SAMEN-dag

 • Ontdek SAMEN Autisme-dag (6 april 2019)

  Dit is een initiatief om mensen mét en zonder autisme te verbinden, samen kennis te delen en ontwikkelingsmogelijkheden te verkennen rondom autisme.

  Wil je je inzicht in autisme vergroten? Heb je zelf autisme, of heb je indirect, of als professional te maken met mensen met autisme? Vind je het fijn om samen te zijn, ervaringen te delen en te overleggen? Denk jij ook dat er geen pasklare oplossingen zijn, omdat ieder persoon anders en uniek is met ieder zijn, of haar eigen achtergrond, gedachten en unieke wensen? Ben jij ook op zoek naar verhalen die inspireren tot mogelijkheden en ontwikkelingen? Dan lijkt het erop dat je interesses aansluiten bij onze Ontdek SAMEN Autisme-dag op 6 april 2019 in Zwolle.

Aanmelden

Voel je welkom. We bieden een laagdrempelige dag met diverse (ervaringsdeskundige) professionals en uiteraard heel veel verhalen. We starten met boeiende presentaties van diverse professionals en ervaringsdeskundigen, waarna we ons opsplitsen met voor ieder wat wils. Uiteraard hoef je niet aan te sluiten bij de presentaties en kun je ook een praatje maken met een van de vrijwilligers in de centrale hal, of een boekje lezen in de stilteruimte.

We bieden korte en doelgerichte presentaties in een ontspannen sfeer.

De doelgroep

De presentaties zijn geschikt voor mensen met autisme, hun ouders, partners en andere familieleden, professionals uit de zorg en onderwijs, leden van wijkteams, besturen, verenigingen en ouderinitiatieven.

Beschrijving

Ontdek SAMEN Autisme-dag (6 april 2019).

Praktische informatie

Praktische informatie:

 • Het ochtendprogramma tot de lunch is in een centrale ruimte.
 • Het middagprogramma bestaat uit twee rondes met verschillende workshops en lezingen.
 • Iedere workshop en lezing wordt in principe maar één keer aangeboden, m.u.v. de wandeling van Marc Beek.
 • Je kunt je voorkeuren opgeven bij aanmelding, waarbij er één keuze vooraf gegarandeerd wordt nadat je een bevestiging hiervan hebt gehad (met uitzondering van calamiteiten). De overige workshops kun je bij aankomst zelf kiezen, waarbij geldt: vol is vol.
  Mochten er sprekers uitvallen, dan zoeken wij naar een gelijkwaardige vervanging.
 • Tussen de workshops en lezingen zijn regelmatig korte pauzes ingepland. In deze tijd kun je even naar het toilet gaan, iets te drinken pakken of de benen strekken.
 • In de centrale ontmoetingsruimte kun je met elkaar praten. Deze ruimte is overzichtelijk en er lopen herkenbare vrijwilligers rond, waar je vragen aan kunt stellen.
 • Er is een stilteruimte aanwezig, als je je even wilt terugtrekken.
 • De hele dag is er koffie, thee en water aanwezig om te drinken. Andere drankjes zijn op eigen kosten verkrijgbaar aan de bar.
 • De lunch bieden we aan met diverse broodsoorten, soorten beleg (kaas, vleeswaren en zoet), zoete broodjes,
  handfruit, melk, karnemelk, sapjes, koffie en thee.
 • Bij het napraten is er keuze uit fris, sap, bier en wijn en er worden lekkere hapjes geserveerd. Het eerste drankje is inbegrepen in de prijs, het volgende drankje dien je op eigen kosten bij de bar bestellen.
Programma en praktisch

09.30 – 10.00 Inloop. Er staat thee, koffie en water klaar.
10.00 – 10.10  Opening door o.a. Jasper Kok-Roosjen in de centrale zaal
10.10  – 11.10   Introductie van het thema – lichaamssignalen
11.10   – 11.20  Korte pauze
11.20   – 12.15  Vervolg, inclusief oefeningen,
12.15   – 13.15  Lunch
13.15   – 14.15  Workshopronde 1
14.15   – 15.00  Tijd om elkaar vrijblijvend te ontmoeten, onder het genot van een drankje.
Hiernaast is er gelegenheid op basis van thema’s mee te doen aan een gesprek, of ervaring.

15.00   – 16.00  Workshopronde 2
16.00  – 16.20   Centrale afsluiting in de centrale zaal met zijn allen
16.20  –  16.45 Informeel napraten onder het genot van een drankje

Workshops en lezingen

Workshops en lezingen in de ochtend:

10.15-11.10 “Plenaire lezing door …. in samenwerking met ervaringsdeskundige ….”

Mensen met autisme verwerken prikkels anders. Dat proces is onzichtbaar. Het kan zich uiten in gedrag, emoties, onder- en overprikkeling. We zullen ons dit jaar verdiepen in innerlijke prikkels en lichaamssignalen. Wat vertellen deze? Hoe ga je hiermee om als persoon met autisme? En wat kun je hierin voor de persoon met autisme betekenen als ouder, partner of professional?

Luister, ervaar, oefen, praat, reflecteer en ontdek de nieuwste inzichten over prikkelverwerking. Onder leiding van ….. in samenwerking met ervaringsdeskundige trainers, krijg je inzicht in lichaamssignalen bij autisme.

11.20-12.15 “….. geeft de tweede presentatie vorm met een plenaire sessie (voor alle deelnemers) in samenwerking met ervaringsdeskundige …..
Tijdens deze presentatie wordt er een vanuit een verdiepende invalshoek gekeken naar lichaamssignalen.

De invloed van het autonome zenuwstel; op de balans van rust en actie, op fysieke klachten en op stress. Hoe ga je om met prikkels uit de bewegingszintuigen en met tast, geur, smaak, zien en horen, vooral als ze te sterk of te zwak binnenkomen.

Een interessante lezing, zonder eenvoudige of eenduidige antwoorden. De nieuwe inzichten en bewustwording zullen jou en de mensen in je omgeving kunnen ondersteunen naar meer balans.

Workshops en lezingen:

Workshop: ‘Autisme Belevingswandeling’

De Autisme Belevingswandeling is voor iedereen die ‘leven met autisme in onze maatschappij’ op een verhalende manier wil ervaren en beter wil leren kennen.De wandeling door het natuurlijke landschap nabij de locatie laat je de impact ervaren van autisme op het leven van iemand die ‘gewoon’ meedoet in onze maatschappij. De ervaring geeft je inzicht in hoe je het leven van iemand met autisme kunt begrijpen, accepteren en ondersteunen.
De wandeling is een orgineel onderdeel van de trainingen van Ontdek Autisme en wordt hoog gewaardeerd. We hebben Marc gevraagd om de wandeling twee keer uit te voeren. Er wordt in 50 minuten anderhalve kilometer in rustig tempo gelopen. Wil je zeker weten dat jij erbij bent, maak dit dan meteen duidelijk bij je aanmelding, want de plaatsen zijn beperkt.

Workshop: ‘Autisme, relaties en emoties’

Marjon Kuipers en ……, nemen je interactief mee, tijdens de workshop ‘autisme, relaties en emoties’.
Marjon is al sinds 1998 bezig met autisme met als doel een zo groot mogelijke zelfstandigheid en eigen verantwoordelijkheid voor degene met autisme in haar nabijheid te helpen creëren.  Ze geeft dit o.a. vorm met haar AutismeAcademie. Hiernaast heeft ze de Academische Master Mediation en de studie Graduate Specialist Analytic Profiling afgerond. Als Rechtbank- Straf- en Familiemediator en Bijzonder Curator Jeugdzaken begeleid ze cliënten in mediation vanuit haar eigen praktijk Mediation Visie.
Gijs is Autisme ambassadeur. Zijn missie is te streven naar een maatschappij waar autisme volledig geaccepteerd wordt. Hij vindt het daarom belangrijk dat de maatschappij een juist beeld krijgt van de diversiteit van autisme.

 ‘In de ontmoetingshal, kun je kennis maken met:’

 • Vrijwilligers van de Nederlandse Vereniging van Autisme en Balans, van de afdelingen Zwolle. Zij geven informatie, luisteren en denken mee en zijn onze helpende hand tijdens deze dag.
 • Mirjam Dijks zal in de centrale hal samen met haar hond Lindy, voorlichting geven over het goede werk van Bultersmekke Assistancedogs.
 • MijnEigenPlan zal in de centrale hal demonstreren hoe hun systeem mensen met autisme kan ondersteunen op het gebied van structuur & zelfredzaamheid, emotieregulatie en motivatie. Ze nemen een flexibel inzetbaar informatiebord mee, om zelf uit te proberen. Ze zijn er tijdens de lunch in samenwerking met een ervaringsdeskundige van het systeem.
 • Sarkow BV presenteert diverse producten die o.a. diepe druk bieden die leiden tot een beter lichaamsbesef.
 • Opmerking: Wil jij aanwezig zijn met jouw innovatie? Heb jij iets wat werkelijk iets toe te voegen heeft voor onze deelnemers? Laat ons weten als je bij deze dag wilt zijn en bespreek de details met Jasper via info@ontdekautisme.nl Heb je een leuke attentie voor in de goodiebag die we mee willen geven aan het einde van de dag? Laat het ons weten! As je een item hebt wat waarde toevoegt voor onze deelnemers, dan ben je welkom om contact op te nemen.
Investering

Toegangstickets

Toegangstickets zijn  €65,- voor particulieren en €95,- voor professionals.
Ontdek Autisme is vrijgesteld van omzetbelasting en brengt daarom geen btw in rekening.

 • Op de verkoop van onze evenenementen zijn de algemene voorwaarden van toepassing. Houdt er rekening mee, dat bij annulering de volledige, overeengekomen prijs verschuldigd is. Bij verhindering kan echter altijd een collega als plaatsvervanger deelnemen.
 • Na je bestelling krijg je een toegangsticket met code. Deze wordt gescand bij de entree.
 • Na je bestelling wordt je emailadres gebruikt om je te updaten met de nieuwsbrief.
 • Je voor- en achternaam worden door Ontdek Autisme gebruikt om een naamsticker te maken. Als je een andere naam op je naamsticker wilt (niet je echte naam) dan kun je dit aangeven op je aanmeldingsbewijs. Hiernaast kun je een email sturen naar info@ontdekautisme.nl

De prijzen zijn inclusief:

 • Koffie, thee, water, koekje en fruit is de hele dag beschikbaar.
 • De lunch bieden we aan met diverse broodsoorten, soorten beleg (kaas, vleeswaren en zoet), zoete broodjes,
  handfruit, melk, karnemelk, sapjes, koffie en thee.
 • Eerste drankje bij het informeel napraten. Bijbestellen kan aan de bar.
Locatie

Waar is het?

Deze Ontdek SAMEN Autisme-dag vindt plaats in het Multifunctioneel Centrum de Bolder Zwolle.
Er is een stilteruimte aanwezig.
Locatie: Bolder; Dobbe 29 te Zwolle.
Klik op deze link voor de plaatsbepaling via Google.