Dagtraining: Sensorisch profiel (prikkelverwerking)

 • Dagtraining – Sensorisch profiel – prikkelverwerking

  Tijdens deze training verdiep en verbreed je je kennis in de prikkelverwerking bij mensen met autisme. We brengen overzicht aan tussen verschillende autisme-specifieke problemen op het gebied van prikkelverwerking.  Zo krijg je meer grip op het positief beïnvloeden van de levenskwaliteit.

  Deze training maakt onderdeel uit van het onderwijs in modules: ‘Balans vinden bij autisme’. Via losstaande trainingsdagen heb je de keuze om die module te volgen die aansluit bij jouw interesse en leerwensen.

Leerzaam, mooie koppeling naar de praktijk, herkenbaar en bruikbaar, concreet, afwisselend en waardevol om verhalen van ervaringsdeskundigen te horen.”
Marieke Verlee - Orthopedagoog stichting Pim (VG)

Wat houdt deze dagtraining ‘sensorisch profiel’ in?

Aangezien de prikkelverwerking bij mensen met autisme aanzienlijk anders kan verlopen, dan bij de meerderheid van de mensen is er vaak onvoldoende kennis en begrip vanuit de buitenwereld. Als je je inzicht in prikkelverwerking vergroot krijg je meer handvatten, die een positieve invloed kunnen hebben op de levenskwaliteit van mensen mét en mensen zonder autisme! We bieden een intensieve training, waarbij de deelnemers stapsgewijs hun inzicht vergroten, zodat zij beter kunnen aansluiten bij de persoon met autisme.

De deelnemers bereiden zich voor met de aansluitende E-learning, deze biedt op een overzichtelijke manier alle basis-informatie. De trainingsdag zelf is deels interactief; je luistert, kijkt filmpjes, doet een samenwerkingsopdracht, ervaart en koppelt de nieuwe kennis aan je eigen ingebrachte casus.

Wat ga je leren?

 • Overzicht en verbanden tussen autisme-specifieke-prikkelverwerking-symptomen: ‘onder- en overprikkeling, het niet uitdoven van prikkels, moeite met het onderscheid maken van prikkels en de invloed van de prikkelverwerking op de houding en motoriek.’
 • Inspiratie en kennis over de nieuwste mogelijkheden op het gebied van de prikkelverwerking, zoals bijvoorbeeld de mogelijkheden vanuit de reflex integratie. Welke invloed hebben reflexen op mensen met autisme en wat kunnen we hiermee? (Bodymap)
 • Het sensorisch profiel van Winnie Dunn. Door profiel-herkenning krijg je meer inzicht in de achterliggende hulpvraag van gedrag. Bovendien geeft het overzicht over mogelijkheden die de stabiliteit die de stabiliteit kunnen reguleren en mogelijkheden bieden voor ontwikkeling in de toekomst.
  Trainer Jasper Kok-Roosjen is gecertificeerd Sensory Profil-opsteller en geeft overzicht, inclusief visuele ondersteunende modellen, filmpjes en ervaringsverhalen.Stap voor stap krijg je inzicht in de verschillende prikkelverwerkingstypes bij autisme;  prikkelzoeker, toeschouwer, vermijder of sensor.
 • Stap voor stap krijg je meer grip op de achterliggende behoeften van gedrag. Je word je meer bewust van iemands strategien en hoe deze positief te beïnvloeden.
 • Je leert over passieve en actieve reactie-patronen en de mogelijke gevolgen hiervan.
 • De invloed van de cognitieve ontwikkelingsstadia en voorstellingsvermogen op mensen met autisme? Wat vraagt dit van de persoon zelf en diens omgeving?

* Het sensorisch profiel van Winnie Dunn: Sensory Profile-NL is op dit moment de enige Nederlandse genormeerde sensorisch gerelateerde vragenlijst bestaande uit 125 items. Jasper Kok-Roosjen is opgeleid via Anders kijken naar Kinderen om een profiel af te nemen en het verslag op te maken. Je leert bij ons niet om het profiel zelf op te maken. We bieden een inleiding tot tot de grondbeginselen. Ga voor een adequaat sensorisch profiel naar de ergotherapeut of vergelijkbare specialist met ervaring met autisme in jouw buurt.

