Workshop: Creëer een prikkelvriendelijke werkomgeving


 • Workshop: Creëer een prikkelvriendelijke werkomgeving.’

  Ben jij werkgever of professional op het gebied van personeelsbeleid? Deze workshop biedt inspiratie, inzicht en handvatten voor een prikkelvriendelijke werkomgeving. Zo krijg je handvatten over hoe je de kwaliteiten van mensen met een kwetsbaarheid als autisme tot hun recht kunt laten komen. Want als je voor hen de situatie optimaal maakt, dan heeft iedere medewerker daar baat bij.

  Meld je hieronder aan voor deze online bijeenkomst op woensdag 10 juni van 14.30-17.00

“‘Autisme op kantoor is als een kanarie in een kolenmijn: wij reageren het eerste bij knelpunten’”

Ervaringsdeskundige Annelien Blom, via de Monitor, KRO/ NCRV
Werknemers met autisme hebben een andere manier van informatie- en prikkelverwerking. Zo hebben zij vaker  te maken met overprikkeling (bijvoorbeeld door geluiden, geuren, licht, kleding, gedachten en emoties) en/of onderprikkeling (informatie uit je omgeving of uit je eigen lichaam dringt niet door tot je bewustzijn). Doorgaans is deze andere manier van informatie verwerken onzichtbaar en lijkt het allemaal wel mee te vallen voor de buitenwereld, terwijl de persoon zelf net iets anders of meer nodig heeft. Soms iets kleins en soms een flinke aanpassing, zodat iemand weer in balans kan komen. Met deze online bijeenkomst krijg je nieuwe inzichten, zodat kwaliteiten en talenten beter tot hun recht zullen komen.
Inhoud

Inhoud

Iedere medewerker heeft zo zijn, of haar eigen prikkelverwerking. Indien er sprake is van autisme kunnen ten opzichte van de gemiddelde werknemer hier grote verschillen aanwezig zijn. Dit is in eerste instantie onzichtbaar, maar kan zich uiten in ander gedrag of emoties. Als er onvoldoende wordt aangesloten bij deze andere prikkelverwerking kan dit leiden tot onder- of overprikkeling, stress en zelfs uitval. Tijdens deze workshop bieden we je hierover meer uitleg, ervaringsverhalen, zodat je kwaliteiten en talenten kunt bevorderen en een optimaler werkklimaat kan creëren. Zo krijg je inzicht waarmee je feitelijk alle medewerkers beter kunt laten functioneren. 

De workshop biedt inzicht in de verbindende eigenschappen en brengen tegelijkertijd de nuance aan, want ieder persoon is anders en heeft hierdoor zijn/haar unieke informatie- en prikkelverwerking, wensen, kwetsbaarheden en talenten. We gaan praktisch en doelgericht aan de slag, in een veilige sfeer zoeken we de grenzen op. Voorafgaand krijg je je persoonlijke toegang tot onze voorbereidende E-learning.

Wat komt zeker aan bod? 

 • praktische uitleg over de zintuigen en prikkelverwerking, inclusief de eventuele voor- en nadelen bij autisme;
 • uitleg over autisme en stress n.a.v. onderzoek;
 • voorbeelden van belemmerende en ondersteunende factoren voor een duurzame samenwerking;
 • praktische ervaringsverhalen;
 • eenvoudige ondersteunende modellen, gespreksondersteuners, handvaten en tips.

Waarom deze workshop?

Autisme bij mensen met een normale tot hoge intelligentie is relatief nieuw, zo wordt autisme pas sinds 2008 herkend bij vrouwen met een gemiddelde tot hoge intelligentie. Hierdoor is het voor veel mensen onduidelijk wat er met autisme wordt bedoeld en hoe je met werknemers met autisme kan omgaan. De relatieve onbekendheid heeft de afgelopen jaren onbedoeld geleid tot stigma’s. Dit leidde tot een steeds grotere kloof tussen werknemers met en zonder autisme. Gelukkig zijn er steeds meer media, die zich serieus verdiepen en een breed beeld geven van de eventuele mogelijkheden en ondersteuningsbehoeften van mensen met autisme. Steeds meer werkgevers worden zo nieuwsgierig naar de mogelijkheden. En anderen werken al samen, maar merken dat ze graag aanvullende kennis wensen om tot de juiste klik te komen.

