Begeleider VG

Autisme en een verstandelijke beperking

Steeds meer organisaties onderzoeken hoe ze kunnen aansluiten op cliënten met autisme en een verstandelijke beperking. Ontdek hoe je ruimte kunt bieden, door op maat te volgen, aansluiten en toevoegen.

Leer adequaat aan te sluiten en de situatie te stabiliseren. Zo verminder je eventuele (gedrags)problemen en vergroot je participatiemogelijkheden.

 

Rust en veiligheid

In combinatie met een verstandelijke beperking is er sprake van een verminderd adaptief vermogen. Dit vergroot de noodzaak voor een aantal factoren zoals:

 • Rust
 • Basisveiligheid
 • Autismevriendelijke communicatie
 • Een aangepaste omgeving
 • Een blijvende specifieke ondersteuning

 

Levenskwaliteit verbeteren

We inspireren om breder te kijken dan het IQ. Dit blijkt namelijk heel moeilijk te meten bij mensen met autisme. Daarnaast geeft de uitkomst doorgaans onvoldoende beeld van de ondersteuningsbehoefte, vaardigheden en balans.

We helpen je om ontwikkelingsmogelijkheden te leren zien. Met specifieke aandacht voor de versnelde en vertraagde ontwikkeling en de gevolgen hiervan voor verwachtingen en mogelijkheden.

Ontdek Autisme verzorgt lezingen, workshops, trainingen en masterclasses voor  zorgprofessionals. Op elk gewenst niveau. Aanvullend bieden we een e-learning en certificaat met accreditatie.

Wil jij meer leren over autisme in combinatie met een verstandelijke beperking? Ontdek hoe je levenskwaliteit kunt verbeteren.

Workshops

Maak het verschil voor jouw cliënten! Vergroot je inzicht en begrip, door zelf de impact van autisme te ervaren. Sluit aan bij hun belevingswereld, krijg stapsgewijs de antwoorden op jouw vragen en ontdek praktische tips.

 • Autisme Belevingscircuit: Ervaar de impact van autisme. Voel de kwetsbaarheid en ontdek jouw invloed op jouw cliënten.
 • Aansluiten bij mensen met autisme: Een dynamische, korte en krachtige workshop vol ervaringen. Ontdek zelf de antwoorden op je eigen vragen en krijg een lading aan autismevriendelijke tips.

 

Dagtrainingen (7-12 uur)

Balans vinden bij autisme. Dat is de rode draad van al onze trainingen. De scholing is opgebouwd uit verschillende modules. Deze zijn chronologisch of los van elkaar zonder specifieke volgorde te volgen. Na het voltooien ontvang je een certificaat. De trainingen zijn tevens geaccrediteerd.

 • Basistraining: Versterk je ‘fundament’ van kennis over autisme. Je leert hoe je met maatwerk kunt aansluiten, zodat je de ontwikkelingsmogelijkheden stimuleert en balans vergroot.
 • Balansmeter: Ontdek hoe je balans kan versterken door het ‘denken, voelen, doen en willen’ te beïnvloeden. Zo kun je effectiever inzetten op wat er nodig is.
 • Prikkelverwerking: Mensen met autisme verwerken prikkels anders. Ontdek hoe je prikkelverwerking ten voordele beïnvloedt. Krijg meer regie over de prikkelbalans en ontwikkelingsmogelijkheden.
 • Autismekompas: Met het Autismekompas krijg je een hulpmiddel om gedrag en gevoelens in een context te plaatsen. Zo begrijp je wat je in deze situaties kunt doen.
 • Signalerings- en leefstijlplan: Herken en voorkom dreigende instabiliteit met het unieke signaleringsplan. Daarnaast leer je met het persoonlijke leefstijlplan te ondersteunen naar (meer) balans en zelfregie.
 • Comorbiditeit: Wanneer één persoon meerdere diagnoses heeft, noemen we dit ook wel ‘comorbiditeit’. Leer opnieuw te kijken naar je cliënt zelf i.p.v. alleen naar de verschillende diagnoses.

 

Presentaties, lezingen & webinars (1-3 uur)

Elke presentatie is zowel online als op locatie uit te voeren. Tevens kan elke presentatie volledig op maat gemaakt worden.

 

Advies & ondersteuning

Wij bieden advies en ondersteuning bij complexe vraagstukken. Wij bieden inzicht om gedrag en gevoelens vanuit een breed perspectief te onderzoeken, zodat je meer grip krijgt op nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden. We ondersteunen je en geven aansluitende tips, zodat je (samen) weer verder kunt.

Jouw (hulp)vraag is ons uitgangspunt. Wij luisteren, vragen door en brengen samen met jou het vraagstuk in kaart. Aansluitend geven wij onafhankelijk advies.

Uiteraard willen we ook meedenken over hoe je het advies kunt uitvoeren. Gedurende het traject bieden we indien gewenst ondersteuning aan.

 

E-learnings

Flexibel leren waar en wanneer jij wilt. We hebben verschillende e-learning modules waarmee jij beter met autisme leert omgaan. Door modellen, tips en inzichten vanuit de praktijk en wetenschap. Ontdek er alles over op deze pagina.

 

Op maat

Elke organisatie is anders. Eigenlijk een beetje zoals met mensen. Wij leren je immers ook op maat om te gaan met jouw cliënten die autisme hebben. Daarom zijn al onze programma’s aan te passen op jouw organisatie en specifieke wens(en).

Wij komen graag naar je toe op iedere locatie. Wat zijn jouw wensen? Klik op deze link om een aanvraag te doen.

 

Meer mogelijkheden

Naast het bovenstaande uitgebreide aanbod, bieden we ook de volgende mogelijkheden:

 • Psycho-educatie (groepsverband of individueel)
 • Groeps- of individuele gesprekken (mogelijk via Teams)
 • Kortdurend coachingstraject
 • Sensorisch profiel opmaken, een realistisch plan om goed te blijven functioneren
 • Video interactie begeleiding (VIB), door middel van videobeelden samen terugkijken naar effectieve onderlinge communicatie

Reviews

Onze trainingen, lezingen en workshops hebben al veel organisaties geholpen om meer inzicht te krijgen in de uitdagingen en kansen van hun cliënten met autisme. Onze deelnemers zijn tevreden over de kwaliteit van onze programma’s, het maatwerk dat wij leveren en de impact die zij hebben gehad tijdens de Autisme Belevingscircuits. Bekijk onze reviews op onze site, LinkedIn, Facebook of Google. Ontdek hoe wij ook jouw organisatie kunnen helpen bij het verbeteren van de kennis en vaardigheden op het gebied van autisme.

Bouw aan een betere toekomst voor jouw cliënten met autisme. Samen maken we het verschil!

 

Autisme Belevingscircuits

M. Aardema- Hoofd Talant (instelling voor de Verstandelijke Gehandicaptenzorg & Langdurige zorg (WLZ)

“Hier en daar heb ik gevraagd wat men vond van jullie training. De reacties zijn uiterst positief. Ook de ervaringsdeskundigen hebben grote indruk op de begeleiders gemaakt. Hele goede en praktische voorbeelden. Het maakt begeleiders heel bewust weer hoe om te gaan met autisme en dat iedere vorm van autisme ook anders is. Zeer zeer waardevol!”

Uitspraak werd met ons gedeeld, n.a.v. 2 verkorte Autisme Belevingscircuits voor 2 groepen van samen ±120 personen, met toestemming gedeeld.

Ontdek ons aanbod!

Wij luisteren graag en sluiten aan bij wat jij wilt. Op je vragen bieden we heldere antwoorden, praktische handvatten en verdiepend inzicht, waardoor je het begrip en contact versterkt.

Vul het onderstaande formulier in en maak het verschil voor jouw cliënten!

 • Persoonsgegevens


 • Organisatie en contactpersoon


 • Wensen en behoeften


 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Veelgestelde vragen

 

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?

Ontdek Autisme is opgericht door Jasper Kok. Hij heeft ruim 28 jaar ervaring met mensen met autisme en heeft zich de afgelopen 13 jaar gespecialiseerd in coaching, trainen van teams, video interactiebegeleiding, sensorische integratie en advieswerkzaamheden en oplossingsgericht werken. Dit allemaal rondom het specifieke onderwerp autisme. Hij heeft zich omringt door een team van ervaringsdeskundige trainers, die het trainingsbureau bijzonder en uniek maakt.

Ontdek Autisme biedt praktijkgerichte trainingen aan, geleid door professionals en ervaringsdeskundigen. Onze benadering is gebaseerd op actuele kennis en real-life ervaringen, gericht op het verbeteren van begrip en samenwerking binnen diverse teams.

In het Engels?

Onze trainingen zijn ook in het Engels te volgen. We hebben ook een Engelse e-learning en naslagwerk beschikbaar. Klik hier om naar onze Engelse pagina te gaan. Benieuwd naar wat anderen van ons vonden? Kijk bij onze reviews van een internationale bank in Londen of bij een Engelstalig Autisme Belevingscircuit.

Our training courses are also possible in English. We also have an English e-learning and reader available. Click here to visit our English page. Curious what others think of us? Check our reviews of an international bank of London or our Autism Experience Circuit. If you want more information, you can call 06 47 37 47 73 or send an e-mail to info@ontdekautisme.nl.

In samenwerking met:

We bieden workshops in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Autisme (NVA). Dit is dé vereniging die zich inzet voor de belangen van mensen met autisme en hun naasten – in alle levensfasen en op alle levensterreinen.

De NVA geeft mensen met autisme en hun naasten een stem en zorgt dat zij gehoord worden. De NVA is dé organisatie in Nederland die vanuit het perspectief van mensen met autisme en hun naasten bouwt aan een autismevriendelijke maatschappij; een maatschappij waarin mensen met autisme optimaal geïntegreerd, geaccepteerd en zelfredzaam zijn.

Visie

Elke persoon is uniek, en autisme manifesteert zich bij iedereen anders. Er bestaat geen standaardoplossing. Onze missie is om je te inspireren anders te kijken naar mensen met autisme. Ontdek hier meer over onze visie.

Op welke locatie(s) komen wij?

Trainingen, workshops, lezingen door heel Nederland:

Bij Ontdek Autisme zijn we trots op ons meest bekende product, het Autisme Belevingscircuit, waar al tienduizenden mensen in Nederland aan hebben deelgenomen. De afgelopen jaren zijn we in iedere provincie geweest en honderden woonplaatsen aangedaan. Indien je ook mee wilt doen kun je je Wil je ons leren kennen is de makkelijkste stap om deel te nemen aan ons Autisme Belevingscircuit die we door heel Nederland aanbieden, zie deze link met meer informatie.

Maatwerk trainingen in heel Nederland en indien mogelijk ook in het buitenland:

Naast dit interactieve circuit bieden we inspirerende lezingen en zo nu en dan dagtrainingen of verdiepingssessies voor individuele deelname op enkele plekken in Nederland. Omdat we houden van duidelijkheid hebben we gekozen voor een vaste prijslijst, zodat je niet voor verrassingen kokmt te staan. Uiteraard is er in overleg veel mogelijk door dingen toe te voegen of te verkleinen kunnen we soms iets doen met de prijs en voor grotere groepen maken we uiteraard een offerte op maat.

Ben je geïnteresseerd in een incompany training? Klik op deze link om te ontdekken wat wij voor jou of jouw team kunnen betekenen of bel direct 06 47 37 47 73.

Voor wie?

We richten ons op zowel profit als non-profitorganisaties en bieden meerdaagse cursussen, trainingen, workshops en lezingen aan. Onze programma’s zijn specifiek gericht op het verbeteren van autismebegrip binnen sectoren zoals onderwijs, werkomgevingen, overheid, dienstverlening, zorg, welzijn en hulpverlening en ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking.

 

Wil je ons leren kennen? Onze Autisme Belevingscircuit bieden we aan door heel Nederland, zie deze link met meer informatie.

Wat zijn de kosten voor een incompany training?

Vaste prijslijst:

We hanteren een vaste prijslijst voor standaard uitvoeringen. Mail ons via info@ontdekautisme.nl om een exemplaar te ontvangen.

Maatwerk:

Onze programma’s zijn aan te passen op jouw organisatie, specifieke wens(en) en team. De tarieven zijn afhankelijk van het samengestelde programma en het aantal deelnemers. Ontdek Autisme staat vermeld als Kort Beroepsonderwijs in het CRKBO register en is hierdoor vrijgesteld van btw. Voor meer informatie, kun je contact met ons opnemen via info@ontdekautisme.nl, bellen naar 06 47 37 47 73 of een offerte aanvragen.

Kun je ook individueel aansluiten?

Ontdek Autisme verzorgt openbare Autisme Belevingscircuits voor professionals en particulieren. Je bent van harte welkom op diverse locaties in Nederland. Benieuwd waar en wanneer je een training kunt volgen? Klik hier om naar de agenda te gaan.

Hoe kan ik contact opnemen?

Je kunt contact met ons opnemen via ons contactformulier. Indien je liever belt of mailt, is dit ook mogelijk. Je kunt bellen naar 06 47 37 47 73 of mailen naar info@ontdekautisme.nl. Wil je een aanvraag doen voor een incompany presentatie of training? Dit kan via het tabblad ‘aanvraagformulier’ of klik hier.

Welke accreditatie mogelijkheden zijn er?

Een deel van ons aanbod beschikt over een aantal accreditaties. Er zijn aanvullende accreditaties mogelijk op aanvraag indien er sprake is van een training voor een groep op locatie. Hieronder volgt een lijst van onze (dag)trainingen en de bijbehorende accreditaties.

 

Het Autisme Belevingscircuit

 • SKJ (Stichting Kwaliteitsregister Jeugd); 4,5 punten
 • Kwaliteitsregister V&V (verpleegkundigen en verzorgenden) – categorie scholing algemeen; 6 punten (geldig vanaf 1-6-2022 tot 31-5-2023)
 • Register Zorgprofessionals – categorie scholing algemeen; 6 punten (geldig vanaf 1-6-2022 tot 31-5-2023)
 • Nederlandse Vereniging van Arbeidsdeskundigen (NVvA); 2 punten

 

Dagtraining – Basistraining

 • SKJ (Stichting Kwaliteitsregister Jeugd); 10 punten
 • Kwaliteitsregister V&V (verpleegkundigen en verzorgenden) – categorie scholing algemeen; 6 punten (geldig vanaf 1-6-2022 tot 31-5-2023)
 • Register Zorgprofessionals – categorie scholing algemeen; 6 punten (geldig vanaf 1-6-2022 tot 31-5-2023)

 

Dagtraining – Prikkelverwerking of Balansmeter 

 • SKJ (Stichting Kwaliteitsregister Jeugd); 9,25 punten
 • Kwaliteitsregister V&V (verpleegkundigen en verzorgenden) – categorie scholing algemeen; 6 punten (geldig vanaf 1-6-2022 tot 31-5-2023)
 • Register Zorgprofessionals – categorie scholing algemeen; 6 punten (geldig vanaf 1-6-2022 tot 31-5-2023)

Presentations in English? Of course!

Our training courses are also possible in English. We also have an English e-learning and reader available. Click here to visit our English page. Curious what others think of us? Check our reviews of an international bank of London or our Autism Experience Circuit. If you want more information, you can call 06 47 37 47 73 or send an e-mail to info@ontdekautisme.nl.

 

Onze trainingen zijn ook in het Engels te volgen. We hebben ook een Engelse e-learning en naslagwerk beschikbaar. Klik hier om naar onze Engelse pagina te gaan. Benieuwd naar wat anderen van ons vonden? Kijk bij onze reviews van een internationale bank in Londen of bij een Engelstalig Autisme Belevingscircuit. Voor meer informatie kun je ons bellen via 06 47 37 47 73  of mailen naar info@ontdekautisme.nl.

Blijf op de hoogte!

Check onze website en Facebookpagina regelmatig voor de laatste updates en informatie over onze agenda.

Wil je ons leren kennen? Onze Autisme Belevingscircuit bieden we aan door heel Nederland, zie deze link met meer informatie.