Autismekompas

 • Workshop:

  Autisme kan in allerlei gewone, dagelijkse situaties leiden tot misverstanden en onbegrepen gedrag. Reageren op het gedrag heeft niet altijd invloed op de oorzaak, dus dat zal doorgaans niet leiden tot nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden. Met het Autismekompas krijg je een hulpmiddel om gedrag en gevoelens in een context te plaatsen en om te begrijpen wat je in die situaties kunt doen. Het Autismekompas leidt hierom geregeld tot nieuwe mogelijkheden en oplossingen, zodat iemand weer verder kan met zijn/haar ontwikkeling.

Het is doodstil. De potloden krassen over het papier: oranje, groen, rood en blauw. Het Autismekompas wordt ingevuld. Gefronste gezichten, diep nadenken. Soms wordt er snel gekleurd, soms heel aarzelend. In ons groepje, waarin we de ingevulde kompassen bekijken, zegt een dame: “het is wel moeilijk om vanuit die andere persoon te kijken.” “Nu snap ik dat het een grote chaos is in het hoofd van deze cliënt………Aha, zo kunnen we haar helpen”, zegt een ander.

Ouder, schrijver en onderzoeker Jacqueline Dalinghaus schreef over het 'werk'-proces van het Autismekompas
Wat houdt deze workshop in?

Vergroot de ontwikkelingsmogelijkheden.

Met behulp van het Autismekompas ben je in staat om een ander uit te leggen dat onbegrepen gedrag vaak het gevolg is van een onzichtbare oorzaak. Je kunt met behulp van het Autismekompas een eerste vooronderzoek doen, zodat je de eerste, voorzichtige hypothese kunt stellen rondom de oorzaken van het gedrag. Zo kun je concreter zelf ondersteuning bieden, of onderbouwen waarom je behandeling of begeleiding aanvraagt.

Het Autismekompas is geen ‘handleiding’ voor mensen met autisme. Het kompas onderkent dat er verschillende visies zijn op wat autisme is, en ook op de manier waarop je ermee om kunt gaan. Dat leidt tot meerdere (handelings-)mogelijkheden per situatie.

Praktische informatie over de training

Voorafgaand aan deze 3 uur durende workshop krijg je toegang tot de E-learning (tijdsinvestering 1,25 uur), waarmee je je voorbereid. De tijdsduur hiervan is afhankelijk van jouw voorkennis en je persoonlijke situatie  en zal twee tot vier uur duren. De masterclass zelf duurt drie uur. We starten met een kort theoretisch gedeelte over het kompas en binnen een uur ga je intensief aan de slag met toepassen van het Autismekompas op jouw vragen.Aan de hand van deze bewerking gaan we in subgroepen aan de slag en zorgen voor nieuwe inzichten in jouw casus. Stap voor stap ervaar je nieuwe mogelijkheden, die je kunt inzetten bij jouw casus.

De doelgroep

Deze masterclass is zowel voor professionals als particulieren. We gaan ervan uit dat je uitgebreid bekend bent met de thema’s en verklaringsmodellen, die beschreven staan op het kompas. Deze termen lichten we uiteraard toe in de aanvullende E-learning, maar indien je merkt dat veel termen uit de onderstaande afbeelding je onbekend voorkomen, dan adviseren we je eerst aan te sluiten bij onze andere trainingen.

 

Investering

 • Per deelnemer berekenen we 65  euro, inclusief aanvullende online training, notitieblok, pen, naslagwerk en certificaat.
 • Bij een incompany-training berekenen we het aantal deelnemers als investering. Bijkomende kosten zijn afhankelijk van de locatie, de deelnemers (professionals, of particulieren) en aanvullende omstandigheden.  Vraag via deze link om de precieze prijsopgave.
 • Ontdek Autisme biedt Kort Beroeps Onderwijs (CRKBO) en is hiermee vrijgesteld van omzetbelasting en brengt daarom geen btw in rekening.
Voor wie is deze workshop?

Voor wie is deze workshop?

 • We richten ons op deelnemers, die zich graag op verschillende manieren willen verdiepen. We bieden praktische presentaties in samenwerking met ervaringsdeskundige trainers, met afwisseling tussen doen, luisteren, reflectie en praktische tips.
  De aanvullende E-learning geeft mogelijkheden voor een basisprogramma op MBO-niveau. De informatie wordt interessant aangebracht, zodat die interessant is voor het merendeel van de volgers. Na ieder onderwerp in het basisprogramma, bieden we via een uitklap-venster de mogelijkheid om te verdiepen met aanvullende voorbeelden en (wetenschappelijke) onderbouwing.
 • Het programma is uiteraard geschikt voor mensen met autisme. We krijgen regelmatig feedback van diverse mensen met autisme, dat ze het goed konden volgen en verder kunnen met onze informatie. We werken met gemengde groepen, waarbij we aansluiten op minimaal MBO-niveau.
  Om teleurstelling te voorkomen; onze trainingen zijn niet geschikt als vervanging van individuele pscyho-educatie.
 • Bij twijfel mag je altijd bellen, mailen voor overleg.
Reviews

Reviews:

“De rijkheid aan informatie, de diepgang en de didactisch goed doordachte opzet maken dat je in één dag onvoorstelbaar veel leert (zelfs als je dacht al best wel wat te weten).” Bekijk meer reviews op watvindik.nl

Aanmelden?

Excuses, we hebben momenteel geen open-inschrijving voor het Autismekompas, we bieden deze enkel als incompany-training.

Interesse in een incompany training?

Trainers:

 • Bruijnzeels lezing Ontdek Autisme

 •