SAMEN-dag

 • Ontdek SAMEN Autisme-dag (6 april 2019).
  Dit is een initiatief om mensen mét en zonder autisme te verbinden, samen kennis te delen en ontwikkelingsmogelijkheden te verkennen rondom autisme.

  Wil je je inzicht in autisme vergroten? Heb je zelf autisme, of heb je indirect, of als professional te maken met mensen met autisme? Vind je het fijn om samen te zijn, ervaringen te delen en te overleggen? Denk jij ook dat er geen pasklare oplossingen zijn, omdat ieder persoon anders en uniek is met ieder zijn, of haar eigen achtergrond, gedachten en unieke wensen? Ben jij ook op zoek naar verhalen die inspireren tot mogelijkheden en ontwikkelingen? Dan lijkt het erop dat je interesses aansluiten bij onze Ontdek SAMEN Autisme-dag op 6 april 2019 in Zwolle.Aanmelden


Voel je welkom. We bieden een laagdrempelige dag met diverse (ervaringsdeskundige) professionals en uiteraard heel veel verhalen. We starten met boeiende presentaties van André Rietman (neuropsycholoog), waarna we ons opsplitsen met voor ieder wat wils. Uiteraard hoef je niet aan te sluiten bij de presentaties en kun je ook een praatje maken met een van de vrijwilligers in de centrale hal, of een boekje lezen in de stilteruimte.

We bieden korte en doelgerichte presentaties in een ontspannen sfeer.

De doelgroep

De presentaties zijn geschikt voor mensen met autisme, hun ouders, partners en andere familieleden, professionals uit de zorg en onderwijs, leden van wijkteams, besturen, verenigingen en ouderinitiatieven.

Download hier de flyer Ontdek SAMEN Autisme-dag van 2018.Openingstijden
Hier komt meer info over de openingstijden

Aanvang
Hier komt meer info over de aanvang

Beschrijving

Ontdek SAMEN Autisme-dag (7 april 2018).

Deze link is voor mensen van de wachtlijst.

Excuses; de workshops van Marc Beek & Saskia en Nynke zijn al wel vol. Verder kun je nog je grootste voorkeur doorgeven en zullen we hier gehoor aan kunnen geven. Gebruik de kortingscode die we jou specifiek hebben toegestuurd.

Groet Jasper

De doelgroep

De presentaties zijn geschikt voor mensen met autisme, hun ouders, partners en andere familieleden, professionals uit de zorg en onderwijs, leden van wijkteams, besturen, verenigingen en ouderinitiatieven.

Download hier de flyer Ontdek SAMEN Autisme-dag.

Extra informatie


09.30-10.00 Inloop.Er staat thee, koffie en water klaar.
10.00-10.15 Opening door o.a. Jasper Kok-Roosjen in de centrale zaal
10.15-11.10 Prikkelverwerking en autisme door o.a. André Rietman.
11.10-11.15 Korte pauze
11.15-12.00 Aanslutende presentatie door André Rietman.
12.00-12.45 Lunch
12.45-13.00 Plaatsnemen in de zalen voor de workshpos en lezingen.
13.00-13.50 Workshops en lezingen – Eerste ronde
13.50-14.00 Pauze en wisselen
14.00-14.50 Workshops en lezingen – Tweede ronde
14.50-15.00 Pauze en wisselen
15.00-15.50 Workshops en lezingen – Derde ronde
15.50-16.20 Centrale afsluiting in de centrale zaal met zijn allen
16.20-16.45 Informeel napraten onder het genot van een drankje
16.45 Einde

Praktische informatie:

