Autisme in de werkomgeving

 • Autisme en werk

  Heb je als professional te maken met mensen met autisme op het gebied van werk?  Denk je dat het contact beter zou kunnen? Zou je graag gebruik willen maken van kwaliteiten en talenten, die mensen met autisme te bieden kunnen hebben? Jouw begripvolle houding is de optimale start, maar nog niet altijd onvoldoende. Een effectieve samenwerking vraagt óók om kennis. We geloven dat we beter in staat zijn om rekening te houden met de ander naarmate we elkaar beter begrijpen. Wij inspireren je tot het zien van realistische mogelijkheden, onzichtbare ondersteuningsbehoeften en talenten.
  Zo ervaar jij de kracht van inclusiviteit en diversiteit op de werkvloer.

“Fantastische training over autisme.  Een aanrader!”

Bram Bakker - psychiater

Workshops, lezingen en trainingen 

Heb je behoefte aan meer inzicht, informatie en praktische handvaten voor mensen met autisme? Wij bieden praktische presentaties in samenwerking met ervaringsdeskundige trainers. We wisselen af tussen luisteren, ervaren, oefenen en reflecteren, zodat de tips die je ontvangt een logisch gevolg worden van je beleving.

Bij iedere presentatie bieden we een aanvullende E-learning aan. Op die manier ontdek je stap voor stap meer inzicht in de invloed van autisme op het werk. We geloven in ontwikkelingsmogelijkheden en zullen dit zeker onderbouwen.

Aanbod

Onderstaande presentaties zijn een selectie van onze mogelijkheden. Ze zijn los van elkaar te volgen, te verkorten en samen te voegen tot een complete maatwerk training. Onze deelnemers zijn divers en geschikt voor collega’s, leidinggevenden, jobcoaches, arbeidsdeskundigen, verzekerings- en bedrijfsartsen en mensen met autisme zelf. 

Kortdurende presentaties

Kortdurende presentaties (1-3 uur):

 • Autisme Belevingscircuit
  Het Autisme Belevingscircuit is een korte training, ter vergroting van het bewustzijn van de impact van autisme. Het is opgebouwd uit diverse praktische doe-opdrachten, een klein beetje theorie en aansprekende voorbeelden van onze ervaringsdeskundige trainers. Het geheel aan ervaringen vertalen we naar meer begrip en praktische tips op de werkvloer.
 • Hoe sluit je aan bij mensen met autisme?
  Tijdens deze dynamische, korte en krachtig workshop ontdek je hoe je tips en handvatten kunt toepassen in jouw situatie. We verdiepen de tips van de E-learning, een voorgaande training of vanuit de reader, geven antwoord op je vragen, bieden meer inzicht en motiveren je om anders te kijken en nieuwe doelen te stellen. De groep en zijn vragen staan centraal, waardoor iedere workshop uniek is. 
 • Balansmeter; prikkelverwerking en stress
  Overprikkeling, onderprikkeling en overmatige stress komt veelvuldig voor bij mensen met autisme. Deze factoren belemmeren iemands welzijn, ontwikkelingsmogelijkheden en productiviteit. We leggen de invloed op iemands functioneren uit en maken een koppeling naar bijbehorende behoeften en gedrag . Met onze visueel ondersteunende model ‘de balansmeter’ & het signaleringsplan, krijg je vervolgens meer inzicht in de factoren en symptomen die invloed hebben.
 • Autisme en werk; inzicht in mogelijke draagkracht en draaglast n.a.v. onderzoek en ervaringen

  De afgelopen jaren zijn er diverse onderzoeken geweest op het gebied van autisme en werk. Al die onderzoeken hebben inzichten opgeleverd die interessant kunnen zijn voor mensen met autisme, collega’s, werkgevers, begeleiders, arbeidsdeskundigen en jobcoaches. Tijdens deze interactieve lezing bieden we inzicht over factoren die een verschil kunnen maken tussen goed functioneren en langdurig verzuim. Hieronder enkele onderwerpen die zeker aan bod komen:
  – herkenning van autisme,
  – overeenkomsten en verschillen met aangrenzende diagnoses,
  – stress en prikkelverwerking bij autisme,
  – de invloed van versnelde en vertraagde ontwikkelingen,
  – mogelijke kwetsbaarheden, ondersteuningsbehoeften, kwaliteiten  en mogelijkheden,
  – organisatorische aanpassingen en zelfmanagement-tool,
  – ondersteunende modellen, inclusief checklisten voor arbo-artsen, aandachtspunten voor werkgevers en de gesprekshulp voor op het werk,
  – het belang van een levensbrede aanpak, inclusief de vraag; waar vind ik goede begeleiding?
  – overzicht van belemmerende en ondersteunende factoren voor een duurzame samenwerking.

 • Autisme en communicatie op de werkvloer:
  Deze workshop biedt praktische en bewezen voorbeelden over het verbeteren van communicatie bij (aanstaande) medewerkers met autisme. Naast uitleg en tips, gaan de deelnemers ook oefenen met elkaar en de ervaringsdeskundige trainers.
Dagtrainingen (7-12 uur):

Dagtrainingen (7-12 uur):

 • Basistraining; begrip voor autisme
  Deze dag maakt je bewuster om verder te kijken dan het gedrag, zodat je grip krijgt op de oorzaak en meer begrip ervaart richting mensen met autisme.
  Kenmerken: Praktisch aan de slag met belevingsopdrachten en de Autisme Belevingswandeling. En je ontdekt nieuwe mogelijkheden voor ontwikkelingsmogelijkheden.
 • Prikkelverwerking & autisme
  Tijdens deze training verdiep je je kennis in prikkelverwerking, krijg je antwoorden en praktische tips.
  Kenmerken: Deze training is interactief, je gaat luisteren, zelf ervaren, oefenen, reflecteren en ontdekken. We garanderen je dat je nieuwe inzichten krijgt en nieuwe handvatten ontdekt voor mogelijkheden op het gebied van prikkelverwerking! 
Interesse in een training op maat?

Interesse in een training op maat?

Vanuit Ontdek Autisme bieden wij incompany trainingen aan de profit en non-profit sector. Klik op deze link om te ontdekken wat wij voor jouw en je collega’s kunnen betekenen. Wil je liever persoonlijk contact, dan kun je ons bellen via 0647374773.

Wie zijn wij?

(Ervaringsdeskundige) trainers op het gebied van autisme & werk

Ontdek Autisme is opgericht door autismecoach en trainer Jasper Kok-Roosjen. Wij hebben ruime ervaring in het bieden van voorlichting. Wij bedienen zowel profit als non-profitorganisaties. We hebben ruime ervaring in het bieden van trainingen en advies aan organisaties op het gebied van arbeid, zoals de Nederlandse Vereniging van Arbeid, Fontys Hogeschool ICT, arbeidsgerelateerde medische ondersteuningsdienst Ergatis en het UWV.

 • Jasper Kok-Roosjen; oprichter Ontdek Autisme & trainer

 • Marian Bruijnzeels: Autisme-expert, biedt antwoord op complexe vraagstukken

 • Marc Beek: Zet autisme met overstijgende blik in perspectief

 • Jasper Wagteveld: Ambassadeur van een realistische kijk op autisme.

Investering

Investering:

 • Dagdeel van 3 uur:
  65  euro per deelnemer, inclusief drie trainers, koffie, thee, versnapering, naslagwerk en aansluitende E-learning.
 • Dagtraining van 9.00-16.00/17.00:
  150 euro per deelnemer, inclusief drie trainers, koffie, thee, versnapering, gezamenlijke lunch, naslagwerk en aansluitende E-Learning.
 • Wil je een incompany training op maat? Vraag om een offerte op maat via deze link, of bel rechtstreeks 06 47 37 47 73.
 • Het bedrag is vrijgesteld van btw, want Ontdek Autisme staat vermeld als Kort Beroepsonderwijs in het CRKBO register.
Waar geloven wij in?

De diagnose autisme beperkt een persoon niet tot het eindpunt van het ontwikkelingsproces, maar vormt het begin van een alternatieve route om verder tot bloei te komen.

Een begripvolle houding is het uitgangspunt

Een succesvolle samenwerking vraagt om de inzet van mensen met autisme zelf en diens collega’s.  Jouw begripvolle houding is de optimale start voor een effectieve samenwerking!  Met aanvullende kennis bouw je samen verder aan een duurzame relatie.

Inleven in wat er onzichtbaar speelt

We zijn ervan overtuigd dat mensen meer zijn dan wat wij in eerste zien aan gedrag, vaardigheden en eventuele bijgestelde diagnose. Iemand met autisme kan echt anders denken, voelen en gebeurtenissen beleven. Voor mensen zonder autisme kan dat gedrag soms onbegrijpelijk zijn. Direct reageren vanuit dat onbegrip is weinig behulpzaam en belemmerend. Je kunt je ook inleven in wat er onzichtbaar speelt, of daarnaar vragen. Dan wordt onbegrepen gedrag vaak juist heel logisch en ontstaat er ruimte om talenten te ontwikkelen.

Ieder persoon is uniek

Iedere persoon is uniek, dus autisme uit zich ook bij iedereen anders: het kan zelfs bij een persoon variëren met diens leeftijd, per dag en per uur. Tijdens onze trainingen inspireren wij je om aandacht te geven aan het ontwikkelen van talenten en vaardigheden. Wij geloven en ervaren dat je met inzicht, oefening en adequate ondersteuning nieuwe vaardigheden aan kunt leren en kunt veranderen. We zullen dus ook zeker praktisch aan het werk gaan rondom communicatie, dagelijkse interacties, intrinsieke motivatie en balans. We ondersteunen je om nieuwe uitgangspunten te onderzoeken, meer zicht te krijgen op draagkracht en draaglast en bieden oefeningen om je nieuwe inzichten toe te passen.

Ondersteuning op maat is essentieel

We geloven niet in standaard- en eenvoudige oplossingen. Een probleem heeft niet één oorzaak, maar is vaak een gevolg van meerdere factoren die met elkaar te maken hebben, waardoor er altijd een oplossing op maat nodig is.  We denken dat je beter in staat bent om je aan adviezen en plannen te houden naarmate je ze beter begrijpt. Hierom delen we ook via de E-learning op een uitgebreide manier kennis en factoren die invloed kunnen hebben op mensen met autisme. Dat opent de deur om de ander werkelijk te ondersteunen, op een manier dat hij/zij zelf weer in balans kan komen.

Interesse in een training op maat?

Interesse in een training op maat?

Ontdek Autisme biedt op iedere locatie een training op maat. Ben je geïnteresseerd in een incompany training? Klik op deze link om te ontdekken wat wij voor jouw team kunnen betekenen.

Reviews

Reviews via LinkedIn en watvindik.nl

Klik op de sterren om een kijkje te nemen bij onze reviews. Diverse organisaties op het gebied van autisme en werk gingen u voor.

Hieronder een paar quotes van enkele werkgevers die reageerden via LinkedIn.

Jiska van de Wetering (opleidingsadviseur bij Ministerie van BZK)

Jasper heeft voor Autoriteit Consument en Markt, tijdens de week van de diversiteit een workshop verzorgd over autisme. 
Jasper is een prettige trainer die de groep in beweging krijgt met leuke en leerzame oefeningen. Hij heeft duidelijk uitgelegd op welke manier autisme een belemmering kan vormen bij het leren en het functioneren op de werkvloer. Ook de ervaringsdeskundige co-trainers konden dit met hun persoonlijk verhaal illustreren. Jasper weet een goed evenwicht aan te brengen tussen het programma volgen en antwoorden op vragen. Alle deelnemers waren enthousiast! Nog bedankt!

Bram Bakker (psychiater):

“ Fantastische training / nascholing over autisme. Niet de DSM-diagnose, maar de trekken.
Die iedereen in meer of mindere mate natuurlijk heeft…. Hoe gaan we daarmee om? Een aanrader! ”

Uitspraak n.a.v. een training voor het Medisch Expertise Centrum ‘Ergatis’ op het gebied van Arbeid en Gezondheid

Lujan Blankenstein (verzekeringsarts bij het UWV)

“Erg leerzame middag onder de kundige leiding van Jasper Kok – Roosjen en Marc Beek als ervaringsdeskundige. Er werden veel vragen gesteld en met enthousiasme meegedaan aan de verschillende opdrachten. Voor mijn collegae was het een eye-opener, terwijl zij toch ook vaak op het spreekuur te maken hebben met mensen met autisme. Ook de inbreng van Marc als ervaringsdeskundige was de icing on the cake en maakte het helemaal af. Ik kan het daarom iedereen aanbevelen, zelfs als je van mening bent kundig te zijn betreffende autisme. Het kan je tot nieuwe inzichten brengen en het is een leuk programma.”

Uitspraak n.a.v. een training voor het UWV in Doetinchem.

Marloes Barendrecht – Arbeidsadviseur/ arbeidsdeskundige bij Zintens, onderdeel van Klimmendaal

“Jasper weet erg goed zijn kennis over autisme op een toegankelijke manier over te dragen. Met zijn team van ervaringsdeskundigen en het Autisme Belevingscircuit laat hij je ervaren waar mensen met autisme tegen aan kunnen lopen. Op een praktische wijze kom je erachter dat veel dagelijkse activiteiten en gewoontes in communicatie voor mensen met autisme helemaal niet zo gewoon zijn. De ervaringsdeskundigen kunnen prachtige voorbeelden uit de praktijk geven. Echt een aanrader! ”

Uitspraak n.a.v. een training voor de beroepsvereniging van arbeidsdeskundigen.

Annet Versantvoort (Head of education at P.I. Vught)

“Het belevingscircuit van Ontdek Autisme is 17x uitgevoerd in 4 weken en werd door de medewerkers ervaren als leerzaam. Dit vooral door de laagdrempeligheid en de confrontatie.  Het team bereikte dat de medewerkers in de PI Vught meer inzicht hebben gekregen in de specifieke problematiek van mensen met autisme. Spelenderwijs werd men zich bewust van de invloed van autisme op het dagelijks functioneren. Kortom een geslaagde vorm van deskundigheidsbevordering.”

Uitspraak n.a.v. een project voor de Penitentiaire Inrichting in Vught, waarbij we het Belevingscircuit 17 x hebben uitgevoerd voor de medewerkers.

Loes Knijp – Projectleider Politie Nederland

Wat een fantastisch Landelijk politie autisme congres was het,mede dankzij jouw workshop met ervaringsdeskundige Max Goossens. Jouw bijdrage is zeer gewaardeerd. Bedankt voor de prettige samenwerking.

Marlou HeskesCoördinator – HBO Fontys

“De Basistraining heb ik ervaren als een zeer waardevolle training, zowel als professional en zeker ook als ouder. De rijkheid aan informatie, de diepgang en de didactisch goed doordachte opzet maken dat je in één dag onvoorstelbaar veel leert (zelfs als je dacht al best wel wat te weten). De autismewandeling is een ervaring die zeer veel indruk op mij gemaakt heeft en die ik iedereen die met autisme te maken heeft heel warm kan aanbevelen.”

Klik op de sterren voor meer reviews via watvindik.nl en of klik op de LinkedIn van oprichter en trainer Jasper Kok-Roosjen.