Leerkracht of docent

van basisschool tot universiteit

Autisme in het onderwijs

Wil jij weten hoe je jouw invloed vergroot op de doorstroom van jouw leerlingen of studenten met autisme? Wil jij het verschil maken tussen een succesvolle schoolloopbaan en ver onder niveau functioneren? Doe mee met ons Autisme Belevingscircuit!

Er is ook een verkorte variant van het Autisme Belevingscircuit. Binnen een uur ervaar je de impact van autisme, voel je de kwetsbaarheid, vergroot je jouw inzicht op jouw leerlingen of studenten met een functiebeperking en raak je geïnspireerd over hoe je talenten tot bloei kan laten komen!

 

” ‘Dit was de beste invulling van een tweedaagse ooit’,  zeiden veel docenten.”

– Hogeschool Windesheim in Zwolle

 

Van basisschool tot universiteit

Autisme komt veel voor in het onderwijs. In veel klassen zitten één of meer leerlingen of studenten met autisme – al dan niet gediagnosticeerd. Zij zijn een goede graadmeter voor hoe passend het onderwijs is. Juist bij hen werkt een standaard aanpak vrijwel nooit en is maatwerk cruciaal.

Voor een optimale ontwikkeling is het essentieel om je veilig en geaccepteerd te voelen. Bij veel leerlingen en studenten met autisme is dit gevoel minder vanzelfsprekend, wat kan leiden tot stress en stagnatie in de ontwikkeling. Wij bieden je handvatten zodat jij het verschil kan maken voor jouw leerling of student.

Of je nu op een basisschool werkt of op een universiteit, één ding is zeker. De kans is groot dat er mensen met autisme tussen zitten. Ontdek wat de invloed van autisme is op het volgen van onderwijs.

Ontdek Autisme verzorgt lezingen, workshops en trainingen voor onderwijsprofessionals. Op elk gewenst niveau.

Verdiep je kennis over autisme. Leer hoe je talenten benut en uitval voorkomt.

Op maat

Elke school is anders, eigenlijk net zoals mensen. Wij streven naar het bieden van maatwerk aan jouw leerlingen of studenten. Daarom zullen ook wij onze presentaties en programma’s aanpassen op jouw specifieke situatie en wens(en).

Wij komen naar iedere gewenste locatie of bieden een online presentatie aan. Verder passen we op verzoek onze e-learning aan en zijn we flexibel met de tijdsduur. Wil je een compleet programma van enkele dagdelen? Of juist een korte cursus? Wij passen het programma aan op jouw team. Ook regelen we de ervaringsdeskundigen die voorbeelden kunnen geven die passen bij jouw situatie. Onze missie is om jouw tevredenheid te garanderen

Benieuwd naar onze op maat gemaakte programma’s? Bekijk onze reviews!

 

“Het was een eyeopener!”
“Ik heb nu zelf ervaren wat er nodig is bij stress.”
“Ik kijk uit naar de bijbehorende e-learning.”

– Hogeschool van Amsterdam (HvA)

 

Ons aanbod

Hieronder presenteren wij een selectie van onze succesvolle trainingen, lezingen en workshops voor het onderwijs. Onze presentaties zijn zowel online als op jouw school uit te voeren en kunnen op verzoek geheel op maat gemaakt worden.

 • Workshop – Autisme Belevingscircuit
  Maak het verschil voor jouw leerlingen of studenten! Vergroot je inzicht en begrip door zelf de impact van autisme te ervaren door middel van actieve en inspirerende opdrachten.
 • Workshop – Aansluiten bij leerlingen met autisme
  Een dynamische, korte en krachtige workshop vol ervaringen. Ontdek zelf de antwoorden op je eigen vragen en krijg een lading aan autismevriendelijke tips. Hierdoor kun je jouw leerlingen beter ondersteunen en hun onderwijskansen vergroten.
 • Lezing – Meiden met autisme.
  Deze lezing gaat over een relatief onzichtbare groep, namelijk meiden met autisme in het onderwijs. Hierin bespreken we hoe je meiden met autisme kunt herkennen, hoe zij specifieke uitdagingen kunnen ervaren en hoe jij als docent hen beter kan ondersteunen.
 • Lezing – Leerlingen met autisme & ADHD
  Leerlingen en studenten met autisme en of ADHD hebben een andere informatie- en prikkelverwerking. Ontdek de verschillen en overeenkomsten, luister naar ervaringsvoorbeelden en vergroot je grip op de doorstroom van deze leerlingen.
 • Evenement – Belevingsmarkt
  Onze belevingsmarkt is een uniek en interactief evenement, waarbij mensen de impact van autisme kunnen ervaren door deel te nemen aan verschillende activiteiten en interacties met onze ervaringsdeskundigen. Het doel is om bewustzijn te creëren en begrip te vergroten voor mensen met autisme. Mensen kunnen tijdens de belevingsmarkt vrijblijvend langskomen om de beleving te ervaren en hun kennis te vergroten.
 • E-learning – Autisme in het onderwijs
  Flexibel leren waar en wanneer jij wilt. We hebben verschillende onderwijs gerelateerde e-learning modules waarmee jij beter met autisme leert omgaan. Waaronder: ‘autisme bij meiden in het onderwijs’, ‘autisme bij leerlingen’ en ‘autisme bij studenten’. Hierin vind je modellen, tips en inzichten vanuit de praktijk en wetenschap.
 • E-learning – Studeren met autisme
  Deze e-learning – aanvankelijk op aanvraag ontworpen voor Hogeschool Windesheim – is een volwaardige online cursus met maar liefst 5 modules. We bieden deze aan als onderdeel van een totaal pakket met een workshop, webinar en individuele ondersteuning om de docent daadwerkelijk verder te helpen. Uiteraard is ook dit programma aan te passen naar jouw wensen.

 

Advies & ondersteuning

Wij bieden advies en ondersteuning bij complexe vraagstukken. Ook bieden wij inzicht om gedrag en gevoelens vanuit een breed perspectief te onderzoeken, zodat je meer grip krijgt op nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden. We ondersteunen je en geven aansluitende tips, zodat je (samen) weer verder kunt.

Jouw (hulp)vraag of die van jouw leerling of student is ons uitgangspunt. Wij luisteren, vragen door en brengen samen met jou het vraagstuk in kaart. Aansluitend geven wij onafhankelijk advies.

Uiteraard willen we ook meedenken over hoe je het advies kunt uitvoeren en bieden waar nodig de gewenste ondersteuning. Denk hierbij aan psycho-educatie en video-interactie begeleiding (in samenwerking met onze partners).

 

english flagEnglish

Our training courses are also possible in English. We also have an English e-learning and reader available. Click here to visit our English page. Curious what others think of us? Check our reviews of an international bank of London or our Autism Experience Circuit. If you want more information, you can call 06 47 37 47 73 or send an e-mail to info@ontdekautisme.nl.

Reviews

Onze trainingen, lezingen en workshops hebben al veel scholen geholpen om meer inzicht te krijgen in de uitdagingen en kansen van hun leerlingen en studenten met autisme. Onze deelnemers zijn tevreden over de kwaliteit van onze programma’s, het maatwerk dat wij leveren en de impact die zij hebben gehad tijdens de Autisme Belevingscircuits. Bekijk onze reviews op onze site, LinkedIn, Facebook of Google. Ontdek hoe wij ook jouw school kunnen helpen bij het verbeteren van de kennis en vaardigheden op het gebied van autisme.

Bouw aan een betere toekomst voor jouw leerlingen en studenten met autisme. Samen maken we het verschil!

 

Autisme Belevingscircuits

Inge Strijker. Docent ICT bij Windesheim

“‘Dit was de beste invulling van een tweedaagse ooit’, zeiden veel HBO-ICT docenten over het Autisme Belevingscircuit wat we voor ruim 100 deelnemers mochten aanbieden.” Lees verder via deze link!

 

Hogeschool van Amsterdam (HvA)

“Het was een eyeopener!”
“Ik heb nu zelf ervaren wat er nodig is bij stress.”
“Ik kijk uit naar de bijbehorende e-learning.”

 

Walter Nieuwenhuis, Hogeschooldocent /Teamleider CMD

“Dit is niet alleen het erover hebben, maar het ook ervaren en doorvoelen.”

 

(Dag)trainingen

Marlou Heskes – Coördinator bij HBO Fontys

“De Basistraining heb ik ervaren als een zeer waardevolle training, zowel als professional en zeker ook als ouder. De rijkheid aan informatie, de diepgang en de didactisch goed doordachte opzet maken dat je in één dag onvoorstelbaar veel leert (zelfs als je dacht al best wel wat te weten). De autismewandeling is een ervaring die zeer veel indruk op mij gemaakt heeft en die ik iedereen die met autisme te maken heeft heel warm kan aanbevelen.”

 

Raoul Notté, Researcher | Centre of Expertise Cyber Security

“Het heeft mij heel veel eye-openers gegeven. Ze lieten mij onder andere zien wat ik dus doe als docent. We geven sommige studenten, onbedoeld, continu het gevoel van afkeuring. En dat kan niet, want iedereen moet gewoon kunnen zijn wat ie is.”

 

Lezingen en webinars

Rianne Bieleman –  Studentendecaan Domein Techniek & coördinator Studeren met een Functiebeperking bij Windesheim

Dank voor het mega interessante webinar!

 

ID college

“Ik heb nog niet eerder meegemaakt dat iedereen tijdens en na afloop van een presentatie, zo enthousiast was.

Zoals ik gisteren al aangaf zal ik op de juiste plek binnen onze organisatie de meerwaarde van de presentatie voor docententeams aangeven. Ook heb ik de ervaring gedeeld met collega’s.”

 

VU Amsterdam

“Het college is goed bevallen!”

Ontdek ons aanbod!

Wij luisteren graag en sluiten aan bij wat jij wilt. Op je vragen bieden we heldere antwoorden, praktische handvatten en verdiepend inzicht, waardoor je meer grip ervaart op de doorstroom van jouw leerlingen of studenten met autisme.

Vul het onderstaande formulier in en maak het verschil voor jouw leerlingen of studenten!

 • Persoonsgegevens


 • Organisatie en contactpersoon


 • Wensen en behoeften


 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Veelgestelde vragen

 

Wat is Ontdek Autisme?

Ontdek Autisme is opgericht door Jasper Kok. Hij heeft ruim 25 jaar ervaring met mensen met autisme en heeft zich de afgelopen 10 jaar gespecialiseerd in coaching, het trainen van teams, video interactiebegeleiding, het opmaken van een sensorisch profiel en oplossingsgericht werken. Dit allemaal rondom het specifieke onderwerp autisme. Hij heeft zich omringt door een team van ervaringsdeskundige trainers, die het bedrijf bijzonder en uniek maakt.

Lees hier meer over ons team en ontdek hier onze visie.

Op welke locatie(s) zijn de trainingen, lezingen en workshops?

Ontdek Autisme biedt op iedere locatie trainingen, lezingen en advies op maat aan. Ben je geïnteresseerd in een incompany training? Klik op deze link om te ontdekken wat wij voor jou of jouw team kunnen betekenen of bel 06 47 37 47 73.

Voor wie zijn de trainingen, lezingen en workshops?

Wij werken voor zowel profit als non-profitorganisaties uit verschillende sectoren, zoals scholen (van basisschool tot universiteit), kinderopvang, overheidsinstanties, verenigingen, wijkteams, banken, ICT bedrijven, hulpverleningsinstanties en ziekenhuizen.

Een kleine greep uit onze klanten:

 • Nederlandse Vereniging van Arbeid
 • Fontys Hogeschool ICT
 • Hogeschool Windesheim
 • Ergatis
 • Het UWV

Wat zijn de kosten?

Onze programma’s zijn aan te passen op jouw organisatie, specifieke wens(en) en team. De tarieven zijn afhankelijk van het samengestelde programma en het aantal deelnemers. Ontdek Autisme staat vermeld als Kort Beroepsonderwijs in het CRKBO register en is hierdoor vrijgesteld van btw. Voor meer informatie, kun je contact met ons opnemen via info@ontdekautisme.nl, bellen naar 06 47 37 47 73 of een offerte aanvragen.

Kun je ook individueel aansluiten?

Ontdek Autisme verzorgt openbare Autisme Belevingscircuits voor professionals en particulieren. Je bent van harte welkom op diverse locaties in Nederland. Benieuwd waar en wanneer je een training kunt volgen? Klik hier om naar de agenda te gaan.

Hoe kan ik contact opnemen?

Je kunt contact met ons opnemen via ons contactformulier. Indien je liever belt of mailt, is dit ook mogelijk. Je kunt bellen naar 06 47 37 47 73 of mailen naar info@ontdekautisme.nl. Wil je een aanvraag doen voor een incompany presentatie of training? Dit kan via het tabblad ‘aanvraagformulier’ of klik hier.

Welke accreditatie mogelijkheden zijn er?

Een deel van ons aanbod beschikt over een aantal accreditaties. Er zijn aanvullende accreditaties mogelijk op aanvraag indien er sprake is van een training voor een groep op locatie. Hieronder volgt een lijst van onze (dag)trainingen en de bijbehorende accreditaties.

 

Het Autisme Belevingscircuit

 • SKJ (Stichting Kwaliteitsregister Jeugd); 4,5 punten
 • Kwaliteitsregister V&V (verpleegkundigen en verzorgenden) – categorie scholing algemeen; 6 punten (geldig vanaf 1-6-2022 tot 31-5-2023)
 • Register Zorgprofessionals – categorie scholing algemeen; 6 punten (geldig vanaf 1-6-2022 tot 31-5-2023)
 • Nederlandse Vereniging van Arbeidsdeskundigen (NVvA); 2 punten

 

Dagtraining – Basistraining

 • SKJ (Stichting Kwaliteitsregister Jeugd); 10 punten
 • Kwaliteitsregister V&V (verpleegkundigen en verzorgenden) – categorie scholing algemeen; 6 punten (geldig vanaf 1-6-2022 tot 31-5-2023)
 • Register Zorgprofessionals – categorie scholing algemeen; 6 punten (geldig vanaf 1-6-2022 tot 31-5-2023)

 

Dagtraining – Prikkelverwerking of Balansmeter 

 • SKJ (Stichting Kwaliteitsregister Jeugd); 9,25 punten
 • Kwaliteitsregister V&V (verpleegkundigen en verzorgenden) – categorie scholing algemeen; 6 punten (geldig vanaf 1-6-2022 tot 31-5-2023)
 • Register Zorgprofessionals – categorie scholing algemeen; 6 punten (geldig vanaf 1-6-2022 tot 31-5-2023)

Presentations in English? Of course!

Our training courses are also possible in English. We also have an English e-learning and reader available. Click here to visit our English page. Curious what others think of us? Check our reviews of an international bank of London or our Autism Experience Circuit. If you want more information, you can call 06 47 37 47 73 or send an e-mail to info@ontdekautisme.nl.

 

Onze trainingen zijn ook in het Engels te volgen. We hebben ook een Engelse e-learning en naslagwerk beschikbaar. Klik hier om naar onze Engelse pagina te gaan. Benieuwd naar wat anderen van ons vonden? Kijk bij onze reviews van een internationale bank in Londen of bij een Engelstalig Autisme Belevingscircuit. Voor meer informatie kun je ons bellen via 06 47 37 47 73  of mailen naar info@ontdekautisme.nl.