Overheid en dienstverlening

 • Autisme bekeken vanuit de overheid en dienstverlening

  Autisme komt veel voor in onze samenleving. Als beleidsmaker, ondersteuner of dienstverlener kom je dan ook regelmatig mensen tegen met gedragstrekken, waarbij je aan autisme zou kunnen denken. Mensen met autisme hebben een andere informatie- en prikkelverwerking, waardoor er kans is op een kloof tussen hen en de samenleving. Hoe zorg je ervoor dat je ook met hen in contact blijft, en dat ze mee kunnen blijven doen in onze samenleving?

  Wij bieden inzicht in autisme, handvatten voor een optimale communicatie en tips over hoe aan te sluiten bij mensen met een kwetsbaarheid.

“Jasper heeft voor ACM tijdens de week van de diversiteit een workshop verzorgd over autisme. Jasper is een prettige trainer die de groep in beweging krijgt met leuke en leerzame oefeningen. Hij heeft duidelijk uitgelegd op welke manier autisme een belemmering kan vormen bij het leren en het functioneren op de werkvloer. Ook de ervaringsdeskundige co-trainers konden dit met hun persoonlijk verhaal illustreren. Jasper weet een goed evenwicht aan te brengen tussen het programma volgen en antwoorden op vragen. Alle deelnemers waren enthousiast! Nog bedankt”

Jiska van de Wetering, Adviseur leren en ontwikkelen bij Autoriteit Consument & Markt

Workshops, lezingen, trainingen en masterclasses voor onderwijsprofessionals

We hebben ruime ervaring opgedaan met presentaties voor professionals van de overheid, wijkteams en dienstverleners.  We bieden praktische presentaties, met afwisseling tussen doen, luisteren, reflectie en praktische tips. We streven naar een samenleving waarin ieder mee kan doen, dus ook mensen met autisme. We zijn ervan overtuigd dat als het ons lukt om bij hen aan te sluiten dat we hier uiteindelijk allemaal van profiteren.
Iedere presentatie is volledig op maat aan te passen. Heb je een vraag die er niet bij staat, dan bieden we een oplossing op maat in samenwerking met ons uitgebreide team. Iedere presentatie bieden we in samenwerking met ervaringsdeskundige trainers, een aanvullende online training en een certificaat met accreditatie voor Register Leraar, Registerplein, NVvA, V&V en SKJ. Hiernaast werken we samen met onze opdrachtgevers voor (tijdelijke) accreditatie.
Ben je enthousiast? Vraag hier om een offerte op maat, we nemen dan spoedig contact met je op.


Workshops en lezingen (1-3 uur):

Workshops en lezingen (1-3 uur):

 • Autisme Belevingscircuit
  Ervaar de impact van autisme op leerlingen met autisme, voel de kwetsbaarheid en ontdek jouw invloed op mensen met autisme. Ontdek tips en handvatten, die kunnen leiden tot een betere communicatie met de leerling met autisme.
  Kenmerken: Praktisch aan de slag met de de opdrachten uit het Belevingscircuit, afgewisseld met ervaringsverhalen en de minimaal benodigde theorie.
 • Aansluiten bij mensen met autisme
  Verdiep je in de de onzichtbare andere informatie- en prikkelverwerking, die kunnen leiden tot belemmeringen in het onderwijs. Ervaar, luister, vraag en ontdek tips en handvatten, die ruimte geven om talenten te ontplooien.
  Kenmerken:De theorie koppelen we aan ervaringsverhalen, filmpjes, een enkele opdracht en het proces van de deelnemers.

Dagtrainingen (7-12 uur):

Dagtrainingen (7-12 uur):

 • Basistraining; begrip voor autisme
  Deze dag maakt je bewuster om verder te kijken dan gedrag, zodat je grip krijgt op de oorzaak en meer begrip ervaart richting leerlingen met autisme.
  Kenmerken: Praktisch aan de slag met belevingsopdrachten en de Autisme Belevingswandeling. En je ontdekt nieuwe mogelijkheden voor ontwikkelingsmogelijkheden.
 • Prikkelverwerking & autisme
  Tijdens deze training verdiep je je kennis in prikkelverwerking, krijg je antwoorden en praktische tips. In het algemeen adviseren we de tweedaagse training, maar we kunnen deze training ook terugbrengen naar een korte workshop, of dagtraining.
  Kenmerken: Deze training is interactief, je gaat luisteren, zelf ervaren, oefenen, reflecteren en ontdekken. We garanderen je dat je nieuwe inzichten krijgt en nieuwe handvatten ontdekt voor mogelijkheden in de klas! 