Het ochtendprogramma tot de lunch wordt door iedereen gevolgd.
Het middagprogramma bestaat uit drie rondes met verschillende workshops en lezingen.
Elke workshop en lezing wordt in principe maar één keer aangeboden, m.u.v. de wandeling van Marc Beek.
Je kunt je voorkeuren opgeven bij aanmelding, waarbij er één keuze vooraf gegarandeerd wordt nadat je een bevestiging hiervan hebt gehad (met uitzondering van calamiteiten). De overige workshops kun je bij aankomst zelf kiezen, waarbij geldt: vol is vol.
Mochten er sprekers uitvallen, dan zoeken wij naar een gelijkwaardige vervanging.
Tussen de workshops en lezingen zijn regelmatig korte pauzes ingepland. In deze tijd kun je even naar het toilet gaan, iets te drinken pakken of de benen strekken.
In de centrale ontmoetingsruimte kun je met elkaar praten. Deze ruimte is overzichtelijk en er lopen herkenbare vrijwilligers rond, waar je vragen aan kunt stellen.
Er is een stilteruimte aanwezig, als je je even wilt terugtrekken.
De hele dag is er koffie, thee en water aanwezig om te drinken. Andere drankjes zijn op eigen kosten verkrijgbaar aan de bar.
De lunch bieden we aan met diverse broodsoorten, soorten beleg (kaas, vleeswaren en zoet), zoete broodjes,
handfruit, melk, karnemelk, sapjes, koffie en thee.
Bij het napraten is er keuze uit fris, sap, bier en wijn en er worden lekkere hapjes geserveerd. Het eerste drankje krijg je van ons. Volgende drankje kun je op eigen kosten bij de bar bestellen.

Programma en praktisch

Programma:

09.30-10.00 Inloop. Er staat thee, koffie en water klaar.
10.00-10.15 Opening door o.a. Jasper Kok-Roosjen in de centrale zaal
10.15-11.10 Prikkelverwerking en autisme door o.a. André Rietman.
11.10-11.15 Korte pauze
11.15-12.00 Aanslutende presentatie door André Rietman.
12.00-12.45 Lunch
12.45-13.00 Plaatsnemen in de zalen voor de workshpos en lezingen.
13.00-13.50 Workshops en lezingen – Eerste ronde
13.50-14.00 Pauze en wisselen
14.00-14.50 Workshops en lezingen – Tweede ronde
14.50-15.00 Pauze en wisselen
15.00-15.50 Workshops en lezingen – Derde ronde
15.50-16.20 Centrale afsluiting in de centrale zaal met zijn allen
16.20-16.45 Informeel napraten onder het genot van een drankje
16.45            Einde

Praktische informatie over deze dag

Praktische informatie:

 • Het ochtendprogramma tot de lunch wordt door iedereen gevolgd.
 • Het middagprogramma bestaat uit drie rondes met verschillende workshops en lezingen.
 • Elke workshop en lezing wordt in principe maar één keer aangeboden, m.u.v. de wandeling van Marc Beek.
 • Je kunt je voorkeuren opgeven bij aanmelding, waarbij er één keuze vooraf gegarandeerd wordt nadat je een bevestiging hiervan hebt gehad (met uitzondering van calamiteiten).  De overige workshops kun je bij aankomst zelf kiezen, waarbij geldt: vol is vol.
 • Mochten er sprekers uitvallen, dan zoeken wij naar een gelijkwaardige vervanging.
 • Tussen de workshops en lezingen zijn regelmatig korte pauzes ingepland. In deze tijd kun je even naar het toilet gaan, iets te drinken pakken of de benen strekken.
 • In de centrale ontmoetingsruimte kun je met elkaar praten. Deze ruimte is overzichtelijk en er lopen herkenbare vrijwilligers rond, waar je vragen aan kunt stellen.
 • Er is een stilteruimte aanwezig, als je je even wilt terugtrekken.
 • De hele dag is er koffie, thee en water aanwezig om te drinken. Andere drankjes zijn op eigen kosten verkrijgbaar aan de bar.
 • De lunch bieden we aan met diverse broodsoorten, soorten beleg (kaas, vleeswaren en zoet), zoete broodjes,
  handfruit, melk, karnemelk, sapjes, koffie en thee.
 • Bij het napraten is er keuze uit fris, sap, bier en wijn en er worden lekkere hapjes geserveerd. Het eerste drankje krijg je van ons. Volgende drankje kun je op eigen kosten bij de bar bestellen.

Workshops en lezingen

Workshops en lezingen in de ochtend:

10.15-11.10 “Plenaire lezing door André Rietman in samenwerking met ervaringsdeskundige Nynke Zuurmond”  Autisme en prikkelverwerking (voor alle deelnemers)

Mensen met autisme verwerken prikkels anders. Dat proces is onzichtbaar. Het kan zich uiten in gedrag, emoties, onder- en overprikkeling. Hoe ga je hiermee om als persoon met autisme? En wat kun je hierin voor de persoon met autisme betekenen als ouder, partner of professional?

