Autisme in het onderwijs

  • Autisme in het onderwijs

    Wil jij beter leren omgaan met leerlingen/studenten met autisme? Wil jij het verschil maken tussen een succesvolle schoolloopbaan en ver onder niveau functioneren?

    Wij vergroten je inzicht in autisme en laten je ontdekken wat dit van jou vraagt. Zo kun jij jouw leerlingen nog beter van dienst zijn.

“De training heeft mij heel veel eye-openers gegeven. Ze lieten mij onder andere zien wat ik doe als docent. We geven sommige studenten, onbedoeld, continu het gevoel van afkeuring. En dat kan niet, want iedereen moet gewoon kunnen zijn zoals hij, of zij is.”

Raoul Notté, Researcher – Haagse Hogeschool

Van basisschool tot universiteit

Leerlingen en studenten met autisme hebben een andere manier van informatie- en prikkelverwerking. Zij hebben vaker te maken met:

Overprikkeling
Een ‘overweldiging’ door bijvoorbeeld geluiden, geuren, licht, kleding, gedachten en emoties.

Onderprikkeling (en/of)
Informatie uit de omgeving of vanuit het lichaam die niet doordringt naar het bewustzijn.

Autisme komt veel voor in het onderwijs. In veel klassen zitten één of meer studenten met autisme – al dan niet gediagnosticeerd. Zij zijn een goede graadmeter voor hoe passend het onderwijs is. Juist bij hen werkt een standaard aanpak vrijwel nooit en is maatwerk cruciaal.

Ontdek Autisme verzorgt lezingen, workshops en trainingen voor onderwijsprofessionals. Op elk gewenst niveau. Aanvullend bieden we een e-learning en certificaat met accreditatie. Zoals Register Leraar en het SKJ.

Of je nu op een basisschool werkt of op een universiteit.. Eén ding is zeker. De kans is groot dat je mensen met autisme rond hebt lopen. Ontdek wat de invloed van autisme kan zijn op het volgen van onderwijs.

Verdiep je kennis over de impact van autisme. Leer hoe je talenten benut en uitval voorkomt.

Ben je enthousiast? Vraag hier om een offerte op maat, we nemen dan spoedig contact met je op.


Workshops, webinars, masterclasses, lezingen en trainingen

Enkele presentaties

Hieronder plaatsen we enkele presentaties waarmee ervaring hebben opgedaan. Iedere presentatie is ook online uit te voeren en volledig op maat te maken.

  • Verdiep je kennis over de impact van autisme
    De impact van autisme voor de leerling en docent
    Twee oud-studenten/ leerlingen met autisme delen hun ervaringsverhaal. Ze vertellen welke invloed autisme heeft op hun dagelijks leven, op relaties, hun schoolloopbaan (van basisschool tot beroepsonderwijs) en op hun huidige leven. Aan de hand van hun verhaal, ontdek je bijzonderheden, overeenkomsten en verschillen tussen twee unieke personen met dezelfde diagnose. Je krijgt een unieke inkijk in de onzichtbare oorzaken voor gedrag en in de mogelijkheden en kwetsbaarheden van mensen met autisme.Aan de hand van het open gesprek tussen deelnemers en trainers, reflectie, oefeningen en nuances verdiep je je in de impact van autisme. Deelname aan deze workshop is voorbehouden aan een beperkte groep mensen, zodat er voldoende ruimte is voor interactie.De deelnemers krijgen de optie om zich aan te melden voor een 1-op-1 vervolggesprek voor persoonlijke vragen. Daarnaast bieden we bij deze workshop – en bij de masterclass uit de tweede ronde – de e-learning ‘Autisme in het onderwijs’ met aanvullende informatie, modellen en tips.
  • Workshop
    Autisme Belevingscircuit
    Ervaar de impact van autisme op leerlingen/ studenten met autisme, voel de kwetsbaarheid en ontdek jouw invloed op mensen met autisme. Ontdek tips en handvatten, die kunnen leiden tot een betere communicatie met de leerling met autisme.
    We bieden deze trainingen met open inschrijving door heel Nederland, aanmelden en meer informatie via deze link.
  • Interactieve lezing
    Autisme in de klas; van belemmering tot mogelijkheid

    Verdiep je in de de onzichtbare andere informatie- en prikkelverwerking, die kunnen leiden tot belemmeringen in het onderwijs. Ervaar, luister, vraag en ontdek tips en handvatten, die ruimte geven om talenten te ontplooien.
    De theorie koppelen we aan ervaringsverhalen, filmpjes, een opdracht en het proces van de deelnemers.
  • (Online) masterclass voor onderwijsprofessionals van het MBO, HBO en universiteit:
    Ontdek hoe je de kans op uitval kan verkleinen en op afstuderen kan vergroten.

    In deze masterclass ontdek je de invloed van autisme en de omgeving op de studie en krijg je bijpassende concrete tips. De inhoud wordt ondersteund met korte en krachtige ervaringsverhalen en belevingsoefeningen. Aan de hand van een casus ga je vervolgens samen met een collega oefenen om de verkregen informatie te vertalen naar drie aanbevelingen voor jezelf en je collega’s.Bij deze workshop en bij de masterclass uit de tweede ronde, ontvang je de e-learning ‘Autisme in het HBO’ met aanvullende informatie, modellen en tips.Tijdens deze masterclass bieden we in een vlot tempo theorieën, voorbeelden en een casus aan. Wanneer jij liever meer ruimte wilt ervaren voor verdiepende vragen en interactie dan adviseren we jou om deel te nemen aan een andere presentatie, zoals de ‘workshop – de impact van autisme’.
  • Dagtraining
    Basistraining autisme
    Deze dag maakt je bewuster om verder te kijken dan het gedrag van je leerling, zodat je grip krijgt op de oorzaak en meer begrip ervaart richting leerlingen met autisme.
    Kenmerken: Praktisch aan de slag met belevingsopdrachten, nieuwe inzichten en een e-learning.
  • Dagtraining
    Prikkelverwerking & autisme
    Tijdens deze training verdiep je je kennis in prikkelverwerking, krijg je antwoorden en praktische tips. In het algemeen adviseren we de tweedaagse training, maar we kunnen deze training ook terugbrengen naar korte workshop, of dagtraining.
    Kenmerken: Deze training is interactief, je gaat luisteren, zelf ervaren, oefenen, reflecteren en ontdekken. We garanderen je dat je nieuwe inzichten krijgt en nieuwe handvatten ontdekt voor mogelijkheden in de klas! 

Wil je individueel aansluiten?

Interesse in een training als individu?

Ontdek Autisme biedt op diverse locaties in Nederland openbare trainingen voor particulieren en professionals. Ben je geïnteresseerd om een training te volgen? Klik op deze link om te zien met welke trainingen wij binnenkort in de buurt zijn.

Interesse in een training op maat?

Interesse in een training op maat?

Ontdek Autisme biedt op iedere locatie in Nederland en België een training op maat. Ben je geïnteresseerd in een incompany training? Klik op deze link om te ontdekken wat wij voor jouw team, organisatie, vereniging, school, instelling of bedrijf kunnen betekenen.

Wie zijn wij?

Wie zijn wij? 

Ontdek Autisme is opgericht door coach en trainer Jasper Kok-Roosjen. Samen met een groep van ervaringsdeskundige trainers hebben wij ruime ervaringen in het bieden van voorlichting aan het onderwijs. Wij bedienen basisscholen, middelbaar en beroepsonderwijs, universiteiten en leerplichtambtenaren.

Wij bieden overzicht in de verbindende eigenschappen en brengen tegelijkertijd de nuance aan, want ieder persoon is anders en heeft een unieke prikkel- en informatieverwerking.  Ons doel is om meer inzicht in autisme te geven, zelfredzaamheid te vergroten en een succesvol leertraject te ondersteunen.

Wat vinden wij belangrijk?

Voor een optimale ontwikkeling is het voor ieder mens essentieel om zich veilig en geaccepteerd te voelen. Bij veel leerlingen en studenten met autisme is dit gevoel minder vanzelfsprekend, wat leidt tot stress en stagnatie in de ontwikkeling. We bieden inzicht in wat hiervoor nodig kan zijn, zoals de noodzaak van basisveiligheid en het gevoel dat je mag zijn wie je bent.

Wij bieden je handvatten zodat je het verschil kan maken voor de leerlingen in jouw klas.

Reviews

Reviews via LinkedIn en watvindik.nl

Marjan Verweij – ID College

“Ik heb nog niet eerder meegemaakt dat iedereen tijdens en na afloop van een presentatie, zo enthousiast was.Zoals ik gisteren al aangaf zal ik op de juiste plek binnen onze organisatie de meerwaarde van de presentatie voor docententeams aangeven. Ook heb ik de ervaring gedeeld met collega’s.”

Monika van Voskuilen – leraar bij Thorbecke SG

“Bedankt Jasper voor het begeleiden en coachen van M. Hij heeft veel geleerd en de MatriXmethode heeft de negatieve lading van zijn pestverleden laten verdwijnen. Nu kan hij verder……”

Matty Hendriks – OBC De Bommel

“Jasper heeft een groep VMBO studenten, samen met twee ervaringsdeskundigen, op een zeer prettige, enthousiaste, veilige en toegankelijke manier laten ervaren hoe het is om autisme te hebben. Écht een aanrader voor iedereen die hier op welke manier dan ook mee te maken heeft.”

Jaap Inberg – RMC Noord-Nederland

“Voor een bijeenkomst van leerplichtambtenaren en RMC-medewerkers in Noord-Nederland heeft Ontdek Autisme een Autisme Belevings Circuit georganiseerd. De deelnemers waren erg enthousiast en uit een evaluatie bleek deze workshop met een 9,2 gewaardeerd te worden! Enkele toelichtingen bij die evaluatie: – “Fantastische workshop met name vanwege ervaringsdeskundige.” – “Super leuke combinatie van theorie en praktijk. De interactie was prettig.” – “De 2 heren gaven op een leuke en speelse manier veel inzicht in de problematiek.”

Raoul Notté, Researcher – Haagse Hogeschool

““De training heeft mij heel veel eye-openers gegeven. Ze lieten mij onder andere zien wat ik dus doe als docent. We geven sommige studenten, onbedoeld, continu het gevoel van afkeuring. En dat kan niet, want iedereen moet gewoon kunnen zijn wat ie is.”

Anna de Munck – via watvindik.nl

Vanuit onze praktijkschool mocht ik een studiedag over autisme organiseren. Ik heb Jasper benaderd en Jasper heeft goed meegedacht over welke vorm van het aanbieden van de informatie het beste bij onze school en het team zou passen. De theorie was passend en werd bekrachtigd door de twee ervaringsdeskundigen. Een ieder hing aan de lippen van de ervaringsdeskundigen. Het was erg interessant om te luisteren naar twee mannen met autisme en van hen te horen waar zij in het dagelijks leven tegenaan lopen en hoe zij de eigen schoolperiode hebben ervaren. En door de inzet van twee ervaringsdeskundigen werd mooi benadrukt dat ieder mens met autisme tegen andere dingen aanloopt. Het belevingscircuit liet ons ervaren hoe het voelt als je vastloopt; je wil wel maar het lukt gewoon niet. Deze studiedag hebben wij als team als erg waardevol ervaren!

 

Klik op de sterren voor meer reviews via watvindik.nl en of klik op de LinkedIn van oprichter en trainer Jasper Kok-Roosjen.