Dagtraining: Balansmeter

 • Dagtraining – Balansmeter:

  Deze training maakt onderdeel uit van het onderwijs in modules: ‘Balans vinden bij autisme’. Via losstaande trainingsdagen heb je de keuze om die module te volgen die aansluit bij jouw interesse en wensen.

Leerzaam, mooie koppeling naar de praktijk, herkenbaar en bruikbaar, concreet, afwisselend en waardevol om verhalen van ervaringsdeskundigen te horen.”

Marieke Verlee - Orthopedagoog stichting Pim (VG)

Ga naar de shop

Inhoud dagtraining

Wat houdt deze dagtraining ‘Balansmeter’ in?

Een concrete training, met het praktisch leren toepassen van de de Balansmeter en de visuele ondersteunende kaartjes.  De deelnemers gaan actief aan de slag. De set ontwikkelingskaartjes en de Balansmeter leer je ondersteunend toe te passen.

Tijdens de workshop gaan we in op de vier fasen groen, oranje, rood en blauw en de tussenliggende overgangsfasen. We starten bij de deelnemers zelf, want als je meer bewustzijn en inzicht hebt op je eigen prikkelverwerking kun je met bewuster aansluiten bij de ander. Hierna maken we de verbinding met mogelijke overeenkomsten en verschillen bij (andere) mensen met autisme.
Aan de hand van deze training ontdek je:

 • Praktische tips voor het beïnvloeden van het welzijn en ontwikkelingsmogelijkheden.
 • Met behulp van de Balansmeter en de ontwikkelingskaartjes leer je visueel inzicht te krijgen in de relatie tussen de alertheidsfases (groen, oranje, rood en blauw)  en  iemands gedrag, gedachten, gevoelens en willen.
 • Je leert het verschil tussen ondersteunende en belemmerende alertheidsfases in verschillende contexten. Zo leer je bewuster om te gaan met mogelijkheden en belemmeringen.
 • De samenwerking tussen denken, voelen, doen en willen in kaart te brengen. En ontdekt wanneer er juist geen samenwerking hier tussen is, inclusief mogelijke gevolgen voor de persoon. Je ontdekt waar mogelijkheden liggen om alsnog balans te vinden.
 • Met behulp van de hulpmiddelen leer je persoonlijke processen visueel te duiden, te voorspellen en bewuster te beïnvloeden.
 • Zo leer je soms eenvoudige handelingen uit te voeren voor meer stabiliteit, balans en ontwikkelingsmogelijkheden bevorderen en de andere keer meer complexe alternatieve handelingen kennen.
 • Meer handvatten voor het herkennen van een verstoorde prikkelverwerking zoals bij onder- en overprikkeling. En inzicht in het proces naar deze alertheidsfase, zodat je pro-actiever kan inzetten op meer innerlijke rust en balans.
Voor wie is deze training bedoeld?

Voor wie is deze training bedoeld?

 • We richten ons op deelnemers, die zich graag op verschillende manieren willen verdiepen. Zowel professionals, als naasten, als mensen met autisme zijn welkom. We werken dus met gemengde groepen, waarbij we uitgaan van minimaal MBO-niveau (als je de teksten op onze website kunt volgen).
 • Bij open inschrijving bieden we training aan gemengde groepen van mensen met autisme, naasten en professionals.
  Om teleurstelling te voorkomen; onze trainingen zijn niet geschikt als vervanging van individuele pscyho-educatie.
Wie zijn de trainers?

Trainers

Deze training wordt uitgevoerd in de basis uitgevoerd door Jasper Kok-Roosjen, Leonie en Marian Bruijnzeels. Samen met een groep van ervaringsdeskundige trainers en autisme-experts hebben zij ruime ervaring in het bieden van deze voorlichting.

Programma & tijdsinvestering

Het programma

 • 08.45-09.00 inloop
 • 09.00-10.30 deel 1
 • 10.30-10.45 pauze
 • 10.45-12.15 deel 2
 • 12.15- 13.00 lunchpauze
 • 13.00-14.30 deel 3
 • 14.30-14.45  pauze
 • 14.45 -16.00 deel 4
 • 16.00-16.30 mogelijkheid voor individuele vragen

Tijdsinvestering:

De trainingsdag duurt van 9 tot 16 uur.
Ter voorbereiding volg je de bijbehorende module van de E-learning (3 uur)
Totale tijdsinvestering 10 uur.

Investering

Investering

 • Per deelnemer berekenen we 150 euro inclusief uitgebreide lunch, koffie en thee, aanvullende E-learning, complete reader ‘autisme & prikkelverwerking’ en de oefen-kaartjes voor bij de Balansmeter.
 • Ontdek Autisme is vrijgesteld van omzetbelasting en brengt daarom geen btw in rekening.
Agenda: open-inschrijving

     

Online modulaire dagtraining

Datum (9.00-16.00)

Bijzonderheden

Balansmeter vrijdag 25 september  incl.  extra ondersteuning *
Basistraining: Verbindende inzichten woensdag 28 oktober  incl.  extra ondersteuning *
Leefstijl- en signaleringsplan vrijdag 6 november  incl.  extra ondersteuning *
Sensorische informatieverwerking woensdag 11 november  incl.  extra ondersteuning *
Basistraining: Verbindende inzichten woensdag 2 december  incl.  extra ondersteuning *
Balansmeter woensdag 9 december  incl.  extra ondersteuning *
Sensorische informatieverwerking woensdag 16 december  incl.  extra ondersteuning *
Leefstijl- en signaleringsplan woensdag 13 januari 2021  incl.  extra ondersteuning *
 • * = We helpen persoonlijk om je nieuwe inzichten op maat toe te gaan passen in de praktijk. Met een aanvullend online coachingsuur krijg je tips om deze daadwerkelijk toe te gaan passen.

Zijn er ook live trainingen?

Bovenstaande trainingen bieden we in verband met het Corona-tijdperk momenteel online. Hiermee bieden we onze deelnemers voorspelbaarheid, garantie dat het door kan gaan bij een eventuele lockdown en veiligheid. De investering is onveranderd, ondanks dat we geen zaalhuur en lunch kunnen bieden. De extra investering gebruiken we voor het toesturen van de reader, notitieblok, hulpmiddelen en pen. Bovendien bieden we een  aanvullende afspraak waarbij je persoonlijk online ondersteunen om het geleerde in de praktijk te gaan toepassen. Zo’n gesprek plannen we in onderling overleg en duurt ongeveer een uur. Indien nodig zou dit naar redelijkheid verlengd kunnen worden.

N.B. Incompany trainingen zijn uiteraard nog mogelijk naar de wens van de klant; live of online.
N.B. Zodra de maatregelen rondom Corona voorspelbaar worden, of de dreiging van een lockdown redelijkerwijs verdwijnt, zullen we wederom live-trainingen toevoegen in Zwolle, Eindhoven en Den Haag.

   

 

Interesse in een incompany-training

Incompany trainingen op maat

Ontdek Autisme biedt op iedere locatie een training op maat. We bieden inzicht en brengen tegelijkertijd de nuance aan, want ieder persoon is uniek met eigen wensen, kwetsbaarheden en talenten. Stap voor stap helpen we je om tot maatwerkoplossingen te komen. Ter inspiratie staan hierboven suggesties voor groepsbijeenkomsten. We kunnen deze aanpassen en aansluitend op jouw wens aanbieden. We bieden trainingen op maat voor particulieren en professionals met interesse vanuit de zorg & hulpverlening (denk ook mensen met autisme en een verstandelijke beperking, werkomgevingonderwijs en dienstverlening. Klik op de voorgaande linken voor meer toelichting, reviews en voorbeelden van reeds gegeven presentaties. Klik op deze link voor een offerte aanvraag.
Als je liever persoonlijk contact wilt kun je ons bellen via 0647374773.

Reviews

Reviews

Klik op de sterren om een kijkje te nemen bij onze reviews. Diverse organisaties op het gebied van autisme en werk gingen u voor.

Erna Dogger: – Autismecoach

Autisme en prikkelverwerking was ook op deze tweede dag bij #OntdekAutisme weer een boeiend thema. Mensen met autisme verwerken prikkels op een andere manier wat zich vaak uit in hun gedrag. Maar waar ligt de oorzaak van dit door ons vaak onbegrepen gedrag? Ontdek Autisme heeft mij door de uitleg van Marian Bruijnzeels en Leonie weer nieuwe inzichten gebracht in de prikkelverwerking bij mensen met autisme. Maar ook het inzicht in mijn eigen prikkelverwerking, welke type prikkelverwerker ben ik, welk type zijn die andere mensen met of zonder autisme en hoe beïnvloed dat onze relatie, vond ik zeer waardevol. Ik word er blij en enthousiast van hoe goed het Jasper lukt om de verbinding te maken tussen de deelnemers, theorie en de ervaringen van Marian en Leonie. Het was een mooie, interessante en leerzame dag!  

Corrine Mojet

“Een waardevolle dag. De groep is klein waardoor er veel interactie mogelijk is. Er wordt veel kennis overgedragen over prikkels en prikkelverwerking en daarnaast ook wat dat dan betekent voor mensen met autisme. De inbreng van Marjan en Leonie was daarbij van hele grote waarde. De vele tips die helpen om er op een nog betere manier mee om te kunnen gaan en anderen te kunnen helpen zijn erg prettig. Leren kijken met andere ogen, gericht op de prikkels om ons heen. Een waardevolle, leerzame en ook gezellige dag.”

Marieke Verlee – Orthopedagoog stichting Pim (VG)

Leerzaam, mooie koppeling naar de praktijk, herkenbaar en bruikbaar, concreet, afwisselend en waardevol om verhalen van ervaringsdeskundigen te horen.”  (reactie via LinkedIn nav training prikkelverwerking incompany)

Aanmelden

Meld je hieronder aan via de webshop van onze betalingspartner Eventix. Je ontvangt via je mail een ticket. In deze mail staat tevens een downloadknop waarmee je je factuur kunt downloaden. Ben jij in staat om je factuur te declareren bij je werkgever, dan kun je je via deze link aanmelden.

Factuur declareren bij je werkgever?
Interesse in een incompany training?

 

 

De trainers

 • Jasper Kok-Roosjen
  Trainer, autismecoach, Sensory Profil-opsteller

 • Bruijnzeels lezing Ontdek Autisme

  Marian Bruijnzeels
  Autisme-expert, ervaringsdeskundige

 • Leonie: Ervaringsdeskundige met talloze praktische oplossingen
  Ik geef deze trainingen, omdat ik één boodschap heb die ik perse wil overdragen; geef niet op!”

Geaccrediteerd en geldend als bewijs voor professionalisering door:

 • 8 accreditatiepunten

 • NVvA:
  Nederlandse Vereniging van Arbeidsdeskundigen