Autisme in de werkomgeving

 • ‘Autismetalent benutten’ – Autisme & Werk

  Heb je als professional te maken met mensen met autisme? Denk je dat het contact tussen jou en degene met autisme beter zou kunnen? Zou je graag meer gebruik willen maken van Autismetalent, maar weet je niet hoe? Laat je trainen over autisme en ontdek tips en handvatten, die leiden tot een effectieve samenwerking. Ben jij een collega, bestuurder, manager, directeur , job-coach, arbeidsdeskundige of naaste, die behoefte heeft aan meer inzicht in autisme? Wil je graag een prettige samenwerking? Lees dan verder en meld je aan!

  We gaan praktisch en doelgericht aan de slag, in een ontspannen sfeer. Voorafgaand krijg je toegang tot onze voorbereidende online-training met alle informatie overzichtelijk geordend om rustig door te nemen. Aan het einde van de dag is er tijd voor een borrel. Laten we proosten op een goede samenwerking en meer begrip voor elkaar!

Begripvolle houding als uitgangspunt

Een succesvolle samenwerking vraagt om inzet van mensen met autisme, collega’s en werkgevers. Fijn dat jij geïnteresseerd bent in autisme en kijkt naar mogelijkheden tot meer kennis. Jouw begripvolle houding is een optimale start voor een effectieve samenwerking! We bieden je graag aanvullende kennis, relevante voorbeelden en tips, zodat je samen verder bouwt aan een duurzame relatie.

Vanuit Ontdek Autisme bieden wij incompany trainingen aan het bedrijfsleven. Klik op deze link om te ontdekken wat wij voor jouw team, organisatie, instelling of bedrijf kunnen betekenen. Doe je liever individueel of met een klein groepje mee? Dat kan, meld je dan hieronder aan voor onze open-inschrijving trainingen.

Wanneer, waar en wat? 

Plaats

Datum

Tijd

Activiteit

Trainingen rondom Autisme & Werk

Eindhoven di. 26-03 13.15-17.00 Fontys, R5
Rachelsmolen 1
Autisme Belevingscircuit;
in samenwerking met Hogeschool Fontys ICT.
Eindhoven ma 08-04  8.30-15.00 Rachelsmolen 1,
R1, lokaal 4.62
Masterclass ‘Effectief samenwerken’
Kennis voor een effectieve samenwerking.
Autisme Belevingcircuit

Wat houdt het Autisme Belevingscircuit in?

Het betreft een praktische  en doelgerichte workshop. Je gaat aan de slag met de opdrachten uit het circuit. Elke opdracht geeft een indruk van hoe mensen met autisme werkzaamheden zouden kunnen ervaren. Je ervaart wat een intense prikkeling van je zintuigen met je doet, en hoe je reageert als de omgeving niet aansluit bij jouw eigen manier van denken. Dit confronteert je met je eigen denkpatronen en opvattingen en geeft je inzicht in belastbaarheid en (on)mogelijkheden. De opdrachten en toelichting van onze ervaringsdeskundige trainers zullen je blik verruimen.

Dit Belevingscircuit koppelt jouw ervaringen aan situaties, die zich afspelen op het werk en is hierdoor speciaal bedoelt voor professionals die te maken hebben met mensen met autisme op de werkvloer. Ben jij een collega, bestuurder, manager, directeur , job-coach of naaste, die behoefte heeft aan een effectieve samenwerking? Meld je dan zeker aan.

De voorbereidende-online-training zet alle informatie rondom autisme overzichtelijk op een rij en het naslagwerk ondersteunt het proces naar een effectieve samenwerking.

Programma Autisme Belevingscircuit op 26 maart

 • 12.30-13.15  Ontvangst met koffie en thee
 • 13.15 -15.00 Start – deel 1
 • 15.00-15.30 Pauze met koffie, thee, water
 • 15.30-17.00 Vervolg – deel 2
 • 17.00-18.00 Borrel, met een toost op meer begrip en een goede samenwerking!
  Ontmoet ervaringsdeskundigen en collega’s uit diverse werkgebieden.

Waar ben je welkom?

Autisme Belevingscircuit – Eindhoven – 26 maart 2019
Fontys Hogescholen
Rachelsmolen 1, 5612 MA Eindhoven
Gebouw R5, kijk hier naar de plattegrond van het gehele terrein.

Fontys Hogeschool ICT is gastheer deze dag en organiseert deze middag voor hun (potentiële) samenwerkingspartners en geïnteresseerden.

Tarieven

 • 75 euro per deelnemer, inclusief koffie, thee, borrel(hapjes), naslagwerk en de online training ‘Autisme & Werk’.
 • Het bedrag is vrijgesteld van btw, want Ontdek Autisme staat vermeld als Kort Beroepsonderwijs in het CRKBO register.
 • Meld je aan op deze pagina.
Masterclass 'Effectief Samenwerken'

Masterclass ‘Effectief Samenwerken’ op 8 april

Tijdens deze masterclass krijg je inzicht in autisme in de werkomgeving en handvaten voor een effectieve samenwerking.

Doelstellingen van deze training:

 • Wat betekent het om autisme te hebben in de werkomgeving?
 • Inzicht in de mogelijke variaties van mensen autisme en aansluitend hierop welke werkzaamheden passend zijn.
 • Hoe creëer je een prettige werkomgeving?
 • Hoe bevorder je de balans tussen werk en privé.
 • Overzicht van mogelijke aanpassingen op het werk.
 • Goed in je vel zitten; stress voorkomen en passende alertheid op het werk.
 • Effectieve communicatie(tips).
 • Aandachtspunten voor een inclusieve werkomgeving.

We  gaan deze dag praktisch en doelgericht aan de slag, met theorie, eenvoudige modellen, oefeningen en kleine opdrachten. We bieden de training in samenwerking met ervaringsdeskundige trainers met krachtige voorbeelden, die de theorie ondersteunen. De tips en handvatten komen als een logisch gevolg n.a.v. de oefeningen, ervaringen, verhalen en uitleg. De dag biedt informatie voor leidinggevenden, collega’s en werknemers met autisme.

Voorafgaand krijgen de deelnemers een inlogcode voor onze online voorbereidende training; een interessante mix van informatie, die het bewustzijn rondom autisme op de werkvloer vergroot. Naar eigen wens kun je je verdiepen in achtergrondartikelen, praktische bewezen tips en wetenschappelijke achtergrondartikelen. Kortom, zoveel mogelijk informatie, zodat we ‘live’ effectief aan de slag kunnen met oefeningen, opdrachten, reflecties en blinde vlekken.

Programma:

08.15-08.30 Ontvangst met koffie en thee
08.30-10.30 Start – deel 1
10.30-10.45  Pauze met koffie, thee, water
10.45-12.30  Deel 2
12.30-13.15  Gezamenlijke lunch
13.15-15.00  Afronding

Waar ben je welkom?

Dagtraining ‘Effectief Samenwerken’
Fontys Hogescholen
Rachelsmolen 1, 5612 MA Eindhoven
Gebouw R1, lokaal 4.62, kijk hier naar de plattegrond van het gehele terrein.

Fontys Hogeschool ICT is gastheer deze dag en organiseert deze middag voor hun (potentiële) samenwerkingspartners en geïnteresseerden.

Trainers:

 • Jasper Kok-Roosjen
  – trainer op het gebied van autisme
 • Marian Bruijnzeels
  – ervaringsdeskundige autisme-expert
 • gastspreker Cor Jongejeugd
  – data-analyst en autisme ambassadeur van ABN-AMRO

Tarieven:

 • 175 euro per deelnemer, inclusief koffie, thee, iets lekkers, naslagwerk en de online training ‘Autisme & Werk’.
 • Het bedrag is vrijgesteld van btw, want Ontdek Autisme staat vermeld als Kort Beroepsonderwijs in het CRKBO register.
 • Meld je aan op deze pagina.
Interesse in een training op maat?

Interesse in een training op maat?

Ontdek Autisme biedt op iedere locatie in Nederland en België een training op maat. Ben je geïnteresseerd in een incompany training? Klik op deze link om te ontdekken wat wij voor jouw team, organisatie, vereniging, school, instelling of bedrijf kunnen betekenen.

Wie voeren deze trainingen uit?

Wie voeren deze training uit?

Deze training wordt uitgevoerd door de trainingsorganisatie Ontdek Autisme. Deze is opgericht door coach en trainer Jasper Kok-Roosjen. Samen met een groep van ervaringsdeskundige trainers hebben zij ruime ervaringen in het bieden van diverse trainingen op het gebied van Autisme & Werk. Ontdek Autisme biedt advies en trainingen aan diverse organisaties en worden onder andere ingezet door organisaties als het UWV, de politie, penitentiaire inrichtingen, zorgorganisaties en de Nederlandse Vereniging van Autisme.

Momenteel zijn we betrokken bij het ontwikkelen van het WerkWeb-Autisme en het ondersteunen van de projecten ‘Autismetalent benutten’ &  ‘Creëren van arbeidskansen’ van Fontys.

Jasper Kok-Roosjen
“Ons doel is om meer inzicht in autisme te geven en meer begrip voor elkaar te krijgen. We bieden inzicht in de verbindende eigenschappen en brengen tegelijkertijd de nuance aan, want ieder persoon is anders en heeft hierdoor zijn/haar unieke prikkel- en informatieverwerking, wensen, kwetsbaarheden en talenten.”

