Prikkelverwerking (dagtraining + e-learning)

 • Prikkelverwerking

  Verbreed jouw kennis over de prikkelverwerking bij mensen met autisme. Je ontdekt samenhang tussen verschillende autisme-specifieke problemen, onzichtbare behoeften en mogelijkheden.  

  Zo krijg je meer grip op balans, mogelijkheden tot ontwikkeling en levensplezier.  


Leerzaam, mooie koppeling naar de praktijk, herkenbaar en bruikbaar, concreet, afwisselend en waardevol om verhalen van ervaringsdeskundigen te horen.

Marieke Verlee - Orthopedagoog stichting Pim (VG)

Ga naar de shop

De verdiepende training Prikkelverwerking geschikt voor: 

 

  • Mensen met autisme en hun naasten;
  • Medewerkers uit de zorg;
   van autismecoach tot begeleider, van verzorgende tot specialist
  • Gespecialiseerde ondersteuners in de werkomgeving, vrije tijd en het onderwijs 
  • Iedereen die zich écht wil verdiepen in autisme

Als je jouw inzicht in prikkelverwerking vergroot krijg je meer handvatten. Dit heeft een positieve invloed op de levenskwaliteit van mensen mét en mensen zonder autisme!

We bieden een intensieve training, waarbij de deelnemers stapsgewijs hun inzicht vergroten, zodat zij beter kunnen aansluiten bij de persoon met autisme.

De inhoud en uitvoering behandelen we hieronder in drie onderdelen.

Deel 1: Prikkelverwerking of sensorische informatieverwerking?

Wat is een prikkel eigenlijk?
Veel mensen denken bij het woord prikkel aan iets wat ze kunnen zien, horen, proeven, ruiken en voelen. Bij het noemen van voorbeelden worden vooral de verstorende signalen uit de omgeving genoemd. Dit is enigszins wel logisch, want voor  veel mensen verloopt de prikkelverwerking doorgaans onbewust. En pas bij een verstoring van de interne rust worden ze zich bewust van de prikkels, zoals een ongewenste geur, of geluid of beeld.

Ongemerkt zouden we bijna de prettige kanten van prikkelverwerking vergeten, zoals een heerlijke smaak, de warmte van een sauna, of de geur van je baby. Prikkels kunnen afhankelijk van de context, het moment en de persoon ondersteunen dan wel belasten.

Voor mensen met autisme loopt de prikkelverwerking anders dan gemiddeld. Voor de een kan de gevoeligheid voor bepaald prikkels extreem groot zijn en voor de ander bijzonder klein, of helemaal niet aanwezig.

Prikkelverwerking of sensorische informatieverwerking?
Een ander woord voor prikkelverwerking is sensorische informatieverwerking. Bij het eerste woord ligt de nadruk op de prikkel en bij de tweede term op de ontvanger, ofwel de zintuigen of sensoren. Een gespecialiseerde sensorische integratietherapeut heeft technieken om mensen met prikkelverwerkingsproblemen te ondersteunen. Zij beïnvloeden de sensoren en de verwerking van de prikkels. Deze professionals gebruiken daarom vaker de term sensorische informatieverwerking.

Wij gebruiken voor deze training de term prikkelverwerking. Deze term wordt makkelijker herkend door het grote publiek en is omvangrijker. Want naast de prikkels die we met onze zintuigen waarnemen genereren we zelf ook prikkels, zoals gedachten, emoties en gevoelens. Deze prikkels hebben onderling invloed en zijn van groot belang voor iemands denken, voelen, doen en willen. Om hier goed zicht op te krijgen werken wij vanuit de term prikkelverwerking.

Deel 2: Sensorisch profiel van Winnie Dunn

Sensory Profile-NL is op dit moment de enige Nederlandse genormeerde sensorisch gerelateerde vragenlijst bestaande uit 125 items. Trainer Jasper Kok-Roosjen is opgeleid via Anders kijken naar Kinderen om een profiel af te nemen en het verslag op te maken.

Je leert bij ons niet om zo’n profiel zelf op te maken. Ga voor een adequaat sensorisch profiel naar de ergotherapeut of vergelijkbare specialist met ervaring met autisme in jouw buurt. *

Wij bieden je een verdieping tot de grondbeginselen van zo’n profiel. Zo kun je na de dagtraining en bijbehorende e-learning bepaalde profielen herkennen in de praktijk. Aan de hand van deze profiel-herkenning krijg je meer inzicht in de achterliggende hulpvraag en ontdek je handvatten over hoe je met maatwerk kan aansluiten.

Zoals genoemd in deel 1 bieden we naast de Sensory Profil ook meer informatie over prikkels die niet aan bod komen in dit profiel. Bovendien bieden we inspiratie en kennis over de nieuwste mogelijkheden op het gebied van de prikkelverwerking, zoals bijvoorbeeld de mogelijkheden vanuit de reflex integratie. Zo ontdek je welke invloed reflexen hebben op mensen met autisme en wat we hiermee kunnen doen. Hiernaast geven we informatie over de invloed van de cognitieve ontwikkelingsstadia bij mensen met autisme. En ontdek je tal van mogelijkheden die de stabiliteit kunnen reguleren en ontwikkeling kunnen stimuleren.

Deel 3: Op maat en oefeningen

Iedere deelnemer heeft een unieke basis van kennis en vaardigheden. Per onderwerp zullen we hierom met de basis beginnen in de e-learning. We verdiepen je kennis met filmpjes, mondelinge en uitgeschreven informatie, ervaringsverhalen, werkbladen, reflecterende vragen, opdrachten en (samenwerkings)oefeningen.

Tussendoor kun je ons altijd vragen stellen die we op korte termijn beantwoorden.

Tijdens de dagtraining leer je je kennis toe te passen aan de hand van de voorbeelden van de ervaringsdeskundige en door te oefenen met casuïstiek. Zo sluiten we aan op onze unieke deelnemers, met ieder zijn of haar eigen unieke voorkeur van leren.

Programma & tijdsinvestering

Met deze training krijg je stap voor stap meer grip op de achterliggende behoeften van gedrag. Je wordt meer bewust van iemands strategieën en hoe deze positief te beïnvloeden. Je leert over passieve en actieve reactie-patronen en de mogelijke gevolgen hiervan.

Voorafgaand aan de training krijg je 3 mailtjes:

1. Bevestiging van de dagtraining. Inclusief een link + uitleg voor de online ontmoeting, of een bevestiging van de locatie waar we hebben afgesproken.

2. Uitnodiging voor de specifieke e-learning behorende bij deze training. De basisinformatie kun je binnen 3,5 uur doornemen.

Het programma

  • 08.45-09.00 inloop, of bij een online training inloggen via Zoom
  • 09.00-10.30 Introductie, voorstellen
  • 10.30-10.45 pauze
  • 10.45-12.15 deel 1
  • 12.15- 13.00 lunchpauze
  • 13.00-14.30 deel 2
  • 14.30-14.45  pauze
  • 14.45 -16.00 deel 3

• Bij de afronding van de live training bestaat er tussen 16.00-16.30 de mogelijkheid voor een korte individuele vraag

• Bij de afronding van de online training maken we met iedere deelnemer een extra individuele online afspraak (3 kwartier) om samen de kennis op maat te integreren.

E-learning

De e-learning heeft twee lagen:

1. De eerste laag geeft essentiële basisinformatie. Deze heb je nodig voor de presentatie. Deze informatie is gemaakt op MBO niveau. Iedere deelnemer neemt deze informatie door voorafgaand aan de live-presentatie. Wij adviseren om eerst de gehele e-learning te volgen, om hierna nog eens met alle rust de verdieping door te nemen.

2. De tweede laag bevindt zich onder de eerste laag. Deze open je door te klikken op de button onder de basisinformatie. De buttons hebben verschillende titels, zoals – verdieping – voorbeelden – bron -etc.
De informatie die tevoorschijn komt bevatten verdere onderbouwing, uitzonderingen, kritische noten, aanvullende informatie, koppelingen naar andere informatie, reflecties, aanvullende voorbeelden en (wetenschappelijke) bronnen.

Deze informatie is een gratis bonus; een mix van informatie op MBO, HBO en universitair niveau, vormt geen onderdeel van de accreditatie en het certificaat.

Hoe kun je deze e-learning volgen?

Na ontvangst van de toegangscode krijg je toegang tot deze e-learning. Je kunt deze op je eigen moment volgen, tussentijds onderbreken en tot een maand na de presentatie inkijken.

Investering

De kostprijs van een dagtraining

Per deelnemer berekenen we 150 euro.

Dit is inclusief de e-learning, reader, pen, notitieblok en certificaat met accreditaties SKJ.

   • Bij de live training is dit bedrag inclusief een uitgebreide lunch, fruit, koffie en thee.
   • Bij de online training is dit bedrag inclusief het toezenden van de materialen en een extra individuele online afspraak van ± 3 kwartier. Hierbij zetten we een eerste stap om de aangeleerde kennis toe te passen in je eigen situatie.

Ontdek Autisme is vrijgesteld van omzetbelasting en brengt daarom geen btw in rekening.

Gratis huisgenoot bij online trainingen:

Bij de online training bieden we je gezien de huidige Corona-omstandigheden de mogelijkheid om 1 huisgenoot gratis mee te laten doen. De deelnemer kan op dat moment deelnemen aan de dagtraining, meelezen in de toegestuurde materialen en de e-learning.

Deze gratis deelnemer is mogelijk als je samen voldoet aan de volgende voorwaarden:

   • je doet allebei mee vanuit een persoonlijke interesse;
   • je zit samen achter 1 beeldscherm en bent beiden goed zichtbaar via dezelfde camera;
   • je bereidt je allebei voor aan de hand van de e-learning;
   • je doet beiden mee actief mee aan de hele dagtraining, inclusief de opdrachten, interactieve momenten en het groepsproces;
Wie zijn de trainers?