Wij hebben als doel om de kloof tussen mensen met en zonder autisme te verkleinen. Hierom hebben we samen met de Nederlandse Vereniging voor Autisme deze workshop opgezet. Zo werken we samen aan een realistischer beeld en vergroten de kans op een adequate samenwerking!

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?

Ontdek Autisme biedt praktische presentaties in samenwerking met ervaringsdeskundige trainers. We richten ons op deelnemers met een open blik, die zich willen verdiepen aan de hand van ervaringsverhalen, theorie, oefeningen (waarbij je samenwerkt), reflectie, en een bijbehorende E-learning met filmpjes, praktische tips en theorie.

Wij bieden diverse werkgevers, arbeidscoaches, arbo-artsen en arbeidsdeskundigen verdiepende trainingen, workshops en lezingen op het gebied van ‘autisme en werk’. Als je hier meer over wilt weten, kun je verder lezen via deze link. 

We bieden deze workshop in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Autisme (NVA). Dit is dé vereniging die zich inzet voor de belangen van mensen met autisme en hun naasten – in alle levensfasen en op alle levensterreinen.

De NVA geeft mensen met autisme en hun naasten een stem en zorgt dat zij gehoord worden. De NVA is dé organisatie in Nederland die vanuit het perspectief van mensen met autisme en hun naasten bouwt aan een autismevriendelijke maatschappij; een maatschappij waarin mensen met autisme optimaal geïntegreerd, geaccepteerd en zelfredzaam zijn. Bij deze samenwerking zetten we ons dit keer kosteloos in om meer werkgevers en beleidsfunctionarissen te inspireren om talenten te benutten op de huidige arbeidsmarkt, waarin we iedere harde werker goed kunnen gebruiken.

Voor wie bieden wij deze workshop?

Voor wie?

In het kader van onze wens naar meer begrip tussen mensen met en zonder diagnose zetten we ons dit dagdeel kosteloos. Zo hopen we in deze Corona tijd de werkgevers en beleidsfunctionarissen een steuntje in de rug te geven en ze inspireren om talenten breeduit te benutten. Meld je aan als je graag deelneemt aan deze workshop.

Programma, locatie en datum

Programma, locatie en datum

Op 10 juni 2020 bieden we deze workshop via Zoom van 14.30 tot 17.00 uur.

Programma:

 • 14.00 aanmelden
 • 14.30 start
 • 15.30 pauze
 • 17.00 einde
 • informele mogelijkheid tot napraten tot 15 minuten

Na je  aanmelding krijg je de E-learning Autisme & Werk opgestuurd. Je mag deze vrijblijvend voor of na de workshop volgen. Indien je na de workshop nog vragen hebt, zullen we deze beantwoorden.

Wie zijn wij?

(Ervaringsdeskundige) trainers op het gebied van autisme & werk

Ontdek Autisme is opgericht door autismecoach en trainer Jasper Kok-Roosjen. Samen met een team van ervaringsdeskundige trainers bieden wij ruime ervaring in het bieden van voorlichting.

 • Jasper Kok-Roosjen; oprichter Ontdek Autisme & trainer

 • Henri Mandemaker, NVA-ambassadeur op het gebied van ‘Autisme en werk’

 • Marian Bruijnzeels: Autisme-expert, biedt antwoord op complexe vraagstukken

 • Jasper Wagteveld: Ambassadeur van een realistische kijk op autisme.

 

“Jasper heeft samen met de ervaringsdeskundigen bereikt dat de medewerkers in de PI Vught meer inzicht hebben gekregen in de specifieke problematiek van mensen met autisme. Spelenderwijs werd men zich bewust van de invloed van autisme op het dagelijks functioneren. Kortom een geslaagde vorm van deskundigheidsbevordering..”

Annet Versantvoort (head of education P.I. Vught

Aanmelden & investering

Maximaal 2 aanmeldingen per organisatie (uitzonderingen in overleg).
Let op: Je aanmelding is helaas geen garantie tot deelname, je hoort van ons binnen 3 werkdagen of je bij de eerste groep deelnemers hoort.

Interesse in incompany?