Autisme en werk

 • Autismetalent benutten

  Er is krapte op de arbeidsmarkt. En tóch vinden zo weinig mensen met autisme hun weg naar een passende baan. Tijd voor actie!
  Overal in het land ontstaan samenwerkingen tussen scholen, het bedrijfsleven en projectgroepen van ondermeer het ministerie van VWS. Het levert werkgelegenheid op voor mensen met autisme! Er ontstaat ruimte voor verschillen, medewerkers komen tot bloei en Autismetalent wordt benut.

  Voor een duurzame samenwerking is kennis essentieel, hierom organiseren wij praktische, doelgerichte en leerzame workshops over autisme.

Begripvolle houding als uitgangspunt

Een succesvolle samenwerking vraagt om inzet van mensen met autisme, scholen, wijkteam, naasten en werkgevers. Een stevige basis voor een goede start is een een open houding vanuit de werkgever. Aanvullende kennis zorgt hiernaast voor een duurzame relatie.

Vanuit Ontdek Autisme bieden wij incompany trainingen aan teams, arbeidscoaches en werkgerelateerde organisaties, zie hun reacties hieronder bij reviews. Klik op deze link om te ontdekken wat wij voor jouw team, organisatie, vereniging, school, instelling of bedrijf kunnen betekenen.

Doe je liever individueel mee? Kijk dan naar onze openbare trainingen die we bieden in Nederland, hieronder staat een deel van onze agenda.

Waar ben je welkom?

 

Plaats

Datum

Tijd

Activiteit

Training

Zwolle ma 18-02  13.00-18.00 Dr. Stolteweg 72, 8025 AZ
Gebouw Newton
Autisme Belevingscircuit voor werkgevers en collega’s.
Eindhoven di. 26-03 13.00-18.00 Fontys, R5
Rachelsmolen 1
Autisme Belevingscircuit voor werkgevers en collega’s.
In samenwerking met Hogeschool Fontys.

Wat houdt het Autisme Belevingscircuit in?

Het betreft een korte, praktische en doelgerichte workshop. Je gaat aan de slag met de opdrachten uit het circuit. Elke opdracht geeft een indruk van hoe mensen met autisme de wereld zouden kunnen ervaren. Je ervaart wat een intense prikkeling van je zintuigen met je doet, en hoe je
reageert als de omgeving niet aansluit bij jouw eigen manier van denken. Dit confronteert je met je eigen denkpatronen en opvattingen en geeft je inzicht in belastbaarheid en (on)mogelijkheden.De opdrachten en toelichting van onze ervaringsdeskundige trainers zullen je blik verruimen.

De voorbereidende-online-training zet alle informatie rondom autisme overzichtelijk op een rij en het naslagwerk ondersteunt het proces naar een effectieve samenwerking.

Programma

 • 12.30-13.15  Ontvangst met koffie en thee
 • 13.15 -15.00 Start – deel 1
 • 15.00-15.30 Pauze met koffie, thee, water
 • 15.30-17.00 Vervolg – deel 2
 • 17.00-18.00 Borrel
  Ontmoet ervaringsdeskundigen en collega’s!

Tarieven

 • 90 euro per deelnemer, inclusief koffie, thee, borrel(hapjes), reader en de online training ‘Autisme & Werk’.
 • Het bedrag is vrijgesteld van btw, want Ontdek Autisme staat vermeld als Kort Beroepsonderwijs in het CRKBO register.
 • Meld je hier aan!

Wie voeren de training uit?

Het Autisme Belevingscircuit wordt uitgevoerd door de trainingsorganisatie Ontdek Autisme. Deze is opgericht door coach en trainer Jasper Kok-Roosjen. Samen met een groep van ervaringsdeskundige trainers hebben zij ruime ervaringen in het bieden van diverse trainingen op het gebied van Autisme & Werk. Ontdek Autisme biedt advies en trainingen aan diverse organisaties en worden onder andere ingezet door organisaties als het UWV, de politie, penitentiaire inrichtingen, zorgorganisaties en de Nederlandse Vereniging van Autisme.

Momenteel zijn we betrokken bij het ontwikkelen van het WerkWeb-Autisme en het ondersteunen van de projecten ‘Autismetalent benutten’ &  ‘Creëren van arbeidskansen’ van Fontys.

Jasper: “Ons doel is om meer inzicht in autisme te geven en meer begrip voor elkaar te krijgen. We bieden inzicht in de verbindende eigenschappen en brengen tegelijkertijd de nuance aan, want ieder persoon is anders en heeft hierdoor zijn/haar unieke prikkel- en informatieverwerking, wensen, kwetsbaarheden en talenten.”

Interesse in een training op maat?

Ontdek Autisme biedt op iedere locatie in Nederland en België een training op maat. Ben je geïnteresseerd in een incompany training? Klik op deze link om te ontdekken wat wij voor jouw team, organisatie, vereniging, school, instelling of bedrijf kunnen betekenen.

Reviews (klik op deze balk voor een uitgebreid overzicht)

Reviews

Klik op de sterren om een kijkje te nemen bij onze reviews. Diverse organisaties op het gebied van autisme en werk gingen u voor.

Hieronder een paar quotes van enkele werkgevers die reageerden via LinkedIn.

Bram Bakker (psychiater):

“ Fantastische training / nascholing over autisme. Niet de DSM-diagnose, maar de trekken.
Die iedereen in meer of mindere mate natuurlijk heeft…. Hoe gaan we daarmee om? Een aanrader! ”

Uitspraak n.a.v. een training voor het Medisch Expertise Centrum ‘Ergatis’ op het gebied van Arbeid en Gezondheid

Lujan Blankenstein (verzekeringsarts bij het UWV)

“Erg leerzame middag onder de kundige leiding van Jasper Kok – Roosjen en Marc Beek als ervaringsdeskundige. Er werden veel vragen gesteld en met enthousiasme meegedaan aan de verschillende opdrachten. Voor mijn collegae was het een eye-opener, terwijl zij toch ook vaak op het spreekuur te maken hebben met mensen met autisme. Ook de inbreng van Marc als ervaringsdeskundige was de icing on the cake en maakte het helemaal af. Ik kan het daarom iedereen aanbevelen, zelfs als je van mening bent kundig te zijn betreffende autisme. Het kan je tot nieuwe inzichten brengen en het is een leuk programma.”

Uitspraak n.a.v. een training voor het UWV in Doetinchem.

Marloes Barendrecht – Arbeidsadviseur/ arbeidsdeskundige bij Zintens, onderdeel van Klimmendaal

“Jasper weet erg goed zijn kennis over autisme op een toegankelijke manier over te dragen. Met zijn team van ervaringsdeskundigen en het Autisme Belevingscircuit laat hij je ervaren waar mensen met autisme tegen aan kunnen lopen. Op een praktische wijze kom je erachter dat veel dagelijkse activiteiten en gewoontes in communicatie voor mensen met autisme helemaal niet zo gewoon zijn. De ervaringsdeskundigen kunnen prachtige voorbeelden uit de praktijk geven. Echt een aanrader! ”

Uitspraak n.a.v. een training voor de beroepsvereniging van arbeidsdeskundigen.

Annet Versantvoort (Head of education at P.I. Vught)

“Het belevingscircuit van Ontdek Autisme is 17x uitgevoerd in 4 weken en werd door de medewerkers ervaren als leerzaam. Dit vooral door de laagdrempeligheid en de confrontatie.  Het team bereikte dat de medewerkers in de PI Vught meer inzicht hebben gekregen in de specifieke problematiek van mensen met autisme. Spelenderwijs werd men zich bewust van de invloed van autisme op het dagelijks functioneren. Kortom een geslaagde vorm van deskundigheidsbevordering.”

Uitspraak n.a.v. een project voor de Penitentiaire Inrichting in Vught, waarbij we het Belevingscircuit 17 x hebben uitgevoerd voor de medewerkers.

Marlou HeskesCoördinator – HBO Fontys

“De Basistraining heb ik ervaren als een zeer waardevolle training, zowel als professional en zeker ook als ouder. De rijkheid aan informatie, de diepgang en de didactisch goed doordachte opzet maken dat je in één dag onvoorstelbaar veel leert (zelfs als je dacht al best wel wat te weten). De autismewandeling is een ervaring die zeer veel indruk op mij gemaakt heeft en die ik iedereen die met autisme te maken heeft heel warm kan aanbevelen.”

Uitspraak n.a.v. onze Basistraining. Tijdens de Basistraining bieden we het Autisme Belevingscircuit, de Autisme Belevingswandeling en het verdiepende Autismekompas.

Aanmelden

Basistraining


 •