Deze training wordt in de basis uitgevoerd door Jasper Kok-Roosjen en Marian Bruijnzeels in combinatie met een gasttrainer. Ontdek hier meer over ons.

Trainer Jasper Kok-Roosjen is gecertificeerd Sensory Profil-opsteller en geeft overzicht, inclusief visuele ondersteunende modellen, filmpjes en ervaringsverhalen. Stap voor stap krijg je inzicht in de verschillende prikkelverwerkingstypes bij autisme; prikkelzoeker, toeschouwer, vermijder of sensor.

Accredititatie

De Basistraining autisme (e-learning + dagtraining) is goedgekeurd door de accreditatiecommissie van het Kwaliteitsregister Jeugd in de categorie Formeel leren –

Training (02-12-2020 tot 02-12-2023).

Aanmelden

Aanmelden

Meld je onderaan deze pagina aan via de webshop van onze betalingspartner Eventix. Je ontvangt via je mail een ticket, en via de downloadknop kun je je factuur downloaden.  Ben jij in staat om je factuur te declareren bij je werkgever, dan krijg je een uitzondering op direct betalen en kun je je via deze link aanmelden.

Zit je gewenste locatie of datum er niet bij? Wij overleggen met kleine groepjes over nieuwe data en locaties. Hiernaast bieden wij vanaf 14 deelnemers incompany trainingen. Klik op deze link om te ontdekken wat wij voor jouw team, organisatie, vereniging, school, instelling of bedrijf kunnen betekenen.

Training op maat?

Training op maat

Wil je de training samen met collega’s, verenigingsleden of een andere groep volgen? We kunnen het programma aanpassen op je wensen, doelgroep en locatie naar jouw keuze. Klik hier om een training op maat aan te vragen.

Reviews

Reviews

Klik op de sterren om een kijkje te nemen bij onze reviews. Diverse organisaties op het gebied van autisme en werk gingen u voor.

Erna Dogger: – Autismecoach

Autisme en prikkelverwerking was ook op deze tweede dag bij #OntdekAutisme weer een boeiend thema. Mensen met autisme verwerken prikkels op een andere manier wat zich vaak uit in hun gedrag. Maar waar ligt de oorzaak van dit door ons vaak onbegrepen gedrag? Ontdek Autisme heeft mij door de uitleg van Marian Bruijnzeels en Leonie weer nieuwe inzichten gebracht in de prikkelverwerking bij mensen met autisme. Maar ook het inzicht in mijn eigen prikkelverwerking, welke type prikkelverwerker ben ik, welk type zijn die andere mensen met of zonder autisme en hoe beïnvloed dat onze relatie, vond ik zeer waardevol. Ik word er blij en enthousiast van hoe goed het Jasper lukt om de verbinding te maken tussen de deelnemers, theorie en de ervaringen van Marian en Leonie. Het was een mooie, interessante en leerzame dag!  

Corrine Mojet

“Een waardevolle dag. De groep is klein waardoor er veel interactie mogelijk is. Er wordt veel kennis overgedragen over prikkels en prikkelverwerking en daarnaast ook wat dat dan betekent voor mensen met autisme. De inbreng van Marjan en Leonie was daarbij van hele grote waarde. De vele tips die helpen om er op een nog betere manier mee om te kunnen gaan en anderen te kunnen helpen zijn erg prettig. Leren kijken met andere ogen, gericht op de prikkels om ons heen. Een waardevolle, leerzame en ook gezellige dag.”

Marieke Verlee – Orthopedagoog stichting Pim (VG)

Leerzaam, mooie koppeling naar de praktijk, herkenbaar en bruikbaar, concreet, afwisselend en waardevol om verhalen van ervaringsdeskundigen te horen.”  (reactie via LinkedIn nav training prikkelverwerking incompany)

Aanmelden via onze webshop-partner Eventix (ticket + factuur ontvang je per email)

Factuur declareren bij je werkgever?
Interesse in een incompany training?

 

De trainers

 • Jasper Kok-Roosjen
  Trainer, autismecoach, Sensory Profil-opsteller

 • Bruijnzeels lezing Ontdek Autisme

  Marian Bruijnzeels
  Autisme-expert, ervaringsdeskundige

 • Leonie: Ervaringsdeskundige met talloze praktische oplossingen. Vanaf juni 2021 sluit Leonie aan met persoonlijke voorbeelden die ze deelt in de e-learning.
  Ik geef deze trainingen, omdat ik één boodschap heb die ik perse wil overdragen; geef niet op!”

Geaccrediteerd en geldend als bewijs voor professionalisering door:

 • 9,25 accreditatiepunten – formeel leren

 • Ontdek ook onze accreditaties voor arbeidsdeskundigen