Dienstverlening en overheid

 • Autisme in overheidsdiensten

  Als overheidsfunctionaris kom je regelmatig mensen tegen met gedragstrekken, waarbij je aan autisme zou kunnen denken.

  Wij bieden inzicht in autisme en geven handvatten voor optimale communicatie. Zo kun jij beter aansluiten en deze burgers beter van dienst zijn.

“een goed evenwicht tussen het programma volgen en antwoorden op vragen; alle deelnemers waren enthousiast!”

Jiska van de Wetering, Adviseur leren en ontwikkelen bij Autoriteit Consument & Markt

Autisme bekeken vanuit de dienstverlening en overheid

Burgers met autisme hebben een andere manier van informatie- en prikkelverwerking. Zij hebben vaker te maken met: 

Overprikkeling  

Een ‘overweldiging’ door bijvoorbeeld geluiden, geuren, licht, kleding, gedachten en emoties. 

Onderprikkeling (en/of) 

Informatie uit de omgeving of vanuit het lichaam die niet doordringt naar het bewustzijn. 

Autisme komt veel voor in onze samenleving. Dit heeft soms behoorlijke gevolgen voor de persoon in kwestie. Als beleidsmaker, ondersteuner of dienstverlener is het dan ook handig enige  kennis over autisme te hebben. Hoe herken je mensen met een kwetsbaarheid en sluit je beter aan? Kortom: hoe zorg je ervoor dat we allemaal mee kunnen doen in onze samenleving? 

Ontdek Autisme verzorgt lezingen, workshops, trainingen en masterclasses voor  overheidsdiensten. Over elk gewenst leefonderwerp. Aanvullend bieden we een E-learning en certificaat.  

Heb je behoefte aan meer inzicht, informatie en praktische handvaten voor mensen met autisme? 

Wij bieden praktische presentaties in samenwerking met ervaringsdeskundige trainers. Alle programma’s hebben een afwisseling tussen doen, luisteren, reflectie en praktische tips.

 

 

Wie zijn wij?

Wie zijn wij? 

De trainingen, lezingen, workshops en congressen worden uitgevoerd door de trainingsorganisatie Ontdek Autisme. Deze is opgericht door coach en trainer Jasper Kok-Roosjen. Samen met een groep van ervaringsdeskundige trainers hebben wij ruime ervaring opgedaan met presentaties voor professionals van de overheid, wijkteams en dienstverleners.

Iedere presentatie is volledig op maat aan te passen. Heb je een vraag die er niet bij staat, dan bieden we een oplossing op maat in samenwerking met ons uitgebreide team. Iedere presentatie bieden we in samenwerking met ervaringsdeskundige trainers, een aanvullende online training en een certificaat met accreditatie voor Register Leraar, Registerplein, NVvA, V&V en SKJ. Hiernaast werken we samen met onze opdrachtgevers voor (tijdelijke) accreditatie.

 

 

Ben je enthousiast? Vraag hier om een offerte op maat, we nemen dan spoedig contact met je op.
Voor wie willen we er zijn en wat mag je verwachten?

Klik op de link om meer te lezen over:

 

Autisme in de werkomgeving

Heb je als professional te maken met mensen met autisme op het gebied van werk? Leer contact
verbeteren en zo (weer) balans op de werkvloer te vinden.

Autisme in het onderwijs

Heb jij als onderwijsfunctionaris te maken met leerlingen of studenten met autisme? Ontdek hoe je
maatwerk biedt en hun studieloopbaan tot een succes maakt.

Autisme in de zorg

Heb je als zorgprofessional, wijkteam-medewerker, of mantelzorger te maken met mensen met
autisme? Ontdek hoe je jouw inlevingsvermogen, inzicht en vaardigheden optimaliseert.

Autisme bij de overheid

Heb je als overheidsfunctionaris of dienstverlener te maken met mensen met autisme? Leer hoe je
stimuleert dat ook zij mee kunnen doen in onze samenleving.

Autisme i.c.m. een verstandelijke beperking

Heb jij te maken met mensen met autisme in combinatie met een verstandelijke beperking? Ontdek
hoe jij de levenskwaliteit van cliënten verbetert.

Mensen met autisme en naasten

Ben of ken jij iemand met autisme? Je bent van harte welkom bij onze open inschrijvingen.
Vergroot jouw kennis en krijg (meer) balans en zelfregie.

Presentations in English:

Our training courses are also possible in the English language. On this page you will find the
description of our English presentations. We are able to perform a variety of presentations.

 

Workshops en lezingen (1-3 uur):

Workshops en lezingen (1-3 uur):

 • Autisme Belevingscircuit
  Ervaar de impact van autisme op mensen met autisme, voel de kwetsbaarheid en ontdek jouw invloed op mensen met autisme. Ontdek tips en handvatten, die kunnen leiden tot een betere communicatie met de persoon met autisme.
  Kenmerken: Praktisch aan de slag met de de opdrachten uit het Belevingscircuit, afgewisseld met ervaringsverhalen en de minimaal benodigde theorie.
 • Aansluiten bij mensen met autisme
  Verdiep je in de de onzichtbare andere informatie- en prikkelverwerking, die kunnen leiden tot belemmeringen in het dagelijks leven. Ervaar, luister, vraag en ontdek tips en handvatten, die ruimte geven om talenten te ontplooien.
  Kenmerken:De theorie koppelen we aan ervaringsverhalen, filmpjes, een enkele opdracht en het proces van de deelnemers.
Dagtrainingen (7-12 uur):

