Verstandelijke beperking

 • Levenskwaliteit verbeteren

   

  Steeds meer organisaties onderzoeken hoe ze kunnen aansluiten op cliënten met autisme en een verstandelijke beperking. Ontdek hoe je ruimte kunt bieden, door op maat te volgen, aansluiten en toevoegen.

  Leer adequaat aan te sluiten en de situatie te stabiliseren. Zo verminder je eventuele (gedrags)problemen en vergroot je participatiemogelijkheden.

“Wat een inspirerende twee dagen cursus over autisme en prikkelverwerking wat niet in hokjes is te plaatsen! Echt een verdieping als je meer wilt weten over interne prikkels en over en onderprikkeling”

Aukje Span - Talant

Autisme en een verstandelijke beperking

Cliënten met autisme hebben een andere manier van informatie- en prikkelverwerking. Zij hebben vaker te maken met: 

Overprikkeling  

Een ‘overweldiging’ door bijvoorbeeld geluiden, geuren, licht, kleding, gedachten en emoties. 

Onderprikkeling (en/of) 

Informatie uit de omgeving of vanuit het lichaam die niet doordringt naar het bewustzijn. 

In combinatie met een verstandelijke beperking is er sprake van een verminderd adaptief vermogen. Dit vergroot de noodzaak voor een aantal factoren zoals:  

 • Rust 
 • Basisveiligheid 
 • Autismevriendelijke communicatie 
 • Een aangepaste omgeving 
 • Een blijvende specifieke ondersteuning 

We inspireren om breder te kijken dan het IQ. Dit blijkt namelijk heel moeilijk te meten bij mensen met autisme. Daarnaast geeft de uitkomst doorgaans onvoldoende een beeld over ondersteuningsbehoefte, vaardigheden en balans.  

We helpen je om ontwikkelingsmogelijkheden te leren zien. Met specifieke aandacht voor de versnelde en vertraagde ontwikkelingen en de gevolgen voor verwachtingen en mogelijkheden. 

Ontdek Autisme verzorgt lezingen, workshops, trainingen en masterclasses voor  zorgprofessionals. Op elk gewenst niveau. Aanvullend bieden we een E-learning en certificaat met accreditatie. 

Wil jij meer leren over autisme in combinatie met een verstandelijke beperking? Ontdek hoe je levenskwaliteit kunt verbeteren.

 

Reviews

Reviews

Hieronder een paar quotes van enkele werkgevers die reageerden via LinkedIn.

M. Aardema- Hoofd Talant (instelling voor de Verstandelijke Gehandicaptenzorg & Langdurige zorg (WLZ)

“Hier en daar heb ik gevraagd wat men vond van jullie training. De reacties zijn uiterst positief. Ook de ervarings deskundigen hebben grote indruk op de begeleiders gemaakt. Hele goede en praktische voorbeelden. Het maakt begeleiders heel bewust weer hoe om te gaan met autisme en dat iedere vorm van autisme ook anders is. Zeer zeer waardevol!”

Uitspraak werd met ons gedeeld, n.a.v. 2 verkorte Autisme Belevingscircuits voor 2 groepen van samen ±120 personen, met toestemming gedeeld.

Bram Bakker (psychiater):

“ Fantastische training / nascholing over autisme. Niet de DSM-diagnose, maar de trekken.
Die iedereen in meer of mindere mate natuurlijk heeft…. Hoe gaan we daarmee om? Een aanrader! ”

Review op LinkedIn n.a.v. een training voor het Medisch Expertise Centrum ‘Ergatis’ op het gebied van Arbeid en Gezondheid

Janneke van Bockel – auteur van o.a. IJskastmoeder en ouderschapsdeskundige

“Op de Verwendag voor ouders van een kind met autisme organiseerde Jasper een laagdrempelige ‘inloop-workshop’ met het Autisme Belevings Circuit die enthousiast ontvangen werd. “Zeer handig en leuk, volgend jaar alsjeblieft langer!” stond er op het evaluatieformulier. In de ongedwongen sfeer die Jasper creëert vatten mensen moed om iets nieuws en spannends uit te proberen waarbij ze door hem geholpen worden de opgedane ervaring te verbinden met kennis van autisme. Ervaringsleren is bij Jasper zo in goede handen.”

Contactformulier

Aanvraagformulier voor - op maat - incompany presentaties & e-learning

Interesse in incompany?
Klik hier voor een offerte op maat