Verstandelijk gehandicapten zorg

 • Autisme in de zorg- en hulpverlening

  Heb je als zorgprofessional, wijkteam-medewerker, of mantelzorger  te maken met mensen met autisme? Zou je je inlevingsvermogen, inzicht en vaardigheden willen optimaliseren? Vanuit Ontdek Autisme bieden wij trainingen met een open-inschrijving en incompany.  We vergroten je inzicht en verdiepen je kennis op het gebied van autisme. Sluit je aan als individuele professional, of vraag via deze link om een incompany training voor het gehele team.

“Wat een inspirerende twee dagen cursus over autisme en prikkelverwerking wat niet in hokjes is te plaatsen! Echt een verdieping als je meer wilt weten over interne prikkels en over en onderprikkeling”

Aukje Span - Talant

Workshops, lezingen en trainingen – ‘autisme in de zorg- en hulpverlening’

Heb je behoefte aan meer inzicht, informatie en praktische tips?  Wij bieden praktische presentaties in samenwerking met ervaringsdeskundige trainers. We wisselen af tussen luisteren, ervaren, oefenen en reflecteren, zodat de handvaten die je krijgt een logisch gevolg worden van je beleving.

Bij iedere presentatie bieden we een aanvullende E-learning aan. Op die manier ontdek je stap voor stap meer inzicht in de invloed van autisme op het werk. We geloven in ontwikkelingsmogelijkheden en zullen dit onderbouwen met diverse voorbeelden.

Onderstaande presentaties zijn een selectie van onze mogelijkheden op het gebied van ‘Autisme & zorg’. Ze zijn los van elkaar te volgen, te verkorten en samen te voegen tot een complete maatwerk training.   

 

Kortdurende presentaties

Kortdurende presentaties (1-3 uur):

 • Autisme Belevingscircuit
  Ervaar de impact van autisme op mensen met autisme, voel de kwetsbaarheid en ontdek jouw invloed op mensen met autisme. Ontdek tips en handvatten, die kunnen leiden tot een betere communicatie.
  Kenmerken: Praktisch aan de slag met de opdrachten uit het Belevingscircuit, afgewisseld met ervaringsverhalen en de minimaal benodigde theorie. Ondanks de verwarrende en prikkelende opdrachten zijn geïnteresseerde deelnemers met autisme ook welkom. Vraag ons even als je twijfelt, ons circuit is namelijk juist niet autismevriendelijk, we willen de deelnemers uit hun comfortzone hebben. Deze korte workshop is niet geschikt als psycho-educatie, hiervoor adviseren we andere trainingen.
 • Hoe sluit je aan bij zorgvragers met autisme (en een verstandelijke beperking)?
  Een dynamische, korte en krachtige workshop vol ervaring, waarbij je zelf de antwoorden ontdekt op je eigen vragen. Er is voldoende ruimte voor vragen en we zullen ons best doen om aan te sluiten bij de beleving van de deelnemers. We bieden je indringende ervaringen zodat je zelf de antwoorden ontdekt op de ingebrachte vragen.
  Kenmerken: Korte theorie, ervaringsverhalen, confronterende ervaringen, antwoorden op vragen en praktisch aan de slag. Ondanks de verwarrende en prikkelende opdrachten zijn geïnteresseerde deelnemers met autisme ook welkom. Vraag ons even als je twijfelt, deze workshop is namelijk niet autismevriendelijk, we zoeken de dynamiek en koppelen alle ervaringen aan elkaar. 
 • Balansmeter; prikkelverwerking en stress
  Bovengemiddeld veel mensen met autisme ervaren voortdurend stress, wat onder kan voortkomen uit onder- of overprikkeling. Dit heeft een enorme impact op hun welzijn en belemmert hun ontwikkeling. Met behulp van de balansmeter krijg je meer inzicht in de factoren, prikkelverwerking en symptomen die leiden tot terugval, of juist meer ontspanning. We ondersteunen je tijdens de workshop om deze inzichten effectief op maat te verwerken in een adequaat signaleringsplan.
  Kenmerken: De deelnemers kunnen zich voorbereiden aan de hand van de online training. Tijdens de workshop bieden we ervaringsverhalen en theorie, waarna we actief aan de slag gaan met het invullen en oefenen met de de balansmeter en signaleringsplan. De workshop is ook in te korten tot een inspiratie-sessie met alleen de balansmeter van ongeveer een uur. 
 • Autismekompas
  Het Autismekompas is een hulpmiddel om gedrag en gevoelens in een context te plaatsen en om te begrijpen wat je in die situaties kunt doen. Het leidt tot nieuwe mogelijkheden en oplossingen, zodat je de persoon met autisme weer verder kan met zijn/haar ontwikkeling.
  Kenmerken: De deelnemers bereiden zich voor aan de hand van de online training. Tijdens de workshop gaan de deelnemers praktisch aan de slag en volgt er een nieuwe ingang voor aanvullende begeleiding of behandeling.
Dagtrainingen (7-12 uur):

