Trainers en ervaringsdeskundigen

Trainers en ervaringsdeskundigen

 • Jasper Kok-Roosjen

  Lees verder

  Jasper Kok

  Ik ben ervan overtuigd dat mensen meer zijn dan wat wij in eerste instantie zien aan gedrag, vaardigheden en eventuele vastgestelde ‘diagnose’. Daarom verwijs ik graag naar de ijsberg als metafoor; boven water zie je alleen een kleine top, maar onder water is er onzichtbaar een veel groter stuk.

  Als je dit vertaalt naar mensen wordt de top van de ijsberg gevormd door het zichtbare gedrag en vaardigheden, terwijl de gedachten, gevoelens en de eigen beleving ‘onder water’ blijven. Cruciaal is dat iemand met autisme echt anders kan denken, voelen en gebeurtenissen kan beleven. Die innerlijke wereld – het onzichtbare deel van de ijsberg –beïnvloedt het zichtbare gedrag. Voor mensen zonder autisme kan dat gedrag soms totaal onbegrijpelijk zijn. Direct reageren vanuit dat onbegrip is weinig behulpzaam. Je kunt je ook inleven in wat er ‘onder water’ speelt, of daarnaar vragen. En dan wordt onbegrepen gedrag vaak juist heel logisch.

  Zo ontdek je de echte hulpvraag achter het gedrag. Dat opent de deur om de ander werkelijk te helpen, op een manier dat hij/zij zelf weer in balans kan komen. “

  Wie ben ik? 

  Trotse echtgenoot van Paula Roosjen en vader van 2 geweldig lieve dochters.  Ik ben graag actief met mijn gezin, vrienden, tennis, hardlopen en mijn grote passie skiën. Voor mijn werk doe ik niets liever dan wat ik nu doe; coachen en trainen op het gebied van autisme. Mensen omschrijven mij als inlevend, doortastend en als positieve denker, die ontwikkelingsmogelijkheden ziet en ik denk dat dat klopt.

  Met hart en ziel ondersteun ik al jaren diverse groepen in de zorg. Na het afronden van mijn SPH heb ik mijn bijdrage geleverd in diverse zorgteams. Ik startte in de zorg voor mensen met een licht verstandelijke beperking en heb een tijdje gewerkt in de gesloten jeugdzorg. In de tussentijd heb ik mij voortdurend laten scholen en werd steeds enthousiaster over vraaggestuurde zorg. In die tijd was het vrij nieuw om de persoon met autisme zijn eigen wensen en behoeften te laten volgen, maar ik was ervan doordrongen dat het werkte. Om hier meer ervaring over op te doen heb ik nog een poosje vrijwilligerswerk gedaan om er meer grip op te krijgen.

  In 2008 was het tijd om mijn ambities vorm te geven. Destijds heb ik “Jasper Ondersteunt” opgericht. Met alle passie ben ik aan het werk gegaan en moest al snel uitbreiden. De organisatie was in enkele jaren uitgegroeid tot een kwalitatief goede, betrokken en ontwikkelingsgerichte organisatie voor kinderen en jongeren met autisme. Door de groei van de organisatie naar 35 begeleiders en zo’n 150 cliënten kreeg ik een andere rol. Van gepassioneerde begeleider werd ik een directeur, die de inhoud van zijn vak miste. In 2013 heb ik dan ook de leiding overgedragen aan het Autismehuis te Zwolle. Zij gaven mij de ruimte en het vertrouwen om weer mijn eigen pad te kunnen bewandelen en verder te ontwikkelen.

  In 2014 heb ik een nieuwe organisatie opgericht; “Ontdek Autisme”, waarmee we coaching, advies en scholing op het gebied van autisme bieden. Dit keer houden we de balans door de coachings- en adviesaanvragen overzichtelijk te houden met een wachtlijst. Bij alles wat we doen streven we ernaar om samen te werken met ervaringsdeskundige professionals, want wat mij betreft zijn zij de échte  specialisten! Samen streven we naar meer verbinding en begrip tussen mensen mét en zonder autisme!

  Bedankt voor je interesse.  Als je meer wilt weten over mijn achtergrond, mijn studies en recensies van anderen, nodig ik je ook uit voor mijn LinkedIn-pagina. Indien je liever persoonlijk even kennis maakt kunnen we even bellen of mailen.

  Groet Jasper Kok-Roosjen
  info@ontdekautisme.nl
  0647374773

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

 • Marian Bruijnzeels

  Lees verder
  Marian Bruijnzeels; gehuwde moeder, heeft jarenlange werkervaring op HBO niveau en heeft autisme. Hoewel de diagnose pas op latere leeftijd werd gesteld, is haar autistische manier van denken altijd aanwezig en merkbaar geweest. Marian neemt u in haar lezingen en presentaties  graag mee in de wereld van autisme. Hierbij gebruikt zij haar eigen ervaringen, ervaringen binnen haar gezin en onderbouwt zij de praktijk met diverse theorieën. Ontdek Autisme met Marian! Voor Ontdek Autisme heeft ze een belangrijk deel op zich genomen rondom het opzetten van het Autismekompas en alle andere modellen van Ontdek Autisme.
  Oprichter van de informatieve website: www.autismevanuitdetail.nl
 • Marc Beek

  Lees verder
  Marc Beek (54, getrouwd, vader) is publieksvoorlichter van beroep bij Aut of the Blue, is vrijwillig boswachter bij Natuurmonumenten op de Veluwe, waar hij woont. En heeft op 48-jarige leeftijd de diagnose autisme gekregen. Na zijn diagnose kon hij de hobbels in zijn leven eerder zien aankomen en beter samen vermijden. Marc vertelt daar graag over op een verhalende manier in de natuur tijdens een Autisme belevingswandeling. Neem zeker even een kijkje op zijn eigen website: Aut of the Blue
 • Leonie

  Lees verder
  Leonie is een ervaringsdeskundige, met veel kennis van zaken rondom prikkelverwerking en autisme. Als ervaringsdeskundige vertelt ze levendig over haar eigen proces, biedt praktische oplossingen en geeft een unieke kijk op mogelijke onderliggende oorzaken. Een waardevolle aanvulling voor de deelnemers en ons als collega’s.
  Leonie: “Ik geef deze trainingen als ervaringsdeskundige bij Ontdek Autisme omdat ik één boodschap heb die ik perse wil overdragen; geef niet op.”
 • Cor Jongejeugd

  Lees verder

  Cor Jongejeugd is data-analyst en autisme-ambassadeur bij de ABN-AMRO, actief verbonden aan de Nederlandse autisme-ambassade en betrokken bij onze incompanytrainingen voor de informatie-technologie. Hij heeft heldere voorbeelden en deelt deze graag.

  “Het boek ‘Autisme en het voorspellende brein’ van Peter Vermeulen geeft een geheel andere/nieuwe kijk op informatieverwerking bij mensen in het algemeen en mensen met autisme in het bijzonder, waarin ik wel veel in herken en het voor mijzelf in ieder geval lijkt te kloppen.”

  Leer Cor kennen via de volgende kennismakingsvideo.

 • Jasper Wagteveld

  Lees verder
  Jasper Wagteveld heeft inmiddels 25 jaar een autisme diagnose. In deze 25 jaar heeft hij een waaier aan therapieën en benaderingen meegemaakt. Deze ervaringen, samen met de overtuiging dat de beeldvorming over autisme eerlijker moet in Nederland, hebben Jasper geïnspireerd tot het ontwikkelen van een eigen workshop: Autist in real life: ‘In 90 minuten interactief met elkaar in gesprek over autisme, soms met een lach, soms met een traan maar altijd eerlijk!’ Jasper versterkt onze trainingen met regelmaat met zijn inzicht en ervaringsverhalen.. Tot slot is hij in te zetten voor specifieke trainingen rondom; autisme en partnerrelaties, zingeving of een andere maatwerk-aanvraag.
 • Annette van den Bos

  Lees verder
  Annette van den Bos is een zeer ervaren trainer en docent. Ze heeft zelf ook autisme. Met haar krachtige visie en vaardigheden staat ze naast haar parttime job als docent klaar voor ons als adviseur en trainer. Trainingen voor het onderwijs bieden we graag aan in samenwerking met Annette, vanwege haar heldere en concrete toepasselijke voorbeelden.
  Annette is gecertificeerd voor het geven van het Autisme Belevingscircuit en is hierbij een kei in het organiseren ervan, aansluiten op de groepen en het overzicht houden.
 • Monique de Clerck

  Monique de Clerck

  Lees verder

  “Durf anders te zijn en te denken, je bent goed zoals je bent!”

  Monique is pedagoog en heeft nog maar onlangs haar autisme diagnose. Ze heeft een traineeship gevolgd in de ICT en is recent moeder geworden. Verder heeft ze al een prachtige website opgericht, namelijk MijnAutisme. Zij helpt ons met presentaties, trainingen en achter de schermen met het verbeteren. Zoals het schrijven en aanpassen van de e-learnings, waarbij ze de teksten redigeert en waardevolle suggesties inbrengt.
 • Bertold Bijkerk

  Lees verder

  “Ik heb autisme, adhd en ben hoogbegaafd. Deze bijzondere combinatie zorgde ervoor dat ik op mijn vakgebied als data analist bij de bank kan analyseren zoals bijna niemand anders ze kan. Tegelijkertijd heb ik wel enorme uitdagingen in het sociale verkeer.”

  Bertold Bijkerk denkt, werkt en ontwikkelt sinds 2016 mee aan onze visie en trainingen.

  Aan de hand van zijn opmerkingen hebben we geleerd minder te generaliseren, voorzichtiger te zijn met het aanreiken van oplossingen (en denken dat het dan zomaar zou lukken) en de nuance nog duidelijker neer te zetten.

  Bertold heeft in zijn jaren diverse diagnoses gekregen waarbij er misdiagnostiek was. Daarnaast was er regelmatig mis-interpretatie van gedrag en / of hulpvraag. De bijbehorende behandelingen waren nooit helemaal passend met met schadelijke gevolgen voor Bertold.

  Alle ervaringen hebben de inspiratie gegeven om zijn beleving vanuit zijn asperger, ADHD en hoogbegaafdheid te delen met onze deelnemers. Zo bouwen we samen aan meer inzicht en begrip voor mensen met een andere informatie- en prikkelverwerking. Met passie zal hij je meenemen en inspireren om de behoefte achter iemands gedrag te ontdekken. Bovendien spiegelt hij graag je communicatie en laat je inzien waar de onlogica van de samenleving soms al start. Onze ervaring is dat je zijn voorbeelden en reflecties nog lang zult onthouden.

  Bertold heeft inmiddels veel presentaties gegeven op scholen, begeleidingsorganisaties, oudergroepen, bedrijven en overheidsinstanties. Zelfs in het Engels of Duits weet hij je uitstekend deelgenoot te maken van zijn belevingswereld.

  Bertold heeft (samen met Jasper en Marc) voor het UWV in Zeeland een presentatie op een markt voor werkgevers verzorgt, de opnames hiervan zijn hier terug te kijken. Ook werkt hij mee aan vlogs of onderzoeken rondom autisme.

 • Jorn van der Veen

  Jorn van der Veen

  Lees verder

  Jorn vertelt als ervaringsdeskundige graag diverse voorbeelden vanuit zijn studietijd in Wageningen en Rotterdam. Zijn voorbeelden zijn hierbij divers, met voorbeelden van zijn bezoek aan popconcerten tot aan zijn studie van het ‘Tropisch Landgebruik’ en ‘Internationaal Business and Management Studies’ . Van zijn kijk op de sociale wereld, tot aan zijn huidige werkzame leven bij Binnenlandse Zaken.

  Jorn is in staat om zich te verbazen over de gebeurtenissen om hem heen en neemt de deelnemers hierin met zich mee. Ontspannen luister jij naar zijn voorbeelden die hij op een op een luchtige toon en met een vleugje humor vertelt. Met hulp van zijn inzichten ontdek jij misschien wel hoe je net dat extra stapje naar balans kan zetten.

 • Pepijn Gansevles

  Pepijn Gansevles

  Lees verder

  Pepijn is een veelzijdig zelfstandige en heeft zijn bedrijfje Niet Normaal genoemd. We zijn blij met zijn ondersteuning want hij biedt op meerdere manieren een bijdrage aan Ontdek Autisme. Hij is altijd paraat om mee te denken. Als filmtechnicus is hij nooit te beroerd om ons te ondersteunen voor digitale vragen. Hiernaast is hij vrijwel onmisbaar met zijn ervaringsverhalen, die zeker gehoord moeten worden door onze deelnemers. Als ervaringsdeskundige en een belangrijke rol in de e-learning ‘studeren met autisme’, zoals de e-learning voor Windesheim.

  Leer Pepijn beter kennen via deze korte impressie.
 •