Webinar: Prikkelverwerking

 • Webinar  – Vergroot je grip op de prikkelverwerking

  Tijdens dit webinar vergroot je je grip op de prikkelverwerking bij mensen met autisme. We brengen samenhang aan tussen verschillende autisme-specifieke problemen, onzichtbare behoeften en mogelijkheden. Zo krijg je meer grip op balans, stress, ontwikkelingsmogelijkheden en levensplezier.

Leerzaam, mooie koppeling naar de praktijk, herkenbaar en bruikbaar, concreet, afwisselend en waardevol om verhalen van ervaringsdeskundigen te horen.
Marieke Verlee - Orthopedagoog

Ga naar de shop

Introductie

Bij mensen met autisme is er sprake van een andere manier van informatie- en prikkelverwerking. Een bekend voorbeeld hiervan is overprikkeling, waarbij de prikkels zo sterk binnenkomen dat het kan leiden tot een hoge bloeddruk, spierspanning, hartkloppingen, en andere stressverschijnselen zoals vechten, vluchten en verstijven. De prikkelverwerking heeft een onzichtbare invloed hebben op het gedrag en emoties van mensen met autisme. Door je kennis hierover te vergroten ontdek je hoe je meer grip hierop krijgt.

Prikkelverwerking of sensorische informatieverwerking?

Een ander woord voor prikkelverwerking is sensorische informatieverwerking. Bij de eerste term ligt de nadruk op de prikkel en bij de tweede term op de ontvanger, ofwel de zintuigen of sensoren.  Prikkelverwerking wordt makkelijker herkend door het grote publiek terwijl de professionals vaker de tweede term gebruiken. Terwijl prikkels amper te beïnvloeden zijn hebben we wel grip op onze sensoren en de manier waarop we ermee omgaan. Hierom gebruiken we in dit webinar ook vaak de term ‘sensorische informatieverwerking’.

Webinar

Met behulp van dit webinar verdiep en verbreed je je kennis in de sensorische informatieverwerking bij mensen met autisme. We brengen samenhang aan tussen verschillende autisme-specifieke problemen, behoeften en talenten. We bieden theorie over de verschillende prikkels en de invloed op het gedrag en emoties, brengen inzicht met ervaringsverhalen en bieden ervaringen waarmee jezelf de impact kan beleven. Zo krijg je handvatten waarmee je een volgende stap kan zetten naar meer grip op prikkels en levensplezier.

Aanmelden, E-learning + Webinar

Onderaan deze pagina kun je je aanmelden via onze webshop, vul hierbij je naam en emailadres in. Na je aanmelding ontvang je van ons de introductie e-learning. Deze uitgebreide e-learning bevat basiskennis over autisme, verschillende visies en verklaringstheorieën. Deze informatie is nuttig om de impact op de prikkelverwerking beter te begrijpen.

Een dag voorafgaand aan het webinar ontvang je de uitnodiging voor de online bijeenkomst. We bieden deze met het online programma Zoom, waarover we op deze pagina uitleg bieden.

Data + Programma

Data:

 • woensdag 10 februari 2021, 19.00-22.00
 • dinsdag 20 april 2021, 19.00-22.00

 

Programma

 • Na je aanmelding, ontvang je een bevestiging voor het webinar en de uitnodiging voor de E-learning.
 • De e-learning vraagt ongeveer 2,5 uur voorbereiding.
 • Een dag voorafgaand aan het webinar ontvang je de link naar het webinar.
 • Dag van het webinar:
  18.45 -19.00   Aanmelden via de link, die je de dag ervoor krijgt.
  19.00-20.00 Opening met voorstellen, een poll en theoretische introductie
  20.00-20.10 Korte pauze
  20.10.-21.10 Theorie met ervaringsvoorbeelden en praktische tips
  21.10-21.20 Korte pauze
  21.20-22.00 Beantwoording van vragen met behulp van behandelde modellen
Voor wie?

Voor wie?

 • Mensen met autisme, naasten en professionals uit het  onderwijs, dagbesteding, werkomgeving en de vrije tijd;
 • die zich met een open en nieuwsgierige houding willen verdiepen;
 • de grip op de prikkelverwerking willen vergroten.
 • Opmerking: De E-learning is geschreven op MBO niveau. Aanvullend kun je je vrijblijvend verdiepen via de uitklapbalken, met onderbouwing en (wetenschappelijke) bronnen.
Investering

Investering

Het webinar berekenen we à €57,50 per deelnemer en is inclusief:

 • Voorbereidende E-learning (1,5 tot 3 uur).
 • Webinar (3 uur), in 1 huishouden mag de tweede deelnemer gratis deelnemen met het webinar.

Ontdek Autisme is als CRKBO instelling vrijgesteld van omzetbelasting en brengt daarom geen btw in rekening.

Sprekers

Sprekers

 • Jasper Kok-Roosjen; Oprichter van Ontdek Autisme, verbinder en trainer. 
 • Marian Bruijnzeels, autisme-expert en ervaringsdeskundige trainer.
Accreditatie

De accreditatiecommissie van het Kwaliteitsregister Jeugd heeft deze  in de categorie Formeel leren – Webinar – 4,5 punten.

De accreditatie gaat in per 02-12-2020 en zal per 02-12-2023 eindigen.

Trainingen & lezingen op maat

Training & lezingen op maat

We bieden voor diverse organisaties incompany trainingen en lezingen. Klik op deze link om te ontdekken wat wij voor jouw team, organisatie, vereniging, school, instelling of bedrijf kunnen betekenen.

Reviews

Reviews

Op de Landelijke Dag van Mama Vita 28 mei 2016 hebben Jasper en Marian een korte lezing gegeven en het ABC circuit begeleid voor de Mama Vita moeders. Alle moeders zeggen dat ze nu een beter inzicht hebben gekregen hoe hun kinderen denken en waar ze tegenaan lopen. Het is een hele mooie en praktische tool om in te zetten.
Claudette Nouris – Landelijk Coördinator Mama Vita

De 3 trainers Jasper, Marian en Marc deelden met ongeëvenaarde passie hun inzichten, kennis en ervaring met ons: 3 mensen uit het onderwijs, drie ouders en 3 begeleiders: het was een top dag: fijn, gezellig, licht, op maat! en vooral op hoog niveau: verrijkend via de beleving #aanrader!
Marita Overweg – Zorgverlener

Een ieder hing aan de lippen van de ervaringsdeskundigen. Het was erg interessant om te luisteren naar twee mannen met autisme en van hen te horen waar zij in het dagelijks leven tegenaan lopen en hoe zij de eigen schoolperiode hebben ervaren. En door de inzet van twee ervaringsdeskundigen werd mooi benadrukt dat ieder mens met autisme tegen andere dingen aanloopt. Het belevingscircuit liet ons ervaren hoe het voelt als je vastloopt; je wil wel maar het lukt gewoon niet. Deze studiedag hebben wij als team als erg waardevol ervaren!
Anna de Munck – Praktijkschool

Bekijk meer reviews op watvindik.nl

Meld je aan via onze webshop-partner Eventix

Heb je interesse in deze lezing voor je eigen team, gemeente of organisatie? Klik dan op deze link, of bel ons op 06 47 37 47 73 voor vragen.

Tip:

 • Na je aanschaf kun je je ticket en je bon (factuur) downloaden via de speciale download-buttons in de toegezonden mail.