Nieuws, blogs en inspiratie

  • Alles
  • Blogs
  • Inspiratie
  • Nieuws

De uitdaging van allerdaagse handelingen

Er zijn verschillende manieren om het camoufleren van wie je bent of wat je voelt visueel weer te geven.

Soms worden we gewezen op plaatjes die erg behulpzaam zijn geweest voor iemand. Omdat ieder persoon anders is en elke situatie uniek verzamelen we op deze pagina een groot aantal ontwerpen en afbeeldingen, die je eventueel voor eigen gebruik en voor je eigen inspiratie kunt gebruiken.

Een diagnose autisme… en dan?

De brochure geeft antwoorden op vragen die je kunt hebben je na het krijgen van een diagnose autisme kun je je afvragen wat je kunt doen. Het is geschreven voor volwassenen die onlangs een diagnose autisme hebben gekregen. Het geeft duiding aan autisme en ondersteuning over wat je er zelf mee kan doen.

Visuele ontwerpen – Communicatie

Er zijn verschillende manieren om verschillen, samenhang en bijzonderheden in de communicatie weer te geven.

Soms worden we gewezen op plaatjes die erg behulpzaam zijn geweest. Omdat ieder persoon anders is verzamelen we op deze pagina een groot aantal plaatjes, die je voor eigen gebruik en eigen inspiratie mag gebruiken.

Visuele ontwerpen – Camoufleren

Er zijn verschillende manieren om het camoufleren van wie je bent of wat je voelt visueel weer te geven.

Soms worden we gewezen op plaatjes die erg behulpzaam zijn geweest voor iemand. Omdat ieder persoon anders is en elke situatie uniek verzamelen we op deze pagina een groot aantal ontwerpen en afbeeldingen, die je eventueel voor eigen gebruik en voor je eigen inspiratie kunt gebruiken.

Yara Awareness Day Disabilities

Mensen met autisme hebben een andere manier van informatie- en prikkelverwerking. Zo hebben zij bijvoorbeeld vaker te met overprikkeling; een ‘overweldiging’ door bijvoorbeeld geluiden, geuren, licht, kleding, gedachten en emoties. Maar ook met onderprikkeling, waardoor informatie niet of onvoldoende doordringt in je bewustzijn.

Autisme Vanuit Detail

Op 30 augustus 2021 is Stichting Autisme Vanuit Detail opgericht door Marian Bruijnzeels; inspirator en trainer bij Ontdek Autisme.

Onduidelijke communicatie

Een persconferentie is een bijeenkomst om journalisten over een bepaald onderwerp te informeren. De overdracht van de gedeelde informatie is vaak niet in overeenstemming met het non-verbale gedrag. Lees hier hoe de communicatie beter kan.

Autism Experience Circuit in English

“Jasper offered our international group of students a powerful workshop about autism. It really helps to understand the challenges that people with autism may face and also what their strengths can be. Jasper is a terrific workshopleader and his colleagues, who are all experience experts, give an interesting addition by talking about their own experiences with autism.”
(Matty Hendriks Lecturer HAN University of Applied Sciences)

Banenafspraak: 14 succesverhalen uit de sectoren Overheid en Onderwijs

Lees meer over deze succesverhalen uit de sector overheid en onderwijs via de onderstaande link.

Workshop: Aansluiten bij mensen met autisme

Verleden week deden we deze workshop voor AutiTravel en posten hierover bijgaand bericht op Facebook.

Presentaties Ontdek SAMEN Autisme-dag

Hieronder staan de aangeleverde presentaties van de Ontdek SAMEN Autisme-dag.

Staatssecretaris Van Rijn beleeft het Autisme Belevingscircuit

Ook staatssecretaris Van Rijn beleeft het Autisme Belevingscircuit bij de stand die we vandaag ondersteunen bij Vanuit autisme bekeken bij ‘Voor de Jeugddag’.

Zichtbaar – onzichtbaar – ijsberg

Ik ben ervan overtuigd dat mensen meer zijn dan wat wij in eerste instantie zien aan gedrag, vaardigheden en eventuele vastgestelde ‘diagnose’. Hierom gebruik ik het ijsberg-model als metafoor.
Bij een ijsberg zie je boven water alleen een kleine top, terwijl er onzichtbaar onder water er nog een veel groter deel van dezelfde ijsberg ligt.

Veelgestelde vragen bij de e-learning (FAQ)

E-learnings, die ondersteunen tot balans. Onder de uitklapbutton vind je de veelgestelde vragen bij de e-learning.

Bestaat er wel zoiets als de hulpverlening?

“ik heb bij jullie in 3 uur zoveel meer geleerd, dan in de afgelopen 3 jaar…”
Maakt me in eerste instantie blij, trots en dankbaar.
En tegelijkertijd maakt de volgende zin me ook een beetje verdrietig.

“een enorm compliment voor jullie, maar tevens geeft het ook aan waar het aan schort in de hulpverlening, vanuit mijn ervaring als moeder van …”

Wil je meer weten over Corona & Ontdek Autisme?

Ben je nieuwsgierig naar ons beleid op het gebied van Corona?

Groeimindset

De groeimindset is een ontwikkelingsgerichte manier van denken, waarbij je je ervaringen gebruikt om je te ontwikkelen en de doelen die bij je passen te bereiken. De psychologe Carol Dweck heeft onderzoek gedaan naar deze groei gerichte mindset. Ze maakt duidelijk waarom het prijzen van de intelligentie en het talent van onze kinderen niet bevorderlijk is voor hun zelfvertrouwen en prestaties, maar succes zelfs in de weg kan staan.

Aanbevelingen n.a.v. enquête OPaZ

Aanbevelingen voor zorg aan mensen met autisme die niet of nauwelijks spreken en bij wie een verstandelijke beperking is vastgesteld.

2 boekentips van Leonie

Bijgaand bieden we twee boekentips van Leonie.

Zij is ervaringsdeskundige trainer bij diverse trainingen, zoals met het Autisme Belevingscircuit, de Sensorische informatieverwerking en Balansmeter. Zij schrijft ons onderstaande. 

Corona en de relatie met autisme – 10 praktische tips

Nu de grenzen – Gesloten blijven – Gaat de wereld op slot
De mensen wegblijven – Van elkaar – Word ik een nieuw fenomeen gewaar
Voor mij gaat de wereld – Juist meer open – Zet rustig mijn stappen
Lijk in deze tijd – Mijn omgeving – Beter te snappen

#GarantieBijCorona

Reserveer jouw plek met een gerust hart

Wij vinden uw en onze gezondheid belangrijk. Wij bieden u daarom in deze onzekere en onvoorspelbare tijd, onze corona-garantie: de zekerheid van deelname aan onze trainingen, lezingen, webinars, evenementen en workshops wanneer deze door de corona niet door kan gaan.

Wees beschikbaar bij McDD

Over de diagnose McDD bestaan veel vragen bij zowel ouders als behandelaren. Bestaat hij eigenlijk nog wel? En: wat is de juiste behandeling? In het voorjaar van 2018 vroeg Autisme Magazine de psychiaters Rutger Jan van der Gaag en Wouter Staal – belangrijke experts op het gebied van McDD – om helderheid te scheppen.

De versoepelde coronaregels geven onrust bij mensen met autisme

De versoepelde coronaregels geven onrust bij mensen met autisme: De voorspelbaarheid is verdwenen. Dagblad de Trouw – artikel rondom versoepeling regels – i.s.m. Ontdek Autisme.

Dit ervaart iemand met autisme in zijn hoofd

Dit ervaart iemand met autisme in zijn hoofd. Interview met Jasper en Leonie van Ontdek Autisme.

Update algemene voorwaarden

Omdat een heldere communicatie een bijdrage levert aan een goede samenwerking, hebben we onze algemene voorwaarden per 8 juni 2020 gewijzigd voor nieuwe overeenkomsten.

EVA Weekjournaal WEEK 36

Bekijk het filmpje van het EVA Weekjournaal.

Nieuwsbrief december 2019

Bekijk onze nieuwsbrief van 30 december 2019.

Evaluatie 2019, vooruitblik op 2020

Gedreven en enthousiast evalueerden Marian & Jasper eind 2019 het afgelopen jaar en keken vooruit op de toekomstige doelstellingen van Ontdek Autisme. We kijken met trots terug op 2019. Geweldig hoe we ook dit jaar met een team van ervaringsdeskundige trainers een bijdrage hebben mogen leveren aan meer inzicht in en begrip voor mensen met autisme.

AVG-nieuws

Omdat ook wij uw privacy belangrijk vinden!

Ontdek SAMEN Autisme-dag 2019

Denk jij ook dat er geen pasklare oplossingen zijn, omdat ieder persoon anders en uniek is met ieder zijn, of haar eigen achtergrond, gedachten en unieke wensen? Ben jij ook op zoek naar verhalen die inspireren tot mogelijkheden en ontwikkelingen? Dan lijkt het erop dat je interesses aansluiten bij onze Ontdek SAMEN Autisme-dag.

Focus je op de reden van bepaald gedrag

Focus je op de reden van bepaald gedrag. Autisme Belevingscircuit voor inwoners en professionals.

Actie voor de Cliniclowns

Onderstaande actie is afgerond. De veiling heeft €540,- opgebracht + een gratis training aan 30 Cliniclowns

“Oefen soms bij autisme met het doorbreken van structuur”

Ontdek ons idee rondom de mogelijkheid en de valkuilen van teveel structuur bij mensen met autisme. Marc Beek en Jasper Kok-Roosjen boden een interview over de valkuilen van structuur aan de redactie van het het Reformatorisch dagblad.

Je hebt meer aan begrip, dan aan een extra zorgverlener

Artikel over de Belevingswandeling in het tijdschrift van de Nederlandse Vereniging van Autisme. In het onderstaande artikel zie je de Belevingswandeling, die werd uitgevoerd door trainers Jasper en Marc van Ontdek Autisme. De Belevingswandeling bieden we aan als onderdeel van onze op maat dagtrainingen.

Ontdek SAMEN Autisme-dag 2018

Hierbij presenteren wij het sfeerfilmpje rondom de SAMEN-dag, van 7 april jongstleden.

Ontdek Autisme promoot diverse goede doelen

In 2016 sponsorden wij Donerik&Friends met het beklimmen van de Stelvio. Op de foto zie je Jasper Kok-Roosjen samen met Erik Wijtsma, die de Stelvio heeft beklommen.