Kort Beroepsonderwijs: Balans vinden bij autisme

 • Praktische informatie

  Met behulp van onderstaande modules krijg je meer grip op balans bij autisme. Kies het thema  die aansluit bij horen bij jouw doelen en interesse. Iedere module is opgebouwd uit een E-learning en een groepsbijeenkomst. Ze zijn geschikt voor mensen met autisme, naasten en professionals. Stapsgewijs krijg je de antwoorden op jouw vragen en ontdek je praktische tips toe te passen die invloed hebben op de interne rust.  

““Leerzaam, mooie koppeling naar de praktijk, herkenbaar en bruikbaar, concreet, afwisselend en waardevol om verhalen van ervaringsdeskundigen te horen.”

Marieke Verlee - Orthopedagoog stichting Pim (VG)

Onderwijs in modules -‘Balans vinden bij autisme’

Hieronder staan zeven trainingen rondom het thema ‘Balans vinden bij autisme’. De scholing is opgebouwd uit verschillende modules, die chronologisch, of los van elkaar zonder specifieke volgorde te volgen. De deelnemers hebben een gelijkwaardig minimaal kennisniveau met behulp van de voorbereidende E-learning.
We bieden de live-bijeenkomsten in samenwerking met ervaringsdeskundige trainers, met afwisseling tussen doen, luisteren, reflectie en (samenwerkings)opdrachten. Zo leer je geen trucjes, maar ontdek je welke manier bij jou past en welke je op een logische manier gaat toepassen. Stapsgewijs verdiep je zo je kennis en ontdek je handvatten die de interne rust en balans beïnvloeden. 

Ontdek hieronder welke module aansluit bij jouw interesse en doelen. Voor vragen en opmerkingen kun je ons bellen via 0647374773. Meld je onderaan deze pagina aan voor een of meerdere bijeenkomsten, of vraag ons om een offerte voor een incompany training. 

Autisme-onderwijs in zeven modules:

Workshop: Autisme Belevingscircuit
In één dagdeel ervaar je wat een intense prikkeling van je zintuigen met je doet, en hoe je reageert als de omgeving niet aansluit bij jouw eigen manier van denken. Dit confronteert je met je eigen denkpatronen en opvattingen en leidt tot autismevriendelijke tips. Je kunt je onder aan deze pagina aanmelden voor het Belevingscircuit in Zwolle, Den Haag en Eindhoven. Deze workshop is ons meest bezochte training en bieden we regelmatig aan met een open inschrijving in iedere provincie van Nederland, ontdek de Belevingscircuits elders in het land via deze link .

Verbindend inzicht in autisme: Koppeling tussen de theorien en de dagelijkse praktijk, Belevingswandeling en toepassen
Leer op een brede manier over verschillende visies, methodieken en bijpassende praktische tips. Zo vergroot je je draagkracht en verklein je je draaglast. Raak geïnspireerd door ervaringsdeskundigen en ontdek nieuwe routes naar ontwikkeling. Aan de hand van casuïstiek leer je je inzichten praktisch toepassen.

Balansmeter: Hulpmiddel, ervaren en praktisch oefenen
Ontdek hoe je je balans kan versterken door het ‘denken, voelen, doen en willen’ te beïnvloeden. Door bijvoorbeeld op een andere manier te denken, het gevoel te beïnvloeden, iets anders te doen of iets minder te willen krijg je invloed op je levenskwaliteit. Bij mensen met autisme werken algemene tips lang niet altijd, vanwege een andere informatie- en prikkelverwerking. Bij ieder persoon is er iets anders nodig en wat bij de een werkt, werkt soms tegenover gesteld bij de ander. Tijdens deze trainingen geven we context, ervaringsverhalen, voorbeelden en sluiten aan op jouw vraag. Zo kun je effectiever inzetten op wat er nodig is.
Praktisch: Tijdens de groepsbijeenkomst ontdek je met behulp van de coachings-kaartjes en  ‘De Balansmeter’ jezelf en anderen te ondersteunen.

Prikkelverwerking: Theorie, ervaringsverhalen en sensorisch profiel.  
Overzicht en verbanden tussen autisme-specifieke-prikkelverwerking-symptomen. Inspiratie en kennis over de nieuwste mogelijkheden op het gebied van de prikkelverwerking, zoals de invloed op ontwikkeling vanuit reflex integratie.
Aanvullend krijg je kennis over het sensorisch profiel van Winnie Dunn. Je leert hierbij over voorkeuren voor minder of meer prikkels passieve en actieve reactie-patronen. Met behulp van zo’n profiel krijg je meer grip op de achterliggende behoeften van gedrag en invloed op balans. Je word je meer bewust van de verschillende behoeften aan prikkels en de natuurlijke strategieën hoe mensen hiermee omgaan. Zo krijg je meer houvast om de prikkelverwerking ten voordele te beïnvloeden. Zo krijg je meer regie over je prikkelbalans en ontwikkelingsmogelijkheden in de (nabije) toekomst.

Autismekompas
Autisme kan in allerlei gewone, dagelijkse situaties leiden tot misverstanden en onbegrepen gedrag. Reageren op het gedrag heeft niet altijd invloed op de oorzaak, dus dat zal doorgaans niet leiden tot nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden. Met het Autismekompas krijg je een hulpmiddel om gedrag en gevoelens in een context te plaatsen en om te begrijpen wat je in die situaties kunt doen. Het Autismekompas biedt handreikingen naar nieuwe interventies, ter optimalisatie van de levenskwaliteit.

Training: Signalerings- en leefstijlplan
Mensen met autisme hebben een andere informatie- en prikkelverwerking. Hierdoor is er eerder kans op een verstoring van de balans. Tips vanuit de omgeving sluiten helaas niet altijd aan, want bij een persoon met autisme is er maatwerk nodig.  Met een uniek en individueel signaleringsplan krijg je een hulpmiddel om dreigende instabiliteit te herkennen en te voorkomen. Je krijg meer vat op persoonlijke waarschuwingssignalen, zodat je tijdig kan reageren. Met deze dagtraining, geven we inzicht, handvatten en concrete werkbladen om aansluitend een persoonlijk leefstijlplan te maken, die met maatwerk ondersteunt naar (meer) balans en zelfregie.

Training: Comorbiditeit (raakvlakken met autisme)
Autisme heeft raakvlakken met andere diagnoses en kwetsbaarheden. Hier wordt steeds meer over bekend en betrokkenen zijn zich steeds bewuster dat niet alles te verklaren valt uit autisme. Soms komen er tegelijkertijd twee diagnoses bij één persoon voor; we noemen dit ook wel ‘comorbiditeit’. Gedrag kan dan voortkomen uit twee verschillende diagnoses, zodat het moeilijk te bepalen is welke diagnose wat veroorzaakt. Al die verschillende diagnoses levert  verwarring op; wat komt waar vandaan, wat heeft invloed op elkaar en hoe sluit het een het ander niet uit? Via deze dagtraining krijg je hier meer zicht op en leer je opnieuw te kijken naar de persoon zelf. Zo willen we je inspireren met antwoorden op je vragen en handvatten bieden voor meer maatwerk.

 

Voor wie zijn deze trainingen?

Voor wie zijn deze trainingen?

 • De trainingen zijn geschikt voor mensen met autisme, naasten en professionals. De trainingen en de E-learning geeft op een brede manier informatie, en is geschikt voor mensen met interesse vanuit de dienstverlening, de overheid, het onderwijs, de zorg, het werk en vanuit de thuis-situatie.
 • De aanvullende E-learning geeft mogelijkheden voor een basisprogramma vanaf MBO-niveau. Na ieder onderwerp in het basisprogramma, bieden we via een uitklap-venster de mogelijkheid om te verdiepen met aanvullende voorbeelden en (wetenschappelijke) onderbouwing.
 • Om teleurstelling te voorkomen; onze trainingen zijn niet geschikt als vervanging van individuele pscyho-educatie. Voor adequaat maatwerk is er uitgebreide individuele tijd en aandacht nodig.
 • Je mag ons altijd bellen, mailen voor persoonlijke vragen.
Agenda: open-inschrijving (online & live)

     

Online modulaire dagtraining

Datum (9.00-16.00)

Bijzonderheden

Balansmeter vrijdag 25 september  incl.  extra ondersteuning *
Basistraining: Verbindende inzichten woensdag 28 oktober  incl.  extra ondersteuning *
Leefstijl- en signaleringsplan vrijdag 6 november  incl.  extra ondersteuning *
Sensorische informatieverwerking woensdag 11 november  incl.  extra ondersteuning *
Basistraining: Verbindende inzichten woensdag 2 december  incl.  extra ondersteuning *
Balansmeter woensdag 9 december  incl.  extra ondersteuning *
Sensorische informatieverwerking woensdag 16 december  incl.  extra ondersteuning *
Leefstijl- en signaleringsplan woensdag 13 januari 2021  incl.  extra ondersteuning *
 • * = We helpen persoonlijk om je nieuwe inzichten op maat toe te gaan passen in de praktijk. Met een aanvullend online coachingsuur krijg je tips om deze daadwerkelijk toe te gaan passen.

Zijn er ook live trainingen?

Bovenstaande trainingen bieden we in verband met het Corona-tijdperk momenteel online. Hiermee bieden we onze deelnemers voorspelbaarheid, garantie dat het door kan gaan bij een eventuele lockdown en veiligheid. De investering is onveranderd, ondanks dat we geen zaalhuur en lunch kunnen bieden. De extra investering gebruiken we voor het toesturen van de reader, notitieblok, hulpmiddelen en pen. Bovendien bieden we een  aanvullende afspraak waarbij je persoonlijk online ondersteunen om het geleerde in de praktijk te gaan toepassen. Zo’n gesprek plannen we in onderling overleg en duurt ongeveer een uur. Indien nodig zou dit naar redelijkheid verlengd kunnen worden.

N.B. Incompany trainingen zijn uiteraard nog mogelijk naar de wens van de klant; live of online.
N.B. Zodra de maatregelen rondom Corona voorspelbaar worden, of de dreiging van een lockdown redelijkerwijs verdwijnt, zullen we wederom live-trainingen toevoegen in Zwolle, Eindhoven en Den Haag.

   

 

Voorbereiding

Voorbereiding voor een training

Voorafgaand aan iedere training sturen we je de bijbehorende E-learning toe, zodat we kunnen starten van een gezamenlijk kennis-niveau.
Tijdsinvestering 1,25 uur bij de workshop en 2,25 uur bij de  uur.

Programma & studietijd

Programma – dagtraining + studietijd

 • 08.45-09.00 inloop
 • 09.00-10.30 deel 1
 • 10.30-10.45 pauze
 • 10.45-12.15 deel 2
 • 12.15- 13.00 lunchpauze
 • 13.00-14.30 deel 3
 • 14.30-14.45  pauze
 • 14.45 -16.00 deel 4
 • 16.00-16.30 mogelijkheid voor individuele vragen

Ter voorbereiding verdiepen de deelnemers zich in de theorie via de  E-learning (tijdsinvestering 2,25  uur).
Totale studietijd per trainingsdag = 8 uur

Programma – workshop ‘Autisme Belevingscircuit’ + studietijd

 • kwartier voor aanvang bent u welkom in te lopen
 • start training
 • na 1,5 uur; korte pauze van 15 minuten
 • 3 uur na de start is het einde
 • informele mogelijkheid tot napraten tot 15 minuten

Ter voorbereiding verdiepen de deelnemers zich in de theorie via de  E-learning (tijdsinvestering 1,25 uur).
Totale studietijd per workshop = 4 uur

Investering

Investering

 • Per deelnemer berekenen we 150 euro, inclusief uitgebreide lunch, koffie en thee, aanvullende E-learning, reader met visuele ondersteuning als naslagwerk, certificaat met accreditaties SKJ, Registerplein & RegisterLeraar.
 • Bij de online training bieden we een uur individuele ondersteuning via beeldbellen voor jouw vragen.
 • Ontdek Autisme is vrijgesteld van omzetbelasting en brengt daarom geen btw in rekening.
Corona-maatregelen

Corona-maatregelen:

  • Uiteraard houden we ons aan de regels van het RIVM. We bereiden ons voor op kleine groepen met 1,5 meter ruimte.
  • Indien de trainingsdag alsnog niet live door mag gaan, zorgen we voor maatwerk.
   Indien mogelijk zetten we de training om in een online training, of indien je dat liever hebt, verplaats jij je deelname naar een later moment.
   Bij een online training bieden we extra maatwerk. We bieden je dan een uur extra individuele ondersteuning via (beeld)bellen. Zo ondersteunen we je om de kennis van de training op jouw specifieke situatie toe te passen.
  • Bij de online Basistraining krijg je in eerste instantie een alternatief voor de Belevingswandeling. Hiernaast bieden we een voucher, waarmee je op een later moment zonder meerkosten alsnog de wandeling kan volgen in Den Haag, Zwolle of Eindhoven.
  • Bij de online Basistraining krijg je in eerste instantie een alternatief voor de Belevingswandeling.
   Hiernaast krijg je twee waardecheques om op een later moment samen met een naaste, of collega aan te sluiten bij een volgende Autisme Belevingswandeling in Eindhoven, Zwolle, Den Haag, Amsterdam of Utrecht. De wandeling wordt verzorgd door Aut of the Blue via hun site kun je nog meer opstap plekken vinden.
  • Het certificaat met accreditatie SKJ blijft ook bij een online training geldig.
Incompany - training op maat

Incompany – training op maat

Bij de open inschrijving bieden we antwoorden en verschillende voorbeelden voor deelnemers met interesse vanuit de dienstverlening, het onderwijs, de zorg, het werk en/of de thuis-situatie. Indien een module wordt afgenomen als incompany zullen we de training volledig aan laten sluiten bij de leervraag en thema. We bieden voor diverse organisaties incompany trainingen.Klik op deze link om te ontdekken wat wij voor jouw team, organisatie, groep, vereniging, school, instelling, werkgever of organisatie kunnen betekenen.

Reviews

Reviews

Deze training heeft er voor gezorgd dat mijn inzichten en kennis behoorlijk zijn vergroot. Jasper is een bevlogen trainer met veel ervaring. En dat merk je deze dag goed. De inzet van ervaringsdeskundigen was een waardevolle aanvulling op het programma. Kortom: dit is een aanrader voor iedereen die snel en op een prettige ontspannen manier kennis en inzichten met betrekking tot autisme wil opdoen.
Harald – Leerkracht basisonderwijs

De 3 trainers Jasper, Marian en Marc deelden met ongeëvenaarde passie hun inzichten, kennis en ervaring met ons: 3 mensen uit het onderwijs, drie ouders en 3 begeleiders: het was een top dag: fijn, gezellig, licht, op maat! en vooral op hoog nivo: verrijkend via de beleving #aanrader!
Marita Overweg – Zorgverlener

De basistraining heb ik ervaren als een zeer waardevolle training, zowel als professional en zeker ook als ouder. De rijkheid aan informatie, de diepgang en de didactisch goed doordachte opzet maken dat je in één dag onvoorstelbaar veel leert (zelfs als je dacht al best wel wat te weten). De autismewandeling is een ervaring die zeer veel indruk op mij gemaakt heeft en die ik iedereen die met autisme te maken heeft heel warm kan aanbevelen.
Marlou HeskesCoördinator – HBO Fontys

Een ieder hing aan de lippen van de ervaringsdeskundigen. Het was erg interessant om te luisteren naar twee mannen met autisme en van hen te horen waar zij in het dagelijks leven tegenaan lopen en hoe zij de eigen schoolperiode hebben ervaren. En door de inzet van twee ervaringsdeskundigen werd mooi benadrukt dat ieder mens met autisme tegen andere dingen aanloopt. Het belevingscircuit liet ons ervaren hoe het voelt als je vastloopt; je wil wel maar het lukt gewoon niet. Deze studiedag hebben wij als team als erg waardevol ervaren!
Anna de Munck – Praktijkschool

Bekijk meer reviews op watvindik.nl

Aanmelden via onze webshop-partner Eventix (ticket + factuur ontvang je per email)

Factuur declareren bij je werkgever?
Interesse in een incompany training?

 


Foto’s

 • Jasper Kok-Roosjen Trainer Ontdek Autisme

  Jasper Kok-Roosjen

 • Marian Bruijnzeels ondersteunt de theorie met ervaringsverhalen.

 • Deze foto is gemaakt tijdens de Belevingswandeling, die we kunnen toevoegen aan de Basistraining. Klik op de foto voor het gehele artikel: Je hebt meer aan begrip, dan aan een extra zorgverlener.

Geaccrediteerd en geldend als bewijs voor professionalisering door:


 • NVvA:
  Nederlandse Vereniging van Arbeidsdeskundigen