Even voorstellen

 • Even voorstellen


  Jasper Kok-Roosjen. Trotse echtgenoot van Paula en vader van 2 lieve dochters.  Actief met tennis, hardlopen en met veel plezier actief in de zorg.
  Mensen omschrijven mij als inlevend, doortastend en als positieve denker, die mogelijkheden ziet.
  Met hart en ziel ondersteun ik al jaren diverse groepen in de zorg. Na het afronden van mijn SPH heb ik mijn bijdrage geleverd vanuit diverse zorgteams. In 2008 was het tijd om mijn ambities verder vorm te geven. Destijds heb ik “Jasper Ondersteunt” opgericht. Deze organisatie was uitgegroeid tot een kwalitatief goede, betrokken en ontwikkelingsgerichte organisatie voor kinderen en jongeren met autisme. Door de groei van de organisatie naar 35 begeleiders en zo’n 150 cliënten kreeg ik een andere rol. Van gepassioneerde begeleider werd ik een directeur, die de inhoud van zijn vak miste.In 2013 heb ik dan ook de leiding overgedragen aan het Autismehuis te Zwolle.
  In goede samenwerking heeft Autismehuis me ondersteund en de ruimte gegeven om weer mijn eigen pad te kunnen bewandelen.
  In 2014 heb ik wederom opnieuw mijn eigen organisatie opgericht; “Ontdek Autisme”. Momenteel bied ik zelf weer begeleiding, coaching en trainingen.
  Waar nodig werk ik samen met enkele (ervaringsdeskundige) professionals. Samen streven we naar meer begrip tussen mensen mét en zonder autisme.

   

  Marian Bruijnzeels; gehuwde moeder, heeft jarenlange werkervaring op HBO niveau en heeft autisme. Hoewel de diagnose pas op latere leeftijd werd gesteld, is haar autistische manier van denken altijd aanwezig en merkbaar geweest. Marian neemt u in haar lezingen en presentaties (o.a. het Autisme Belevingscircuit) graag mee in de wereld van autisme. Hierbij gebruikt zij haar eigen ervaringen, ervaringen binnen haar gezin en onderbouwt zij de praktijk met diverse theorieën. Ontdek Autisme met Marian!
  Oprichter van de informatieve website: www.autismevanuitdetail.nl

  Filmportret van het programma Vanuit autisme bekeken. Marc Beek kreeg vier jaar na de geboorte van zijn dochter de diagnose autisme. Hij vertelt hoe met zijn autisme omgaat bij opvoeding van zijn dochter.
  Marc biedt samen met Marian en Jasper via Ontdek Autisme de Basistraining aan.
  Hiernaast biedt Marc de Autisme de Belevingswandeling aan voor Ontdek Autisme.

  janneke van bockel foto'tje

  Via de kronkelige weg van documentair televisieproducent, internetpionier en kunstenaarscoach vond Janneke van Bockel haar bestemming als ouderschapsdeskundige. Tijdens haar bijscholing tot ouderschapscoach is zij gaan schrijven over ouderschapsprocessen om zo de theorie toegankelijk te maken voor een groter publiek. Met haar boek IJskastmoeder (2009) brak ze een lans voor ouders van kinderen met autisme en in Uitvindboek voor ouders (2014) maakt ze korte metten met roze opvoedwolken. In haar nieuwste boek Uitlegmoeder (2016) geeft ze een openhartige inkijk in haar gezin en beschrijft ze hoe zij als ouder een meer dan gemiddeld kwetsbare tiener begeleidt, wiens ontwikkeling niet altijd aansluit bij het tempo dat de buitenwereld verwacht. Janneke coacht, schrijft, denkt en spreekt over het ouderperspectief vanuit haar bedrijf MetaMama. Ze was de initiatiefnemer van de landelijke Verwendag met bijbehorende facebookgroepen en studiedagen, verzon de Meeleefkaartjes voor ouders en is directeur van Stichting Ovaal met onder andere Autismecafés voor en door ouders verspreid door het land. Meer informatie via www.metamama.nl

   


 • “Ik ben ervan overtuigd dat mensen meer zijn dan wat wij in eerste instantie zien aan gedrag, vaardigheden en eventuele vastgestelde ‘diagnose’. Daarom verwijs ik graag naar de ijsberg als metafoor; boven water zie je alleen een kleine top, maar onder water is er onzichtbaar een veel groter stuk.
  Als je dit vertaalt naar mensen wordt de top van de ijsberg gevormd door het zichtbare gedrag en vaardigheden, terwijl de gedachten, gevoelens en de eigen beleving ‘onder water’ blijven. Cruciaal is dat iemand met autisme vaak echt anders denkt, voelt en beleeft. Die innerlijke wereld – het onzichtbare deel van de ijsberg –beïnvloedt het zichtbare gedrag. Voor mensen zonder autisme kan dat gedrag soms totaal onbegrijpelijk zijn. Direct reageren vanuit dat onbegrip is weinig behulpzaam. Je kunt je ook inleven in wat er ‘onder water’ speelt, of daarnaar vragen. En dan wordt onbegrepen gedrag vaak juist heel logisch.
  Zo ontdek je de echte hulpvraag achter het gedrag. Dat opent de deur om de ander werkelijk te helpen, op een manier dat hij/zij zelf weer in balans kan komen. “