Autisme in het onderwijs

 • Autisme in het onderwijs, van basisschool tot universiteit

  Autisme komt veel voor in het onderwijs. In veel klassen zitten één of meer leerlingen met autisme –  al dan niet gediagnosticeerd. Zij zijn een goede graadmeter voor hoe passend het onderwijs is. Juist bij deze leerlingen werkt een standaard aanpak vrijwel nooit en is maatwerk cruciaal. Voor leerlingen met autisme kan dat maatwerk het verschil uitmaken tussen een succesvolle schoolloopbaan, ver onder niveau functioneren en zelfs uitvallen. Bij maatwerk valt dus veel winst te behalen, maar hoe biedt je maatwerk en waar moet je rekening mee houden? Wij ondersteunen je om je inzicht in autisme te vergroten, te ontdekken wat dit van jou vraagt en bieden je praktische tips om aan te sluiten bij leerlingen en studenten met een specifieke hulpvraag.

“De training heeft mij heel veel eye-openers gegeven. Ze lieten mij onder andere zien wat ik doe als docent. We geven sommige studenten, onbedoeld, continu het gevoel van afkeuring. En dat kan niet, want iedereen moet gewoon kunnen zijn zoals hij, of zij is.”

Raoul Notté, Researcher – Haagse Hogeschool

Workshops, lezingen, trainingen en masterclasses voor onderwijsprofessionals

Hieronder staan onze mogelijkheden voor onderwijsprofessionals. Iedere presentatie is volledig op maat aan te passen en bieden we in samenwerking met ervaringsdeskundige trainers. Aanvullend bieden we een E-learning en certificaat met accreditatie zoals Register Leraar, en het SKJ.
Ben je enthousiast? Vraag hier om een offerte op maat, we nemen dan spoedig contact met je op.

Workshops, webinars en lezingen (1-3 uur):

Workshops, webinars en lezingen (1-3 uur):

 • Lezing autisme in de klas.
  Meer informatie evia deze pagina.
 • Autisme Belevingscircuit
  Ervaar de impact van autisme op leerlingen met autisme, voel de kwetsbaarheid en ontdek jouw invloed op mensen met autisme. Ontdek tips en handvatten, die kunnen leiden tot een betere communicatie met de leerling met autisme.
  We bieden trainingen met open inschrijving door heel Nederland, aanmelden en meer informatie via deze link. 
  Kenmerken: Praktisch aan de slag met de de opdrachten uit het Belevingscircuit, afgewisseld met ervaringsverhalen en de minimaal benodigde theorie.
 • Autisme in de klas; van belemmering tot mogelijkheid
  Verdiep je in de de onzichtbare andere informatie- en prikkelverwerking, die kunnen leiden tot belemmeringen in het onderwijs. Ervaar, luister, vraag en ontdek tips en handvatten, die ruimte geven om talenten te ontplooien.
  Kenmerken:De theorie koppelen we aan ervaringsverhalen, filmpjes, een enkele opdracht en het proces van de deelnemers.
 • Stress in de klas
  Een beetje stress is prima en zal ondersteunen tot optimale prestaties. Leerlingen met autisme kampen echter regelmatig met chronische stress. Dit belemmert de ontwikkelingsmogelijkheden en prestaties. Ontdek welke positieve invloed jij kan hebben op leerlingen met stress-klachten en hoe je positieve ondersteuning kan bieden aan de ontwikkelingsmogelijkheden bij bij leerlingen met autisme, adhd en hoge gevoeligheid.
  Kenmerken: Interactieve workshop, met uitleg over het stress-systeem, inclusief inzicht in de stressoren voor leerlingen met autisme, verwerking en (on)zichtbaar gedrag, gevoelens en lichaamsreacties.  Na de uitleg volgt er ook een interactief gedeelte met ervaren, reflectie en nieuwe handvatten.

Dagtrainingen (7-12 uur):

Dagtrainingen (7-12 uur):

 • Basistraining; begrip voor autisme
  Deze dag maakt je bewuster om verder te kijken dan het gedrag van je leerling, zodat je grip krijgt op de oorzaak en meer begrip ervaart richting leerlingen met autisme.
  Kenmerken: Praktisch aan de slag met belevingsopdrachten en de Autisme Belevingswandeling. En je ontdekt nieuwe mogelijkheden voor ontwikkelingsmogelijkheden.
 • Prikkelverwerking & autisme
  Tijdens deze training verdiep je je kennis in prikkelverwerking, krijg je antwoorden en praktische tips. In het algemeen adviseren we de tweedaagse training, maar we kunnen deze training ook terugbrengen naar korte workshop, of dagtraining.
  Kenmerken: Deze training is interactief, je gaat luisteren, zelf ervaren, oefenen, reflecteren en ontdekken. We garanderen je dat je nieuwe inzichten krijgt en nieuwe handvatten ontdekt voor mogelijkheden in de klas! 

Wil je individueel aansluiten?

Interesse in een training als individu?

Ontdek Autisme biedt op diverse locaties in Nederland openbare trainingen voor particulieren en professionals. Ben je geïnteresseerd om een training te volgen? Klik op deze link om te zien met welke trainingen wij binnenkort in de buurt zijn.


Interesse in een training op maat?

Interesse in een training op maat?

Ontdek Autisme biedt op iedere locatie in Nederland en België een training op maat. Ben je geïnteresseerd in een incompany training? Klik op deze link om te ontdekken wat wij voor jouw team, organisatie, vereniging, school, instelling of bedrijf kunnen betekenen.


Wie zijn wij?

Wie zijn wij? 

Onze trainingen, lezingen, workshops en congressen worden uitgevoerd door de trainingsorganisatie Ontdek Autisme. Deze is opgericht door coach en trainer Jasper Kok-Roosjen. Samen met een groep van ervaringsdeskundige trainers hebben zij ruime ervaringen in het bieden van voorlichting aan het onderwijs. Wij bedienen basisscholen, middelbaar en beroepsonderwijs, universiteiten en leerplichtambtenaren. Hiernaast bedienen we zorginstellingen, bedrijven en non-profitorganisaties als Mama Vita, AIC’s, Scouting en Nederlandse Vereniging van Autisme. Lees hieronder bij de reviews hun bevindingen.

Voor wie willen we er zijn en wat mag je verwachten?

Mensen met autisme en naasten

Bij iedere presentatie zijn mensen met autisme en naasten welkom. Wij bieden inzicht in autisme, handvatten voor een optimale communicatie en tips over hoe aan te sluiten bij mensen met een kwetsbaarheid. Klik op de onderstaande link voor onze mogelijkheden met open-inschrijving en presentaties op maat. Klik hier voor onze mogelijkheden.

Autisme in de werkomgeving

Heb je als professional te maken met mensen met autisme op het gebied van werk? Ben jij werkgever, collega, bestuurder, manager, directeur , job-coach, arbeidsdeskundige, verzekerings- of arbo-arts? Wij bieden inzicht in autisme en tips en handvatten, die leiden tot een prettige samenwerking. We gaan praktisch en doelgericht aan de slag, in een ontspannen sfeer. Klik hier voor onze mogelijkheden.

Autisme in het onderwijs (van basisschool, tot universiteit)

Autisme komt veel voor. In veel klassen zitten één of meer leerlingen met, al dan niet gediagnosticeerde, autisme. Zij zijn een goede graadmeter voor hoe passend het onderwijs is. Juist bij deze leerlingen werkt standaard aanpak bijna nooit en is maatwerk cruciaal. Voor leerlingen met autisme kan dat maatwerk het verschil uitmaken tussen een succesvolle schoolloopbaan, ver onder niveau functioneren en zelfs uitvallen. Bij maatwerk valt dus veel winst te behalen, maar hoe biedt je maatwerk en waar moet je rekening mee houden? Klik hier voor onze mogelijkheden.

Autisme in de zorg- en hulpverlening:

Heb je als zorgprofessional, wijkteam-medewerker, of mantelzorger  te maken met mensen met autisme? Zou je je inlevingsvermogen, inzicht en vaardigheden willen optimaliseren? Sluit je aan als individuele professional op onze agenda, of vraag via deze link om een incompany training voor het gehele team. Klik hier voor onze mogelijkheden.

Autisme bekeken vanuit de overheid en dienstverlening

Autisme komt veel voor in onze samenleving. Als beleidsmaker, ondersteuner of dienstverlener kom je dan ook regelmatig mensen tegen met gedragstrekken, waarbij je aan autisme zou kunnen denken. Mensen met autisme hebben een andere informatie- en prikkelverwerking, waardoor er kans is op een kloof tussen hen en de samenleving. Hoe herken je mensen met een kwetsbaarheid, sluit je aan en zorg je ervoor dat we allemaal mee kunnen doen in onze samenleving? Wij bieden inzicht in autisme, handvatten voor een optimale communicatie en tips over hoe aan te sluiten bij mensen met een kwetsbaarheid. Klik hier voor onze mogelijkheden voor dienstverleners, ondersteuners en bestuurders .

Presentaties in het binnen- en buitenland:

Our training courses are also possible in the English language. On this page you will find the description of our English presentations.

Waar staan wij voor?

Een begripvolle houding is het uitgangspunt

Iedere persoon is uniek, dus autisme uit zich ook bij iedereen anders: het kan zelfs bij een persoon variëren met diens leeftijd, per dag en per uur. Tijdens onze trainingen inspireren wij je om aandacht te geven aan het ontwikkelen van talenten en vaardigheden. Wij geloven en ervaren dat je met inzicht, oefening en adequate ondersteuning nieuwe vaardigheden aan kunt leren en kunt veranderen. We zullen dus ook zeker praktisch aan het werk gaan rondom communicatie, dagelijkse interacties, intrinsieke motivatie en balans. We ondersteunen je om nieuwe uitgangspunten te onderzoeken en bieden oefeningen om je nieuwe inzichten toe te passen.

De diagnose autisme beperkt een leerling niet tot het eindpunt van het ontwikkelingsproces, maar vormt het begin van een alternatieve route om verder tot bloei te komen.


Reviews

Reviews via LinkedIn en watvindik.nl

Marjan Verweij – ID College

“Ik heb nog niet eerder meegemaakt dat iedereen tijdens en na afloop van een presentatie, zo enthousiast was.Zoals ik gisteren al aangaf zal ik op de juiste plek binnen onze organisatie de meerwaarde van de presentatie voor docententeams aangeven. Ook heb ik de ervaring gedeeld met collega’s.”

Monika van Voskuilen – leraar bij Thorbecke SG

“Bedankt Jasper voor het begeleiden en coachen van M. Hij heeft veel geleerd en de MatriXmethode heeft de negatieve lading van zijn pestverleden laten verdwijnen. Nu kan hij verder……”

Matty Hendriks – OBC De Bommel

“Jasper heeft een groep VMBO studenten, samen met twee ervaringsdeskundigen, op een zeer prettige, enthousiaste, veilige en toegankelijke manier laten ervaren hoe het is om autisme te hebben. Écht een aanrader voor iedereen die hier op welke manier dan ook mee te maken heeft.”

Jaap Inberg – RMC Noord-Nederland

“Voor een bijeenkomst van leerplichtambtenaren en RMC-medewerkers in Noord-Nederland heeft Ontdek Autisme een Autisme Belevings Circuit georganiseerd. De deelnemers waren erg enthousiast en uit een evaluatie bleek deze workshop met een 9,2 gewaardeerd te worden! Enkele toelichtingen bij die evaluatie: – “Fantastische workshop met name vanwege ervaringsdeskundige.” – “Super leuke combinatie van theorie en praktijk. De interactie was prettig.” – “De 2 heren gaven op een leuke en speelse manier veel inzicht in de problematiek.”

Raoul Notté, Researcher – Haagse Hogeschool

““De training heeft mij heel veel eye-openers gegeven. Ze lieten mij onder andere zien wat ik dus doe als docent. We geven sommige studenten, onbedoeld, continu het gevoel van afkeuring. En dat kan niet, want iedereen moet gewoon kunnen zijn wat ie is.”

Anna de Munck – via watvindik.nl

Vanuit onze praktijkschool mocht ik een studiedag over autisme organiseren. Ik heb Jasper benaderd en Jasper heeft goed meegedacht over welke vorm van het aanbieden van de informatie het beste bij onze school en het team zou passen. De theorie was passend en werd bekrachtigd door de twee ervaringsdeskundigen. Een ieder hing aan de lippen van de ervaringsdeskundigen. Het was erg interessant om te luisteren naar twee mannen met autisme en van hen te horen waar zij in het dagelijks leven tegenaan lopen en hoe zij de eigen schoolperiode hebben ervaren. En door de inzet van twee ervaringsdeskundigen werd mooi benadrukt dat ieder mens met autisme tegen andere dingen aanloopt. Het belevingscircuit liet ons ervaren hoe het voelt als je vastloopt; je wil wel maar het lukt gewoon niet. Deze studiedag hebben wij als team als erg waardevol ervaren!

 

Klik op de sterren voor meer reviews via watvindik.nl en of klik op de LinkedIn van oprichter en trainer Jasper Kok-Roosjen.


Interesse in incompany?
Klik hier voor een offerte op maat