Autisme in de werkomgeving

  • Autisme in de werkomgeving

    Heb je als professional te maken met mensen met autisme op het gebied van werk?  Denk je dat het contact beter zou kunnen? Zou je graag gebruik willen maken van kwaliteiten en talenten, die mensen met autisme te bieden kunnen hebben? Wij bieden praktische handvatten en aanvullende kennis.  Zo vind je meer balans op de werkvloer.

“Fantastische training over autisme.  Een aanrader!”

Bram Bakker - psychiater

Autisme in de werkomgeving

Wist je dat werknemers met autisme een andere manier van informatie- en prikkelverwerking hebben? Zo hebben zij vaker te maken met overprikkeling (bijvoorbeeld door geluiden, geuren, licht, kleding, gedachten en emoties) en/of onderprikkeling (informatie uit de omgeving of vanuit het lichaam die niet doordringt naar het bewustzijn).

Meestal is deze andere manier van informatie- en prikkelverwerking onzichtbaar. Voor de buitenwereld lijkt het allemaal wel mee te vallen, terwijl de persoon zelf onzichtbaar heel hard aan het werk is om alles te kunnen verwerken. Om het beste uit deze werknemers te halen, hun talenten volledig te benutten, hebben zij vaak net iets anders nodig dan andere werknemers.

Soms volstaat iets kleins. Maar soms is een flinke aanpassing nodig om goed te kunnen functioneren. Tijdens onze trainingen krijg je meer inzicht, informatie en oefeningen zodat de wederzijdse kwaliteiten en talenten beter tot hun recht komen. Aan de hand van de aanvullende e-learnings ontdek je aanvullende kennis en praktische handvatten. Wij inspireren je tot het zien van realistische mogelijkheden, onzichtbare ondersteuningsbehoeften en talenten. Neem contact op voor een presentatie op maat.

Wie zijn wij?

(Ervaringsdeskundige) trainers en coaches

Ontdek Autisme is opgericht door autismecoach en trainer Jasper Kok-Roosjen. Wij hebben ruime ervaring in het bieden van voorlichting en coaching. Wij bedienen zowel profit als non-profitorganisaties. We hebben ruime ervaring in het bieden van trainingen en advies aan organisaties op het gebied van arbeid, zoals de Nederlandse Vereniging van Arbeid, Fontys Hogeschool ICT, arbeidsgerelateerde medische ondersteuningsdiensten zoals Ergatis en het UWV. Hiernaast bieden wij kortdurende coaching aan medewerkers met autisme.

  • Jasper Kok-Roosjen; oprichter Ontdek Autisme & trainer

  • Marian Bruijnzeels: Autisme-expert, biedt antwoord op complexe vraagstukken

  • Marc Beek: Zet autisme met overstijgende blik in perspectief

  • Jasper Wagteveld: Ambassadeur van een realistische kijk op autisme.

Voor wie willen we er zijn en wat mag je verwachten?

Mensen met autisme en naasten

Bij iedere presentatie zijn mensen met autisme en naasten welkom. Wij bieden inzicht in autisme, handvatten voor een optimale communicatie en tips over hoe aan te sluiten bij mensen met een kwetsbaarheid. Klik op de onderstaande link voor onze mogelijkheden met open-inschrijving en presentaties op maat. Klik hier voor onze mogelijkheden.

Autisme in de werkomgeving

Heb je als professional te maken met mensen met autisme op het gebied van werk? Ben jij werkgever, collega, bestuurder, manager, directeur , job-coach, arbeidsdeskundige, verzekerings- of arbo-arts? Wij bieden inzicht in autisme en tips en handvatten, die leiden tot een prettige samenwerking. We gaan praktisch en doelgericht aan de slag, in een ontspannen sfeer. Klik hier voor onze mogelijkheden.

Autisme in het onderwijs (van basisschool, tot universiteit)

Autisme komt veel voor. In veel klassen zitten één of meer leerlingen met, al dan niet gediagnosticeerde, autisme. Zij zijn een goede graadmeter voor hoe passend het onderwijs is. Juist bij deze leerlingen werkt standaard aanpak bijna nooit en is maatwerk cruciaal. Voor leerlingen met autisme kan dat maatwerk het verschil uitmaken tussen een succesvolle schoolloopbaan, ver onder niveau functioneren en zelfs uitvallen. Bij maatwerk valt dus veel winst te behalen, maar hoe biedt je maatwerk en waar moet je rekening mee houden? Klik hier voor onze mogelijkheden.

Autisme in de zorg- en hulpverlening:

Heb je als zorgprofessional, wijkteam-medewerker, of mantelzorger  te maken met mensen met autisme? Zou je je inlevingsvermogen, inzicht en vaardigheden willen optimaliseren? Sluit je aan als individuele professional op onze agenda, of vraag via deze link om een incompany training voor het gehele team. Klik hier voor onze mogelijkheden.

