Werkomgeving

299 students

Welkom bij de E-learning – Autisme & werk

Diversiteit is waardevol: op scholen, in organisaties en voor de samenleving als geheel. In een diverse cultuur zijn mensen creatiever, hebben ze een beter probleemoplossend vermogen en kunnen ze handiger inspelen op veranderingen. Toch is onze samenleving nog lang niet doordrongen van alle kansen die diversiteit ons biedt. Dit komt onder andere tot uiting in de beeldvorming van autisme.
Bij Ontdek Autisme hebben wij oog voor de kwetsbaarheden en krachten van mensen met autisme. In deze e-learning willen wij jou helpen om je kennis van autisme te ontwikkelen en te verdiepen – en zo bij te dragen aan een diverse werkomgeving voor collega’s met autisme.

Wat ga je in deze E-learning ontdekken?

Wij geloven dat een beter begrip van de ander ons helpt om die ander beter tegemoet te komen. Daarom willen wij jou stimuleren te zien wat er bij de persoon met autisme op de werkvloer speelt. Door je te verdiepen in de theorie en praktijk van autisme, ontwikkel je meer inzicht in mogelijkheden, zichtbare en onzichtbare ondersteuningsbehoeften en natuurlijk ook talenten. Zo ervaar jij, samen met jouw collega’s, de kracht van diversiteit en inclusiviteit op de werkvloer.

Basisinformatie en verdieping

Iedere deelnemer heeft een ander kennisniveau van autisme, en daarmee een andere leerbehoefte. Daarom bieden wij de leerstof op twee manieren aan: als basisinformatie en als verdiepende training.  Aan het eind van elke les plaatsen wij één of meerdere uitklapbalken met verdiepende informatie. Deze teksten en filmpjes zijn niet verplicht, maar wel zeer nuttig om echt de diepte in te gaan en nog meer inzicht in autisme te ontwikkelen.

We adviseren om je tijdens de lessen je eerst te focussen op de bovenste tekst. Aan het einde van een les, plaatsen we een uitklapbalk, of meerdere uitklapbalken, zoals onderstaand voorbeeld.


De tekst onder deze knop lees je door uit eigen interesse, of in belang van je verdiepende training.

Wie zijn wij? Welke missie hebben wij?

Ontdek Autisme is een trainingsbureau, opgericht door coach en trainer Jasper Kok-Roosjen. Bijzonder aan Ontdek Autisme is de samenwerking met een groep ervaringsdeskundige trainers, en de ondersteuning die zij bieden tijdens de vele trainingen en voorlichtingssessies. Jaspers theoretische kennis en de persoonlijke voorbeelden en verhalen van de ervaringsdeskundig trainers versterken elkaar en maken autisme op die manier inzichtelijker voor de deelnemers.

De afgelopen jaren heeft Ontdek Autisme trainingen en voorlichtingssessies gegeven aan organisaties als UWV, ACM, JenV, Nationale Politie, Rabobank, DJI, zorgorganisaties, onderwijs en natuurlijk de Nederlandse Vereniging voor Autisme.

Momenteel is Ontdek Autisme betrokken bij het ontwikkelen van het WerkWeb-Autisme en het ondersteunen van de projecten ‘Autismetalent benutten’ en ‘Creëren van arbeidskansen’ van Fontys. Ontdek meer over de mensen achter Ontdek Autisme via deze link.

Dankwoord:

Dank aan alle genoemde bronnen, collega’s en vrijwilligers, die ons dagelijks inspiratie, inzicht en feedback geven. Speciale dank ook aan WerkWeb-Autisme en de projectgroep Vanuit Autisme Bekeken (VAB), opgezet door het ministerie van VWS en OCW. Wij zijn dankbaar, voor de toestemming om de ontwikkelde hulpmiddelen, modellen en teksten te mogen delen, we denken dat hun materiaal een geweldige impact kan hebben op het welzijn van mensen met autisme. Hiernaast gaat onze dank uit aan naar alle genoemde bronnen, collega’s, vrijwilligers, die ons dagelijks inspiratie, inzicht en feedback geven en de cursisten die ons reeds van feedback hebben voorzien.
Tot slot uiten wij onze dankbaarheid en waardering voor onze ervaringsdeskundige trainer Marian Bruijnzeels, die met haar uitgebreide theoretische en ervaringsdeskundige kennis de inhoud van deze e-learning voor haar rekening heeft genomen.

Onze visie:

Bij Ontdek Autisme zijn wij ervan overtuigd dat mensen meer zijn dat het gedrag dat zij laten zien en de diagnose die bij hen is gesteld. Tijdens onze trainingen verwijzen wij daarom graag naar de ijsberg als metafoor: boven water zie je alleen een kleine top (het zichtbare gedrag en de gestelde diagnose), maar wat er zich onder water afspeelt aan prikkel- en informatieverwerking, wensen, kwetsbaarheden en talenten, zegt veel meer over wie de ander nu echt is. Juist al die onzichtbare processen maken ons als mensen uniek, en die uniciteit vraagt om maatwerk.

Onze individuele benadering komt tot uiting in de lesstof, de grote diversiteit aan ervaringsdeskundigen en de persoonlijke verhalen die zij delen.

Voorleesfunctie:

Met een paar handelingen kun je een voorleesfunctie toevoegen aan je Google Chrome-browser. Klik hier voor een goede uitleg of klik hier de extensie ReadAloud te downloaden. Deze extensie leest de tekst op de webpagina met een computerstem voor.

YouTube – Nederlandse vertaling:

We gebruiken regelmatig YouTube filmpjes ter ondersteuning. Veel van deze filmpjes hebben een Nederlandse ondertiteling. Als dit bij jou nog niet automatisch is ingesteld, kun je dit zelf doen met behulp van deze uitleg.

Copyright & auteursrecht:

  • Deze E-learning is alleen bedoeld voor de deelnemers van onze presentatie.
  • Wil je er rekening mee houden dat op onze content auteursrecht en copyright rust? Het delen van afbeeldingen is alleen toegestaan met bronvermelding.

Hoe start je?

  • Deze training is opgedeeld in drie delen. Klik op ‘ga verder’ onderaan deze pagina, of klik bovenaan deze pagina in het menu op het subkopje  ‘lessen’. Een voorbeeld van dit menu staat hieronder afgebeeld.

Wij hopen dat je geïnspireerd raakt door deze E-learning, en dat alle inzichten jou helpen om nog beter samen te werken met mensen met autisme!

Groeten, mede namens onze (ervaringsdeskundige) trainers,

Jasper Kok-Roosjen
Oprichter Ontdek Autisme
Autismetrainer en coach

Meld je tips en tops

Foutje gezien? Heb je een tip, of een top? Heb je een aanvulling? Meld het ons! We leren graag van je. Onze dank is groot. We gaan ermee aan de slag.

Laten we elkaar aanvullen! We lezen graag jouw inspirerende feedback, ideeën en tips. Opmerkingen, vragen en aanvullingen kun je ook melden via info@ontdekautisme.nl

 

Trainer

Jasper Kok

Toegang alleen voor genodigden

Geef een reactie