Basistraining

 • Praktische informatie

  Wil je je kennis vergroten op het gebied van autisme? Via deze korte basistraining krijg je meer inzicht en wordt je je bewust van eventuele ondersteuningsbehoeften en mogelijkheden. De basistraining is geschikt voor zowel mensen met autisme, naasten en professionals. We gaan praktisch en doelgericht aan de slag, zo krijg je antwoorden op je vraag in een ontspannen sfeer. In de middag bieden we de Autisme Belevingswandeling.
   
  Voorafgaand krijg je je persoonlijke toegang tot onze aansluitende E-learning.

“De trainers Jasper, Marian en Marc deelden met ongeëvenaarde passie hun inzichten, kennis en ervaring met ons (onderwijzers, ouders en begeleiders). Het was een top dag: fijn, gezellig, licht, op maat! En vooral op hoog niveau: verrijkend via de beleving #aanrader!”

Marita Overweg - Zorgverlener
Inhoud Basistraining

Wat houdt de Basistraining in? 

De opzet van deze dag motiveert je om verder te kijken dan het gedrag, zodat je leert zoeken naar en reageren op de oorzaak. Voor mensen met autisme maakt dat vaak een wereld van verschil. Onder de oppervlakte kunnen zoveel redenen zijn waarom iemand niet in balans is. Door daar aandacht voor te hebben, wordt de kloof tussen mensen mét en mensen zonder autisme een stuk kleiner.

Voorbereiding

Voorafgaand aan de training sturen we je de E-learning toe, zodat je je alvast kunt inlezen. Uiteraard krijg je tijdens de training ook een uitgebreide reader met alle verklaringsmodellen, artikelen, extra boekentips en uiteraard alle gebruikte modellen tijdens deze training. We weten hoe belangrijk het is om woorden te combineren met visuele ondersteuning, dus je kunt heldere en concrete teksten verwachten in combinatie met duidelijke afbeeldingen. Tijdsinvestering 1,5 tot 3 uur.

Theorie tijdens de basistraining; Begrip voor Autisme

Wat komt er aan bod?

 • Uitleg over de hersenen
 • Verschil tussen DSM4 en DSM5
 • Koppelingen aan de begrippen centrale coherentie, executieve functies, theory of mind , contextblindheid, stress, prikkelverwerking, vertraagde en versnelde ontwikkelingen (Martine Delfos).
  We maken een heldere koppeling, zodat jij in staat bent om de vervolgstap te maken.
 • Middelen zijn ervaringsdeskundige voorbeelden, Brainblocks, filmpjes, oefeningen en koppeling naar de vraag van de deelnemers.
 • Beleef de impact van autisme met de Autisme Belevingswandeling. Aan de hand van de Autisme Belevingswandeling ontdek je  welke impact autisme zou kunnen hebben. Tijdens de wandeling leer je op een andere manier kijken naar je omgeving en middels metaforen de denkwijze van de gids met autisme te begrijpen. Dat komt het inzicht, het begrip en de communicatie tussen mensen met en mensen zonder autisme ten goede.
Programma & tijdsinvestering

Het programma

 • 08.45-09.00 inloop
 • 09.00-10.30 deel 1
 • 10.30-10.45 pauze
 • 10.45-12.15 deel 2
 • 12.15- 13.00 lunchpauze
 • 13.00-14.30 deel 3
 • 14.30-14.45  pauze
 • 14.45 -16.00 deel 4
 • 16.00-16.30 mogelijkheid voor individuele vragen

Totale tijdsinvestering training 7,5 uur + 2/3 uur E-learning

Investering

Investering

 • Per deelnemer rekenenen we 135 euro, inclusief uitgebreide lunch, koffie en thee, aanvullende E-learning, complete reader ‘autisme & prikkelverwerking’ en certificaat met accreditaties SKJ & RegisterLeraar.
 • Ontdek Autisme is vrijgesteld van omzetbelasting en brengt daarom geen btw in rekening.
Agenda: open-inschrijving

Dagtraining: Basistraining 

Plaats

Datum

Locatie

Bijzonderheden

Zwolle woensdag 13 mei Dr Stolteweg 72 Locatie: Health Innovation Park
Eindhoven vrijdag 10 juli Rachelsmolen 1 Locatie: Fontys, gebouw R1
Den Haag vrijdag 25 september Marialaan 9 Locatie: ROC Mondriaan
Zwolle woensdag 4 november Dr Stolteweg 72 Locatie: Health Innovation Park

Dagtraining: Balansmeter 

Plaats

Datum

Locatie

Bijzonderheden

Zwolle vrijdag 8 mei Dr Stolteweg 72 Locatie: Health Innovation Park
Eindhoven woensdag 8 juli Rachelsmolen 1 Locatie: Fontys, gebouw R1
Den Haag vrijdag 18 september Kon. Marialaan 9 Locatie: ROC Mondriaan
Zwolle woensdag 11 november Dr Stolteweg 72 Locatie: Health Innovation Park