Programma & tijdsinvestering

Het programma

 • 08.45-09.00 inloop
 • 09.00-10.30 deel 1
 • 10.30-10.45 pauze
 • 10.45-12.15 deel 2
 • 12.15- 13.00 lunchpauze
 • 13.00-14.30 deel 3
 • 14.30-14.45  pauze
 • 14.45 -16.00 deel 4
 • 16.00-16.30 mogelijkheid voor individuele vragen

Investering

Investering

 • Per deelnemer rekenenen we 135 euro, inclusief uitgebreide lunch, koffie en thee, aanvullende E-learning, complete reader ‘autisme & prikkelverwerking’ en certificaat met accreditaties SKJ & RegisterLeraar.
 • Ontdek Autisme is vrijgesteld van omzetbelasting en brengt daarom geen btw in rekening.
Agenda: open-inschrijving

Live – modulaire trainingen – drie locaties:  

Najaar 2020 – Balans vinden bij autisme, Locatie: Health Innovation Park; Dr Stolteweg 72, Zwolle

Training

Datum

Bijzonderheden

Autisme Belevingscircuit Woensdag 9 september (19.00-22.00) Workshop
Basistraining: Verbindende inzichten Vrijdag 11 september (09.00-16.00) Dagtraining
Balansmeter Vrijdag 25 september (09.00-16.00) Dagtraining
Sensorisch profiel Vrijdag 9 oktober (09.00-16.00) Dagtraining
Autismekompas Vrijdag 23 oktober (09.00-16.00) Dagtraining
Leefstijl- en signaleringsplan Vrijdag 6 november (09.00-16.00) Dagtraining
Comorbiditeit (raakvlakken) Vrijdag 20 november (09.00-16.00) Dagtraining

Najaar 2020 – Balans vinden bij autisme , Locatie: Fontys, gebouw R1, Rachelsmolen 1, Eindhoven

Training

Datum

Bijzonderheden

Autisme Belevingscircuit Dinsdag 15 september (19.00-22.00) Workshop
Basistraining: Verbindende inzichten Woensdag 16 september (09.00-16.00) Dagtraining
Balansmeter Woensdag 30 september (09.00-16.00) Dagtraining
Sensorisch profiel Woensdag 14 oktober (09.00-16.00) Dagtraining
Autismekompas Woensdag 28 oktober (09.00-16.00) Dagtraining
Leefstijl- en signaleringsplan Woensdag 11 november (09.00-16.00) Dagtraining
Comorbiditeit (raakvlakken) Woensdag 25 november (09.00-16.00) Dagtraining

   2020/2021 – Balans vinden bij autisme , Locatie: ROC Mondriaan, Koningin Marialaan 9, Den Haag

Plaats

Datum

Bijzonderheden

Autisme Belevingscircuit Dinsdag 8 september (09.00-12.00) Workshop
Basistraining: Verbindende inzichten Woensdag 2 december (09.00-16.00) Dagtraining
Balansmeter Woensdag 9 december (09.00-16.00) Dagtraining
Sensorisch profiel Woensdag 16 december (09.00-16.00) Dagtraining
Autismekompas Woensdag 13 januari (09.00-16.00) Dagtraining
Leefstijl- en signaleringsplan Woensdag 20 januari (09.00-16.00) Dagtraining
Comorbiditeit (raakvlakken) Woensdag 27 januari (09.00-16.00) Dagtraining

 


Zwolle – voorjaar 2021 – Balans vinden bij autisme, Locatie: Health Innovation Park, Dr. Stolteweg 72 Zwolle
De data van deze nieuwe trainingsdagen plaatsen wij in het najaar.

Eindhoven – voorjaar 2021 – Balans vinden bij autisme , Locatie: Fontys, gebouw R1, Rachelsmolen 1, Eindhoven
De data van deze nieuwe trainingsdagen plaatsen wij in het najaar.

Den Haag, – zomer 2021 – Balans vinden bij autisme , Locatie: ROC Mondriaan, Koningin Marialaan 9, Den Haag
De data van deze nieuwe trainingsdagen plaatsen wij in het najaar.

Aanmelden

Aanmelden

Meld je onderaan deze pagina aan via de webshop van onze betalingspartner Eventix. Je ontvangt via je mail een ticket, en via de downloadknop kun je je factuur downloaden.  Ben jij in staat om je factuur te declareren bij je werkgever, dan krijg je een uitzondering op direct betalen en kun je je via deze link aanmelden.

Zit je gewenste locatie of datum er niet bij? Wij overleggen met kleine groepjes over nieuwe data en locaties. Hiernaast bieden wij vanaf 14 deelnemers incompany trainingen. Klik op deze link om te ontdekken wat wij voor jouw team, organisatie, vereniging, school, instelling of bedrijf kunnen betekenen.

Training op maat?

Training op maat

Wil je de training samen met collega’s, verenigingsleden of een andere groep volgen? We kunnen het programma aanpassen op je wensen, doelgroep en locatie naar jouw keuze. Klik hier om een training op maat aan te vragen.

Accredititatie

Accreditatie

8 punten voor het SKJ

Reviews

Reviews

Klik op de sterren om een kijkje te nemen bij onze reviews. Diverse organisaties op het gebied van autisme en werk gingen u voor.

Erna Dogger: – Autismecoach

Autisme en prikkelverwerking was ook op deze tweede dag bij #OntdekAutisme weer een boeiend thema. Mensen met autisme verwerken prikkels op een andere manier wat zich vaak uit in hun gedrag. Maar waar ligt de oorzaak van dit door ons vaak onbegrepen gedrag? Ontdek Autisme heeft mij door de uitleg van Marian Bruijnzeels en Leonie weer nieuwe inzichten gebracht in de prikkelverwerking bij mensen met autisme. Maar ook het inzicht in mijn eigen prikkelverwerking, welke type prikkelverwerker ben ik, welk type zijn die andere mensen met of zonder autisme en hoe beïnvloed dat onze relatie, vond ik zeer waardevol. Ik word er blij en enthousiast van hoe goed het Jasper lukt om de verbinding te maken tussen de deelnemers, theorie en de ervaringen van Marian en Leonie. Het was een mooie, interessante en leerzame dag!  

Corrine Mojet

“Een waardevolle dag. De groep is klein waardoor er veel interactie mogelijk is. Er wordt veel kennis overgedragen over prikkels en prikkelverwerking en daarnaast ook wat dat dan betekent voor mensen met autisme. De inbreng van Marjan en Leonie was daarbij van hele grote waarde. De vele tips die helpen om er op een nog betere manier mee om te kunnen gaan en anderen te kunnen helpen zijn erg prettig. Leren kijken met andere ogen, gericht op de prikkels om ons heen. Een waardevolle, leerzame en ook gezellige dag.”

Marieke Verlee – Orthopedagoog stichting Pim (VG)

Leerzaam, mooie koppeling naar de praktijk, herkenbaar en bruikbaar, concreet, afwisselend en waardevol om verhalen van ervaringsdeskundigen te horen.”  (reactie via LinkedIn nav training prikkelverwerking incompany)

Aanmelden via onze webshop-partner Eventix (ticket + factuur ontvang je per email)

Factuur declareren bij je werkgever?
Interesse in een incompany training?

 

 


De trainers


 • Jasper Kok-Roosjen
  Trainer, autismecoach, Sensory Profil-opsteller • Bruijnzeels lezing Ontdek Autisme

  Marian Bruijnzeels
  Autisme-expert, ervaringsdeskundige • Leonie: Ervaringsdeskundige met talloze praktische oplossingen
  Ik geef deze trainingen, omdat ik één boodschap heb die ik perse wil overdragen; geef niet op!”

Geaccrediteerd en geldend als bewijs voor professionalisering door:


 • 8 accreditatiepunten