Autisme bekeken vanuit de overheid en dienstverlening

Autisme komt veel voor in onze samenleving. Als beleidsmaker, ondersteuner of dienstverlener kom je dan ook regelmatig mensen tegen met gedragstrekken, waarbij je aan autisme zou kunnen denken. Mensen met autisme hebben een andere informatie- en prikkelverwerking, waardoor er kans is op een kloof tussen hen en de samenleving. Hoe herken je mensen met een kwetsbaarheid, sluit je aan en zorg je ervoor dat we allemaal mee kunnen doen in onze samenleving? Wij bieden inzicht in autisme, handvatten voor een optimale communicatie en tips over hoe aan te sluiten bij mensen met een kwetsbaarheid. Klik hier voor onze mogelijkheden voor dienstverleners, ondersteuners en bestuurders .

Presentaties in het binnen- en buitenland:

Our training courses are also possible in the English language. On this page you will find the description of our English presentations.

Waar geloven wij in?

Een begripvolle houding is het uitgangspunt

Een succesvolle samenwerking vraagt om de inzet van mensen met autisme zelf en diens collega’s.  Jouw begripvolle houding is de optimale start voor een effectieve samenwerking!  Met aanvullende kennis bouw je samen verder aan een duurzame relatie.

Inleven in wat er onzichtbaar speelt

We zijn ervan overtuigd dat mensen meer zijn dan wat wij in eerste zien aan gedrag en vaardigheden. Iemand met autisme kan echt anders denken, voelen en gebeurtenissen beleven. Voor mensen zonder autisme kan dat gedrag soms onbegrijpelijk zijn. Direct reageren vanuit dat onbegrip is weinig behulpzaam en belemmerend. Je kunt je ook inleven in wat er onzichtbaar speelt, of daarnaar vragen. Dan wordt onbegrepen gedrag vaak juist heel logisch en ontstaat er ruimte om talenten te ontwikkelen.

Ieder persoon is uniek

Iedere persoon is uniek, dus autisme uit zich ook bij iedereen anders: het kan zelfs bij een persoon variëren met diens leeftijd, per dag en per uur.

Tijdens onze trainingen inspireren wij je om aandacht te geven aan het ontwikkelen van talenten en vaardigheden. We zullen dus ook zeker praktisch aan het werk gaan rondom communicatie, dagelijkse interacties, intrinsieke motivatie en balans. Zo krijg je meer invloed op het verkleinen van de draaglast en het vergroten van de draagkracht.

Ondersteuning op maat is essentieel

We geloven niet in standaard- en eenvoudige oplossingen. Een probleem heeft niet één oorzaak, maar is vaak een gevolg van meerdere factoren die met elkaar te maken hebben, waardoor er altijd een oplossing op maat nodig is.  We denken dat je beter in staat bent om je aan adviezen en plannen te houden naarmate je ze beter begrijpt. Hierom delen we ook via de E-learning op een uitgebreide manier kennis en factoren die invloed kunnen hebben op mensen met autisme. Dat opent de deur om de ander werkelijk te ondersteunen, op een manier dat hij/zij zelf weer in balans kan komen.

Kloof tussen mensen met en zonder autisme

Tussen mensen mét en zonder autisme bestaat vaak een kloof die niet vanzelf verdwijnt. Wanneer beide partijen niets doen en passief blijven staan aan hun eigen kant, zal deze kloof blijven bestaan. Om deze te overbruggen is het noodzakelijk dat beide partijen zich actief en gelijkwaardig inzetten, een open gesprek voeren en actief op zoek gaan naar kennis en begrip voor elkaar. Zo kan er op een ontspannen manier worden samengewerkt en worden wederzijdse talenten benut.

Interesse in een training op maat?

Interesse in een training op maat?

Vanuit Ontdek Autisme bieden wij incompany trainingen aan de profit en non-profit sector. Klik op deze link om te ontdekken wat wij voor jouw en je collega’s kunnen betekenen.
Wil je liever persoonlijk contact, dan kun je ons bellen via 0647374773.

Investering

Investering:

  • Wil je een incompany training op maat? Vraag om een offerte op maat via deze link, of bel rechtstreeks 06 47 37 47 73.
  • Onze tarieven zijn vrijgesteld van btw, want Ontdek Autisme staat vermeld als Kort Beroepsonderwijs in het CRKBO register.
Interesse in een training op maat?

Interesse in een training op maat?

Ontdek Autisme biedt op iedere locatie een training op maat. Ben je geïnteresseerd in een incompany training? Klik op deze link om te ontdekken wat wij voor jouw team kunnen betekenen.

Reviews

Reviews via LinkedIn en watvindik.nl

Klik op de sterren om een kijkje te nemen bij onze reviews. Diverse organisaties op het gebied van autisme en werk gingen u voor.

Hieronder een paar quotes van enkele werkgevers die reageerden via LinkedIn.

Jiska van de Wetering (opleidingsadviseur bij Ministerie van BZK)

Jasper heeft voor Autoriteit Consument en Markt, tijdens de week van de diversiteit een workshop verzorgd over autisme. 
Jasper is een prettige trainer die de groep in beweging krijgt met leuke en leerzame oefeningen. Hij heeft duidelijk uitgelegd op welke manier autisme een belemmering kan vormen bij het leren en het functioneren op de werkvloer. Ook de ervaringsdeskundige co-trainers konden dit met hun persoonlijk verhaal illustreren. Jasper weet een goed evenwicht aan te brengen tussen het programma volgen en antwoorden op vragen. Alle deelnemers waren enthousiast! Nog bedankt!

Bram Bakker (psychiater):

“ Fantastische training / nascholing over autisme. Niet de DSM-diagnose, maar de trekken.
Die iedereen in meer of mindere mate natuurlijk heeft…. Hoe gaan we daarmee om? Een aanrader! ”

Uitspraak n.a.v. een training voor het Medisch Expertise Centrum ‘Ergatis’ op het gebied van Arbeid en Gezondheid

Lujan Blankenstein (verzekeringsarts bij het UWV)

“Erg leerzame middag onder de kundige leiding van Jasper Kok – Roosjen en Marc Beek als ervaringsdeskundige. Er werden veel vragen gesteld en met enthousiasme meegedaan aan de verschillende opdrachten. Voor mijn collegae was het een eye-opener, terwijl zij toch ook vaak op het spreekuur te maken hebben met mensen met autisme. Ook de inbreng van Marc als ervaringsdeskundige was de icing on the cake en maakte het helemaal af. Ik kan het daarom iedereen aanbevelen, zelfs als je van mening bent kundig te zijn betreffende autisme. Het kan je tot nieuwe inzichten brengen en het is een leuk programma.”

Uitspraak n.a.v. een training voor het UWV in Doetinchem.

Marloes Barendrecht – Arbeidsadviseur/ arbeidsdeskundige bij Zintens, onderdeel van Klimmendaal

“Jasper weet erg goed zijn kennis over autisme op een toegankelijke manier over te dragen. Met zijn team van ervaringsdeskundigen en het Autisme Belevingscircuit laat hij je ervaren waar mensen met autisme tegen aan kunnen lopen. Op een praktische wijze kom je erachter dat veel dagelijkse activiteiten en gewoontes in communicatie voor mensen met autisme helemaal niet zo gewoon zijn. De ervaringsdeskundigen kunnen prachtige voorbeelden uit de praktijk geven. Echt een aanrader! ”

Uitspraak n.a.v. een training voor de beroepsvereniging van arbeidsdeskundigen.

Annet Versantvoort (Head of education at P.I. Vught)

“Het belevingscircuit van Ontdek Autisme is 17x uitgevoerd in 4 weken en werd door de medewerkers ervaren als leerzaam. Dit vooral door de laagdrempeligheid en de confrontatie.  Het team bereikte dat de medewerkers in de PI Vught meer inzicht hebben gekregen in de specifieke problematiek van mensen met autisme. Spelenderwijs werd men zich bewust van de invloed van autisme op het dagelijks functioneren. Kortom een geslaagde vorm van deskundigheidsbevordering.”

Uitspraak n.a.v. een project voor de Penitentiaire Inrichting in Vught, waarbij we het Belevingscircuit 17 x hebben uitgevoerd voor de medewerkers.

Loes Knijp – Projectleider Politie Nederland

Wat een fantastisch Landelijk politie autisme congres was het,mede dankzij jouw workshop met ervaringsdeskundige Max Goossens. Jouw bijdrage is zeer gewaardeerd. Bedankt voor de prettige samenwerking.

Marlou HeskesCoördinator – HBO Fontys

“De Basistraining heb ik ervaren als een zeer waardevolle training, zowel als professional en zeker ook als ouder. De rijkheid aan informatie, de diepgang en de didactisch goed doordachte opzet maken dat je in één dag onvoorstelbaar veel leert (zelfs als je dacht al best wel wat te weten). De autismewandeling is een ervaring die zeer veel indruk op mij gemaakt heeft en die ik iedereen die met autisme te maken heeft heel warm kan aanbevelen.”

Klik op de sterren voor meer reviews via watvindik.nl en of klik op de LinkedIn van oprichter en trainer Jasper Kok-Roosjen.

english flag
Our training courses and coaching are also possible in English. Ask for more information by email (info@ontdekautisme.nl) or phonecall 06-47374773
Click here to find the English application form.