Masterclasses (2-4 uur):

Wil je individueel aansluiten?

Interesse in een training als individu?

Ontdek Autisme biedt op diverse locaties in Nederland openbare trainingen voor particulieren en professionals. Ben je geïnteresseerd om een training te volgen? Klik op deze link om te zien met welke trainingen wij binnenkort in de buurt zijn.


Interesse in een training op maat?

Interesse in een training op maat?

Ontdek Autisme biedt op iedere locatie in Nederland en België een training op maat. Ben je geïnteresseerd in een incompany training? Klik op deze link om te ontdekken wat wij voor jouw team, organisatie, vereniging, school, instelling of bedrijf kunnen betekenen.


Wie zijn wij?

Wie zijn wij? 

Onze trainingen, lezingen, workshops en congressen worden uitgevoerd door de trainingsorganisatie Ontdek Autisme. Deze is opgericht door coach en trainer Jasper Kok-Roosjen. Samen met een groep van ervaringsdeskundige trainers hebben zij ruime ervaringen in het bieden van voorlichting aan het onderwijs. Wij bedienen basisscholen, middelbaar en beroepsonderwijs, universiteiten en leerplichtambtenaren. Hiernaast bedienen we zorginstellingen, bedrijven en non-profitorganisaties als Mama Vita, AIC’s, Scouting en Nederlandse Vereniging van Autisme. Lees hieronder bij de reviews hun bevindingen.


Waar staan wij voor?

Een begripvolle houding is het uitgangspunt

Iedere persoon is uniek, dus autisme uit zich ook bij iedereen anders: het kan zelfs bij een persoon variëren met diens leeftijd, per dag en per uur. Tijdens onze trainingen inspireren wij je om aandacht te geven aan het ontwikkelen van talenten en vaardigheden. Wij geloven en ervaren dat je met inzicht, oefening en adequate ondersteuning nieuwe vaardigheden aan kunt leren en kunt veranderen. We zullen dus ook zeker praktisch aan het werk gaan rondom communicatie, dagelijkse interacties, intrinsieke motivatie en balans. We ondersteunen je om nieuwe uitgangspunten te onderzoeken en bieden oefeningen om je nieuwe inzichten toe te passen.

De diagnose autisme beperkt de persoon met autisme niet tot het eindpunt van het ontwikkelingsproces, maar vormt het begin van een alternatieve route om verder tot bloei te komen.

Reviews

Hieronder een paar quotes van enkele docenten, die o.a. reageerden via LinkedIn.

Marjan Verweij – ID College

“Ik heb nog niet eerder meegemaakt dat iedereen tijdens en na afloop van een presentatie, zo enthousiast was.Zoals ik gisteren al aangaf zal ik op de juiste plek binnen onze organisatie de meerwaarde van de presentatie voor docententeams aangeven. Ook heb ik de ervaring gedeeld met collega’s.”

Monika van Voskuilen – leraar bij Thorbecke SG

“Bedankt Jasper voor het begeleiden en coachen van M. Hij heeft veel geleerd en de MatriXmethode heeft de negatieve lading van zijn pestverleden laten verdwijnen. Nu kan hij verder……”

Matty Hendriks – OBC De Bommel

“Jasper heeft een groep VMBO studenten, samen met twee ervaringsdeskundigen, op een zeer prettige, enthousiaste, veilige en toegankelijke manier laten ervaren hoe het is om autisme te hebben. Écht een aanrader voor iedereen die hier op welke manier dan ook mee te maken heeft.”

Jaap Inberg – RMC Noord-Nederland

“Voor een bijeenkomst van leerplichtambtenaren en RMC-medewerkers in Noord-Nederland heeft Ontdek Autisme een Autisme Belevings Circuit georganiseerd. De deelnemers waren erg enthousiast en uit een evaluatie bleek deze workshop met een 9,2 gewaardeerd te worden! Enkele toelichtingen bij die evaluatie: – “Fantastische workshop met name vanwege ervaringsdeskundige.” – “Super leuke combinatie van theorie en praktijk. De interactie was prettig.” – “De 2 heren gaven op een leuke en speelse manier veel inzicht in de problematiek.”

Raoul Notté, Researcher – Haagse Hogeschool

““De training heeft mij heel veel eye-openers gegeven. Ze lieten mij onder andere zien wat ik dus doe als docent. We geven sommige studenten, onbedoeld, continu het gevoel van afkeuring. En dat kan niet, want iedereen moet gewoon kunnen zijn wat ie is.”