Reviews

Reviews

Klik op de sterren om een kijkje te nemen bij onze reviews. Diverse organisaties op het gebied van autisme en werk gingen u voor.

Hieronder een paar quotes van enkele werkgevers die reageerden via LinkedIn.

Jiska van de Wetering (opleidingsadviseur bij Ministerie van BZK)

Jasper heeft voor Autoriteit Consument en Markt, tijdens de week van de diversiteit een workshop verzorgd over autisme. 
Jasper is een prettige trainer die de groep in beweging krijgt met leuke en leerzame oefeningen. Hij heeft duidelijk uitgelegd op welke manier autisme een belemmering kan vormen bij het leren en het functioneren op de werkvloer. Ook de ervaringsdeskundige co-trainers konden dit met hun persoonlijk verhaal illustreren. Jasper weet een goed evenwicht aan te brengen tussen het programma volgen en antwoorden op vragen. Alle deelnemers waren enthousiast! Nog bedankt!

Bram Bakker (psychiater):

“ Fantastische training / nascholing over autisme. Niet de DSM-diagnose, maar de trekken.
Die iedereen in meer of mindere mate natuurlijk heeft…. Hoe gaan we daarmee om? Een aanrader! ”

Uitspraak n.a.v. een training voor het Medisch Expertise Centrum ‘Ergatis’ op het gebied van Arbeid en Gezondheid

Lujan Blankenstein (verzekeringsarts bij het UWV)

“Erg leerzame middag onder de kundige leiding van Jasper Kok – Roosjen en Marc Beek als ervaringsdeskundige. Er werden veel vragen gesteld en met enthousiasme meegedaan aan de verschillende opdrachten. Voor mijn collegae was het een eye-opener, terwijl zij toch ook vaak op het spreekuur te maken hebben met mensen met autisme. Ook de inbreng van Marc als ervaringsdeskundige was de icing on the cake en maakte het helemaal af. Ik kan het daarom iedereen aanbevelen, zelfs als je van mening bent kundig te zijn betreffende autisme. Het kan je tot nieuwe inzichten brengen en het is een leuk programma.”

Uitspraak n.a.v. een training voor het UWV in Doetinchem.

Marloes Barendrecht – Arbeidsadviseur/ arbeidsdeskundige bij Zintens, onderdeel van Klimmendaal

“Jasper weet erg goed zijn kennis over autisme op een toegankelijke manier over te dragen. Met zijn team van ervaringsdeskundigen en het Autisme Belevingscircuit laat hij je ervaren waar mensen met autisme tegen aan kunnen lopen. Op een praktische wijze kom je erachter dat veel dagelijkse activiteiten en gewoontes in communicatie voor mensen met autisme helemaal niet zo gewoon zijn. De ervaringsdeskundigen kunnen prachtige voorbeelden uit de praktijk geven. Echt een aanrader! ”

Uitspraak n.a.v. een training voor de beroepsvereniging van arbeidsdeskundigen.

Annet Versantvoort (Head of education at P.I. Vught)

“Het belevingscircuit van Ontdek Autisme is 17x uitgevoerd in 4 weken en werd door de medewerkers ervaren als leerzaam. Dit vooral door de laagdrempeligheid en de confrontatie.  Het team bereikte dat de medewerkers in de PI Vught meer inzicht hebben gekregen in de specifieke problematiek van mensen met autisme. Spelenderwijs werd men zich bewust van de invloed van autisme op het dagelijks functioneren. Kortom een geslaagde vorm van deskundigheidsbevordering.”

Uitspraak n.a.v. een project voor de Penitentiaire Inrichting in Vught, waarbij we het Belevingscircuit 17 x hebben uitgevoerd voor de medewerkers.

Loes Knijp – Projectleider Politie Nederland

Wat een fantastisch Landelijk politie autisme congres was het,mede dankzij jouw workshop met ervaringsdeskundige Max Goossens. Jouw bijdrage is zeer gewaardeerd. Bedankt voor de prettige samenwerking.

Marlou HeskesCoördinator – HBO Fontys

“De Basistraining heb ik ervaren als een zeer waardevolle training, zowel als professional en zeker ook als ouder. De rijkheid aan informatie, de diepgang en de didactisch goed doordachte opzet maken dat je in één dag onvoorstelbaar veel leert (zelfs als je dacht al best wel wat te weten). De autismewandeling is een ervaring die zeer veel indruk op mij gemaakt heeft en die ik iedereen die met autisme te maken heeft heel warm kan aanbevelen.”

Uitspraak n.a.v. onze Basistraining. Tijdens de Basistraining bieden we het Autisme Belevingscircuit, de Autisme Belevingswandeling en het verdiepende Autismekompas.

Aanmelden