Training op maat – Comorbiditeit

 • Praktische informatie

  We zijn ons steeds bewuster dat niet alles te verklaren valt uit autisme. Soms komen er tegelijkertijd twee diagnoses bij één persoon voor; we noemen dit ook wel ‘comorbiditeit’. Al die verschillende diagnoses levert  verwarring op; wat komt waar vandaan, wat heeft invloed op elkaar en sluit het een het ander niet uit? We bieden je hierin nieuwe inzichten, ondersteunen je met het zien van de samenhang en stimuleren je om opnieuw te kijken naar de persoon zelf. Zo ontdek jij nieuwe handvatten die leiden naar balans.

  Deze losstaande training maakt onderdeel uit van ons Kort Beroepsonderwijs rondom het thema ‘Balans vinden bij autisme’.

“De trainers Jasper, Marian en Marc deelden met ongeëvenaarde passie hun inzichten, kennis en ervaring met ons (onderwijzers, ouders en begeleiders). Het was een top dag: fijn, gezellig, licht, op maat! En vooral op hoog niveau: verrijkend via de beleving #aanrader!”

Marita Overweg - Zorgverlener

Ga naar de shop

Wat houdt de training in? 

Autisme heeft raakvlakken met andere diagnoses en kwetsbaarheden. Vanuit de wetenschap en praktijk wordt hier steeds meer over bekend. Daar waar het tot voor kort uitgesloten was om naast de diagnose autisme, nog een diagnose te krijgen, gaat men er heden vanuit dat dat wel mogelijk is.
Soms komen er tegelijkertijd twee diagnoses bij één persoon voor; we noemen dit ook wel ‘comorbiditeit’. Gedrag kan dan voortkomen uit twee verschillende diagnoses, zodat het moeilijk te bepalen is welke diagnose wat veroorzaakt. Al die verschillende diagnoses levert verwarring op; wat komt waar vandaan, wat heeft invloed op elkaar en sluit het een het ander niet uit? Via deze dagtraining krijg je hier meer zicht op en ontdek je handvatten die leiden tot maatwerk.
Uiteraard brengen we ook deze informatie met nuance, zodat je stereotypering en stigmatisering makkelijker kunt voorkomen en het je beter lukt om aan te sluiten bij de unieke persoon.

Voorbereiding

Voorafgaand aan de training sturen we je de E-learning toe, zodat je je alvast kunt inlezen. We weten hoe belangrijk het is om woorden te combineren met visuele ondersteuning, dus je kunt heldere en concrete teksten verwachten in combinatie met duidelijke afbeeldingen. Tijdsinvestering 1,5 tot 3 uur.

Theorie tijdens de raakvlakken en comorbiditeit:

Wat komt er aan bod?

 • Je leert meer over de verschillen en overeenkomsten over comorbiditeit bij autisme en raakvlakken met onderstaande diagnoses, beperkingen en kwetsbaarheden:
  – AD(H)D
  – Angsten
  – Tics
  – Dwang
  – Motorische beperkingen
  – leerproblemen, dyscalculie, dyslexie
  – zwakke of sterke begaafdheid
  – prikkelgevoeligheid
  – problemen rondom de zintuigen
  – depressie
  – hoog-sensitiviteit
  – gedragsproblemen
  – trauma
  – lichamelijke problemen
  – vertrouwensproblemen
  – persoonlijkheidsontwikkelingNoot:
  Tijdens de E-learning brengen we gestructureerd de informatie over; we brengen je inspiratie en leestips naar verdere informatie.
  Tijdens de training koppelen we de theorie aan de vragen van de deelnemers. Ons model met raakvlakken dient als ondersteuning om vervolgens associërend de vragen te verbinden aan de theorie. Zo krijg je steeds meer handvatten en inzicht voor het bieden van maatwerk. De meeste termen komen tijdens de training in vogelvlucht voorbij, in uitzondering met de termen die relevant zijn voor de deelnemers en we brengen standaard meer aandacht aan autisme & angsten / trauma en stress.
Programma & tijdsinvestering

Het programma

 • 08.45-09.00 inloop
 • 09.00-10.30 deel 1
 • 10.30-10.45 pauze
 • 10.45-12.15 deel 2
 • 12.15- 13.00 lunchpauze
 • 13.00-14.30 deel 3
 • 14.30-14.45  pauze
 • 14.45 -16.00 deel 4
 • 16.00-16.30 mogelijkheid voor individuele vragen

Totale tijdsinvestering training 7,5 uur + 2/3 uur E-learning

Investering

Investering

 • Bij een dagdeel berekenen we 75 euro voor een dagdeel en 150 euro voor een dag.
  Afhankelijk van de reisafstand komen hier mogelijk reiskosten en een hotelovernachting bij.
 • Deze training is inclusief twee trainers, een e-learning, reader en certificaat.
 • Accreditaties zijn mogelijk in onderling overleg.
 • De opdrachtgever organiseert zijn eigen locatie met koffie en thee.
 • Ontdek Autisme is vrijgesteld van omzetbelasting en brengt daarom geen btw in rekening.
Voor wie is deze training

Voor wie is deze training

 • We bieden deze training op ervaren professionals, die zich graag verder willen verdiepen in comorbiditeiten. Voorafgaand aan de training inventariseren we de vraag, zodat we ons kunnen focussen op de meest urgente vragen en aangrenzende diagnose.
 • Onze trainingen zijn niet geschikt als vervanging van individuele pscyho-educatie, hiervoor is maatwerk nodig.
Reviews

Reviews

De 3 trainers Jasper, Marian en Marc deelden met ongeëvenaarde passie hun inzichten, kennis en ervaring met ons: 3 mensen uit het onderwijs, drie ouders en 3 begeleiders: het was een top dag: fijn, gezellig, licht, op maat! en vooral op hoog nivo: verrijkend via de beleving #aanrader!
Marita Overweg – Zorgverlener

De basistraining heb ik ervaren als een zeer waardevolle training, zowel als professional en zeker ook als ouder. De rijkheid aan informatie, de diepgang en de didactisch goed doordachte opzet maken dat je in één dag onvoorstelbaar veel leert (zelfs als je dacht al best wel wat te weten). De autismewandeling is een ervaring die zeer veel indruk op mij gemaakt heeft en die ik iedereen die met autisme te maken heeft heel warm kan aanbevelen.
Marlou HeskesCoördinator – HBO Fontys

Een ieder hing aan de lippen van de ervaringsdeskundigen. Het was erg interessant om te luisteren naar twee mannen met autisme en van hen te horen waar zij in het dagelijks leven tegenaan lopen en hoe zij de eigen schoolperiode hebben ervaren. En door de inzet van twee ervaringsdeskundigen werd mooi benadrukt dat ieder mens met autisme tegen andere dingen aanloopt. Het belevingscircuit liet ons ervaren hoe het voelt als je vastloopt; je wil wel maar het lukt gewoon niet. Deze studiedag hebben wij als team als erg waardevol ervaren!
Anna de Munck – Praktijkschool

Bekijk meer reviews op watvindik.nl

Aanmelden via onze webshop-partner Eventix (ticket + factuur ontvang je per email)

Factuur declareren bij je werkgever?
Interesse in een incompany training?

 


Foto’s & artikel over de Basistraining

 • Jasper Kok-Roosjen Trainer Ontdek Autisme

  Jasper Kok-Roosjen

 • Marian Bruijnzeels ondersteunt de theorie met ervaringsverhalen.

 • Deze foto is gemaakt tijdens de Belevingswandeling, die we kunnen toevoegen aan de Basistraining. Klik op de foto voor het gehele artikel: Je hebt meer aan begrip, dan aan een extra zorgverlener.

Geaccrediteerd en geldend als bewijs voor professionalisering door: