Autisme Belevingscircuit

Wat is het Autisme Belevingscircuit (ABC)?

Het Autisme Belevingscircuit is een praktische en doelgerichte workshop. Deelnemers ervaren welke impact autisme kan hebben op het dagelijks functioneren. Je gaat aan de slag met de opdrachten uit het circuit. Elke opdracht geeft een indruk van hoe mensen met autisme de wereld zouden kunnen ervaren. Je ervaart wat een intense prikkeling van je zintuigen met je doet, en hoe je reageert als de omgeving niet aansluit bij jouw eigen manier van denken. Dit confronteert je met je eigen denkpatronen en opvattingen en geeft je inzicht in belastbaarheid en (on)mogelijkheden.

We werken samen met ervaringsdeskundige trainers, die met eigen voorbeelden komen en je blik verruimen. Uiteraard sluiten we aan bij de diversiteit van onze deelnemers en de mensen met autisme voor wie zij komen.

Anderen enthousiasmeren? Download onze flyer.

Agenda (op plaatsnaam)

Onze agenda wordt continu aangevuld. Kijk ook op onze facebookpagina of bij onze webshop voor ons aanbod.

Haarlem

 • Donderdag 18 april 2024, 13.30 – 16.30 [UITVERKOCHT]

Alkmaar

 • Donderdag 6 juni 2024, 18.30 – 21.30

Den Haag

 • Vrijdag 31 mei 2024, 14.00 – 17.00

 

Programma

 • Voorafgaand aan de workshop ontvang je de inlogcode van onze e-learning module
 • Je bent op de dag zelf een kwartier voor aanvang welkom voor een kop koffie of thee
 • De workshop duurt 3 uur
 • Informele mogelijkheid tot napraten en het stellen van persoonlijke vragen

Het gehele Autisme Belevingscircuit duurt 3 uur. 

Tijdsinvestering

 • Workshop: 3 uur
 • E-learning module: 1,5-3 uur

Investering

 • €77,50 per deelnemer, inclusief koffie, thee en persoonlijke toegang tot de e-learning module.
 • Het bedrag is vrijgesteld van btw, omdat Ontdek Autisme als Kort Beroepsonderwijs in het CRKBO register staat vermeld.

Interesse in onze incompany mogelijkheden?

Voor organisaties bieden wij door heel Nederland trainingen op maat aan. Klik op deze link om te ontdekken wat wij voor jouw team, vereniging, school, instelling of bedrijf kunnen betekenen.

Wil je je teamleden enthousiasmeren? Klik op deze link om onze A-5 flyer te downloaden.

Voor wie is deze workshop?

 • Het Autisme Belevingscircuit is geschikt voor iedereen met interesse in de belevingswereld van een persoon met autisme;
 • dus zowel voor professionals uit de zorg en onderwijs, het bedrijfsleven, wijkteams en bestuursleden als voor verenigingen, ouderinitiatieven en naasten (denk aan ouders, broers en zussen vanaf ± 12 jaar, opa’s en oma’s, buren en vrienden);
 • en voor mensen met autisme zelf.

 

Waar zul je rekening mee moeten houden?

 • Het programma is niet ‘autismevriendelijk’. Het doel is immers om de deelnemers enigszins in de war te brengen, te overprikkelen en een spiegel voor te houden. Voor de mensen die dit weten en ervaringen kunnen omzetten naar praktische handvatten krijgen we vrijwel unaniem terug dat de deelnemers het goed konden volgen en verder konden met onze informatie.
 • Om teleurstelling te voorkomen; onze trainingen zijn niet geschikt als vervanging van individuele psycho-educatie.

 

Hoe bieden wij de uitleg?

 • Tijdens de workshop, met open-inschrijving zoals beschreven op deze pagina, doe je mee in een gemengde groep. Bij deze gemengde groep sluiten we aan op minimaal MBO-niveau.
  Onze uitleg bieden we op drie niveaus; beleving, auditief en visueel.
 • De basis van de e-learning module is op MBO-niveau. We bieden via uitklapvensters de mogelijkheid om je te verdiepen met aanvullende voorbeelden en (wetenschappelijke) onderbouwing; deze verdieping zal wisselen tussen MBO, HBO en universitair niveau.

 

Op welk niveau sluiten we aan bij een incompany-training?

Bij een maatwerk-training op locatie sluiten we aan op het niveau van de groep. Zo bieden we de ene keer een training aan tweedejaars pedagogisch medewerkers (MBO 3) en de andere keer aan een zaal vol medisch specialisten.

E-learning module

Voorafgaand aan de workshop ontvang je een inlogcode voor onze e-learning module; een interessante mix van informatie die het bewustzijn en je kennis rondom autisme vergroot. Tijdens het Autisme Belevingscircuit koppelen we jouw ervaringen aan deze theoretische invalshoeken. Stapsgewijs ontdek je meer autismevriendelijke tips en ga je deze als vanzelf toepassen.

Bij diverse trainingen, webinars en lezingen, wordt er een bijbehorende e-learning aangeboden. Je krijgt in dat geval een code voor gratis toegang toegestuurd.

We kunnen ook e-learnings op maat maken voor jouw organisatie. Neem hiervoor contact met ons op voor de mogelijkheden.

 

Je krijgt een half jaar lang toegang tot:

 • Online te volgen lessen
 • Video’s
 • Concrete handvatten
 • Meer grip op mogelijkheden

Accreditaties

Op het certificaat van het Autisme Belevingscircuit staan de volgende accreditaties:

 • SKJ (Stichting Kwaliteitsregister Jeugd); 4,5 punten
 • Register Zorgprofessionals – categorie scholing algemeen; 6 punten (geldig vanaf 03-03-2022 tot 02-03-2025)
 • Nederlandse Vereniging van Arbeidsdeskundigen (NVvA); 2 punten
 • Aanvullende accreditaties mogelijk op aanvraag indien er sprake is van een training voor een groep op locatie.  

Hoe registreer je je bijbehorende accreditatiepunten?

 • SKJ (Stichting Kwaliteitsregister Jeugd). Na het volgen van de e-learning en training krijg je een certificaat. Deze ga je zelf uploaden in jouw account.
 • Register Zorgprofessionals. Mail ons voor- of uiterlijk een maand na de training jouw accreditatienummer (secretariaat@ontdekautisme.nl). Wij zullen je punten toevoegen aan jouw account.
 • NVvA (Nederlandse Vereniging van Arbeidsdeskundigen). Na het volgen van de e-learning en training krijg je een certificaat met de bijbehorende punten. Deze voeg je toe aan jouw account.

                             

Locaties

NB: Onderstaande locaties worden door ons het meest gebruikt. Het kan zijn dat we daarvan moeten afwijken. De definitieve locatie krijg je uiterlijk een week voor de workshop per mail van ons bevestigd.

 

Aalsmeer: Marktstraat 19, 1431 BD Aalsmeer, De Oude Veiling

Alkmaar: van Maerlandstraat 8, 1813 BH Alkmaar, Wijkcentrum Overdie

Amersfoort:

 • Krankeledenstraat 22, 3181 BN Amersfoort, Vergader locatie ‘t Tuynhuis
 • Weberstraat 2, 3816 VC Amersfoort, Wijkcentrum Het Klokhuis
 • Eemplein 75, 3812 EA, KAdEcafé

Amsterdam: Derde Oosterparkstraat 159, 1092 CW Amsterdam, Buurtcentrum Oosterpark

Arnhem: Mauritsstraat 22, 6812 BS Arnhem, ‘t Huukske

Assen: Witterhoofdweg 1a, 9405 HX Assen, MFA Het Schakelveld

Den Haag:

Eindhoven: Diverse locaties bij Hogeschool Fontys en TU Eindhoven.

Goes: Joseph Lunslaan 7, 4463 CV Goes, wijkcentrum De Spinne

Groningen: Oosterweg 13, 9724 CA Groningen, buurtcentrum Poortershoes.

Lelystad: Voorstraat 313, 8226 KB Lelystad, buurtcentrum De Bever

Leeuwarden: James Wattstraat 4, 8912 AR Leeuwarden, zalencentrum De Fabriek

Roermond: Schoolpad 55-A, 6045 AL Zalencentrum, De Donderie

Rotterdam: Antony Duyklaan 7, 3051 HA Rotterdam, zalencentrum Djoj

Stoutenburg: Ruifweg 6, 3835 PN Stoutenburg, Zorgboerderij Blommendal

Zoeterwoude: Kooikersplein 1, 2382 EG Zoeterwoude, Eendenkooi

Zwolle: Dr. Stolteweg 72, 8025 AZ, bij Ontdek Autisme

Reviews

Onze trainingen, lezingen en workshops hebben al veel scholen geholpen om meer inzicht te krijgen in de uitdagingen en kansen van hun leerlingen en studenten met autisme. Onze deelnemers zijn tevreden over de kwaliteit van onze programma’s, het maatwerk dat wij leveren en de impact die zij hebben gehad tijdens de Autisme Belevingscircuits. Bekijk onze reviews op onze siteLinkedInFacebook of Google. Ontdek hoe wij ook jouw school kunnen helpen bij het verbeteren van de kennis en vaardigheden op het gebied van autisme.

Bouw aan een betere toekomst voor jouw leerlingen en studenten met autisme. Samen maken we het verschil!

 

De TechniekFabriek  

“Een hele leerzame ochtend gehad met de vrijwilligers van de TechniekFabriek! We hebben o.l.v. Jasper het autisme belevingscircuit doorlopen. De combinatie theorie en praktijk is erg fijn! En ook de input van een ervaringsdeskundige is echt een toegevoegde waarde. De tijd ging erg snel. Wat alleen maar kan betekenen dat het erg interessant was. Een aanrader dus!”

 

Claudette Nouris – Landelijk Coördinator Mama Vita

“Op de Landelijke Dag van Mama Vita 28 mei 2016 hebben Jasper en Marian een korte lezing gegeven en het ABC circuit begeleid voor de Mama Vita moeders. Alle moeders zeggen dat ze nu een beter inzicht hebben gekregen hoe hun kinderen denken en waar ze tegenaan lopen. Het is een hele mooie en praktische tool om in te zetten. groetjes, Claudette Nouris”

 

Lujan Blankenstein – verzekeringsarts bij het UWV

“Erg leerzame middag onder de kundige leiding van Jasper Kok – Roosjen en Marc Beek als ervaringsdeskundige. Er werden veel vragen gesteld en met enthousiasme meegedaan aan de verschillende opdrachten. Voor mijn collegae was het een eye-opener, terwijl zij toch ook vaak op het spreekuur te maken hebben met mensen met autisme. Ook de inbreng van Marc als ervaringsdeskundige was de icing on the cake en maakte het helemaal af. Ik kan het daarom iedereen aanbevelen, zelfs als je van mening bent kundig te zijn betreffende autisme. Het kan je tot nieuwe inzichten brengen en het is een leuk programma.”

Uitspraak n.a.v. een training voor het UWV in Doetinchem.

 

Marloes Barendrecht – Arbeidsadviseur/ arbeidsdeskundige bij Zintens, onderdeel van Klimmendaal

“Jasper weet erg goed zijn kennis over autisme op een toegankelijke manier over te dragen. Met zijn team van ervaringsdeskundigen en het Autisme Belevingscircuit laat hij je ervaren waar mensen met autisme tegen aan kunnen lopen. Op een praktische wijze kom je erachter dat veel dagelijkse activiteiten en gewoontes in communicatie voor mensen met autisme helemaal niet zo gewoon zijn. De ervaringsdeskundigen kunnen prachtige voorbeelden uit de praktijk geven. Echt een aanrader! ”

Uitspraak n.a.v. een training voor de beroepsvereniging van arbeidsdeskundigen.

 

Annet Versantvoort – Head of education at P.I. Vught

“Het belevingscircuit van Ontdek Autisme is 17x uitgevoerd in 4 weken en werd door de medewerkers ervaren als leerzaam. Dit vooral door de laagdrempeligheid en de confrontatie.  Het team bereikte dat de medewerkers in de PI Vught meer inzicht hebben gekregen in de specifieke problematiek van mensen met autisme. Spelenderwijs werd men zich bewust van de invloed van autisme op het dagelijks functioneren. Kortom een geslaagde vorm van deskundigheidsbevordering.”

Uitspraak n.a.v. een project voor de Penitentiaire Inrichting in Vught, waarbij we het Belevingscircuit 17 x hebben uitgevoerd voor de medewerkers.

 

Marlou Heskes – Coördinator HBO Fontys

“De Basistraining heb ik ervaren als een zeer waardevolle training, zowel als professional en zeker ook als ouder. De rijkheid aan informatie, de diepgang en de didactisch goed doordachte opzet maken dat je in één dag onvoorstelbaar veel leert (zelfs als je dacht al best wel wat te weten). De autismewandeling is een ervaring die zeer veel indruk op mij gemaakt heeft en die ik iedereen die met autisme te maken heeft heel warm kan aanbevelen.”

Uitspraak n.a.v. onze Basistraining. Tijdens de Basistraining bieden we het Autisme Belevingscircuit, de Autisme Belevingswandeling en het verdiepende Autismekompas.

 

Marijke van der Pal – Sr. adviseur leren & ontwikkelen

“UWV wil in 2021 minimaal 500 medewerkers uit het doelgroep register duurzaam in dienst hebben. Het gaat hier onder andere om collega’s met autisme. In het kader van ‘bekend maakt bemind’ heeft het Project HRM Banenafspraak diverse malen het autisme belevingscircuit aangeboden. De reacties van de deelnemers waren zeer positief. Door de mix van theorie, ervaringsverhalen en vooral het beleven van een andere manier van denken en prikkelverwerking, heeft deze workshop veel impact. Het effect is dat medewerkers meer begrip krijgen en daardoor het gedrag van hun collega’s beter snappen. Dit zorgt voor het verkleinen van de afstand en verbinding, wat ten goede komt aan de werksfeer en het werkplezier van de medewerkers uit de doelgroep.”

 

Hans – medewerker GGZ

‘Het was een geweldige en vooral inspirerende ervaring om aan het belevingscircuit te mogen deelnemen. In mijn werk heb ik veel te maken met mensen met een Autisme Spectrum Stoornis. Door het belevingscircuit heb ik een heel klein kijkje mogen nemen in deze wereld. Deze indrukwekkende ervaring geeft me inspiratie en motivatie om aandacht en begrip te creëren’.

 

Autisme Belevingscircuit in de media

Artikel over het Autisme Belevingscircuit, uitgevoerd door Leonie en Jasper, met dank aan www.visie.eo.nl

Artikel n.a.v. een inspiratie-sessie voor het Autisme Informatie Centrum met behulp van onderdelen van het Autisme Belevingscircuit

Artikel n.a.v. het Autisme Belevingscircuit, met speciale aandacht voor het doorbreken van structuren in het Reformatorisch magazine

Lees hier onze overige berichten waarbij we in de media vermelden stonden.

Heb je vragen? Je mag altijd bellen of mailen voor overleg.

Webshop

Meld je hieronder aan, via onze webshop-partner Eventix

Nieuwsgierig? Meld je hier aan!