Overzichtspagina – agenda – open inschrijving

  • Presentaties met een open inschrijving

    Wij bieden praktische presentaties in samenwerking met ervaringsdeskundige trainers. We richten ons op deelnemers met een open blik, die zich willen verdiepen aan de hand van de combinatie van theorie, ervaringsverhalen, doe-activiteiten, reflectie, samenwerking en een E-learning met filmpjes en theorie. Deze pagina gaat over de bijeenkomsten met een open inschrijving. Klik hier voor ons aanbod van incompany-trainingen.

Overzicht – trainingen, lezingen en workshops met een open-inschrijving:

Ieder persoon met autisme is uniek, en dat geldt zeker ook voor onze deelnemers. Aangezien ieder persoon andere wensen heeft, hebben we onze scholing opgedeeld in twee groepen*. Door te werken met losse elementen kun je zelf kiezen waar je graag meer van wilt weten. Het complete aanbod is geschikt voor mensen met autisme, naasten en professionals die zich willen verdiepen.

Onderwijs in modules, rondom het thema ‘Balans vinden bij autisme’.
Dit thema is voor mensen die zich doelgericht willen verdiepen in autisme. De scholing is opgebouwd uit verschillende modules, die chronologisch, of los van elkaar zonder specifieke volgorde te volgen. De deelnemers hebben een gelijkwaardig minimaal kennisniveau met behulp van de voorbereidende E-learning. De bijbehorende toetsing, evaluaties en doelgerichte aanpak zorgt ervoor dat de deelnemers meer grip krijgen op de stabiliteit, interne rust, (eventuele) ontwikkelingsmogelijkheden en balans bij mensen met autisme. 

  • Leerzame en inspirerende workshops en lezingen. 
    Denk jij ook dat er geen pasklare oplossingen zijn, omdat ieder persoon anders en uniek is met ieder zijn, of haar eigen achtergrond, gedachten en unieke wensen? Ben jij ook op zoek naar verhalen die inspireren tot mogelijkheden en ontwikkelingen? Onze workshops en lezingen geven je een breed perspectief en hebben een laagdrempelige instap-mogelijkheid. Je mag onvoorbereid komen en we zorgen dat je het begrijpt ongeacht je startniveau. We bieden nuance en een brede blik op autisme. Ons doel is om begrip voor autisme te creëren, jou verder te laten kijken dan het gedrag door je inzicht te geven rondom de onzichtbare andere prikkel- en informatieverwerking, we willen je helpen om talenten, kwetsbaarheden en onmogelijkheden te herkennen, te leren zien dat onmacht er soms uitziet als onwil. Uiteraard bieden we je tot slot bij iedere bijeenkomst ook nog enkele praktische tips en inzichten.

* De workshop ‘ Autisme Belevingscircuit’ is een must voor degene die zich doelgericht wil verdiepen in autisme. Hiernaast wordt de workshop laagdrempelig ervaren en regelmatig als inspirerende kennismaking met autisme gebruikt. Om deze redenen vind je deze workshop in beide groepen scholing.

Verdiepend onderwijs rondom het thema 'Balans vinden bij autisme'.

Onderwijs in modules -‘Balans vinden bij autisme’

Hieronder staan zeven trainingen rondom het thema ‘Balans vinden bij autisme’. De scholing is opgebouwd uit verschillende modules, die chronologisch, of los van elkaar zonder specifieke volgorde te volgen. De deelnemers hebben een gelijkwaardig minimaal kennisniveau met behulp van de voorbereidende E-learning.
We bieden de live-bijeenkomsten in samenwerking met ervaringsdeskundige trainers, met afwisseling tussen doen, luisteren, reflectie en (samenwerkings)opdrachten. Zo leer je geen trucjes, maar ontdek je welke manier bij jou past en welke je op een logische manier gaat toepassen. Stapsgewijs verdiep je zo je kennis en ontdek je handvatten die de interne rust en balans beïnvloeden. 

Ontdek hieronder welke module aansluit bij jouw interesse en doelen. Voor vragen en opmerkingen kun je ons bellen via 0647374773. Meld je onderaan deze pagina aan voor een of meerdere bijeenkomsten, of vraag ons om een offerte voor een incompany training. 

