Basistraining

 • Praktische informatie over deze BASIStraining

  ✓ Autisme Belevingscircuit, Belevingswandeling en Autismekompas
  ✓ Aanvullende online-training
  ✓ Basisprincipes, inclusief beleving en verdieping
  ✓ Inclusief SKJ & Registerleraar registratie
  ✓ 5 sterren- recensie

 

Datum

Plaats

Locatie

Bijzonderheden

01-02-2019 Eindhoven Rachelsmolen 1 Voorlopig de laatste Basistraining, voor individuele deelnemers in Eindhoven * Volg ook onze training prikkelverwerking in Eindhoven.
02-03-2019 Zwolle Dr.Stolteweg 72 Voorlopig de laatste Basistraining, voor individuele deelnemers in Zwolle *Volg ook onze training prikkelverwerking in Zwolle.
 • *In verband met traject-trainingen die wij bieden aan enkele organisaties, hebben we op korte termijn weinig ruimte voor nieuwe open inschrijving trainingen. Om de kwaliteit te bewaken, focussen we ons hierom met name op incompany trainingen. Klik op deze link om te ontdekken wat wij voor jouw team, organisatie, vereniging, school, instelling of bedrijf kunnen betekenen.

Aanmelden

Basistraining


 • Basistraining: Begrip voor Autisme

  Heb je in je dagelijks leven of als professional te maken met mensen met autisme? Denk je dat het contact tussen jou en degene met autisme beter zou kunnen?

  Tijdens deze training vergroot je je basiskennis over autisme. Iedere persoon is uniek, dus autisme uit zich ook bij iedereen anders: het kan zelfs bij een persoon variëren met diens leeftijd, per dag en per uur. Tijdens onze trainingen inspireren wij je om aandacht te geven aan het ontwikkelen van talenten en vaardigheden. Wij geloven en ervaren dat je met inzicht, oefening en adequate ondersteuning nieuwe vaardigheden aan kunt leren en kunt veranderen. We zullen dus ook zeker praktisch aan het werk gaan rondom communicatie, dagelijkse interacties, intrinsieke motivatie en balans in jezelf en in relatie tot je omgeving.De diagnose autisme beperkt iemand niet tot het eindpunt van het ontwikkelingsproces, maar vormt het begin van een alternatieve route om verder tot bloei te komen.

  De opzet van de dag motiveert je om verder te kijken dan het gedrag, zodat je leert zoeken naar en reageren op de oorzaak. Voor mensen met autisme maakt dat vaak een wereld van verschil. Onder de oppervlakte kunnen zoveel redenen zijn waarom iemand niet in balans is. Door daar aandacht voor te hebben, wordt de kloof tussen mensen mét en mensen zonder autisme een stuk kleiner.

  Voorbereiding

  Voorafgaand aan de training sturen we je wat voorinformatie toe, zodat je je alvast kunt inlezen. Uiteraard krijg je tijdens de training ook een uitgebreide reader met alle verklaringsmodellen, artikelen, extra boekentips en uiteraard alle gebruikte modellen tijdens deze training. We weten hoe belangrijk het is om woorden te combineren met visuele ondersteuning, dus je kunt heldere en concrete teksten verwachten in combinatie met duidelijke afbeeldingen.

  Theorie tijdens de basistraining; Begrip voor Autisme

  Marian verzorgt onder andere de uitleg over de hersenen en geeft diverse ervaringsdeskundige voorbeelden. Bovendien verzorgt ze het alternatieve Autisme Belevingscircuit voor de mensen die reeds hebben deelgenomen aan het originele circuit.
  Verklaringstheorieën, die we deze dag introduceren, uitleggen en koppelen aan de verhalen van onze ervaringsdeskundige trainers en de ervaringen in het lokaal zelf zijn; centrale coherentie, executieve functies, theory of mind , contextblindheid, Brainblocks, stress, vertraagde en versnelde ontwikkelingen (Martine Delfos) en uiteraard de problemen bij de prikkelverwerking. Hiernaast zullen we diverse vaardigheden benoemen, die de basisveiligheid bewaken, zodat de ontwikkeling optimaal verloopt.

  Krijg een indruk van de impact van autisme

  Tijdens de basistraining krijg je een indruk wat de impact van autisme is. Je oefent om te kijken vanuit een persoon die informatie op een andere manier verwerkt dan jij. Dat vergroot je begrip en inlevingsvermogen in een persoon met autisme. Je ervaringen en reflecties leiden tot inzichten, ideeën en praktische handvatten, die je effectief kunt inzetten om je communicatie (met mensen met autisme) te verbeteren.

  Zo ziet de training Begrip voor Autisme eruit

  Na de inleiding krijg je uitleg over de theorie en oefen je hiermee. Daarna doorloop je het Autisme Belevingscircuit. Dit bestaat uit een aantal opdrachten, die je een indruk geven hoe mensen met autisme de wereld ervaren. Na de lunch volgt de Autisme Belevingswandeling, of een andere creatieve en reflecterende activiteit. Daarnaast ga je een aantal verschillende oefeningen uitvoeren en casussen bespreken met heldere opdrachten. Er worden geen rollenspellen gedaan in de groep.

  Aan de hand van de Autisme Belevingswandeling ontdek je aan de hand van de omgeving welke impact autisme zou kunnen hebben. Tijdens de wandeling leer je op een andere manier kijken naar je omgeving en leer je aan de hand van metaforen de denkwijze van de gids met autisme begrijpen. Dat komt het inzicht, het begrip en de communicatie tussen mensen met en mensen zonder autisme ten goede.

  09.00-10.30 Algemene theorie, in combinatie met het Autisme Belevingscircuit
  10.30-10.45 Pauze
  10.45-12.15 Algemene theorie, in combinatie met het Autisme Belevingscircuit (met korte pauze)
  12.15-13.00 Pauze
  13.00-14.30 Autisme Belevingswandeling
  14.30-14.45 Pauze
  14.45-16.45 Autismekompas
  16.45-17.00 Afronding,
  inclusief uitreiking certificaten aan de professionals met accreditatie voor SKJ, Registerplein en RegisterLeraar.

  Tarieven voor de training

  Ontdek Autisme hanteert verschillende tarieven voor professionals en particulieren. Hiermee willen we de training zo laagdrempelig mogelijk houden en bereikbaar voor iedereen.
  Tarief professionals: 150 euro per deelnemer, inclusief certificaat.
  Tarief particulieren: 125 euro per deelnemer, exclusief certificaat (kortingscode basistraining-particulier )

  De training is inclusief:
  • Koffie, water, thee en uitgebreide lunch.
  • Een uitgebreide reader, die je na deze training nog regelmatig zult gebruiken ter ondersteuning van je communicatie
  • Bij betaling van het professionals-tarief: Certificaat van deelname (accreditaties SKJ en Registerleraar goedgekeurd. Andere accreditaties vraagt Ontdek Autisme aan op verzoek).
  • Ontdek Autisme is vrijgesteld van omzetbelasting en brengt daarom geen btw in rekening.
  • Sommige zorgverzekeraars vergoeden de kosten van de cursussen van Ontdek Autisme. Dit kan bijvoorbeeld als er sprake is van psycho-educatie voor ouders en partners van, en/of voor een persoon met autisme. Bij uw zorgverzekering kunt u navragen of u voor een vergoeding in aanmerking komt.

  Accreditatie

  Accreditatie SKJ:
  Geaccrediteerde punten totaal: 7.00

  Accreditatie Register Leraar:
  Punten: 6 RU

  Accreditatie Registerplein:
  Punten: 5 (voor het ochtendgedeelte met Autisme Belevingscircuit).

  Direct aanmelden

  Klik hier rechtsboven om je aan te melden voor de trainingen.

  Training op maat

  Wil je de training samen met collega’s, verenigingsleden of een andere groep volgen? Op een locatie naar jouw keuze? Of wil je het programma toespitsen op jouw organisatie? Bij Ontdek Autisme organiseren we ook trainingen op maat.

  Reviews

  Op de Landelijke Dag van Mama Vita 28 mei 2016 hebben Jasper en Marianne een korte lezing gegeven en het ABC circuit begeleid voor de Mama Vita moeders. Alle moeders zeggen dat ze nu een beter inzicht hebben gekregen hoe hun kinderen denken en waar ze tegenaan lopen. Het is een hele mooie en praktische tool om in te zetten.
  Claudette Nouris – Landelijk Coördinator Mama Vita

  Deze training heeft er voor gezorgd dat mijn inzichten en kennis behoorlijk zijn vergroot. Jasper is een bevlogen trainer met veel ervaring. En dat merk je deze dag goed. De inzet van ervaringsdeskundigen was een waardevolle aanvulling op het programma. Kortom: dit is een aanrader voor iedereen die snel en op een prettige ontspannen manier kennis en inzichten met betrekking tot autisme wil opdoen.
  Harald – Leerkracht basisonderwijs

  De 3 trainers Jasper, Marian en Marc deelden met ongeëvenaarde passie hun inzichten, kennis en ervaring met ons: 3 mensen uit het onderwijs, drie ouders en 3 begeleiders: het was een top dag: fijn, gezellig, licht, op maat! en vooral op hoog nivo: verrijkend via de beleving #aanrader!
  Marita Overweg – Zorgverlener

  De basistraining heb ik ervaren als een zeer waardevolle training, zowel als professional en zeker ook als ouder. De rijkheid aan informatie, de diepgang en de didactisch goed doordachte opzet maken dat je in één dag onvoorstelbaar veel leert (zelfs als je dacht al best wel wat te weten). De autismewandeling is een ervaring die zeer veel indruk op mij gemaakt heeft en die ik iedereen die met autisme te maken heeft heel warm kan aanbevelen.
  Marlou HeskesCoördinator – HBO Fontys

  Bekijk meer reviews op watvindik.nl


  Foto’s & artikel over de Basistraining

  • Jasper Kok-Roosjen Trainer Ontdek Autisme

   Jasper Kok-Roosjen

    

    

    

    

    

    

    

    

    

  • Marc Beek tijdens de wandeling

  • Marian Bruijnzeels ondersteunt de theorie met ervaringsverhalen.

  • Klik op de foto voor het gehele artikel: Je hebt meer aan begrip, dan aan een extra zorgverlener

  Geaccrediteerd en geldend als bewijs voor professionalisering door:
  Eindhoven


  Fontys Hogescholen
  Gebouw: R1 ICT
  Lokaal 2.40
  Navigatieadres: Rachelsmolen 1 in Eindhoven
  Zwolle

  Dr. Stolteweg 72, Zwolle. Deze locatie bevind zich op het Health Innovation Park, naast het Isala ziekenhuis. Gemakkelijk per openbaar vervoer en auto te bereiken.

  Bekijk de routebeschrijving en uw gratis parkeermogelijkheden.