Basistraining

 • Praktische informatie

  Wil je je inzicht in autisme werkelijk verdiepen? Volg de Basistraining bij Ontdek Autisme. In één dag ervaar je de impact van autisme, via het Autisme Belevingscircuit en de Belevingswandeling.  Aansluitend ga je aan het werk met het Autismekompas. Zo ontdek je nieuwe mogelijkheden die leiden tot balans. De basistraining is geschikt voor zowel professionals, mensen met autisme als naasten. We gaan praktisch en doelgericht aan de slag, in een ontspannen sfeer. Voorafgaand krijg je je persoonlijke toegang tot onze aansluitende E-learning.

“De trainers Jasper, Marian en Marc deelden met ongeëvenaarde passie hun inzichten, kennis en ervaring met ons (onderwijzers, ouders en begeleiders). Het was een top dag: fijn, gezellig, licht, op maat! En vooral op hoog niveau: verrijkend via de beleving #aanrader!”

Marita Overweg - Zorgverlener
Inhoud Basistraining

Wat houdt de Basistraining in? 

Basistraining: Begrip voor Autisme

Heb je in je dagelijks leven of als professional te maken met mensen met autisme? Denk je dat het contact tussen jou en degene met autisme beter zou kunnen?

Tijdens deze training vergroot je je basiskennis over autisme. Iedere persoon is uniek, dus autisme uit zich ook bij iedereen anders: het kan zelfs bij een persoon variëren met diens leeftijd, per dag en per uur. Tijdens onze trainingen inspireren wij je om aandacht te geven aan het ontwikkelen van talenten en vaardigheden. Wij geloven en ervaren dat je met inzicht, oefening en adequate ondersteuning nieuwe vaardigheden aan kunt leren en kunt veranderen. We zullen dus ook zeker praktisch aan het werk gaan rondom communicatie, dagelijkse interacties, intrinsieke motivatie en balans in jezelf en in relatie tot je omgeving.De diagnose autisme beperkt iemand niet tot het eindpunt van het ontwikkelingsproces, maar vormt het begin van een alternatieve route om verder tot bloei te komen.

De opzet van de dag motiveert je om verder te kijken dan het gedrag, zodat je leert zoeken naar en reageren op de oorzaak. Voor mensen met autisme maakt dat vaak een wereld van verschil. Onder de oppervlakte kunnen zoveel redenen zijn waarom iemand niet in balans is. Door daar aandacht voor te hebben, wordt de kloof tussen mensen mét en mensen zonder autisme een stuk kleiner.

Voorbereiding

Voorafgaand aan de training sturen we je de E-learning toe, zodat je je alvast kunt inlezen. Uiteraard krijg je tijdens de training ook een uitgebreide reader met alle verklaringsmodellen, artikelen, extra boekentips en uiteraard alle gebruikte modellen tijdens deze training. We weten hoe belangrijk het is om woorden te combineren met visuele ondersteuning, dus je kunt heldere en concrete teksten verwachten in combinatie met duidelijke afbeeldingen. Tijdsinvestering 1,25 uur.

Theorie tijdens de basistraining; Begrip voor Autisme

Marian verzorgt onder andere de uitleg over de hersenen en geeft diverse ervaringsdeskundige voorbeelden. Bovendien verzorgt ze het alternatieve Autisme Belevingscircuit voor de mensen die reeds hebben deelgenomen aan het originele circuit.
Verklaringstheorieën, die we deze dag introduceren, uitleggen en koppelen aan de verhalen van onze ervaringsdeskundige trainers en de ervaringen in het lokaal zelf zijn; centrale coherentie, executieve functies, theory of mind , contextblindheid, Brainblocks, stress, vertraagde en versnelde ontwikkelingen (Martine Delfos) en uiteraard de problemen bij de prikkelverwerking. Hiernaast zullen we diverse vaardigheden benoemen, die de basisveiligheid bewaken, zodat de ontwikkeling optimaal verloopt.

Krijg een indruk van de impact van autisme

Tijdens de basistraining krijg je een indruk wat de impact van autisme is. Je oefent om te kijken vanuit een persoon die informatie op een andere manier verwerkt dan jij. Dat vergroot je begrip en inlevingsvermogen in een persoon met autisme. Je ervaringen en reflecties leiden tot inzichten, ideeën en praktische handvatten, die je effectief kunt inzetten om je communicatie (met mensen met autisme) te verbeteren.

Zo ziet de training Begrip voor Autisme eruit

Na de inleiding krijg je uitleg over de theorie en oefen je hiermee. Daarna doorloop je het Autisme Belevingscircuit. Dit bestaat uit een aantal opdrachten, die je een indruk geven hoe mensen met autisme de wereld ervaren. Na de lunch volgt de Autisme Belevingswandeling, of een andere creatieve en reflecterende activiteit. Daarnaast ga je een aantal verschillende oefeningen uitvoeren en casussen bespreken met heldere opdrachten. Er worden geen rollenspellen gedaan in de groep.

Aan de hand van de Autisme Belevingswandeling ontdek je aan de hand van de omgeving welke impact autisme zou kunnen hebben. Tijdens de wandeling leer je op een andere manier kijken naar je omgeving en leer je aan de hand van metaforen de denkwijze van de gids met autisme begrijpen. Dat komt het inzicht, het begrip en de communicatie tussen mensen met en mensen zonder autisme ten goede.

Programma

09.00-10.30 Algemene theorie, in combinatie met het Autisme Belevingscircuit
10.30-10.45 Pauze
10.45-12.15 Algemene theorie, in combinatie met het Autisme Belevingscircuit (met korte pauze)
12.15-13.00 Pauze
13.00-14.30 Autisme Belevingswandeling
14.30-14.45 Pauze
14.45-16.45 Autismekompas
16.45-17.00 Afronding,
inclusief uitreiking certificaten aan de professionals met accreditatie voor SKJ, Registerplein en RegisterLeraar.

Totale tijdsinvestering training 6,75 uur + 1,25 uur voor de E-learning.

Accreditatie

Accreditatie SKJ:
Geaccrediteerde punten totaal: 7.00

Accreditatie Register Leraar:
Punten: 6 RU

Accreditatie Registerplein:
Punten: 5 (voor het ochtendgedeelte met Autisme Belevingscircuit).

Voor wie is deze training

Voor wie is deze training

 • We bieden praktische presentaties in samenwerking met ervaringsdeskundige trainers, met afwisseling tussen doen, luisteren, reflectie en praktische tips.  We richten ons op deelnemers, die zich graag op verschillende manieren willen verdiepen.
  De aanvullende E-learning geeft mogelijkheden voor een basisprogramma op MBO-niveau. De informatie wordt interessant aangebracht, zodat die interessant is voor het merendeel van de volgers. Na ieder onderwerp in het basisprogramma, bieden we via een uitklap-venster de mogelijkheid om te verdiepen met aanvullende voorbeelden en (wetenschappelijke) onderbouwing.
 • Het programma is uiteraard geschikt voor mensen met autisme. We krijgen regelmatig feedback van diverse mensen met autisme, dat ze het goed konden volgen en verder kunnen met onze informatie. We werken met gemengde groepen, waarbij we aansluiten op minimaal MBO-niveau.
  Om teleurstelling te voorkomen; onze trainingen zijn niet geschikt als vervanging van individuele pscyho-educatie.
 • Bij twijfel mag je altijd bellen, mailen voor overleg.
Investering

Investering

Ontdek Autisme hanteert verschillende tarieven voor professionals en particulieren. Hiermee willen we de training zo laagdrempelig mogelijk houden en bereikbaar voor iedereen.
Tarief professionals: 150 euro per deelnemer, inclusief certificaat met accreditatie SKJ, Registerplein en Registerleraar.