André Rietman is Gz-psycholoog en kinder- en jeugdneuropsycholoog in het Sophia kinderziekenhuis in Rotterdam. Hij is auteur van het boek ‘Werken met aandacht’, vertaler/bewerker van de Sensory Profiles in Nederland en hij doet onderzoek naar prikkelverwerking bij kinderen met verschillende (erfelijke) aandoeningen. Hij geeft een duo-presentatie rondom prikkelverwerking bij autisme, in samenwerking met twee ervaringsdeskundige trainers, wat zal leiden tot een dynamische presentatie.

Nynke Zuurmond is ervaringsdeskundige hulpverlener en trainer en werkt nauw samen met ondermeer de Autisme Academie en Ontdek Autisme.

André start met een korte inleiding om de niveaus van informatieverwerking te bespreken, namelijk

1. fysiek/ autonome zenuwstelsel/ interocepsis
2. zintuigelijke prikkels
3. emoties/ voelen
4. cognitie en denken.

Daarna wordt er dieper ingegaan op prikkelverwerking aan de hand van een live-casusbespreking, waarbij alle zintuigen besproken worden aan de hand van het sensorisch profiel van Nynke, die autisme heeft.

Luister, ervaar, oefen, praat, reflecteer en ontdek de nieuwste inzichten over prikkelverwerking. Onder leiding van de prikkelexpert Andre in samenwerking met ervaringsdeskundige trainers, krijg je inzicht hoe je de balans tussen draagkracht en draaglast kunt vergroten.

11.10-12.00 “André Rietman geeft ook de tweede presentatie vorm met een plenaire sessie (voor alle deelnemers) in samenwerking met ervaringsdeskundige Marian Bruijnzeels
Tijdens deze presentatie wordt er een vanuit een verdiepende invalshoek gekeken naar de prikkelverwerking. Vooral de informatieverwerking, die grotendeels automatisch verloopt wordt besproken.

De invloed van het autonome zenuwstel; op de balans van rust en actie, op fysieke klachten en op stress. Hoe ga je om met prikkels uit de bewegingszintuigen en met tast, geur, smaak, zien en horen, vooral als ze te sterk of te zwak binnenkomen.

Een interessante lezing, zonder eenvoudige of eenduidige antwoorden. De nieuwe inzichten en bewustwording zullen jou en de mensen in je omgeving kunnen ondersteunen naar meer balans.

Marian Bruijnzeels is autisme-expert en ervaringsdeskundige trainer bij Ontdek Autisme.

Workshops en lezingen tussen 13.00-13:50:

Duo-presentatie ‘Jasper en zijn vrouw Martha vertellen over de rol van autisme in hun relatie.

Jasper  en zijn vrouw Martha Osborn vertellen over de rol van autisme in hun relatie. N.a.v. een aantal onderwerpen en voorbeelden volgt er een open presentatie, waarbij er openheid en gelijkwaardigheid wordt benadrukt. Een gesprek die geschikt is voor zowel mensen met autisme, als partners, familieleden. Uiteraard kan ook dit onderwerp je raken en mocht je behoefte hebben om je verhaal te delen, of naderhand nog erover te praten, dan is het goed om te weten dat er in de centrale hal vrijwilligers van de NVA en Balans zitten. Jasper Wagteveld is de rest van de dag ook aanwezig en beschikbaar voor vragen.
Jasper Wagteveld (35) is sinds zijn 12e gediagnosticeerd met een autismespectrum stoornis (ASS). Sinds een aantal jaren zet hij zich binnen de clientmedezeggenschap bij Dimence in, met als belangrijkste thema’s: het bevorderen van co-creatie en shared decision making. Ook probeert hij landelijk een eerlijke beeldvorming rondom autisme neer te zetten, waarbij zijn stelling is: “autisme is een heel serieuze handicap, maar een handicap met mogelijkheden.”

Onderwijs:
Workshop: ‘Autisme in je klas’  (VOL!)

Iedere leerling heeft andere behoeften om zich goed te kunnen ontwikkelen. In deze workshop kijken we naar de leerlingen met autisme. Hoe kijken zij naar de wereld? Hoe leren zij? Wat kun jij als leraar doen om deze leerlingen net zo goed tot hun recht te laten komen als hun klasgenoten zonder autisme? Leerlingen met autisme blijken bijvoorbeeld vaker behoefte te hebben aan verduidelijking van de context. Om deze boodschap over te brengen, krijgen de deelnemers oefeningen, waarbij ze ervaren hoe het is om te werken zonder context aan een opdracht. De korte en krachtige workshop zal hierdoor leiden tot  ‘autismevriendelijke’ oplossingen voor schoolsituaties.
Deze workshop wordt geleid door Roy Houtkamp & Marck Manders. Roy is afgestudeerd in de Toegepaste Psychologie met als specialisatie autisme. Hij is actief als coach, trainer en studentbegeleider in het onderwijs. Marck is ervaringsdeskundige Toegepaste Psychologie student, die vanuit eigen beleving zijn behoeften onder woorden brengt. De deelnemers krijgen tot slot de kernboodschap mee als naslagwerk, die ook zullen worden gepubliceerd op deze pagina.

Lezing: ‘Leonie deelt haar ervaringsverhaal rondom prikkelverwerking, met het sensorisch dieet, groene dagen en leren rekenen’

De deelnemers aan de trainingen rondom prikkelverwerking van Ontdek Autisme wisten het al, Leonie vertelt boeiend vanuit eigen ervaring over prikkelverwerking. Wat betekent over- en onderprikkeling voor het dagelijks leven, en wat is een sensorisch dieet?!
Met enthousiasme is er verleden jaar gereageerd door de deelnemers op Leonie haar verhalen, inzichten, ontwikkelingsgerichte kijk en nieuwe invalshoeken. Dit jaar zal ze haar lezing verdiepen en haar nieuwe ervaringen, ontdekkingen en inzichten delen. Na haar presentatie mag je haar hierover ook vragen stellen en zal ze deze graag beantwoorden.

Workshop: ‘Autisme Belevingswandeling’ (VOL)

De Autisme Belevingswandeling is voor iedereen die ‘leven met autisme in onze maatschappij’ op een verhalende manier wil ervaren en beter wil leren kennen.De wandeling door het natuurlijke landschap nabij de locatie laat je de impact ervaren van autisme op het leven van iemand die ‘gewoon’ meedoet in onze maatschappij. De ervaring geeft je inzicht in hoe je het leven van iemand met autisme kunt begrijpen, accepteren en ondersteunen.
De wandeling is een orgineel onderdeel van de trainingen van Ontdek Autisme en wordt hoog gewaardeerd. We hebben Marc gevraagd om de wandeling twee keer uit te voeren. Er wordt in 50 minuten anderhalve kilometer in rustig tempo gelopen. Wil je zeker weten dat jij erbij bent, maak dit dan meteen duidelijk bij je aanmelding, want de plaatsen zijn beperkt.

Lezing: ‘Somatische klachten bij autisme’

De volgers van de posts van Marian Bruijnzeels wisten het al: hoofd en lijf beïnvloeden elkaar en van deze wetenschap maakt Marian de laatste jaren gebruik met goede resultaten. In het verleden had Marian onbegrepen lichamelijke klachten, die haar zichtbaar belemmerden, tot ze achter de verbanden kwam en stap voor stap leerde oorzaken te elimineren, wat leidde tot meer balans!
Ze neemt je mee in de wereld van psycho-somatische klachten in relatie tot autisme. Het eerste deel kijk en luister je naar haar levensverhaal, ervaringen en onzichtbare (on)mogelijkheden, met een koppeling naar wetenschappelijke en praktisch onderbouwde theorieën. Het inzicht van het publiek wordt binnen zeer korte tijd gegarandeerd vergroot. Uiteraard krijgt u ook tips en is er na het verhaal van Marian een kwartier lang de gelegenheid tot het stellen van vragen.

Workshop: ‘Autisme, relaties en emoties’

Marjon Kuipers en Gijs Horvers, schrijvers van het boek Plan B nemen je interactief mee, tijdens de workshop ‘autisme, relaties en emoties’.
Marjon is al sinds 1998 bezig met autisme met als doel een zo groot mogelijke zelfstandigheid en eigen verantwoordelijkheid voor degene met autisme in haar nabijheid te helpen creëren.  Ze geeft dit o.a. vorm met haar AutismeAcademie. Hiernaast heeft ze de Academische Master Mediation en de studie Graduate Specialist Analytic Profiling afgerond. Als Rechtbank- Straf- en Familiemediator en Bijzonder Curator Jeugdzaken begeleid ze cliënten in mediation vanuit haar eigen praktijk Mediation Visie.
Gijs is Autisme ambassadeur. Zijn missie is te streven naar een maatschappij waar autisme volledig geaccepteerd wordt. Hij vindt het daarom belangrijk dat de maatschappij een juist beeld krijgt van de diversiteit van autisme.

Workshops en lezingen tussen 14.00-14.50:

Lezing: ‘De vergeten (doel)groep; autisme & ouderen’

Marieke de Blank en Janita ter Haar begeleiden en coachen mensen van 55 jaar en ouder met een diagnose autisme of een vermoeden daarvan. Marieke heeft als maatschappelijk werker gelijktijdig gewerkt met ouderen met dementie bij het verpleeghuis en met jongere mensen met autisme via MEE. Het viel haar op dat er geen ouderen met autisme leken te zijn, waarop ze zichzelf de vraag stelde; is het onbegrepen gedrag van de ouderen, misschien autisme. Ze onderzocht dit met de simpele vraag; ‘Hoe was iemand voordat hij/zij dement werd?’  Hier was vaak geen direct antwoord op, waarop we tot interessante gesprekken kwamen. Toen ze Janita tegenkwam in het werkveld bleken ze dezelfde passie te hebben en hebben ze samen de missie opgepakt om meer bekendheid te geven aan deze vergeten groep.

 • Wat betekent een diagnose autisme op latere leeftijd en hoe geef je er vorm aan?
 • Hoe verandert de kijk op autisme in de loop der jaren?
 • Hoe verandert de kijk op autisme in de loop der jaren? En welke (hersen)onderzoeken zijn hierover bekend?
 • Wat kenmerkt autisme en wat kenmerkt dementie?
 • Wat betekent ouder worden met autisme voor de persoon zelf en de omgeving? Wat kan de omgeving betekenen en wat zou er kunnen gebeuren als deze wegvalt?
 • Ze sluiten af met praktische tips & handvatten, die tevens worden meegegeven als naslagwerk & worden gepubliceerd op deze pagina.

Lezing: ‘Somatische klachten bij autisme’

De volgers van de posts van Marian Bruijnzeels wisten het al: hoofd en lijf beïnvloeden elkaar en van deze wetenschap maakt Marian de laatste jaren gebruik met goede resultaten. In het verleden had Marian onbegrepen lichamelijke klachten, die haar zichtbaar belemmerden, tot ze achter de verbanden kwam en stap voor stap leerde oorzaken te elimineren, wat leidde tot meer balans!
Ze neemt je mee in de wereld van psycho-somatische klachten in relatie tot autisme. Het eerste deel kijk en luister je naar haar levensverhaal, ervaringen en onzichtbare (on)mogelijkheden, met een koppeling naar wetenschappelijke en praktisch onderbouwde theorieën. Het inzicht van het publiek wordt binnen zeer korte tijd gegarandeerd vergroot. Uiteraard krijgt u ook tips en is er na het verhaal van Marian een kwartier lang de gelegenheid tot het stellen van vragen.

Workshop: ‘De psychologie van het ouderschap’

Jacqueline Dalinghaus heeft de ervaringsdeskundige oudertraining bij Stichting Ovaal afgerond, waarbij de psychologie van het ouderschap centraal staat. Ze maakt de deelnemers bewust van het ouderperspectief, wanneer er sprake is van zorgintensieve kinderen. Deze workshop is zowel voor ouders als professionals een verrassende belevenis.
Neem hier een kijkje op haar website Fasst Forward.

Interactieve workshop: ‘Autisme en communicatie’ (VOL)

Saskia Buma en Nynke Zuurmond oefenen samen met jou de invloed van communicatie op autisme.
Saskia: “Mijn missie en passie is om samen met de autisme academie collega trainers een autisme vriendelijke wereld te creëren door mensen met autisme en hun omgeving te empoweren en van kennis te voorzien.”
Nynke: “Als ervaringsdeskundige ben je een bruggenbouwer op verschillende gebieden. Voor veel hulpverleners is dat moeilijker want zij hebben zelf geen autisme. Natuurlijk kun je er over leren en lezen, maar het is anders als je het zelf hebt.” Lees hier de bron van het artikel ‘Bruggen bouwen!’

Onderwijs: Workshop: ‘Autisme in je klas’

Iedere leerling heeft andere behoeften om zich goed te kunnen ontwikkelen. In deze workshop kijken we naar de leerlingen met autisme. Hoe kijken zij naar de wereld? Hoe leren zij? Wat kun jij als leraar doen om deze leerlingen net zo goed tot hun recht te laten komen als hun klasgenoten zonder autisme? Leerlingen met autisme blijken bijvoorbeeld vaker behoefte te hebben aan verduidelijking van de context. Om deze boodschap over te brengen, krijgen de deelnemers oefeningen, waarbij ze ervaren hoe het is om te werken zonder context aan een opdracht. De korte en krachtige workshop zal hierdoor leiden tot  ‘autismevriendelijke’ oplossingen voor schoolsituaties.
Deze workshop wordt geleid door Roy Houtkamp & Marck Manders. Roy is afgestudeerd in de Toegepaste Psychologie met als specialisatie autisme. Hij is actief als coach, trainer en studentbegeleider in het onderwijs. Marck is ervaringsdeskundige Toegepaste Psychologie student, die vanuit eigen beleving zijn behoeften onder woorden brengt. De deelnemers krijgen tot slot de kernboodschap mee als naslagwerk, die ook zullen worden gepubliceerd op deze pagina.

Lezing: ‘Autisme, voeding en een gezonde levensstijl’

Deze lezing is geannuleerd i.v.m. familie-omstandigheden door stichting Empower. De tijd van deze lezing  is hierom verandert.

Marjon Kuipers en Leander Westerbeek van Eerten nemen deze workshop over.
Leander is ervaringsdeskundige trainer en reeds lange tijd bezig met een gezonde levensstijl in combinatie met voeding. Marjon zal de kennis op dit gebied koppelen aan de wetenschappelijke en practice based kennis.

Workshops en lezingen tussen 15.00-15:50:

Workshop: ‘Autisme, relaties en emoties’

Marjon Kuipers en Gijs Horvers, schrijvers van het boek Plan B nemen je interactief mee, tijdens de workshop ‘autisme, relaties en emoties’.
Marjon is al sinds 1998 bezig met autisme met als doel een zo groot mogelijke zelfstandigheid en eigen verantwoordelijkheid voor degene met autisme in haar nabijheid te helpen creëren.  Ze geeft dit o.a. vorm met haar AutismeAcademie. Hiernaast heeft ze de Academische Master Mediation en de studie Graduate Specialist Analytic Profiling afgerond. Als Rechtbank- Straf- en Familiemediator en Bijzonder Curator Jeugdzaken begeleid ze cliënten in mediation vanuit haar eigen praktijk Mediation Visie.
Gijs is Autisme ambassadeur. Zijn missie is te streven naar een maatschappij waar autisme volledig geaccepteerd wordt. Hij vindt het daarom belangrijk dat de maatschappij een juist beeld krijgt van de diversiteit van autisme.

Lezing: ‘Autisme, voeding en een gezonde levensstijl’

Stichting Empower heeft deze lezing i.v.m. familie-omstandigheden geannuleerd.
Het tijdstip verandert naar 14.00 en de workshop/ lezing wordt overgenomen door Marjon Kuipers en Leander Westerbeek van Eerten. Let op: Zij zullen naar verwachting ook een goede presentatie op dit vlak neerzetten, aangezien ze beiden goed thuis zijn op dit vlak.

Lezing: ‘Welke route leidt tot de juiste zorg en indicatie?’

Raymond van den Bor vertelt in zijn lezing over een wirwar aan regelgeving waar ouders en mensen met autisme spaak op lopen. Raymond heeft in heldere taal een format ontwikkeld die meer duidelijkheid geeft welke route iemand moet volgen om de juiste zorg en indicatie te krijgen. Hij maakt hierin een duidelijk onderscheid tussen de WMO (Wet Maatschappelijk Ontwikkeling) en de WLZ (Wet Langdurige Zorg). Uiteraard passeert de rol van de gemeente en het CIZ de revue. Daarnaast worden de wijzen van zorgvergoedingen PGB en Zin uitgelegd en wat daar de consequenties van zijn voor de cliënt cq. de budgethouder. Ook komen de begrippen eigen bijdrage CAK en leefgeld aan de orde en wanneer bent u huurpenningen verschuldigd en wanneer betaalt u voorzieningengeld aan een instantie?
Raymond van den Bor staat te boek is oprichter van zorgorganisatie ChiqCare WoonZorg in het midden van het land. Daarnaast is hij vader van 4 kinderen waarvan één puberzoon met diagnose ASS-MCDD. Om deze dag ook mogelijk te maken met korting voor mensen die de kostprijs niet kunnen betalen, heeft ChiqCare een bedrag gesponsord aan de Ontdek SAMEN Autisme-dag. Wij zijn hem hier dankbaar voor, want zo wordt het een échte SAMEN-dag.

‘Autisme en de kwetsbare leerling’

In deze lezing neemt Natasja Hoogerheide je afwisselend mee van de theorie naar de praktijk. Ze vertelt het verhaal van de bijzondere zorgonderwijsplek van haar kind, van thuiszitter naar …..
Hoe kan het dat het ene kind met autisme vastloopt in het onderwijs en het andere kind niet? En wat kun jij als ouder, begeleider, zorgverlener doen?
Deze lezing zal je weleens kunnen ontroeren, raken en inspireren.
Natasja Hoogerheide is intern begeleider op een reguliere basisschool, blogger en auteur bij Uitgeverij Pica en ervaringsdeskundige ouder van een dochter en een zoon met autisme/MCDD en een angststoornis. Zowel thuis als tijdens haar werk komt ze in aanraking met bijzondere kinderen, kinderen met een verhaal. Ze schrijft hierover verhalen die het waard zijn om te worden opgeschreven. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op http://www.uitgeverijpica.nl/blogs/229-natasja-hoogerheide Hiernaast ondersteunt ze Ontdek Autisme met het schrijven van posts op Facebook.

Workshop ‘Levende standbeelden’

Deze workshop is geannuleerd.

Workshop: ‘Autisme Belevingswandeling’ (VOL)

De Autisme Belevingswandeling is voor iedereen die ‘leven met autisme in onze maatschappij’ op een verhalende manier wil ervaren en beter wil leren kennen.De wandeling door het natuurlijke landschap nabij de locatie laat je de impact ervaren van autisme op het leven van iemand die ‘gewoon’ meedoet in onze maatschappij. De ervaring geeft je inzicht in hoe je het leven van iemand met autisme kunt begrijpen, accepteren en ondersteunen.
De wandeling is een orgineel onderdeel van de trainingen van Ontdek Autisme en wordt hoog gewaardeerd. We hebben Marc gevraagd om de wandeling twee keer uit te voeren. Er wordt in 50 minuten anderhalve kilometer in rustig tempo gelopen. Wil je zeker weten dat jij erbij bent, maak dit dan meteen duidelijk bij je aanmelding, want de plaatsen zijn beperkt.

Interactieve workshop: ‘Autisme en communicatie’ (VOL)

Saskia Buma en Nynke Zuurmond oefenen samen met jou de invloed van communicatie op autisme.
Saskia: “Mijn missie en passie is om samen met de autisme academie collega trainers een autisme vriendelijke wereld te creëren door mensen met autisme en hun omgeving te empoweren en van kennis te voorzien.”
Nynke: “Als ervaringsdeskundige ben je een bruggenbouwer op verschillende gebieden. Voor veel hulpverleners is dat moeilijker want zij hebben zelf geen autisme. Natuurlijk kun je er over leren en lezen, maar het is anders als je het zelf hebt.” Lees hier de bron van het artikel ‘Bruggen bouwen!’

‘In de ontmoetingshal, kun je kennis maken met:’

 • Vrijwilligers van de Nederlandse Vereniging van Autisme en Balans, van de afdelingen Zwolle. Zij geven informatie, luisteren en denken mee en zijn onze helpende hand tijdens deze dag.
 • Merlijn van Merlinblue.com zal een mooie video-compilatie maken van deze dag. Je kunt met een onopvallende blauwe stip op je naamsticker  aangeven dat je niet op beeld wilt, Merlijn houdt hier rekening mee met de compilatie van het filmpje.
 • Mirjam Dijks zal in de centrale hal samen met haar hond Lindy, voorlichting geven over het goede werk van Bultersmekke Assistancedogs.
 • MijnEigenPlan zal in de centrale hal demonstreren hoe hun systeem mensen met autisme kan ondersteunen op het gebied van structuur & zelfredzaamheid, emotieregulatie en motivatie. Ze nemen een flexibel inzetbaar informatiebord mee, om zelf uit te proberen. Ze zijn er tijdens de lunch in samenwerking met een ervaringsdeskundige van het systeem.
 • Opmerking: Wil jij aanwezig zijn met jouw innovatie? Heb jij iets wat werkelijk iets toe te voegen heeft voor onze deelnemers? Laat ons weten als je bij deze dag wilt zijn en bespreek de details met Jasper via info@ontdekautisme.nl Heb je een leuke attentie voor in de goodiebag die we mee willen geven aan het einde van de dag? Laat het ons weten! As je een item hebt wat waarde toevoegt voor onze deelnemers, dan ben je welkom om contact op te nemen.

Investering

Toegangstickets

Toegangstickets zijn  €85,- per deelnemer. Ontdek Autisme is vrijgesteld van omzetbelasting en brengt daarom geen btw in rekening.

 • Let op, achteraf aanspraak maken op korting levert ons veel werk op. Onze kosten voor de boekhouder zullen we noodgedwongen moeten verwerken. De administratiekosten voor wijzigingen worden verrekend met €7,50.
 • Op de verkoop van de kaarten zijn de algemene voorwaarden van toepassing. Houdt er rekening mee, dat bij annulering na de 14 dagen bedenktijd en minder dan twee weken voor aanvang van deze dag, de volledige, overeengekomen prijs verschuldigd is. Bij verhindering kan echter altijd een collega als plaatsvervanger deelnemen.
 • Na je bestelling krijg je een aanmeld-bevestiging. Je kunt je hiermee melden bij de balie bij de entree.
 • Na je bestelling wordt je emailadres gebruikt om je te updaten met de nieuwsbrief.
 • Je voor- en achternaam worden door Ontdek Autisme gebruikt om een naamsticker te maken. Als je een andere naam op je naamsticker wilt (niet je echte naam) dan kun je dit aangeven op je aanmeldingsbewijs. Hiernaast kun je een email sturen naar info@ontdekautisme.nl

De prijzen zijn inclusief:

 • Koffie, thee, water, koekje en fruit is de hele dag beschikbaar.
 • De lunch bieden we aan met diverse broodsoorten, soorten beleg (kaas, vleeswaren en zoet), zoete broodjes,
  handfruit, melk, karnemelk, sapjes, koffie en thee.
 • Eerste drankje bij het informeel napraten. Bijbestellen kan aan de bar.

Locatie

Waar is het?

Deze Ontdek SAMEN Autisme-dag vindt plaats in het Multifunctioneel Centrum de Bolder Zwolle.
Er is een stilteruimte aanwezig.
Locatie: Bolder; Dobbe 29 te Zwolle.
Klik op deze link voor de plaatsbepaling via Google.


Waar is het?

Deze Ontdek SAMEN Autisme-dag vindt plaats in het Multifunctioneel Centrum de Bolder Zwolle.
Er is een stilteruimte aanwezig.
Locatie: Bolder; Dobbe 29 te Zwolle.
Klik op deze link voor de plaatsbepaling via Google.De trainers
 • Jasper Kok-Roosjen


 • Bruijnzeels lezing Ontdek Autisme

  Marian Bruijnzeels

Geaccrediteerd en geldend als bewijs voor professionalisering door:

 • SKJ registratie

  8 accreditatiepunten bij het volgen van De Basistraining & de dagdeeltraining Autismekompas

 • Registerleraar

  8 accreditatiepunten bij het volgen van De Basistraining & de dagdeeltraining Autismekompas