Autisme-onderwijs in zeven modules:

Workshop: Autisme Belevingscircuit
In één dagdeel ervaar je wat een intense prikkeling van je zintuigen met je doet, en hoe je reageert als de omgeving niet aansluit bij jouw eigen manier van denken. Dit confronteert je met je eigen denkpatronen en opvattingen en leidt tot autismevriendelijke tips. Je kunt je onder aan deze pagina aanmelden voor het Belevingscircuit in Zwolle, Den Haag en Eindhoven. Deze workshop is ons meest bezochte training en bieden we regelmatig aan met een open inschrijving in iedere provincie van Nederland, ontdek de Belevingscircuits elders in het land via deze link .

Verbindend inzicht in autisme: Koppeling tussen de theorien en de dagelijkse praktijk, Belevingswandeling en toepassen
Leer op een brede manier over verschillende visies, methodieken en bijpassende praktische tips. Zo vergroot je je draagkracht en verklein je je draaglast. Raak geïnspireerd door ervaringsdeskundigen en ontdek nieuwe routes naar ontwikkeling. Aan de hand van casuïstiek leer je je inzichten praktisch toepassen.

Balansmeter: Hulpmiddel, ervaren en praktisch oefenen
Ontdek hoe je je balans kan versterken door het ‘denken, voelen, doen en willen’ te beïnvloeden. Door bijvoorbeeld op een andere manier te denken, het gevoel te beïnvloeden, iets anders te doen of iets minder te willen krijg je invloed op je levenskwaliteit. Bij mensen met autisme werken algemene tips lang niet altijd, vanwege een andere informatie- en prikkelverwerking. Bij ieder persoon is er iets anders nodig en wat bij de een werkt, werkt soms tegenover gesteld bij de ander. Tijdens deze trainingen geven we context, ervaringsverhalen, voorbeelden en sluiten aan op jouw vraag. Zo kun je effectiever inzetten op wat er nodig is.
Praktisch: Tijdens de groepsbijeenkomst ontdek je met behulp van de coachings-kaartjes en  ‘De Balansmeter’ jezelf en anderen te ondersteunen.

Prikkelverwerking: Theorie, ervaringsverhalen en sensorisch profiel.  
Overzicht en verbanden tussen autisme-specifieke-prikkelverwerking-symptomen. Inspiratie en kennis over de nieuwste mogelijkheden op het gebied van de prikkelverwerking, zoals de invloed op ontwikkeling vanuit reflex integratie.
Aanvullend krijg je kennis over het sensorisch profiel van Winnie Dunn. Je leert hierbij over voorkeuren voor minder of meer prikkels passieve en actieve reactie-patronen. Met behulp van zo’n profiel krijg je meer grip op de achterliggende behoeften van gedrag en invloed op balans. Je word je meer bewust van de verschillende behoeften aan prikkels en de natuurlijke strategieën hoe mensen hiermee omgaan. Zo krijg je meer houvast om de prikkelverwerking ten voordele te beïnvloeden. Zo krijg je meer regie over je prikkelbalans en ontwikkelingsmogelijkheden in de (nabije) toekomst.

Autismekompas
Autisme kan in allerlei gewone, dagelijkse situaties leiden tot misverstanden en onbegrepen gedrag. Reageren op het gedrag heeft niet altijd invloed op de oorzaak, dus dat zal doorgaans niet leiden tot nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden. Met het Autismekompas krijg je een hulpmiddel om gedrag en gevoelens in een context te plaatsen en om te begrijpen wat je in die situaties kunt doen. Het Autismekompas biedt handreikingen naar nieuwe interventies, ter optimalisatie van de levenskwaliteit.

Training: Signalerings- en leefstijlplan
Mensen met autisme hebben een andere informatie- en prikkelverwerking. Hierdoor is er eerder kans op een verstoring van de balans. Tips vanuit de omgeving sluiten helaas niet altijd aan, want bij een persoon met autisme is er maatwerk nodig.  Met een uniek en individueel signaleringsplan krijg je een hulpmiddel om dreigende instabiliteit te herkennen en te voorkomen. Je krijg meer vat op persoonlijke waarschuwingssignalen, zodat je tijdig kan reageren. Met deze dagtraining, geven we inzicht, handvatten en concrete werkbladen om aansluitend een persoonlijk leefstijlplan te maken, die met maatwerk ondersteunt naar (meer) balans en zelfregie.

Training: Comorbiditeit (raakvlakken met autisme)
Autisme heeft raakvlakken met andere diagnoses en kwetsbaarheden. Hier wordt steeds meer over bekend en betrokkenen zijn zich steeds bewuster dat niet alles te verklaren valt uit autisme. Soms komen er tegelijkertijd twee diagnoses bij één persoon voor; we noemen dit ook wel ‘comorbiditeit’. Gedrag kan dan voortkomen uit twee verschillende diagnoses, zodat het moeilijk te bepalen is welke diagnose wat veroorzaakt. Al die verschillende diagnoses levert  verwarring op; wat komt waar vandaan, wat heeft invloed op elkaar en hoe sluit het een het ander niet uit? Via deze dagtraining krijg je hier meer zicht op en leer je opnieuw te kijken naar de persoon zelf. Zo willen we je inspireren met antwoorden op je vragen en handvatten bieden voor meer maatwerk.

 

Leerzame en inspirerende workshops en lezingen

Autisme Belevingscircuit

Door het Autisme Belevingscircuit krijg je een indruk van de impact die autisme heeft o het dagelijks functioneren van mensen. Het circuit werkt als een eye-opener. Ontdek wat wel en niet werkt.

Nu als open inschrijving in iedere provincie van Nederland.
– Noord Holland: Aalsmeer, Amsterdam, Alkmaar,
– Zuid-Holland: Den Haag, Rotterdam en Zoeterwoude
– Zeeland: Goes
– Limburg: Roermond
– Friesland: Leeuwarden
– Overijssel: Zwolle
– Groningen: Groningen
– Drenthe: Assen
– Noord-Brabant: Eindhoven
– Utrecht: Amersfoort
– Flevoland: Lelystad
– Gelderland: Arnhem

Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden.

Lezing: Prikkelverwerking in het onderwijs.

Deze lezing gaat over sensorische prikkelverwerking, onder- en overprikkeling door gedachten en gevoelens en de gevolgen hiervan. Ook laten wij zien hoe je leerlingen met een andere prikkelverwerking meer balans laat vinden.
Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden.

Lezing: Autisme in persoonlijke relaties

Deze lezing gaat over verschillende facetten van prikkelverwerking bij autisme in persoonlijke relaties.
Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden.

Autisme Belevingswandeling

Aan de hand van de Autisme Belevingswandeling ontdek je  welke impact autisme zou kunnen hebben. Tijdens de wandeling leer je op een andere manier te kijken naar je omgeving. Middels metaforen ontdek je de denkwijze van de gids met autisme. Dat komt het inzicht, het begrip en de communicatie tussen mensen met en mensen zonder autisme ten goede.
Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden.

Workshop: Creëer een prikkelvriendelijke werkomgeving

Deze workshop biedt inspiratie, inzicht en handvatten voor een prikkelvriendelijke werkomgeving. Zo krijg je handvatten over hoe je de kwaliteiten van mensen met een kwetsbaarheid als autisme tot hun recht kunt laten komen.
Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden.

Ontdek SAMEN Autisme-dag

Denk jij ook dat er geen pasklare oplossingen zijn, omdat ieder persoon anders en uniek is met ieder zijn, of haar eigen achtergrond, gedachten en unieke wensen? Ben jij ook op zoek naar verhalen die inspireren tot mogelijkheden en ontwikkelingen? Dan lijkt het erop dat je interesses aansluiten bij onze Ontdek SAMEN Autisme-dag. Voor jouw beeldvorming hebben we op deze pagina het programma van zaterdag 6 april 2019 gepresenteerd. Het thema was ‘Uit je hoofd, in je lijf!’ De dag was voor de derde keer op rij uitverkocht,  goed gewaardeerd en betaalbaar gehouden door alle vrijwilligers. Op 3 april 2021 bieden we opnieuw een SAMEN-dag. Het thema is nog in overweging  Meld je aan voor de nieuwsbrief, dan brengen we je als eerste op de hoogte van onze nieuwe programma. Wil je graag een bijdrage leveren aan deze SAMEN-dag, als vrijwilliger, spreker of donateur, dan ben je welkom ons een mail te sturen via info@ontdekautisme.nl

Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden.