentaties in samenwerking met ervaringsdeskundige trainers, met afwisseling tussen doen, luisteren, reflectie en praktische tips.
 • Om teleurstelling te voorkomen; onze trainingen zijn niet geschikt als vervanging van individuele pscyho-educatie.
  We wensen je te inspireren, om na onze training bewuster keuzes te maken over wat er bij jou past. Voor adequaat maatwerk is er meer individuele tijd en aandacht nodig.
Voor wie is deze training

Voor wie is deze training

 • We richten ons op deelnemers, die zich op een ontspannen en gevarieerde manier willen verdiepen.
  De aanvullende E-learning geeft mogelijkheden voor een basisprogramma vanaf MBO-niveau. Na de basisinformatie bieden we met behulp van een uitklap-venster de mogelijkheid om te verdiepen met aanvullende voorbeelden en (wetenschappelijke) onderbouwing. Hiernaast volgen diverse linken zodat je je altijd verder kan verdiepen in de onderwerpen die jouw specifiek interesseren.
 • Om teleurstelling te voorkomen; onze trainingen zijn niet geschikt als vervanging van individuele pscyho-educatie.
  We wensen je te inspireren, om na onze training bewuster keuzes te maken over wat er bij jou past. Voor adequaat maatwerk is er meer individuele tijd en aandacht nodig.
Training op maat

Training op maat

We bieden voor diverse organisaties incompany trainingen.
De Basistraining breiden we voor onze opdrachtgevers regelmatig uit tot een dagtraining op maat. Zo bieden we de dagtraining voor een groep rijschoolhouders met het Autisme Belevingscircuit, in plaats van de Belevingswandeling en vervangen het theorie-gedeelte voor een groep hoogopgeleide zorgprofessionals met ons Autismekompas. Zo bieden we voor iedere groep een programma op maat. De accreditaties gelden in deze gevallen niet meer, maar kunnen in overleg opnieuw aangevraagd worden.
Klik op deze link om te ontdekken wat wij voor jouw team, organisatie, vereniging, school, instelling of bedrijf kunnen betekenen.

Reviews

Reviews

Op de Landelijke Dag van Mama Vita 28 mei 2016 hebben Jasper en Marian een korte lezing gegeven en het ABC circuit begeleid voor de Mama Vita moeders. Alle moeders zeggen dat ze nu een beter inzicht hebben gekregen hoe hun kinderen denken en waar ze tegenaan lopen. Het is een hele mooie en praktische tool om in te zetten.
Claudette Nouris – Landelijk Coördinator Mama Vita

Deze training heeft er voor gezorgd dat mijn inzichten en kennis behoorlijk zijn vergroot. Jasper is een bevlogen trainer met veel ervaring. En dat merk je deze dag goed. De inzet van ervaringsdeskundigen was een waardevolle aanvulling op het programma. Kortom: dit is een aanrader voor iedereen die snel en op een prettige ontspannen manier kennis en inzichten met betrekking tot autisme wil opdoen.
Harald – Leerkracht basisonderwijs

De 3 trainers Jasper, Marian en Marc deelden met ongeëvenaarde passie hun inzichten, kennis en ervaring met ons: 3 mensen uit het onderwijs, drie ouders en 3 begeleiders: het was een top dag: fijn, gezellig, licht, op maat! en vooral op hoog nivo: verrijkend via de beleving #aanrader!
Marita Overweg – Zorgverlener

De basistraining heb ik ervaren als een zeer waardevolle training, zowel als professional en zeker ook als ouder. De rijkheid aan informatie, de diepgang en de didactisch goed doordachte opzet maken dat je in één dag onvoorstelbaar veel leert (zelfs als je dacht al best wel wat te weten). De autismewandeling is een ervaring die zeer veel indruk op mij gemaakt heeft en die ik iedereen die met autisme te maken heeft heel warm kan aanbevelen.
Marlou HeskesCoördinator – HBO Fontys

Een ieder hing aan de lippen van de ervaringsdeskundigen. Het was erg interessant om te luisteren naar twee mannen met autisme en van hen te horen waar zij in het dagelijks leven tegenaan lopen en hoe zij de eigen schoolperiode hebben ervaren. En door de inzet van twee ervaringsdeskundigen werd mooi benadrukt dat ieder mens met autisme tegen andere dingen aanloopt. Het belevingscircuit liet ons ervaren hoe het voelt als je vastloopt; je wil wel maar het lukt gewoon niet. Deze studiedag hebben wij als team als erg waardevol ervaren!
Anna de Munck – Praktijkschool

Bekijk meer reviews op watvindik.nl

Agenda: open-inschrijving

Agenda

Live – modulaire trainingen – drie locaties:  

Najaar 2020 – Balans vinden bij autisme, Locatie: Health Innovation Park; Dr Stolteweg 72, Zwolle

Training

Datum

Bijzonderheden

Autisme Belevingscircuit Woensdag 9 september (19.00-22.00) Workshop
Verbindende inzichten Vrijdag 11 september (09.00-16.00) Dagtraining
Balansmeter Vrijdag 25 september (09.00-16.00) Dagtraining
Sensorisch profiel Vrijdag 9 oktober (09.00-16.00) Dagtraining
Autismekompas Vrijdag 23 oktober (09.00-16.00) Dagtraining
Leefstijl- en signaleringsplan Vrijdag 6 november (09.00-16.00) Dagtraining
Comorbiditeit (raakvlakken) Vrijdag 20 november (09.00-16.00) Dagtraining

Najaar 2020 – Balans vinden bij autisme , Locatie: Fontys, gebouw R1, Rachelsmolen 1, Eindhoven

Training

Datum

Bijzonderheden

Autisme Belevingscircuit Dinsdag 15 september (19.00-22.00) Workshop
Verbindinde inzichten Woensdag 16 september (09.00-16.00) Dagtraining
Balansmeter Woensdag 30 september (09.00-16.00) Dagtraining
Sensorisch profiel Woensdag 14 oktober (09.00-16.00) Dagtraining
Autismekompas Woensdag 28 oktober (09.00-16.00) Dagtraining
Leefstijl- en signaleringsplan Woensdag 11 november (09.00-16.00) Dagtraining
Comorbiditeit (raakvlakken) Woensdag 25 november (09.00-16.00) Dagtraining

   2020/2021 – Balans vinden bij autisme , Locatie: ROC Mondriaan, Koningin Marialaan 9, Den Haag

Plaats

Datum

Bijzonderheden

Autisme Belevingscircuit Dinsdag 8 september (09.00-12.00) Workshop
Basistraining Woensdag 2 december (09.00-16.00) Dagtraining
Balansmeter Woensdag 9 december (09.00-16.00) Dagtraining
Sensorisch profiel Woensdag 16 december (09.00-16.00) Dagtraining
Autismekompas Woensdag 13 januari (09.00-16.00) Dagtraining
Leefstijl- en signaleringsplan Woensdag 20 januari (09.00-16.00) Dagtraining
Comorbiditeit (raakvlakken) Woensdag 27 januari (09.00-16.00) Dagtraining

 


Zwolle – voorjaar 2021 – Balans vinden bij autisme, Locatie: Health Innovation Park, Dr. Stolteweg 72 Zwolle
De data van de nieuwe trainingsdagen plaatsen wij binnenkort.

Eindhoven – voorjaar 2021 – Balans vinden bij autisme , Locatie: Fontys, gebouw R1, Rachelsmolen 1, Eindhoven
De data van de nieuwe trainingsdagen plaatsen wij binnenkort.

Den Haag, – zomer 2021 – Balans vinden bij autisme , Locatie: ROC Mondriaan, Koningin Marialaan 9, Den Haag
De data van de nieuwe trainingsdagen plaatsen wij binnenkort.

Aanmelden via onze webshop-partner Eventix (ticket + factuur ontvang je per email)

Factuur declareren bij je werkgever?
Interesse in een incompany training?

 


Foto’s & artikel over de Basistraining

 • Jasper Kok-Roosjen Trainer Ontdek Autisme

  Jasper Kok-Roosjen

 • Marian Bruijnzeels ondersteunt de theorie met ervaringsverhalen.

 • Deze foto is gemaakt tijdens de Belevingswandeling, die we kunnen toevoegen aan de Basistraining. Klik op de foto voor het gehele artikel: Je hebt meer aan begrip, dan aan een extra zorgverlener.

Geaccrediteerd en geldend als bewijs voor professionalisering door: