Dagtraining: Signalerings- en leefstijlplan

 • Ontdek de individuele route naar balans.

  Deze training maakt onderdeel uit van ons Kort Beroepsonderwijs, met diverse dagtrainingen rondom het thema ‘Balans vinden bij autisme’. Deze training bieden we aan als incompany training en wordt ook voor individuele deelnemers aangeboden zowel online als in Zwolle, Eindhoven en Den Haag.

Goed opgezet. Erg leerzaam en laagdrempelig

Deze review kregen we tijdens de Ontdek SAMEN Autisme-dag met het thema 'leefstijl'.

Hoezo een individuele route naar balans?

In zekere mate zoeken wij allemaal naar interne rust en balans. Maar hoe bereik je interne rust? Voor ieder persoon is dit uniek. De één ervaart interne rust bij het sorteren van materialen, terwijl de ander rust ervaart bij het presenteren voor een grote groep mensen. Dit is bij ieder persoon een unieke ervaring, die kan verschillen per levensfase, situatie en tijdstip.
En wat is balans eigenlijk? Bedoelen we hiermee het mooie, het vrolijke, zonder verdriet, teleurstellingen en tegenslag? Nee dat zou niet realistisch zijn en is ook niet nodig. Wij denken dat balans niet statisch is, maar een acceptabel evenwicht met een voortdurende beweging tussen de uitersten. Juist door de uitersten er aanvankelijk te mogen laten zijn, ontstaat er ruimte voor nuancering en ontwikkelingsmogelijkheden. Je ontdek wie je bent, waar je voor staat en wat je draagkracht is.

De kunst is om op tijd te schakelen tussen inspanning en ontspanning, stress en herstel, blijdschap en verdriet, comfort en uitdaging. Het oefenen met de diversiteit van emoties, uitdagingen en activiteiten helpt je draagkracht te herkennen. En als iemand doet wat bij de persoon past, ontstaat er een levensstijl, die een positieve bijdrage geeft aan de fysieke en mentale gezondheid.

Mensen met autisme zijn kwetsbaarder voor disbalans

Bij autisme is er sprake van een samenspel tussen de biologische, psychologische en sociale laag. Hierdoor ervaren mensen met autisme vaak meer draaglast  en minder draagkracht. Ter toelichting volgen hieronder een aantal voorbeelden, die we uitbreiden, (wetenschappelijk) onderbouwen en in het kader zetten bij de E-learning en live training:

 • Ten aanzien van de biologische laag is er een kans op een verstoring in de zelfregulering van chemische en fysiologische processen in het lijf (homeostase). Dit kan er bijvoorbeeld zorgen dat iemand moeite heeft de innerlijke temperatuur te reguleren bij een hittegolf, of onvoldoende melatonine aanmaakt waardoor iemand onvoldoende slaapt. Hiernaast is het mogelijk dat iemand die een prikkelzoeker is veel meer uitdagende prikkels nodig heeft voor interne rust, dan een prikkelvermijder. Op celniveau lijkt hierbij een andere basisbehoefte te spelen. Algemene gezondheidsadviezen zijn hierdoor lang niet altijd passend voor de unieke persoon.
 • Ten aanzien van de psychologische laag kunnen algemene tips ander geïnterpreteerd worden, niet passend zijn of niet uit te voeren zijn voor de persoon met autisme. Zo kunnen de vertraagde en versnelde ontwikkelingen ervoor zorgen dat onderwijs onvoldoende aansluit bij de individuele behoeften.
  Zo zal een kleuter met autisme versnelde cognitieve interesses kunnen tonen in het leren lezen en het spelen en ontwikkelen van games, terwijl het aangeboden onderwijs zich in de kleuterklas meer richt op de motorische, sociale en emotionele ontwikkeling. De behoeften en het aanbod liggen dan zo ver uit elkaar dat de intrinsieke motivatie en de ontwikkeling van de persoonlijkheid verstoord kunnen raken.
 • Ten aanzien van de sociale blijkt uit de praktijk en onderzoek dat er minder beschermende factoren in het gezin en in de school-, werk- en woonomgeving aanwezig zijn.
  Zo kunnen er bijvoorbeeld meer kwetsbaarheden ontstaan door een wrijving van de gezinsbehoeften in tegenstelling tot de verwachtingen en ongeschreven regels vanuit de maatschappij. De druk wordt hierbij ook nog verhoogd door een mogelijk negatieve beeldvorming over autisme, wat de balans aanzienlijk kan verstoren.

Balans vraagt om maatwerk

Ieder persoon met autisme is uniek. Bovenstaande voorbeelden geven inzicht en tegelijkertijd zijn er talloze uitzonderingen op bovenstaande voorbeelden. Wat de ene persoon als draaglast ervaart kan voor de ander juist draagkracht geven. Er zijn wel overeenkomsten in de aandachtspunten aan te wijzen, maar tegelijkertijd zijn er juist bij mensen met autisme enorme verschillen te ontdekken. We zullen de tips, aandachtspunten en (wetenschappelijke) inzichten dan ook uitgebreid delen en uitgebreid nuances erin aanbrengen.

Programma & tijdsinvestering

Het programma

 • 08.45-09.00 inloop
 • 09.00-10.30 deel 1
 • 10.30-10.45 pauze
 • 10.45-12.15 deel 2
 • 12.15- 13.00 lunchpauze
 • 13.00-14.30 deel 3
 • 14.30-14.45  pauze
 • 14.45 -16.00 deel 4
 • 16.00-16.30 mogelijkheid voor individuele vragen

Investering

Investering

 • Per deelnemer rekenenen we 50 euro, inclusief uitgebreide lunch, koffie en thee, aanvullende E-learning, reader, signaleringsplan en certificaat met accreditaties.
 • Ontdek Autisme is vrijgesteld van omzetbelasting en brengt daarom geen btw in rekening.
Agenda: open-inschrijving

Live – modulaire trainingen – drie locaties:  

Najaar 2020 – Balans vinden bij autisme, Locatie: Health Innovation Park; Dr Stolteweg 72, Zwolle

Training

Datum

Bijzonderheden

Autisme Belevingscircuit Woensdag 9 september (19.00-22.00) Workshop
Basistraining: Verbindende inzichten Vrijdag 11 september (09.00-16.00) Dagtraining
Balansmeter Vrijdag 25 september (09.00-16.00) Dagtraining
Sensorisch profiel Vrijdag 9 oktober (09.00-16.00) Dagtraining
Autismekompas Vrijdag 23 oktober (09.00-16.00) Dagtraining
Leefstijl- en signaleringsplan Vrijdag 6 november (09.00-16.00) Dagtraining
Comorbiditeit (raakvlakken) Vrijdag 20 november (09.00-16.00) Dagtraining

Najaar 2020 – Balans vinden bij autisme , Locatie: Fontys, gebouw R1, Rachelsmolen 1, Eindhoven

Training

Datum

Bijzonderheden

Autisme Belevingscircuit Dinsdag 15 september (19.00-22.00) Workshop
Basistraining: Verbindende inzichten Woensdag 16 september (09.00-16.00) Dagtraining
Balansmeter Woensdag 30 september (09.00-16.00) Dagtraining
Sensorisch profiel Woensdag 14 oktober (09.00-16.00) Dagtraining
Autismekompas Woensdag 28 oktober (09.00-16.00) Dagtraining
Leefstijl- en signaleringsplan Woensdag 11 november (09.00-16.00) Dagtraining
Comorbiditeit (raakvlakken) Woensdag 25 november (09.00-16.00) Dagtraining

   2020/2021 – Balans vinden bij autisme , Locatie: ROC Mondriaan, Koningin Marialaan 9, Den Haag

Plaats

Datum

Bijzonderheden

Autisme Belevingscircuit Dinsdag 8 september (09.00-12.00) Workshop
Basistraining: Verbindende inzichten Woensdag 2 december (09.00-16.00) Dagtraining
Balansmeter Woensdag 9 december (09.00-16.00) Dagtraining
Sensorisch profiel Woensdag 16 december (09.00-16.00) Dagtraining
Autismekompas Woensdag 13 januari (09.00-16.00) Dagtraining
Leefstijl- en signaleringsplan Woensdag 20 januari (09.00-16.00) Dagtraining
Comorbiditeit (raakvlakken) Woensdag 27 januari (09.00-16.00) Dagtraining

 


Zwolle – voorjaar 2021 – Balans vinden bij autisme, Locatie: Health Innovation Park, Dr. Stolteweg 72 Zwolle
De data van deze nieuwe trainingsdagen plaatsen wij in het najaar.

Eindhoven – voorjaar 2021 – Balans vinden bij autisme , Locatie: Fontys, gebouw R1, Rachelsmolen 1, Eindhoven
De data van deze nieuwe trainingsdagen plaatsen wij in het najaar.

Den Haag, – zomer 2021 – Balans vinden bij autisme , Locatie: ROC Mondriaan, Koningin Marialaan 9, Den Haag
De data van deze nieuwe trainingsdagen plaatsen wij in het najaar.

Aanmelden

Aanmelden

Meld je onderaan deze pagina aan via de webshop van onze betalingspartner Eventix. Je ontvangt via je mail een ticket, en via de downloadknop kun je je factuur downloaden.  Ben jij in staat om je factuur te declareren bij je werkgever, dan krijg je een uitzondering op direct betalen en kun je je via deze link aanmelden.

Zit je gewenste locatie of datum er niet bij? Wij overleggen met kleine groepjes over nieuwe data en locaties. Hiernaast bieden wij vanaf 14 deelnemers incompany trainingen. Klik op deze link om te ontdekken wat wij voor jouw team, organisatie, vereniging, school, instelling of bedrijf kunnen betekenen.

Training op maat?

Training op maat

Wil je de training samen met collega’s, verenigingsleden of een andere groep volgen? We kunnen het programma aanpassen op je wensen, doelgroep en locatie naar jouw keuze. Klik hier om een training op maat aan te vragen.

Accredititatie

Accreditatie

8 punten voor het SKJ

Reviews

Reviews

Klik op de sterren om een kijkje te nemen bij onze reviews. Diverse organisaties op het gebied van autisme en werk gingen u voor.

Erna Dogger: – Autismecoach

Autisme en prikkelverwerking was ook op deze tweede dag bij #OntdekAutisme weer een boeiend thema. Mensen met autisme verwerken prikkels op een andere manier wat zich vaak uit in hun gedrag. Maar waar ligt de oorzaak van dit door ons vaak onbegrepen gedrag? Ontdek Autisme heeft mij door de uitleg van Marian Bruijnzeels en Leonie weer nieuwe inzichten gebracht in de prikkelverwerking bij mensen met autisme. Maar ook het inzicht in mijn eigen prikkelverwerking, welke type prikkelverwerker ben ik, welk type zijn die andere mensen met of zonder autisme en hoe beïnvloed dat onze relatie, vond ik zeer waardevol. Ik word er blij en enthousiast van hoe goed het Jasper lukt om de verbinding te maken tussen de deelnemers, theorie en de ervaringen van Marian en Leonie. Het was een mooie, interessante en leerzame dag!  

Corrine Mojet

“Een waardevolle dag. De groep is klein waardoor er veel interactie mogelijk is. Er wordt veel kennis overgedragen over prikkels en prikkelverwerking en daarnaast ook wat dat dan betekent voor mensen met autisme. De inbreng van Marjan en Leonie was daarbij van hele grote waarde. De vele tips die helpen om er op een nog betere manier mee om te kunnen gaan en anderen te kunnen helpen zijn erg prettig. Leren kijken met andere ogen, gericht op de prikkels om ons heen. Een waardevolle, leerzame en ook gezellige dag.”

Marieke Verlee – Orthopedagoog stichting Pim (VG)

Leerzaam, mooie koppeling naar de praktijk, herkenbaar en bruikbaar, concreet, afwisselend en waardevol om verhalen van ervaringsdeskundigen te horen.”  (reactie via LinkedIn nav training prikkelverwerking incompany)

Aanmelden via onze webshop-partner Eventix (ticket + factuur ontvang je per email)

Factuur declareren bij je werkgever?
Interesse in een incompany training?

 

 


De trainers


 • Jasper Kok-Roosjen
  Trainer, autismecoach, Sensory Profil-opsteller • Bruijnzeels lezing Ontdek Autisme

  Marian Bruijnzeels
  Autisme-expert, ervaringsdeskundige • Leonie: Ervaringsdeskundige met talloze praktische oplossingen
  Ik geef deze trainingen, omdat ik één boodschap heb die ik perse wil overdragen; geef niet op!”

Geaccrediteerd en geldend als bewijs voor professionalisering door:


 • 8 accreditatiepunten