Workshop: Autisme Belevingscircuit

 • Workshop

  Wil je je inzicht in de impact van autisme vergroten? Volg het Autisme Belevingscircuit bij Ontdek Autisme. In één dagdeel ervaar je wat een intense prikkeling van je zintuigen met je doet, en hoe je reageert als de omgeving niet aansluit bij jouw eigen manier van denken. Dit confronteert je met je eigen denkpatronen en opvattingen en leidt tot autismevriendelijke tips.

  Deze workshop maakt onderdeel uit van het modulair onderwijs: ‘Balans vinden bij autisme’. Via losstaande trainingsdagen heb je de keuze om die module te volgen die aansluit bij jouw interesse en wensen.

door de mix van theorie, ervaringsverhalen en vooral het beleven van een andere manier van denken en prikkelverwerking, heeft deze workshop veel impact.

Marijke van der Pal - Sr. adviseur leren & ontwikkelen bij het UWV

Wat houdt het Autisme Belevingscircuit in?

Het betreft een praktische en doelgerichte workshop. Tijdens deze workshop ervaren de deelnemers welke impact autisme kan hebben op het dagelijks functioneren. We spelen in op het groepsproces en je gaat aan de slag met de opdrachten uit het circuit. Elke opdracht geeft een indruk van hoe mensen met autisme de wereld zouden kunnen ervaren. Je ervaart wat een intense prikkeling van je zintuigen met je doet, en hoe je reageert als de omgeving niet aansluit bij jouw eigen manier van denken. Dit confronteert je met je eigen denkpatronen en opvattingen en geeft je inzicht in belastbaarheid en (on)mogelijkheden.
Het hele proces wordt door de deelnemers als verrassend ervaren en maakt de deelnemers bewuster van de werking van hun eigen brein, zintuigen, gedachten en gedrag.

We werken samen met ervaringsdeskundige trainers, die met eigen voorbeelden komen en je blik zullen verruimen. Uiteraard sluiten we aan bij de diversiteit van mensen met autisme. Denk hierbij aan mensen met autisme (en een verstandelijke beperking), die je kent als naaste, als kind of ouder, uit het onderwijs en/of uit de zorg.

Voorafgaand krijgen de deelnemers een inlogcode voor onze E-learning; een interessante mix van informatie en vragen, die het bewustzijn rondom autisme vergroot. We koppelen jouw ervaringen tijdens het Circuit aan deze theoretische invalshoeken. Stapsgewijs ontdek jezelf meer autismevriendelijke tips en zul je deze als vanzelf gaan toepassen.

Het Autisme Belevingscircuit door Ontdek Autisme

Het Autisme Belevingscircuit is ontwikkeld door het Belgische Autisme Centraal. De ervaring die je opdoet tijdens het circuit koppelen we aan theorieën over autisme. Elke training wordt gegeven door een trainer die gecertificeerd is in het Autisme Belevingscircuit door Autisme Centraal. De gecertificeerde trainer wordt ondersteund door een ervaringsdeskundige trainer, een persoon met autisme die uit eigen ervaring de meest treffende voorbeelden deelt.

Programma & tijdsinvestering

Het programma

 • kwartier voor aanvang bent u welkom in te lopen
 • start training
 • na 1,5 uur; korte pauze van 15 minuten
 • 3 uur na de start is het einde
 • informele mogelijkheid tot napraten tot 15 minuten

Ter voorbereiding verdiepen de deelnemers zich in de theorie via de  E-learning (tijdsinvestering 1,25 uur).
Totale tijdsinvestering = 4 uur

 

Open inschrijving - data en tijdstippen

Autisme Belevingscircuit 

Hieronder staan de trainingen die op korte termijn door lijken te gaan. Uiteraard hanteren we hierbij een scherp beleid, afgestemd op de RIVM voorschriften.

Informatie over de landelijke mogelijkheden:
In verband met het Coronavirus hebben we de trainingsmogelijkheden momenteel verminderd. Zodra de situatie weer stabieler en voorspelbaarder verloopt, zullen we de trainingen in Lelystad, Assen, Goes, Terneuzen, Roermond, Zoeterwoude, Rotterdam, Alkmaar, Amsterdam weer opnieuw gaan plannen.

Plaats

Datum.

Tijd

Adres

Locatie

Groningen di.  16-06 09:00-12.00 Oosterweg 13, 9724 CA Locatie: ‘t Poortershoes
Aalsmeer vr.  26-06 09.00-12.00 Marktstraat 19, 1431 BD De oude veiling ; Laatste kaarten
Arnhem wo. 16-09 19.00-22.00 Mauritsstraat 22, 6812 BS Locatie: ‘t Huukske
Leeuwarden di. 07-07 19.00-22.00 James Wattstraat 4, 8912 AR Locatie: De Fabriek
Zwolle wo. 15-07 13.00-16.00 De Rondom 1, 5612 AP Vol, nieuwe datum op 9/9
Den Haag di. 08-09 09.00-12.00 Kon. Marialaan 9, 2595 GA Locatie: Mondriaan Hotelschool 
Zwolle wo. 09-09 19.00-22.00 Dr. Stolteweg 72, 8025 AZ Locatie: Health Innovation Park
Eindhoven di.  15-09 18.30-21.30 De Rondom 1, 5612 AP TU Eindhoven
Amersfoort wo. 23-09 19.00-22.00 Eemplein 75, 3812 EA Locatie: KAdEcafé 
Leeuwarden di. 13-10 19.00-22.00 James Wattstraat 4, 8912 AR Locatie: De Fabriek

 

Aanmelden

Meld je onderaan deze pagina aan via de webshop van onze betalingspartner Eventix. Je ontvangt via je mail een ticket, en via de downloadknop kun je je factuur downloaden.  Ben jij in staat om je factuur te declareren bij je werkgever, dan krijg je een uitzondering op direct betalen en kun je je via deze link aanmelden.

Zit je gewenste locatie of datum er niet bij? Wij overleggen met kleine groepjes over nieuwe data en locaties. Hiernaast bieden wij vanaf 14 deelnemers incompany trainingen. Klik op deze link om te ontdekken wat wij voor jouw team, organisatie, vereniging, school, instelling of bedrijf kunnen betekenen.

 

Investering

Investering

 • Investering: 65 euro per deelnemer, inclusief koffie en thee, reader, voorbereidende E-learning en certificaat met accreditaties SKJ, Registerleraar, NVvA, Registerplein, V&V en register Zorgprofessionals.
  Aanvullende accreditaties mogelijk op aanvraag.
 • Het bedrag is vrijgesteld van btw, want Ontdek Autisme staat vermeld als Kort Beroepsonderwijs in het CRKBO register.
Voor wie is deze training

Voor wie is deze training?

 • Het Autisme Belevingscircuit is geschikt voor professionals uit de zorg en onderwijs, het bedrijfsleven, wijkteams, bestuursleden, verenigingen en ouderinitiatieven en naasten. We gaan praktisch en doelgericht aan de slag, in een ontspannen sfeer.
 • Het programma is tevens geschikt voor mensen met autisme. Het programma van deze korte training is niet ‘autismevriendelijk’. Het doel is immers om de groep enigszins in de war te brengen en te overprikkelen.
  We krijgen regelmatig feedback van diverse mensen met autisme, dat ze het goed konden volgen en verder kunnen met onze informatie. Om teleurstelling te voorkomen; onze trainingen zijn niet geschikt als vervanging van individuele pscyho-educatie.
 • Tijdens de open-inschrijving doe je mee in een gemengde groep, waarbij we aansluiten op minimaal MBO-niveau.
 • De aanvullende E-learning geeft mogelijkheden voor een basisprogramma op MBO-niveau. De informatie wordt interessant aangebracht, zodat die interessant is voor het merendeel van de volgers.
  Na ieder onderwerp in het basisprogramma, bieden we via een uitklap-venster de mogelijkheid om te verdiepen met aanvullende voorbeelden en (wetenschappelijke) onderbouwing, dit niveau zal hier en daar op HBO-niveau zijn, en linken hebben naar universitaire artikelen.
 • Bij twijfel mag je altijd bellen, mailen voor overleg.
Wie zijn wij?

Ontdek Autisme biedt praktische presentaties in samenwerking met ervaringsdeskundige trainers, met afwisseling tussen doen, luisteren, reflectie en praktische tips.  We richten ons op deelnemers, die zich graag op verschillende manieren willen verdiepen.

Accreditaties SKJ, Registerplein, NVvA, Registerleraar, V&V en register Zorgprofessionals

Accreditaties

Het bijbehorende certificaat voor het Belevingscircuit biedt accreditatie voor:

 • SKJ; 4,5 punten
 • Registerleraar; 2 punten
 • Alle Registerplein geregistreerde beroepsgroepen (cliënt-ondersteuners, sociaal juridisch dienstverleners, aandachtsfunctionarissen, GGZ-Agogen, GHO, maatschappelijk werk, sociaal agogen en sociaal werkers; 5 punten
 • Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals; 6 punten
 • Nederlandse Vereniging van Arbeidsdeskundigen (NVvA); 2 punten
 • Aanvullende accreditaties mogelijk op aanvraag.
Reviews

Reviews

Klik op de sterren om een kijkje te nemen bij onze reviews. Diverse organisaties op het gebied van autisme en werk gingen u voor.

Hieronder een paar quotes van enkele werkgevers die reageerden via LinkedIn.

De TechniekFabriek  

“Een hele leerzame ochtend gehad met de vrijwilligers van de TechniekFabriek! We hebben o.l.v. Jasper het autisme belevingscircuit doorlopen. De combinatie theorie en praktijk is erg fijn! En ook de input van een ervaringsdeskundige is echt een toegevoegde waarde. De tijd ging erg snel. Wat alleen maar kan betekenen dat het erg interessant was. Een aanrader dus!”

Claudette Nouris – Landelijk Coördinator Mama Vita

“Op de Landelijke Dag van Mama Vita 28 mei 2016 hebben Jasper en Marian een korte lezing gegeven en het ABC circuit begeleid voor de Mama Vita moeders. Alle moeders zeggen dat ze nu een beter inzicht hebben gekregen hoe hun kinderen denken en waar ze tegenaan lopen. Het is een hele mooie en praktische tool om in te zetten. groetjes, Claudette Nouris”

Lujan Blankenstein (verzekeringsarts bij het UWV)

“Erg leerzame middag onder de kundige leiding van Jasper Kok – Roosjen en Marc Beek als ervaringsdeskundige. Er werden veel vragen gesteld en met enthousiasme meegedaan aan de verschillende opdrachten. Voor mijn collegae was het een eye-opener, terwijl zij toch ook vaak op het spreekuur te maken hebben met mensen met autisme. Ook de inbreng van Marc als ervaringsdeskundige was de icing on the cake en maakte het helemaal af. Ik kan het daarom iedereen aanbevelen, zelfs als je van mening bent kundig te zijn betreffende autisme. Het kan je tot nieuwe inzichten brengen en het is een leuk programma.”

Uitspraak n.a.v. een training voor het UWV in Doetinchem.

Marloes Barendrecht – Arbeidsadviseur/ arbeidsdeskundige bij Zintens, onderdeel van Klimmendaal

“Jasper weet erg goed zijn kennis over autisme op een toegankelijke manier over te dragen. Met zijn team van ervaringsdeskundigen en het Autisme Belevingscircuit laat hij je ervaren waar mensen met autisme tegen aan kunnen lopen. Op een praktische wijze kom je erachter dat veel dagelijkse activiteiten en gewoontes in communicatie voor mensen met autisme helemaal niet zo gewoon zijn. De ervaringsdeskundigen kunnen prachtige voorbeelden uit de praktijk geven. Echt een aanrader! ”

Uitspraak n.a.v. een training voor de beroepsvereniging van arbeidsdeskundigen.

Annet Versantvoort (Head of education at P.I. Vught)

“Het belevingscircuit van Ontdek Autisme is 17x uitgevoerd in 4 weken en werd door de medewerkers ervaren als leerzaam. Dit vooral door de laagdrempeligheid en de confrontatie.  Het team bereikte dat de medewerkers in de PI Vught meer inzicht hebben gekregen in de specifieke problematiek van mensen met autisme. Spelenderwijs werd men zich bewust van de invloed van autisme op het dagelijks functioneren. Kortom een geslaagde vorm van deskundigheidsbevordering.”

Uitspraak n.a.v. een project voor de Penitentiaire Inrichting in Vught, waarbij we het Belevingscircuit 17 x hebben uitgevoerd voor de medewerkers.

Marlou HeskesCoördinator – HBO Fontys

“De Basistraining heb ik ervaren als een zeer waardevolle training, zowel als professional en zeker ook als ouder. De rijkheid aan informatie, de diepgang en de didactisch goed doordachte opzet maken dat je in één dag onvoorstelbaar veel leert (zelfs als je dacht al best wel wat te weten). De autismewandeling is een ervaring die zeer veel indruk op mij gemaakt heeft en die ik iedereen die met autisme te maken heeft heel warm kan aanbevelen.”

Uitspraak n.a.v. onze Basistraining. Tijdens de Basistraining bieden we het Autisme Belevingscircuit, de Autisme Belevingswandeling en het verdiepende Autismekompas.

Marijke van der Pal – Sr. adviseur leren & ontwikkelen

“UWV wil in 2021 minimaal 500 medewerkers uit het doelgroep register duurzaam in dienst hebben. Het gaat hier onder andere om collega’s met autisme. In het kader van ‘bekend maakt bemind’ heeft het Project HRM Banenafspraak diverse malen het autisme belevingscircuit aangeboden. De reacties van de deelnemers waren zeer positief. Door de mix van theorie, ervaringsverhalen en vooral het beleven van een andere manier van denken en prikkelverwerking, heeft deze workshop
veel impact.
Het effect is dat medewerkers meer begrip krijgen en daardoor het gedrag van hun collega’s beter snappen. Dit zorgt voor het verkleinen van de afstand en verbinding, wat ten goede komt aan de werksfeer en het werkplezier van de medewerkers uit de doelgroep.”

Hans – medewerker GGZ

‘Het was een geweldige en vooral inspirerende ervaring om aan het belevingscircuit te mogen deelnemen. In mijn werk heb ik veel te maken met mensen met een Autisme Spectrum Stoornis. Door het belevingscircuit heb ik een heel klein kijkje mogen nemen in deze wereld. Deze indrukwekkende ervaring geeft me inspiratie en motivatie om aandacht en begrip te creëren’.

Aanmelden via onze webshop-partner Eventix (ticket + factuur ontvang je per email)

De onderstaande activiteiten worden uitgevoerd door Ontdek Autisme op verschillende plekken in Nederland en zijn geplaatst op volgorde van uitvoeringsdatum. Lees in de tekst de verschillende plaatsnamen die we bezoeken. 

Factuur declareren bij je werkgever?
Interesse in een incompany training?

Geaccrediteerd en geldend als bewijs voor professionalisering door:

 • NVvA:
  Nederlandse Vereniging van Arbeidsdeskundigen