Prikkelverwerking – dag 1 & 2

 • Tweedaagse training:

  Iemand met autisme kan echt anders kan denken, voelen en gebeurtenissen beleven. Die innerlijke belevingswereld, beïnvloedt het zichtbare gedrag. Voor de buitenwereld kan dat gedrag soms totaal onbegrijpelijk zijn. Direct reageren vanuit dat onbegrip is weinig behulpzaam. Je kunt je ook inleven in wat er ‘onder water’ speelt en wat er nodig is. Dan wordt onbegrepen gedrag vaak juist heel logisch.
  Tijdens deze training verdiep je je kennis in prikkelverwerking. Zo vergroot je je positieve invloed op de levenskwaliteit van mensen mét en mensen zonder autisme!

Leerzaam, mooie koppeling naar de praktijk, herkenbaar en bruikbaar, concreet, afwisselend en waardevol om verhalen van ervaringsdeskundigen te horen.”

Marieke Verlee - Orthopedagoog stichting Pim (VG)

Inhoud tweedaagse training

Wat houdt de tweedaagse training prikkelverwerking in?

Aangezien de prikkelverwerking bij mensen met autisme aanzienlijk anders kan verlopen, dan bij de meerderheid van de mensen is er vaak onvoldoende kennis en begrip vanuit de buitenwereld. Als je je inzicht in prikkelverwerking vergroot krijg je meer handvatten, die een positieve invloed kunnen hebben op de levenskwaliteit van mensen mét en mensen zonder autisme! We bieden een intensieve training, waarbij de deelnemers stapsgewijs hun inzicht vergroten in de prikkelverwerking.

De deelnemers bereiden zich voor met de aansluitende E-learning, deze biedt op een overzichtelijke manier alle basis-informatie. De trainingsdagen zelf zijn interactief, je beleeft, je luistert, ontdekt ondersteunende modellen, oefent, je ervaart zelf wat wel en niet werkt, je volgt interessante filmpjes, je reflecteert en ontdekt! Bovendien is er voldoende ruimte om vragen te stellen.

De ervaringsdeskundige trainers bieden inspirerende ervaringsverhalen, praktische tips en inspireren tot het zien van ontwikkelingsmogelijkheden. Stap voor stap koppel je de theorie aan jouw ervaringen en vragen. Het naslagwerk brengt het geheel in perspectief en ondersteunt met praktische modellen.

We richten ons op deelnemers, die zich graag op verschillende manieren willen verdiepen. We bieden open inschrijvingsdata in Eindhoven, Rotterdam en Zwolle. Wil je de training samen met collega’s, verenigingsleden of een andere groep volgen? We kunnen het programma aanpassen op je wensen, doelgroep en locatie naar jouw keuze. Klik hier om een training op maat aan te vragen.

Aanvullende onderwerpen tijdens deze tweedaagse training:

 • We brengen overzicht aan tussen de verschillende autisme-specifieke problemen, met theorie, tips, oefeningen en ervaringsverhalen.
 • Het is de kunst om per persoon prikkels op maat aan te bieden en te reguleren.
 • Een deel van de training staat in het teken van het sensorisch profiel van Winnie Dunn. Aan de hand van haar model worden door veel therapeuten sensorische profielen opgemaakt.  Trainer Jasper Kok-Roosjen is gecertificeerd Sensory Profil-opsteller (volgens het model van Dunn) en biedt uitleg.
  Stap voor stap wordt het voor jou duidelijk hoe jouw individuele sensorische patronen de manier beïnvloeden waarop jij reageert op alles wat jij in de loop van een dag meemaakt. Ben jijzelf meer een zoeker, een toeschouwer, vermijder of sensor?
 • Nadat je een indruk hebt gekregen van jouw eigen profiel ga je die van mensen uit je omgeving herkennen; inclusief de persoon met autisme. Als je je eigen prikkel- en informatieverwerking beter leert begrijpen zul je daar de rest van je leven baat bij hebben. Het wordt makkelijker om af te stemmen op diverse situaties, activiteiten te kiezen en af te stemmen welke school, sport, dagbesteding of werk bij jezelf en de persoon met autisme past. Hiernaast zul je stap voor stap leren begrijpen hoe er onzichtbaar spanning kan ontstaan vanuit de prikkelverwerking in diverse situaties en hoe je daar betere keuzes in kunt gaan maken. Inzicht in prikkelverwerking zorgt voor nog meer begrip in jezelf en in de ander en zal mede door doelgerichte acties een positieve invloed hebben op de levenskwaliteit van mensen mét en mensen zonder autisme!
Voor wie is deze training bedoeld?

Voor wie is deze training bedoeld?

 • We richten ons op deelnemers, die zich graag op verschillende manieren willen verdiepen. Zowel professionals, als naasten, als mensen met autisme zijn welkom. We werken dus met gemengde groepen, waarbij we uitgaan van MBO-niveau (als je de teksten op onze website kunt volgen).
 • We krijgen regelmatig feedback van diverse mensen met autisme, dat ze het goed konden volgen en verder kunnen met onze informatie. We werken met gemengde groepen, waarbij we aansluiten op minimaal MBO-niveau.
  Om teleurstelling te voorkomen; onze trainingen zijn niet geschikt als vervanging van individuele pscyho-educatie.
 • De aanvullende E-learning geeft mogelijkheden voor een basisprogramma op MBO-niveau. De informatie wordt interessant aangebracht, zodat die interessant is voor het merendeel van de volgers. Na ieder onderwerp in het basisprogramma, bieden we via een uitklap-venster de mogelijkheid om te verdiepen met aanvullende voorbeelden en (wetenschappelijke) onderbouwing.
 • Bij twijfel mag je altijd bellen en/of mailen voor overleg.
Wie zijn de trainers?

Trainers

Deze training wordt uitgevoerd door de trainingsorganisatie Ontdek Autisme. Deze is opgericht door autismecoach en trainer Jasper Kok-Roosjen. Samen met een groep van ervaringsdeskundige trainers en autisme-experts hebben wij ruime ervaring in het bieden van voorlichting.

Wij geloven in ontwikkelingsmogelijkheden. De diagnose autisme beperkt iemand niet tot het eindpunt van het ontwikkelingsproces , maar vormt het
begin van een alternatieve route om verder tot bloei te komen. We streven naar een samenleving , waar iedereen naar eigen kunnen mee mag doen. Mensen , die op een andere manier informatie en prikkels verwerken, kunnen een enorme aanvulling zijn voor ons allen.

Programma & tijdsinvestering

Het programma van dag 1 & dag 2

 • 08.45-09.00 inloop
 • 09.00-10.30 deel 1
 • 10.30-10.45 pauze
 • 10.45-12.15 deel 2
 • 12.15- 13.00 lunchpauze
 • 13.00-14.30 deel 3
 • 14.30-14.45  pauze
 • 14.45 -16.00 deel 4
 • 16.00-16.30 mogelijkheid voor individuele vragen

Tijdsinvestering:

De trainingsdagen van Autisme en prikkelverwerking duren van 9 tot 16 uur. Ter voorbereiding op de training berijd je jezelf voor met onze 3,5 uur durende voorbereidende E-learning.
Totale tijdsinvestering 16 uur.

Investering

Investering

 • Per deelnemer rekenenen we 245 euro, inclusief uitgebreide lunch, koffie en thee, aanvullende E-learning, complete reader ‘autisme & prikkelverwerking’ en certificaat met accreditaties SKJ & RegisterLeraar.
 • Ontdek Autisme is vrijgesteld van omzetbelasting en brengt daarom geen btw in rekening.
Accreditatie

Accreditatie

De tweedaagsetraining is geaccrediteerd door Registerleraar (8 registratie-uren) en SKJeugd (8 accreditatiepunten).

Agenda: open-inschrijving

Agenda: open-inschrijving

Plaats

Datum

Locatie

Bijzonderheden

Zwolle wo 12 + 19 juni Dr Stolteweg 72 Uitverkocht
Eindhoven vrij 6 + 13 september Rachelsmolen 1 Uitverkocht
Zwolle vrij 22 + 29 november Dr Stolteweg 72 Uitverkocht
Rotterdam woe 8 + 15 januari Antony Duyklaan 5-7,  3051 HAV
Eindhoven woe 8 + vrij 10 juli Rachelsmolen 1

 

Aanmelden

Meld je onderaan deze pagina aan via de webshop van onze betalingspartner Eventix. Je ontvangt via je mail een ticket, en via de downloadknop kun je je factuur downloaden.  Ben jij in staat om je factuur te declareren bij je werkgever, dan krijg je een uitzondering op direct betalen en kun je je via deze link aanmelden.

Zit je gewenste locatie of datum er niet bij? Wij overleggen met kleine groepjes over nieuwe data en locaties. Hiernaast bieden wij vanaf 14 deelnemers incompany trainingen. Klik op deze link om te ontdekken wat wij voor jouw team, organisatie, vereniging, school, instelling of bedrijf kunnen betekenen.

Training op maat?

Training op maat

Wil je de training samen met collega’s, verenigingsleden of een andere groep volgen? We kunnen het programma aanpassen op je wensen, doelgroep en locatie naar jouw keuze. Klik hier om een training op maat aan te vragen.

Reviews

Reviews

Klik op de sterren om een kijkje te nemen bij onze reviews. Diverse organisaties op het gebied van autisme en werk gingen u voor.

Erna Dogger: – Autismecoach

Autisme en prikkelverwerking was ook op deze tweede dag bij #OntdekAutisme weer een boeiend thema. Mensen met autisme verwerken prikkels op een andere manier wat zich vaak uit in hun gedrag. Maar waar ligt de oorzaak van dit door ons vaak onbegrepen gedrag? Ontdek Autisme heeft mij door de uitleg van Marian Bruijnzeels en Leonie weer nieuwe inzichten gebracht in de prikkelverwerking bij mensen met autisme. Maar ook het inzicht in mijn eigen prikkelverwerking, welke type prikkelverwerker ben ik, welk type zijn die andere mensen met of zonder autisme en hoe beïnvloed dat onze relatie, vond ik zeer waardevol. Ik word er blij en enthousiast van hoe goed het Jasper lukt om de verbinding te maken tussen de deelnemers, theorie en de ervaringen van Marian en Leonie. Het was een mooie, interessante en leerzame dag!  

Corrine Mojet

“Een waardevolle dag. De groep is klein waardoor er veel interactie mogelijk is. Er wordt veel kennis overgedragen over prikkels en prikkelverwerking en daarnaast ook wat dat dan betekent voor mensen met autisme. De inbreng van Marjan en Leonie was daarbij van hele grote waarde. De vele tips die helpen om er op een nog betere manier mee om te kunnen gaan en anderen te kunnen helpen zijn erg prettig. Leren kijken met andere ogen, gericht op de prikkels om ons heen. Een waardevolle, leerzame en ook gezellige dag.”

Marieke Verlee – Orthopedagoog stichting Pim (VG)

Leerzaam, mooie koppeling naar de praktijk, herkenbaar en bruikbaar, concreet, afwisselend en waardevol om verhalen van ervaringsdeskundigen te horen.”  (reactie via LinkedIn nav training prikkelverwerking incompany)

Aanmelden via onze webshop-partner Eventix (ticket + factuur ontvang je per email)

Factuur declareren bij je werkgever?
Interesse in een incompany training?


De trainers


 • Jasper Kok-Roosjen
  Trainer, autismecoach, Sensory Profil-opsteller • Bruijnzeels lezing Ontdek Autisme

  Marian Bruijnzeels
  Autisme-expert, ervaringsdeskundige • Leonie: Ervaringsdeskundige met talloze praktische oplossingen
  Ik geef deze trainingen, omdat ik één boodschap heb die ik perse wil overdragen; geef niet op!”

Geaccrediteerd en geldend als bewijs voor professionalisering door:


 • 8 accreditatiepunten