Dagtraining: Prikkelverwerking

Plaats

Datum

Locatie

Bijzonderheden

Zwolle woensdag 13 mei Dr Stolteweg 72 Locatie: Health Innovation Park
Eindhoven vrijdag 10 juli Rachelsmolen 1 Locatie: Fontys, gebouw R1
Den Haag vrijdag 25 september Marialaan 9 Locatie: ROC Mondriaan
Zwolle woensdag 18 november Dr Stolteweg 72 Locatie: Health Innovation Park

 


Voor wie is deze training

Voor wie is deze training

 • We bieden praktische presentaties in samenwerking met ervaringsdeskundige trainers, met afwisseling tussen doen, luisteren, reflectie en praktische tips.  We richten ons op deelnemers, die zich graag op verschillende manieren willen verdiepen.
  De aanvullende E-learning geeft mogelijkheden voor een basisprogramma vanaf MBO-niveau. De informatie wordt interessant aangebracht, zodat die interessant is voor het merendeel van de volgers. Na ieder onderwerp in het basisprogramma, bieden we via een uitklap-venster de mogelijkheid om te verdiepen met aanvullende voorbeelden en (wetenschappelijke) onderbouwing.
 • Het programma is uiteraard geschikt voor mensen met autisme.
  Om teleurstelling te voorkomen; onze trainingen zijn niet geschikt als vervanging van individuele pscyho-educatie, ook deze training kan hooguit tot inspiratie leiden. Voor adequaat maatwerk is er meer individuele tijd en aandacht nodig.
 • Bij twijfel mag je altijd bellen, mailen voor overleg.
Training op maat

Training op maat

We bieden voor diverse organisaties incompany trainingen.
De Basistraining breiden we voor onze opdrachtgevers regelmatig uit tot een dagtraining, inclusief de Autisme Belevingswandeling van Marc Beek & het Autismekompas.
Klik op deze link om te ontdekken wat wij voor jouw team, organisatie, vereniging, school, instelling of bedrijf kunnen betekenen.

Reviews

Reviews

Op de Landelijke Dag van Mama Vita 28 mei 2016 hebben Jasper en Marian een korte lezing gegeven en het ABC circuit begeleid voor de Mama Vita moeders. Alle moeders zeggen dat ze nu een beter inzicht hebben gekregen hoe hun kinderen denken en waar ze tegenaan lopen. Het is een hele mooie en praktische tool om in te zetten.
Claudette Nouris – Landelijk Coördinator Mama Vita

Deze training heeft er voor gezorgd dat mijn inzichten en kennis behoorlijk zijn vergroot. Jasper is een bevlogen trainer met veel ervaring. En dat merk je deze dag goed. De inzet van ervaringsdeskundigen was een waardevolle aanvulling op het programma. Kortom: dit is een aanrader voor iedereen die snel en op een prettige ontspannen manier kennis en inzichten met betrekking tot autisme wil opdoen.
Harald – Leerkracht basisonderwijs

De 3 trainers Jasper, Marian en Marc deelden met ongeëvenaarde passie hun inzichten, kennis en ervaring met ons: 3 mensen uit het onderwijs, drie ouders en 3 begeleiders: het was een top dag: fijn, gezellig, licht, op maat! en vooral op hoog nivo: verrijkend via de beleving #aanrader!
Marita Overweg – Zorgverlener

De basistraining heb ik ervaren als een zeer waardevolle training, zowel als professional en zeker ook als ouder. De rijkheid aan informatie, de diepgang en de didactisch goed doordachte opzet maken dat je in één dag onvoorstelbaar veel leert (zelfs als je dacht al best wel wat te weten). De autismewandeling is een ervaring die zeer veel indruk op mij gemaakt heeft en die ik iedereen die met autisme te maken heeft heel warm kan aanbevelen.
Marlou HeskesCoördinator – HBO Fontys

Een ieder hing aan de lippen van de ervaringsdeskundigen. Het was erg interessant om te luisteren naar twee mannen met autisme en van hen te horen waar zij in het dagelijks leven tegenaan lopen en hoe zij de eigen schoolperiode hebben ervaren. En door de inzet van twee ervaringsdeskundigen werd mooi benadrukt dat ieder mens met autisme tegen andere dingen aanloopt. Het belevingscircuit liet ons ervaren hoe het voelt als je vastloopt; je wil wel maar het lukt gewoon niet. Deze studiedag hebben wij als team als erg waardevol ervaren!
Anna de Munck – Praktijkschool

Bekijk meer reviews op watvindik.nl

Aanmelden via onze webshop-partner Eventix (ticket + factuur ontvang je per email)

Factuur declareren bij je werkgever?
Interesse in een incompany training?

Interesse in een incompany training?


Foto’s & artikel over de Basistraining

 • Jasper Kok-Roosjen Trainer Ontdek Autisme

  Jasper Kok-Roosjen

 • Marian Bruijnzeels ondersteunt de theorie met ervaringsverhalen.

 • Deze foto is gemaakt tijdens de Belevingswandeling, die we kunnen toevoegen aan de Basistraining. Klik op de foto voor het gehele artikel: Je hebt meer aan begrip, dan aan een extra zorgverlener.

Geaccrediteerd en geldend als bewijs voor professionalisering door: