Particulier: mensen met autisme & naasten

 • Particulieren

  Ontdek Autisme geeft trainingen en lezingen aan mensen met autisme en naasten. We werken hierbij altijd samen met ervaringsdeskundigen. Ons doel is om meer inzicht in autisme te geven en meer begrip voor elkaar te krijgen.

  Bij iedere open inschrijving zijn mensen met autisme en hun naasten welkom.

“Er was ruimte voor iedereen om op zijn eigen manier en tempo te beleven hoe het is met autisme te leven. De aanwezigheid van twee ervaringsdeskundigen was een heel waardevolle aanvulling.”

Welzijn Zuidplas en Centrum voor Jeugd en Gezin Zuidplas, naar aanleiding van een Autisme Belevingscircuit

 

Mensen met autisme en naasten

Autisme komt veel voor in onze samenleving. Al dan niet gediagnostiseerd. Voor mensen met autisme en hun naasten kan dit een grote impact hebben. Wanneer je meer weet over autisme kun je ook beter met specifieke situaties omgaan. Hoe kun jij bijdragen aan meer wederzijds begrip?

Ontdek Autisme verzorgt lezingen, workshops en trainingen voor onderwijsprofessionals. Op elk gewenst niveau. Aanvullend bieden we een e-learning en certificaat met accreditatie. 

We bieden inzicht in de verbindende eigenschappen en brengen tegelijkertijd de nuance aan. Ieders persoon is immers anders en heeft hierdoor zijn/haar unieke prikkel- en informatieverwerking, wensen, kwetsbaarheden en talenten. 

Vergroot je kennis over autisme. Ontdek hoe je meer balans en zelfregie krijgt.

Over Ontdek Autisme

Ontdek Autisme is opgericht door Jasper Kok-Roosjen. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met mensen met autisme en heeft zich de afgelopen 10 jaar gespecialiseerd in coaching, trainen van teams, video interactiebegeleiding, het opmaken van een sensorisch profiel en oplossingsgericht werken. Dit allemaal rondom het specifieke onderwerp autisme. Hij heeft zich omringt door een team van ervaringsdeskundige trainers, die het bedrijf bijzonder en uniek maakt. 

Lees hier meer over ons team.

De diagnose autisme beperkt een persoon niet tot het eindpunt van het ontwikkelingsproces, maar vormt het begin van een alternatieve route om verder tot bloei te komen.

Ieder persoon is uniek. Autisme uit zich dan ook bij iedereen anders. Er is geen pasklare oplossing voor iedereen. Wij inspireren je om op een andere manier te kijken naar mensen met autisme. Ontdek hier onze visie.

Wij bedienen zowel profit als non-profitorganisaties, waaronder de Nederlandse Vereniging van Arbeid, Fontys Hogeschool ICT, Ergatis en het UWV.

Greep uit ons aanbod

Ontdek Autisme biedt op iedere locatie trainingen, lezingen en advies op maat aan. Ben je geïnteresseerd in een incompany training? Klik op deze link om te ontdekken wat wij voor jou of jouw team kunnen betekenen of bel 06 47 37 47 73.

Onze tarieven zijn vrijgesteld van btw. Ontdek Autisme staat vermeld als Kort Beroepsonderwijs in het CRKBO register.

Hieronder volgt een greep uit onze mogelijkheden.

 

Presentaties, lezingen & webinars (1-3 uur)

Elke presentatie is zowel online als op locatie uit te voeren. Tevens kan elke presentatie volledig op maat gemaakt worden.

 • Autisme in persoonlijke relaties:
  Een andere prikkelverwerking kan van grote invloed zijn op relaties. Een korte theoretische inleiding en persoonlijke verhalen rond om ‘leven met autisme’.

 

Dagtrainingen (7-12 uur)

Balans vinden bij autisme. Dit is de rode draad van al onze trainingen. De scholing is opgebouwd uit verschillende modules. Deze zijn chronologisch of los van elkaar zonder specifieke volgorde te volgen. Na het voltooien ontvang je een certificaat. De trainingen zijn tevens geaccrediteerd.

 • Basistraining:
  Versterk je ‘fundament’ van kennis over autisme. Je leert hoe je met maatwerk kunt aansluiten,
  zodat je ontwikkelingsmogelijkheden stimuleert en balans vergroot.
 • Balansmeter:
  Ontdek hoe je balans kan versterken door het ‘denken, voelen, doen en willen’ te beïnvloeden. Zo
  kun je effectiever inzetten op wat er nodig is.
 • Prikkelverwerking:
  Mensen met autisme verwerken prikkels anders. Ontdek hoe je prikkelverwerking ten voordele
  beïnvloedt. Krijg meer regie over de prikkelbalans en ontwikkelingsmogelijkheden.
 • Autismekompas:
  Met het Autismekompas krijg je een hulpmiddel om gedrag en gevoelens in een context te
  plaatsen. Zo begrijp je wat je in die situaties kunt doen.
 • Signalerings- en leefstijlplan:
  Herken en voorkom dreigende instabiliteit met het unieke signaleringsplan. Daarnaast leer je met
  het persoonlijke leefstijlplan te ondersteunen naar (meer) balans en zelfregie.
 • Comorbiditeit:
  Wanneer één persoon meerdere diagnoses heeft, noemen we dit ook wel ‘comorbiditeit’. Leer
  opnieuw te kijken naar de persoon zelf i.p.v. enkel de diagnoses.

 

Workshops

Kies het thema dat aansluit bij jouw doelen en interesses. Iedere groepsbijeenkomst heeft een inspirerend en verbindend doel. Ze zijn geschikt voor mensen met autisme, naasten en professionals. Stapsgewijs krijg je de antwoorden op jouw vragen en ontdek je praktische tips.

 • Aansluiten bij mensen met autisme:
  Een dynamische, korte en krachtige workshop vol ervaring. Ontdek zelf de antwoorden op je eigen vragen en krijg een lading autismevriendelijke tips.
 • Autisme Belevingscircuit:
  Ervaar de impact van autisme op mensen met autisme. Voel de kwetsbaarheid en ontdek jouw invloed op mensen met autisme.

 

E-learnings

Flexibel leren waar en wanneer jij wilt. We hebben verschillende e-learning modules waarmee jij beter met autisme leert omgaan. Door modellen, tips en inzichten vanuit de praktijk en wetenschap. Ontdek er alles over op deze pagina.

 

Individueel aansluiten

Je bent van harte welkom op diverse locatie in Nederland. Ontdek Autisme verzorgt openbare trainingen voor professionals en particulieren. Benieuwd waar en wanneer je een training kunt volgen? Klik hier om naar de agenda te gaan.

 

Meer mogelijkheden

Naast het uitgebreide bovenstaande aanbod, bieden we ook de volgende mogelijkheden:

 • Psycho-educatie (groepsverband of individueel)
 • Groeps- of individuele gesprekken (mogelijk via Teams)
 • Kortdurend coachingstraject
 • Sensorisch profiel opmaken, een realistisch plan om goed te blijven functioneren
 • Video interactie begeleiding (VIB), door middel van videobeelden samen terugkijken naar effectieve onderlinge communicatie
Reviews

Klik op de sterren om een kijkje te nemen bij onze reviews. Diverse organisaties gingen u voor.

Hieronder een paar quotes van enkele werkgevers die reageerden via LinkedIn.

 

DeTechniekFabriek

“Een hele leerzame ochtend gehad met de vrijwilligers van de TechniekFabriek! We hebben o.l.v. Jasper het autisme belevingscircuit doorlopen. De combinatie theorie en praktijk is erg fijn! En ook de input van een ervaringsdeskundige is echt een toegevoegde waarde. De tijd ging erg snel. Wat alleen maar kan betekenen dat het erg interessant was. Een aanrader dus!”

 

Claudette Nouris – Landelijk Coördinator Mama Vita

“Op de Landelijke Dag van Mama Vita 28 mei 2016 hebben Jasper en Marian een korte lezing gegeven en het ABC circuit begeleid voor de Mama Vita moeders. Alle moeders zeggen dat ze nu een beter inzicht hebben gekregen hoe hun kinderen denken en waar ze tegenaan lopen. Het is een hele mooie en praktische tool om in te zetten. groetjes, Claudette Nouris”

 

Anja Smink – EMU Verpleegkundige

“Tijdens de autismeweek heeft Jasper op 2 april bij AIC-Hoofddorp het ABC-cirucit gepresenteerd. Dit was zeer succesvol! We hebben veel positieve reacties ontvangen van de vele ouders en professionals, die het ABC-circuit gevolgd hebben. “Autisme is niet te genezen, onbegrip gelukkig wel.”

 

Femke Hamburger – Trainer, Facilitator at Workshop to go

“Jasper begeleidt een van mijn zoons met autisme, en is een van mijn sparringsparnters voor innovatie beschermd wonen voor (jonge) mensen met ggz-problematiek. Ik ken Jasper als uitermate ervaren met vele vormen van autisme, en grote bewustheid van de gevolgen ervan op alle levensgebeiden. Heel betrokken (professionele nabijheid) en enthousiast, denkend in mogelijkheden ip.v. beperkingen. En gelukkig ook erg praktisch.”

 

Klik op de sterren voor meer reviews of kijk op de LinkedIn van oprichter en trainer Jasper Kok-Roosjen.

Prefer English information?

english flag

Our training courses and coaching are also possible in English. Click here to visit our English
page. If you want more information, you can call 06 47 37 47 73 or send an e-mail to info@ontdekautisme.nl.