Particulier: mensen met autisme & naasten

 • Mensen met autisme en naasten

  Ontdek Autisme geeft trainingen en lezingen aan mensen met autisme en naasten. We werken hierbij altijd samen met ervaringsdeskundigen. Ons doel is om meer inzicht in autisme te geven en meer begrip voor elkaar te krijgen.

  Bij iedere open inschrijving zijn mensen met autisme en hun naasten welkom.

“Er was ruimte voor iedereen om op zijn eigen manier en tempo te beleven hoe het is met autisme te leven. De aanwezigheid van twee ervaringsdeskundigen was een heel waardevolle aanvulling.”

Welzijn Zuidplas en Centrum voor Jeugd en Gezin Zuidplas, naar aanleiding van een Autisme Belevingscircuit

Mensen met autisme en naasten

Mensen met autisme hebben een andere manier van informatie- en prikkelverwerking. Zij hebben vaker te maken met: 

Overprikkeling  

Een ‘overweldiging’ door bijvoorbeeld geluiden, geuren, licht, kleding, gedachten en emoties. 

Onderprikkeling (en/of) 

Informatie uit de omgeving of vanuit het lichaam die niet doordringt naar het bewustzijn. 

Autisme komt veel voor in onze samenleving. Al dan niet gediagnostiseerd. Voor mensen met autisme en hun naasten kan dit een grote impact hebben. Wanneer je meer weet over autisme kun je ook beter met specifieke situaties omgaan. Hoe kun jij bijdragen aan meer wederzijds begrip?

Ontdek Autisme verzorgt lezingen, workshops en trainingen voor onderwijsprofessionals. Op elk gewenst niveau. Aanvullend bieden we een e-learning en certificaat met accreditatie. 

We bieden inzicht in de verbindende eigenschappen en brengen tegelijkertijd de nuance aan. Ieders persoon is immers anders en heeft hierdoor zijn/haar unieke prikkel- en informatieverwerking, wensen, kwetsbaarheden en talenten. 

Vergroot je kennis over autisme. Ontdek hoe je meer balans en zelfregie krijgt.

 

Kortdurende presentaties

Kortdurende presentaties (1-3 uur):

 • Autisme Belevingscircuit
  Ervaar de impact van autisme op mensen met autisme, voel de kwetsbaarheid en ontdek jouw invloed op mensen met autisme. Ontdek tips en handvatten, die kunnen leiden tot een betere communicatie.
  Kenmerken: Praktisch aan de slag met de opdrachten uit het Belevingscircuit, afgewisseld met ervaringsverhalen en de minimaal benodigde theorie. Ondanks de verwarrende en prikkelende opdrachten zijn geïnteresseerde deelnemers met autisme ook welkom. We hebben de wens om de deelnemers uit hun comfortzone te halen, waardoor deze workshops niet geschikt is voor mensen die al snel buiten hun comfortzone zitten en hierdoor deze beleving al uit het normale leven herkennen. 
 • Hoe sluit je aan bij mensen met autisme?
  Een dynamische, korte en krachtige workshop vol ervaring, waarbij je zelf de antwoorden ontdekt op je eigen vragen. Er is voldoende ruimte voor vragen en we zullen ons best doen om aan te sluiten bij de beleving van de deelnemers. We bieden je indringende ervaringen zodat je zelf de antwoorden ontdekt op de ingebrachte vragen.
  Kenmerken: Korte theorie, ervaringsverhalen, confronterende ervaringen, antwoorden op vragen en praktisch aan de slag. Ondanks de verwarrende en prikkelende opdrachten zijn geïnteresseerde deelnemers met autisme ook welkom. We zoeken de dynamiek en koppelen alle ervaringen aan elkaar. 
 • Complexe gezinssituaties
  Veel ouders en verzorgers hebben te maken met een complexe gezinssituatie. Tijdens deze lezing geven Jasper en Marian informatie over de ontwikkelingsgerichte visie. Ze gebruiken een aantal eenvoudige modellen die zowel op gevoels- als denkniveau inspiratie geven om op een andere manier te kijken. Een van die modellen is de balansmeter. Met deze visuele ondersteuning krijg je inzicht hoe stress en prikkelverwerking ontwikkelingsmogelijkheden kunnen stimuleren en belemmeren. Na de (interactieve) lezing kunnen er vragen worden gesteld. Met het uitgedeelde naslagwerk is het mogelijk om verder te lezen en krijg je meer informatie over de bronnen van de informatie.
  Geloof jij ook in ontwikkelingsmogelijkheden bij kinderen met autisme? Ben je op zoek naar nieuwe inspiratie, pakkende ervaringsverhalen en meer inzicht? Informeer dan naar deze lezing, we bieden deze onder andere aan AIC’s, ouderinitiatieven en verenigingen.
 • Balansmeter
  Veel mensen met autisme hebben voortdurend last van stress, wat hun welzijn en ontwikkeling belemmerd. Met de balansmeter krijg je meer inzicht in de factoren en symptomen die kunnen leiden tot terugval, het behouden of vergroten van balans. We ondersteunen je tijdens de workshop om deze inzichten effectief op maat te verwerken in een adequaat signaleringsplan,
  Kenmerken: De deelnemers kunnen zich voorbereiden aan de hand van de online training. Tijdens de workshop bieden we ervaringsverhalen en theorie, waarna we actief aan de slag gaan met het invullen en oefenen met de de balansmeter en signaleringsplan. De workshop is ook in te korten tot een inspiratie-sessie met alleen de balansmeter van ongeveer een uur. 
 • Autismekompas
  Het Autismekompas is een hulpmiddel om gedrag en gevoelens in een context te plaatsen en om te begrijpen wat je in die situaties kunt doen. Het leidt tot nieuwe mogelijkheden en oplossingen, zodat je de persoon met autisme weer verder kan met zijn/haar ontwikkeling.
  Kenmerken: De deelnemers bereiden zich voor aan de hand van de online training. Tijdens de workshop gaan de deelnemers praktisch aan de slag en volgt er een nieuwe ingang voor aanvullende begeleiding of behandeling.
Dagtrainingen (7-12 uur):

Dagtrainingen (7-12 uur):

 • Basistraining; begrip voor autisme
  Deze dag maakt je bewuster om verder te kijken dan het gedrag, zodat je grip krijgt op de oorzaak en meer begrip ervaart richting mensen met autisme.
  Kenmerken: Praktisch aan de slag met belevingsopdrachten en de Autisme Belevingswandeling. En je ontdekt nieuwe mogelijkheden voor ontwikkelingsmogelijkheden.
 • Prikkelverwerking & autisme
  Tijdens deze training verdiep je je kennis in prikkelverwerking, krijg je antwoorden en praktische tips.
  Kenmerken: Deze training is interactief, je gaat luisteren, zelf ervaren, oefenen, reflecteren en ontdekken. We garanderen je dat je nieuwe inzichten krijgt en nieuwe handvatten ontdekt voor mogelijkheden op het gebied van prikkelverwerking! 
Wil je individueel aansluiten?

Interesse in een training als individu?

Ontdek Autisme biedt op diverse locaties in Nederland openbare trainingen voor particulieren en professionals. Ben je geïnteresseerd om een training te volgen? Klik op deze link om te zien met welke trainingen wij aanbieden door heel Nederland.

Interesse in een training op maat?

Interesse in een training op maat?

Ontdek Autisme biedt op iedere locatie een training op maat. Ben je geïnteresseerd in een incompany training? Klik op deze link om te ontdekken wat wij voor jouw vereniging, initiatief, of groep kunnen betekenen. Wil je liever persoonlijk contact, dan kun je ons bellen via 0647374773.

Wie zijn wij?

Wie zijn wij? 

Onze trainingen, lezingen, workshops en congressen worden uitgevoerd door de trainingsorganisatie Ontdek Autisme. Deze is opgericht door autismecoach en trainer Jasper Kok-Roosjen. Samen met een groep van ervaringsdeskundige trainers hebben wij ruime ervaring in het bieden van voorlichting. Wij bedienen diverse particulieren, het onderwijs, zorginstellingen, reisorganisaties, en diverse profit en non-profitorganisaties als Mama Vita, AIC’s, Scouting, Stichting Balans en de Nederlandse Vereniging van Autisme. Lees hieronder bij de reviews hun bevindingen.

Voor wie willen we er zijn en wat mag je verwachten?

Klik op de link om meer te lezen over:

 

Autisme in de werkomgeving

Heb je als professional te maken met mensen met autisme op het gebied van werk? Leer contact
verbeteren en zo (weer) balans op de werkvloer te vinden.

Autisme in het onderwijs

Heb jij als onderwijsfunctionaris te maken met leerlingen of studenten met autisme? Ontdek hoe je
maatwerk biedt en hun studieloopbaan tot een succes maakt.

Autisme in de zorg

Heb je als zorgprofessional, wijkteam-medewerker, of mantelzorger te maken met mensen met
autisme? Ontdek hoe je jouw inlevingsvermogen, inzicht en vaardigheden optimaliseert.

Autisme bij de overheid

Heb je als overheidsfunctionaris of dienstverlener te maken met mensen met autisme? Leer hoe je
stimuleert dat ook zij mee kunnen doen in onze samenleving.

Autisme i.c.m. een verstandelijke beperking

Heb jij te maken met mensen met autisme in combinatie met een verstandelijke beperking? Ontdek
hoe jij de levenskwaliteit van cliënten verbetert.

Mensen met autisme en naasten

Ben of ken jij iemand met autisme? Je bent van harte welkom bij onze open inschrijvingen.
Vergroot jouw kennis en krijg (meer) balans en zelfregie.

Presentations in English:

Our training courses are also possible in the English language. On this page you will find the
description of our English presentations. We are able to perform a variety of presentations.

Reviews

Reviews via LinkedIn en watvindik.nl

DeTechniekFabriek  

“Een hele leerzame ochtend gehad met de vrijwilligers van de TechniekFabriek! We hebben o.l.v. Jasper het autisme belevingscircuit doorlopen. De combinatie theorie en praktijk is erg fijn! En ook de input van een ervaringsdeskundige is echt een toegevoegde waarde. De tijd ging erg snel. Wat alleen maar kan betekenen dat het erg interessant was. Een aanrader dus!”

Claudette Nouris – Landelijk Coördinator Mama Vita

“Op de Landelijke Dag van Mama Vita 28 mei 2016 hebben Jasper en Marian een korte lezing gegeven en het ABC circuit begeleid voor de Mama Vita moeders. Alle moeders zeggen dat ze nu een beter inzicht hebben gekregen hoe hun kinderen denken en waar ze tegenaan lopen. Het is een hele mooie en praktische tool om in te zetten. groetjes, Claudette Nouris”

Marlou HeskesCoördinator – HBO Fontys

“De Basistraining heb ik ervaren als een zeer waardevolle training, zowel als professional en zeker ook als ouder. De rijkheid aan informatie, de diepgang en de didactisch goed doordachte opzet maken dat je in één dag onvoorstelbaar veel leert (zelfs als je dacht al best wel wat te weten). De autismewandeling is een ervaring die zeer veel indruk op mij gemaakt heeft en die ik iedereen die met autisme te maken heeft heel warm kan aanbevelen.”

Femke Hamburger, trainer, Facilitator at Workshop to go

“Jasper begeleidt een van mijn zoons met autisme, en is een van mijn sparringsparnters voor innovatie beschermd wonen voor (jonge) mensen met ggz-problematiek. Ik ken Jasper als uitermate ervaren met vele vormen van autisme, en grote bewustheid van de gevolgen ervan op alle levensgebeiden. Heel betrokken (professionele nabijheid) en enthousiast, denkend in mogelijkheden ip.v. beperkingen. En gelukkig ook erg praktisch.”

Anja Smink, EMU Verpleegkundige

“Tijdens de autismeweek heeft Jasper op 2 april bij AIC-Hoofddorp het ABC-cirucit gepresenteerd. Dit was zeer succesvol! We hebben veel positieve reacties ontvangen van de vele ouders en professionals, die het ABC-circuit gevolgd hebben. “Autisme is niet te genezen, onbegrip gelukkig wel.”

 

Klik op de sterren voor meer reviews via watvindik.nl en of klik op de LinkedIn van oprichter en trainer Jasper Kok-Roosjen.