De training is inclusief:
• Koffie, water, thee en uitgebreide lunch.
• Een uitgebreide reader, die je na deze training nog regelmatig zult gebruiken ter ondersteuning van je communicatie
• Bij betaling van het professionals-tarief: Certificaat van deelname (accreditaties SKJ en Registerleraar goedgekeurd. Andere accreditaties vraagt Ontdek Autisme aan op verzoek).
• Ontdek Autisme is vrijgesteld van omzetbelasting en brengt daarom geen btw in rekening.
• Sommige zorgverzekeraars vergoeden de kosten van de cursussen van Ontdek Autisme. Dit kan bijvoorbeeld als er sprake is van psycho-educatie voor ouders en partners van, en/of voor een persoon met autisme. Bij uw zorgverzekering kunt u navragen of u voor een vergoeding in aanmerking komt.

Training op maat

Training op maat

We bieden voor diverse organisaties incompany trainingen. Klik op deze link om te ontdekken wat wij voor jouw team, organisatie, vereniging, school, instelling of bedrijf kunnen betekenen.

Reviews

Reviews

Op de Landelijke Dag van Mama Vita 28 mei 2016 hebben Jasper en Marian een korte lezing gegeven en het ABC circuit begeleid voor de Mama Vita moeders. Alle moeders zeggen dat ze nu een beter inzicht hebben gekregen hoe hun kinderen denken en waar ze tegenaan lopen. Het is een hele mooie en praktische tool om in te zetten.
Claudette Nouris – Landelijk Coördinator Mama Vita

Deze training heeft er voor gezorgd dat mijn inzichten en kennis behoorlijk zijn vergroot. Jasper is een bevlogen trainer met veel ervaring. En dat merk je deze dag goed. De inzet van ervaringsdeskundigen was een waardevolle aanvulling op het programma. Kortom: dit is een aanrader voor iedereen die snel en op een prettige ontspannen manier kennis en inzichten met betrekking tot autisme wil opdoen.
Harald – Leerkracht basisonderwijs

De 3 trainers Jasper, Marian en Marc deelden met ongeëvenaarde passie hun inzichten, kennis en ervaring met ons: 3 mensen uit het onderwijs, drie ouders en 3 begeleiders: het was een top dag: fijn, gezellig, licht, op maat! en vooral op hoog nivo: verrijkend via de beleving #aanrader!
Marita Overweg – Zorgverlener

De basistraining heb ik ervaren als een zeer waardevolle training, zowel als professional en zeker ook als ouder. De rijkheid aan informatie, de diepgang en de didactisch goed doordachte opzet maken dat je in één dag onvoorstelbaar veel leert (zelfs als je dacht al best wel wat te weten). De autismewandeling is een ervaring die zeer veel indruk op mij gemaakt heeft en die ik iedereen die met autisme te maken heeft heel warm kan aanbevelen.
Marlou HeskesCoördinator – HBO Fontys

Een ieder hing aan de lippen van de ervaringsdeskundigen. Het was erg interessant om te luisteren naar twee mannen met autisme en van hen te horen waar zij in het dagelijks leven tegenaan lopen en hoe zij de eigen schoolperiode hebben ervaren. En door de inzet van twee ervaringsdeskundigen werd mooi benadrukt dat ieder mens met autisme tegen andere dingen aanloopt. Het belevingscircuit liet ons ervaren hoe het voelt als je vastloopt; je wil wel maar het lukt gewoon niet. Deze studiedag hebben wij als team als erg waardevol ervaren!
Anna de Munck – Praktijkschool

Bekijk meer reviews op watvindik.nl

Aanmelden via onze webshop-partner Eventix (ticket + factuur ontvang je per email)

Sorry, momenteel geen nieuwe data. We proberen deze z.s.m. weer te organiseren.

Interesse in een incompany training?


Foto’s & artikel over de Basistraining

 • Jasper Kok-Roosjen Trainer Ontdek Autisme

  Jasper Kok-Roosjen

 • Marc Beek tijdens de wandeling

 • Marian Bruijnzeels ondersteunt de theorie met ervaringsverhalen.

 • Klik op de foto voor het gehele artikel: Je hebt meer aan begrip, dan aan een extra zorgverlener

Geaccrediteerd en geldend als bewijs voor professionalisering door: