Autisme in het onderwijs

 • Autisme in het onderwijs

  Autisme komt veel voor. In veel klassen zitten één of meer leerlingen met, al dan niet gediagnosticeerde, autisme. Zij zijn een goede graadmeter voor hoe passend het onderwijs is. Juist bij deze leerlingen werkt standaard aanpak bijna nooit en is maatwerk cruciaal. Voor leerlingen met autisme kan dat maatwerk het verschil uitmaken tussen een succesvolle schoolloopbaan, ver onder niveau functioneren en zelfs uitvallen. Bij maatwerk valt dus veel winst te behalen, maar hoe biedt je maatwerk en waar moet je rekening mee houden?

  Wij bieden diverse workshops, trainingen die ondersteunen om aan te sluiten op leerlingen met autisme.

“De training heeft mij heel veel eye-openers gegeven. Ze lieten mij onder andere zien wat ik doe als docent. We geven sommige studenten, onbedoeld, continu het gevoel van afkeuring. En dat kan niet, want iedereen moet gewoon kunnen zijn zoals hij, of zij is.”

Raoul Notté, Researcher – Haagse Hogeschool

Workshops, lezingen, trainingen en masterclasses voor onderwijsprofessionals

Heb je behoefte aan meer inzicht in leerlingen met autisme? Wij hebben ondertussen ruime ervaring opgedaan met presentaties voor het basis-, middelbaar en hoger onderwijs, universiteiten en particuliere onderwijsprofessionals.  Op die manier kunnen we in korte tijd, met behulp van praktische presentaties snel komen tot de kern. Korte en langere presentaties leiden tot praktische tips en meer inzicht.
Hieronder staan onze mogelijkheden voor onderwijsprofessionals. Iedere presentatie is volledig op maat aan te passen en bieden we in samenwerking met ervaringsdeskundige trainers. Aanvullend bieden we een E-learning en certificaat met met accreditatie voor Register Leraar, Registerplein, NVvA, V&V en SKJ.
Ben je enthousiast? Vraag hier om een offerte op maat, we nemen dan spoedig contact met je op.

Workshops en lezingen (1-3 uur):

Workshops en lezingen (1-3 uur):

 • Autisme Belevingscircuit
  Ervaar de impact van autisme op leerlingen met autisme, voel de kwetsbaarheid en ontdek jouw invloed op mensen met autisme. Ontdek tips en handvatten, die kunnen leiden tot een betere communicatie met de leerling met autisme.
  Kenmerken: Praktisch aan de slag met de de opdrachten uit het Belevingscircuit, afgewisseld met ervaringsverhalen en de minimaal benodigde theorie.
 • Autisme in de klas; van belemmering tot mogelijkheid
  Verdiep je in de de onzichtbare andere informatie- en prikkelverwerking, die kunnen leiden tot belemmeringen in het onderwijs. Ervaar, luister, vraag en ontdek tips en handvatten, die ruimte geven om talenten te ontplooien.
  Kenmerken:De theorie koppelen we aan ervaringsverhalen, filmpjes, een enkele opdracht en het proces van de deelnemers.
 • Stress in de klas
  Een beetje stress is prima en zal ondersteunen tot optimale prestaties. Echter, leerlingen met autisme kampen vaak met chronische stress, wat weer belemmerend werkt op prestaties. Ontdek welke positieve invloed jij kan hebben op stress en ondersteun hierdoor de ontwikkelingsmogelijkheden bij je leerlingen (met autisme).
  Kenmerken: Interactieve workshop, met uitleg over lichaamsprocessen en diverse alertheidsfases. De deelnemers gaan vervolgens zelf aan de slag gaan om meer inzicht en grip te krijgen op stress.

Dagtrainingen (7-12 uur):

Dagtrainingen (7-12 uur):

 • Basistraining; begrip voor autisme
  Deze dag maakt je bewuster om verder te kijken dan het gedrag van je leerling, zodat je grip krijgt op de oorzaak en meer begrip ervaart richting leerlingen met autisme.
  Kenmerken: Praktisch aan de slag met belevingsopdrachten en de Autisme Belevingswandeling. En je ontdekt nieuwe mogelijkheden voor ontwikkelingsmogelijkheden.
 • Prikkelverwerking & autisme
  Tijdens deze training verdiep je je kennis in prikkelverwerking, krijg je antwoorden en praktische tips. In het algemeen adviseren we de tweedaagse training, maar we kunnen deze training ook terugbrengen naar korte workshop, of dagtraining.
  Kenmerken: Deze training is interactief, je gaat luisteren, zelf ervaren, oefenen, reflecteren en ontdekken. We garanderen je dat je nieuwe inzichten krijgt en nieuwe handvatten ontdekt voor mogelijkheden in de klas! 

Masterclasses (2-4 uur):

Masterclasses voor gevorderden en intensieve ondersteuners in het onderwijs:

 • Autismekompas
  Het Autismekompas is een hulpmiddel om gedrag en gevoelens in een context te plaatsen en om te begrijpen wat je in die situaties kunt doen. Het leidt tot nieuwe mogelijkheden en oplossingen, zodat je leerling weer verder kan met zijn/haar ontwikkeling.
  Kenmerken:  De deelnemers bereiden zich voor aan de hand van de online training. Tijdens de training gaan de deelnemers praktisch aan de slag en volgt er een nieuwe ingang voor aanvullende begeleiding of behandeling.
 • Comorbiditeit
  Comorbiditeit is het tegelijkertijd voorkomen van twee of meer aandoeningen of kwetsbaarheden bij een persoon, zoals adhd, angststoornissen en  lichamelijke klachten. Dit kan enorme gevolgen hebben op de leerling(en) in jouw klas. Ontdek de overeenkomsten en verschillen en krijg praktische adviezen en tips die je leerling weer verder helpen.
  Kenmerken: De deelnemers bereiden zich voor aan de hand van de online training. Tijdens de training gaan de deelnemers luisteren naar aanvullende theorie en ervaringsverhalen, gaan aan het werk met casussen en ontdekken handvatten over hoe ze leerlingen (en collega’s) verder kunnen ondersteunen. 

Wil je individueel aansluiten?

Interesse in een training als individu?

Ontdek Autisme biedt op diverse locaties in Nederland openbare trainingen voor particulieren en professionals. Ben je geïnteresseerd om een training te volgen? Klik op deze link om te zien met welke trainingen wij binnenkort in de buurt zijn.


Interesse in een training op maat?

Interesse in een training op maat?

Ontdek Autisme biedt op iedere locatie in Nederland en België een training op maat. Ben je geïnteresseerd in een incompany training? Klik op deze link om te ontdekken wat wij voor jouw team, organisatie, vereniging, school, instelling of bedrijf kunnen betekenen.


Wie zijn wij?

Wie zijn wij? 

Onze trainingen, lezingen, workshops en congressen worden uitgevoerd door de trainingsorganisatie Ontdek Autisme. Deze is opgericht door coach en trainer Jasper Kok-Roosjen. Samen met een groep van ervaringsdeskundige trainers hebben zij ruime ervaringen in het bieden van voorlichting aan het onderwijs. Wij bedienen basisscholen, middelbaar en beroepsonderwijs, universiteiten en leerplichtambtenaren. Hiernaast bedienen we zorginstellingen, bedrijven en non-profitorganisaties als Mama Vita, AIC’s, Scouting en Nederlandse Vereniging van Autisme. Lees hieronder bij de reviews hun bevindingen.


Waar staan wij voor?

Een begripvolle houding is het uitgangspunt

Iedere persoon is uniek, dus autisme uit zich ook bij iedereen anders: het kan zelfs bij een persoon variëren met diens leeftijd, per dag en per uur. Tijdens onze trainingen inspireren wij je om aandacht te geven aan het ontwikkelen van talenten en vaardigheden. Wij geloven en ervaren dat je met inzicht, oefening en adequate ondersteuning nieuwe vaardigheden aan kunt leren en kunt veranderen. We zullen dus ook zeker praktisch aan het werk gaan rondom communicatie, dagelijkse interacties, intrinsieke motivatie en balans. We ondersteunen je om nieuwe uitgangspunten te onderzoeken en bieden oefeningen om je nieuwe inzichten toe te passen.

De diagnose autisme beperkt een leerling niet tot het eindpunt van het ontwikkelingsproces, maar vormt het begin van een alternatieve route om verder tot bloei te komen.


Reviews

Reviews via LinkedIn en watvindik.nl

Marjan Verweij – ID College

“Ik heb nog niet eerder meegemaakt dat iedereen tijdens en na afloop van een presentatie, zo enthousiast was.Zoals ik gisteren al aangaf zal ik op de juiste plek binnen onze organisatie de meerwaarde van de presentatie voor docententeams aangeven. Ook heb ik de ervaring gedeeld met collega’s.”

Monika van Voskuilen – leraar bij Thorbecke SG

“Bedankt Jasper voor het begeleiden en coachen van M. Hij heeft veel geleerd en de MatriXmethode heeft de negatieve lading van zijn pestverleden laten verdwijnen. Nu kan hij verder……”

Matty Hendriks – OBC De Bommel

“Jasper heeft een groep VMBO studenten, samen met twee ervaringsdeskundigen, op een zeer prettige, enthousiaste, veilige en toegankelijke manier laten ervaren hoe het is om autisme te hebben. Écht een aanrader voor iedereen die hier op welke manier dan ook mee te maken heeft.”

Jaap Inberg – RMC Noord-Nederland

“Voor een bijeenkomst van leerplichtambtenaren en RMC-medewerkers in Noord-Nederland heeft Ontdek Autisme een Autisme Belevings Circuit georganiseerd. De deelnemers waren erg enthousiast en uit een evaluatie bleek deze workshop met een 9,2 gewaardeerd te worden! Enkele toelichtingen bij die evaluatie: – “Fantastische workshop met name vanwege ervaringsdeskundige.” – “Super leuke combinatie van theorie en praktijk. De interactie was prettig.” – “De 2 heren gaven op een leuke en speelse manier veel inzicht in de problematiek.”

Raoul Notté, Researcher – Haagse Hogeschool

““De training heeft mij heel veel eye-openers gegeven. Ze lieten mij onder andere zien wat ik dus doe als docent. We geven sommige studenten, onbedoeld, continu het gevoel van afkeuring. En dat kan niet, want iedereen moet gewoon kunnen zijn wat ie is.”

Klik op de sterren voor meer reviews via watvindik.nl en of klik op de LinkedIn van oprichter en trainer Jasper Kok-Roosjen.