Dagtrainingen (7-14 uur):

 • Basistraining; begrip voor autisme
  Deze dag maakt je bewuster om verder te kijken dan het gedrag, zodat je grip krijgt op de oorzaak en meer begrip ervaart richting mensen met autisme.
  Kenmerken: Praktisch aan de slag met belevingsopdrachten en de Autisme Belevingswandeling. En je ontdekt nieuwe mogelijkheden voor ontwikkelingsmogelijkheden.
 • Prikkelverwerking & autisme
  Tijdens deze training verdiep je je kennis in prikkelverwerking, krijg je antwoorden en praktische tips.
  Kenmerken: Deze training is interactief, je gaat luisteren, zelf ervaren, oefenen, reflecteren en ontdekken. We garanderen je dat je nieuwe inzichten krijgt en nieuwe handvatten ontdekt voor mogelijkheden op het gebied van prikkelverwerking! 
Wil je individueel aansluiten?

Interesse in een training als individu?

Ontdek Autisme biedt op diverse locaties in Nederland openbare trainingen voor particulieren en professionals. Ben je geïnteresseerd om een training te volgen? Klik op deze link om te zien met welke trainingen wij aanbieden door heel Nederland.

Interesse in een training op maat?

Interesse in een training op maat?

Ontdek Autisme biedt op iedere locatie een training op maat. Ben je geïnteresseerd in een incompany training? Klik op deze link om te ontdekken wat wij voor jouw vereniging, initiatief, of groep kunnen betekenen. Wil je liever persoonlijk contact, dan kun je ons bellen via 0647374773.

Wie zijn wij?

Wie zijn wij? 

Onze trainingen, lezingen, workshops en congressen worden uitgevoerd door de trainingsorganisatie Ontdek Autisme. Deze is opgericht door autismecoach en trainer Jasper Kok-Roosjen. Samen met een groep van ervaringsdeskundige trainers hebben wij ruime ervaring in het bieden van voorlichting. Wij bedienen diverse particulieren, het onderwijs, zorginstellingen, reiskorganisaties, en diverse profit en non-profitorganisaties als Mama Vita, AIC’s, Scouting, Stichting Balans en de Nederlandse Vereniging van Autisme. Lees hieronder bij de reviews hun bevindingen.

Voor wie willen we er zijn en wat mag je verwachten?

Mensen met autisme en naasten

Bij iedere presentatie zijn mensen met autisme en naasten welkom. Wij bieden inzicht in autisme, handvatten voor een optimale communicatie en tips over hoe aan te sluiten bij mensen met een kwetsbaarheid. Klik op de onderstaande link voor onze mogelijkheden met open-inschrijving en presentaties op maat. Klik hier voor onze mogelijkheden.

Autisme in de werkomgeving

Heb je als professional te maken met mensen met autisme op het gebied van werk? Ben jij werkgever, collega, bestuurder, manager, directeur , job-coach, arbeidsdeskundige, verzekerings- of arbo-arts? Wij bieden inzicht in autisme en tips en handvatten, die leiden tot een prettige samenwerking. We gaan praktisch en doelgericht aan de slag, in een ontspannen sfeer. Klik hier voor onze mogelijkheden.

Autisme in het onderwijs (van basisschool, tot universiteit)

Autisme komt veel voor. In veel klassen zitten één of meer leerlingen met, al dan niet gediagnosticeerde, autisme. Zij zijn een goede graadmeter voor hoe passend het onderwijs is. Juist bij deze leerlingen werkt standaard aanpak bijna nooit en is maatwerk cruciaal. Voor leerlingen met autisme kan dat maatwerk het verschil uitmaken tussen een succesvolle schoolloopbaan, ver onder niveau functioneren en zelfs uitvallen. Bij maatwerk valt dus veel winst te behalen, maar hoe biedt je maatwerk en waar moet je rekening mee houden? Klik hier voor onze mogelijkheden.

Autisme in de zorg- en hulpverlening:

Heb je als zorgprofessional, wijkteam-medewerker, of mantelzorger  te maken met mensen met autisme? Zou je je inlevingsvermogen, inzicht en vaardigheden willen optimaliseren? Sluit je aan als individuele professional op onze agenda, of vraag via deze link om een incompany training voor het gehele team. Klik hier voor onze mogelijkheden.

Autisme bekeken vanuit de overheid en dienstverlening

Autisme komt veel voor in onze samenleving. Als beleidsmaker, ondersteuner of dienstverlener kom je dan ook regelmatig mensen tegen met gedragstrekken, waarbij je aan autisme zou kunnen denken. Mensen met autisme hebben een andere informatie- en prikkelverwerking, waardoor er kans is op een kloof tussen hen en de samenleving. Hoe herken je mensen met een kwetsbaarheid, sluit je aan en zorg je ervoor dat we allemaal mee kunnen doen in onze samenleving? Wij bieden inzicht in autisme, handvatten voor een optimale communicatie en tips over hoe aan te sluiten bij mensen met een kwetsbaarheid. Klik hier voor onze mogelijkheden voor dienstverleners, ondersteuners en bestuurders .

Presentaties in het binnen- en buitenland:

Our training courses are also possible in the English language. On this page you will find the description of our English presentations.

Begripvolle houding als uitgangspunt

Begripvolle houding als uitgangspunt

Iedere persoon is uniek, dus autisme uit zich ook bij iedereen anders: het kan zelfs bij een persoon variëren met diens leeftijd, per dag en per uur. Tijdens onze trainingen inspireren wij je om aandacht te geven aan het ontwikkelen van talenten en vaardigheden. Wij geloven en ervaren dat je met inzicht, oefening en adequate ondersteuning nieuwe vaardigheden aan kunt leren en kunt veranderen. We zullen dus ook zeker praktisch aan het werk gaan rondom communicatie, dagelijkse interacties, intrinsieke motivatie en balans. We ondersteunen je om nieuwe uitgangspunten te onderzoeken en bieden oefeningen om je nieuwe inzichten toe te passen.

De diagnose autisme beperkt iemand niet tot het eindpunt van het ontwikkelingsproces, maar vormt het begin van een alternatieve route om verder tot bloei te komen. Klik op deze link om te ontdekken wat wij voor jouw team, organisatie, vereniging, school, instelling of initiatief kunnen betekenen. Doe je liever individueel mee? Kijk dan naar onze openbare trainingen die we bieden in Nederland, kijk via onze agenda naar de mogelijkheden door heel Nederland.

Interesse in een training op maat?

Interesse in een training op maat?

Ontdek Autisme biedt op iedere locatie in Nederland en België een training op maat. Ben je geïnteresseerd in een incompany training? Klik op deze link om te ontdekken wat wij voor jouw team, organisatie, vereniging, school, instelling of bedrijf kunnen betekenen.

Liever individueel inschijven?
Klik hier voor individuele inschrijvings-mogelijkheden

Reviews

Reviews

Hieronder een paar quotes van enkele werkgevers die reageerden via LinkedIn.

Prue Post – Kinder- en jeugdpsycholoog bij Dokter Bosman

De Basistraining autisme raad ik iedereen aan die meer wil leren over de belevingswereld en informatieverwerking van mensen met autisme. Dankzij praktijkvoorbeelden, ervaringsdeskundigen en leuke opdrachten wordt hier op een mooie manier aandacht aan besteed.

Marieke Verlee – orthopedagoog bij stichting Pim

Leerzaam, mooie koppeling naar de praktijk, herkenbaar enbruikbaar, concreet, afwisselend en waardevol om verhalen van ervaringsdeskundigen te horen.   

Annet Versantvoort (Head of education at P.I. Vught)

“Het belevingscircuit van Ontdek Autisme is 17x uitgevoerd in 4 weken en werd door de medewerkers ervaren als leerzaam. Dit vooral door de laagdrempeligheid en de confrontatie.  Het team bereikte dat de medewerkers in de PI Vught meer inzicht hebben gekregen in de specifieke problematiek van mensen met autisme. Spelenderwijs werd men zich bewust van de invloed van autisme op het dagelijks functioneren. Kortom een geslaagde vorm van deskundigheidsbevordering.”

Uitspraak n.a.v. een project voor de Penitentiaire Inrichting in Vught, waarbij we het Belevingscircuit 17 x hebben uitgevoerd voor de medewerkers.

M. Aardema- Hoofd Talant (instelling voor de Verstandelijke Gehandicaptenzorg & Langdurige zorg (WLZ)

“Hier en daar heb ik gevraagd wat men vond van jullie training. De reacties zijn uiterst positief. Ook de ervarings deskundigen hebben grote indruk op de begeleiders gemaakt. Hele goede en praktische voorbeelden. Het maakt begeleiders heel bewust weer hoe om te gaan met autisme en dat iedere vorm van autisme ook anders is. Zeer zeer waardevol!”

Uitspraak werd met ons gedeeld, n.a.v. 2 verkorte Autisme Belevingscircuits voor 2 groepen van samen ±120 personen, met toestemming gedeeld.

Femke Hamburger – ouder

“Jasper begeleidt een van mijn zoons met autisme, en een van mijn sparringpartners voor innovatie beschermd wonen voor (jonge) mensen met ggz-problematiek. Ik ken Jasper als uitermate ervaren met vele vormen van autisme, en grote bewustheid van de gevolgen ervan op alle levensgebieden. Heel betrokken (professionele nabijheid) en enthousiast, denkend in mogelijkheden i.p.v. beperkingen. En gelukkig ook erg praktisch. Jasper heeft een groot (landelijk) netwerk, en brengt mensen met elkaar in verbinding. Autismehulpverleners, maar ook mensen die niet zoveel met autisme hebben, maar andere kennis of ervaring. Ik vind Jasper een goed voorbeeld van hoe om te gaan met mensen met autisme en anderen met vragen daarover, nooit betuttelend of betweterig, maar een open en nieuwsgierige meedenker. “

Bram Bakker (psychiater):

“ Fantastische training / nascholing over autisme. Niet de DSM-diagnose, maar de trekken.
Die iedereen in meer of mindere mate natuurlijk heeft…. Hoe gaan we daarmee om? Een aanrader! ”

Review op LinkedIn n.a.v. een training voor het Medisch Expertise Centrum ‘Ergatis’ op het gebied van Arbeid en Gezondheid

Janneke van Bockel – auteur van o.a. IJskastmoeder en ouderschapsdeskundige

“Op de Verwendag voor ouders van een kind met autisme organiseerde Jasper een laagdrempelige ‘inloop-workshop’ met het Autisme Belevings Circuit die enthousiast ontvangen werd. “Zeer handig en leuk, volgend jaar alsjeblieft langer!” stond er op het evaluatieformulier. In de ongedwongen sfeer die Jasper creëert vatten mensen moed om iets nieuws en spannends uit te proberen waarbij ze door hem geholpen worden de opgedane ervaring te verbinden met kennis van autisme. Ervaringsleren is bij Jasper zo in goede handen.”


Interesse in incompany?
Klik hier voor een offerte op maat