Autisme in het onderwijs

 • Autisme in het onderwijs

  Autisme komt veel voor. In veel klassen zitten één of meer leerlingen met, al dan niet gediagnosticeerde, autisme. Zij zijn een goede graadmeter voor hoe passend het onderwijs is. Juist bij deze leerlingen werkt standaard aanpak bijna nooit en is maatwerk cruciaal. Voor leerlingen met autisme kan dat maatwerk het verschil uitmaken tussen een succesvolle schoolloopbaan, ver onder niveau functioneren en zelfs uitvallen. Bij maatwerk valt dus veel winst te behalen, maar hoe biedt je maatwerk, waar moet je rekening mee houden?

  Gedurende het gehele jaar bieden we diverse trainingen rondom autismevriendelijk onderwijs. Binnenkort bieden we weer een open-inschrijving training in Zwolle, in het kader van de Autismeweek. Lees hieronder hoe deze training verloopt en hoe je je kunt aanmelden.

Begripvolle houding als uitgangspunt

Iedere persoon is uniek, dus autisme uit zich ook bij iedereen anders: het kan zelfs bij een persoon variëren met diens leeftijd, per dag en per uur. Tijdens onze trainingen inspireren wij je om aandacht te geven aan het ontwikkelen van talenten en vaardigheden. Wij geloven en ervaren dat je met inzicht, oefening en adequate ondersteuning nieuwe vaardigheden aan kunt leren en kunt veranderen. We zullen dus ook zeker praktisch aan het werk gaan rondom communicatie, dagelijkse interacties, intrinsieke motivatie en balans. We ondersteunen je om nieuwe uitgangspunten te onderzoeken en bieden oefeningen om je nieuwe inzichten toe te passen.

De diagnose autisme beperkt een leerling niet tot het eindpunt van het ontwikkelingsproces, maar vormt het begin van een alternatieve route om verder tot bloei te komen. Klik op deze link om te ontdekken wat wij voor jouw team, organisatie, vereniging, school, instelling of initiatief kunnen betekenen. Doe je liever individueel mee? Kijk dan naar onze openbare trainingen die we bieden in Nederland, kijk via onze agenda naar de mogelijkheden door heel Nederland.

Wie zijn wij?

Wie zijn wij? 

Onze trainingen, lezingen, workshops en congressen worden uitgevoerd door de trainingsorganisatie Ontdek Autisme. Deze is opgericht door coach en trainer Jasper Kok-Roosjen. Samen met een groep van ervaringsdeskundige trainers hebben zij ruime ervaringen in het bieden van voorlichting aan het onderwijs. Wij bedienen basisscholen, middelbaar en beroepsonderwijs, universiteiten en leerplichtambtenaren. Hiernaast bedienen we zorginstellingen, bedrijven en non-profitorganisaties als Mama Vita, AIC’s, Scouting en Nederlandse Vereniging van Autisme. Lees hieronder bij de reviews hun bevindingen.

Interesse in een training op maat?

Interesse in een training op maat?

Ontdek Autisme biedt op iedere locatie in Nederland en België een training op maat. Ben je geïnteresseerd in een incompany training? Klik op deze link om te ontdekken wat wij voor jouw team, organisatie, vereniging, school, instelling of bedrijf kunnen betekenen.

 

Reviews

Reviews

Hieronder een paar quotes van enkele docenten, die o.a. reageerden via LinkedIn.

Marjan Verweij – ID College

“Ik heb nog niet eerder meegemaakt dat iedereen tijdens en na afloop van een presentatie, zo enthousiast was.Zoals ik gisteren al aangaf zal ik op de juiste plek binnen onze organisatie de meerwaarde van de presentatie voor docententeams aangeven. Ook heb ik de ervaring gedeeld met collega’s.”

Monika van Voskuilen – leraar bij Thorbecke SG

“Bedankt Jasper voor het begeleiden en coachen van M. Hij heeft veel geleerd en de MatriXmethode heeft de negatieve lading van zijn pestverleden laten verdwijnen. Nu kan hij verder……”

Matty Hendriks – OBC De Bommel

“Jasper heeft een groep VMBO studenten, samen met twee ervaringsdeskundigen, op een zeer prettige, enthousiaste, veilige en toegankelijke manier laten ervaren hoe het is om autisme te hebben. Écht een aanrader voor iedereen die hier op welke manier dan ook mee te maken heeft.”

Jaap Inberg – RMC Noord-Nederland

“Voor een bijeenkomst van leerplichtambtenaren en RMC-medewerkers in Noord-Nederland heeft Ontdek Autisme een Autisme Belevings Circuit georganiseerd. De deelnemers waren erg enthousiast en uit een evaluatie bleek deze workshop met een 9,2 gewaardeerd te worden! Enkele toelichtingen bij die evaluatie: – “Fantastische workshop met name vanwege ervaringsdeskundige.” – “Super leuke combinatie van theorie en praktijk. De interactie was prettig.” – “De 2 heren gaven op een leuke en speelse manier veel inzicht in de problematiek.”

Raoul Notté, Researcher – Haagse Hogeschool

““De training heeft mij heel veel eye-openers gegeven. Ze lieten mij onder andere zien wat ik dus doe als docent. We geven sommige studenten, onbedoeld, continu het gevoel van afkeuring. En dat kan niet, want iedereen moet gewoon kunnen zijn wat ie is.”

Open inschrijving: Autisme Belevingscircuit rondom Autisme & onderwijs

Op zaterdag 13 april organiseren we de jaarlijkse open-inschrijving met het ‘Autisme Belevingscircuit voor professionals uit het onderwijs’.

Wat houdt het Autisme Belevingscircuit in?

Het betreft een praktische en doelgerichte workshop. Tijdens de training ervaren de deelnemers welke impact autisme kan hebben op het dagelijks functioneren. We spelen in op het groepsproces en je gaat aan de slag met de opdrachten uit het circuit. Elke opdracht geeft een indruk van hoe mensen met autisme de wereld zouden kunnen ervaren. Je ervaart wat een intense prikkeling van je zintuigen met je doet, en hoe je reageert als de omgeving niet aansluit bij jouw eigen manier van denken. Dit confronteert je met je eigen denkpatronen en opvattingen en geeft je inzicht in belastbaarheid en (on)mogelijkheden.
Het hele proces wordt door de deelnemers als verrassend ervaren en maakt de deelnemers bewuster van de werking van hun eigen brein, zintuigen, gedachten en gedrag.

We werken samen met ervaringsdeskundige trainers, die met eigen voorbeelden komen en je blik zullen verruimen. Uiteraard sluiten we aan bij de diversiteit van mensen met autisme. Denk hierbij aan leerlingen met autisme (en een verstandelijke beperking) uit het basis-, middelbaar en hoger onderwijs.

Voorafgaand krijgen de deelnemers een inlogcode voor onze online voorbereidende training; een interessante mix van informatie en vragen, die het bewustzijn rondom autisme vergroot. We koppelen jouw ervaringen tijdens het Circuit aan deze theoretische invalshoeken. Stapsgewijs ontdek jezelf meer autismevriendelijke tips en zul je deze als vanzelf gaan toepassen.

Uitleg: 13 april – speciale bijeenkomst voor professionals en geïnteresseerden in autisme & onderwijs. 

3 april – Autisme & Onderwijs

Op zaterdag 13 april organiseren we de jaarlijkse open-inschrijving met het ‘Autisme Belevingscircuit met voorbeelden richting het onderwijs’. We werken samen met ervaringsdeskundige trainers, die met eigen voorbeelden komen en je blik zullen verruimen. Uiteraard sluiten we aan bij de diversiteit van mensen met autisme. Denk hierbij aan leerlingen met autisme (en een verstandelijke beperking) uit het basis-, middelbaar en hoger onderwijs.

Voor wie? Professionals en naasten, die interesse hebben om meer te ontdekken over de impact van autisme op het gebied van onderwijs.

Programma 13 april:  

08.45-09.00 Inloop
09.00-10.30 Start Autisme Belevingscircuit – deel 1
10.30 -10.45 Korte pauze
10.45-12.15   Deel 2 van het Autisme Belevingscircuit

Waar ben je welkom? 

 • Health Innovation Park, gebouw Newton
 • Dr. Stolteweg 72, 8025 AZ Zwolle

Investering 13 april: 

 • Professionals €65,- , inclusief naslagwerk, online training, koffie, thee, certificaat en drankjes.
  Particulieren en naasten krijgen €20,- korting met kortingscode PARTICULIER_ABC , wij bieden particulieren dezelfde training exclusief een certificaat.
 • Het bedrag is vrijgesteld van btw, want Ontdek Autisme staat vermeld als Kort Beroepsonderwijs in het CRKBO register.
 • Aanbieding; in verband met de Autismeweek:
  We bieden je gratis de uitgebreide online training ‘Autisme & Onderwijs’ met diverse praktische tips, inzicht en handvatten voor in het onderwijs.

Aanmelden

 • Aanmelden voor 13 april? Klik hieronder op het evenement: Autisme & onderwijs.
 • Aanmelden voor een andere training?
  Onderzoek in onze webshop, op onze website of via een e-mail naar info@ontdekautisme.nl onze mogelijkheden.

Aanmelden

 • Aanmelden voor 13 april? Klik hieronder op het evenement: Autisme & onderwijs.
 • Aanmelden voor een andere training?
  Onderzoek in onze webshop, op onze website of via een e-mail naar info@ontdekautisme.nl onze mogelijkheden.

Factuur declareren?