Dagtrainingen (7-12 uur):

 • Basistraining; begrip voor autisme
  Deze dag maakt je bewuster om verder te kijken dan gedrag, zodat je grip krijgt op de oorzaak en meer begrip ervaart richting mensen met autisme.
  Kenmerken: Praktisch aan de slag met belevingsopdrachten en de Autisme Belevingswandeling. En je ontdekt nieuwe mogelijkheden voor ontwikkelingsmogelijkheden.
 • Prikkelverwerking & autisme
  Tijdens deze training verdiep je je kennis in prikkelverwerking, krijg je antwoorden en praktische tips. In het algemeen adviseren we de tweedaagse training, maar we kunnen deze training ook terugbrengen naar een korte workshop, of dagtraining.
  Kenmerken: Deze training is interactief, je gaat luisteren, zelf ervaren, oefenen, reflecteren en ontdekken. We garanderen je dat je nieuwe inzichten krijgt en nieuwe handvatten ontdekt voor mogelijkheden in de klas! 
Wil je individueel aansluiten?

Interesse in een training als individu?

Ontdek Autisme biedt op diverse locaties in Nederland openbare trainingen voor particulieren en professionals. Ben je geïnteresseerd om een training te volgen? Klik op deze link om te zien met welke trainingen wij binnenkort in de buurt zijn.

Interesse in een training op maat?

Interesse in een training op maat?

Ontdek Autisme biedt op iedere locatie in Nederland en België een training op maat. Ben je geïnteresseerd in een incompany training? Klik op deze link om te ontdekken wat wij voor jouw team, organisatie, vereniging, school, instelling of bedrijf kunnen betekenen.

Reviews

Reviews via LinkedIn en watvindik.nl

Jiska van de Wetering – adviseur leren en ontwikkelen bij Autoriteit Consument & Markt

“Jasper heeft voor ACM tijdens de week van de diversiteit een workshop verzorgd over autisme. Jasper is een prettige trainer die de groep in beweging krijgt met leuke en leerzame oefeningen. Hij heeft duidelijk uitgelegd op welke manier autisme een belemmering kan vormen bij het leren en het functioneren op de werkvloer. Ook de ervaringsdeskundige co-trainers konden dit met hun persoonlijk verhaal illustreren. Jasper weet een goed evenwicht aan te brengen tussen het programma volgen en antwoorden op vragen. Alle deelnemers waren enthousiast! Nog bedankt! ”

Marloes Barendrecht – Arbeidsadviseur / arbeidsdeskundige bij Zintens

“Jasper weet erg goed zijn kennis over autisme op een toegankelijke manier over te dragen. Met zijn team van ervaringsdeskundigen en het Autisme Belevingscircuit laat hij je ervaren waar mensen met autisme tegen aan kunnen lopen. Op een praktische wijze kom je erachter dat veel dagelijkse activiteiten en gewoontes in communicatie voor mensen met autisme helemaal niet zo gewoon zijn. De ervaringsdeskundigen kunnen prachtige voorbeelden uit de praktijk geven. Echt een aanrader!”

Annet Versantvoort – Head of education at P.I. Vught

Voorjaar 2016 hebben we in de PI Vught voor het personeel diverse workshops over autisme aangeboden.Het belevingscircuit van Ontdek Autisme is 17x uitgevoerd in 4 weken en werd door de medewerkers ervaren als leerzaam. Dit vooral door de laagdrepeligheid.en de confrontatie. Jasper heeft samen met de ervaringsdeskundigen bereikt dat de medewerkers in de PI Vught meer inzicht hebben gekregen in de specifieke problematiek van mensen met autisme. Spelenderwijs werd men zich bewust van de invloed van autisme op het dagelijks fucntioneren. Kortom een geslaagde vorm van deskundigheidsbevordering. ”

Lujan Blankenstein – verzekeringsarts bij UWV Doetinchem

“asper heeft in mei 2016 bij het UWV in Doetinchem een Autisme Belevings Circuit gegeven voor de daar werken Arbeidsdeskundigen en de Verzekeringsartsen. Naast dat het een hele gezellige middag was, was het ook een erg leerzame middag onder de kundige leiding van Jasper Kok – Roosjen en Marc Beek als ervaringsdeskundige. Er werden veel vragen gesteld en met enthousiasme meegedaan aan de verschillende opdrachten. Voor mijn collegae was het een eye-opener, terwijl zij toch ook vaak op het spreekuur te maken hebben met mensen met autisme. Ook de inbreng van Marc als ervaringsdeskundige was de icing on the cake en maakte het helemaal af. Ik kan het daarom iedereen aanbevelen, zelfs als je van mening bent kundig te zijn betreffende autisme. Het kan je tot nieuwe inzichten brengen en het is een leuk programma. Lujan Blankenstein, verzekeringsarts bij UWV Doetinchem.”

Raoul Notté, Researcher – Haagse Hogeschool

““De training heeft mij heel veel eye-openers gegeven. Ze lieten mij onder andere zien wat ik dus doe als docent. We geven sommige studenten, onbedoeld, continu het gevoel van afkeuring. En dat kan niet, want iedereen moet gewoon kunnen zijn wat ie is.”

Recensie n.a.v. onze workshop ‘aansluiten bij mensen met autisme’ tijdens het Landelijke politie autisme congres

Klik op de sterren voor meer reviews via watvindik.nl en of klik op de LinkedIn van oprichter en trainer Jasper Kok-Roosjen.