Basistraining: Begrip voor Autisme

  • Praktische informatie over de training

    Heb je in je dagelijks leven of als professional te maken met mensen met autisme? Denk je dat het contact tussen jou en degene met autisme beter zou kunnen?


 

Plaats

Datum

Locatie

Eindhoven 5-09-2018 Rachelsmolen 1 in Eindhoven
De Bilt 12-11-2018 Weltevreden 4a, 3731 AL De Bilt
Zwolle 29-11-2018 Dr. Stolteweg 72, Zwolle

 

Aanmelden

Factuur declareren?


Tijdens deze training vergroot je je basiskennis over autisme. Iedere persoon is uniek, dus autisme uit zich ook bij iedereen anders: het kan zelfs bij een persoon variëren met diens leeftijd, per dag en per uur. Tijdens onze trainingen inspireren wij je om aandacht te geven aan het ontwikkelen van talenten en vaardigheden. Wij geloven en ervaren dat je met inzicht, oefening en adequate ondersteuning nieuwe vaardigheden aan kunt leren en kunt veranderen. We zullen dus ook zeker praktisch aan het werk gaan rondom communicatie,  dagelijkse interacties, intrinsieke motivatie en balans in jezelf en in relatie tot je omgeving.De diagnose autisme beperkt iemand niet tot het eindpunt van het ontwikkelingsproces, maar vormt het begin van een alternatieve route om verder tot bloei te komen.

De opzet van de dag motiveert je om verder te kijken dan het gedrag, zodat je leert zoeken naar en reageren op de oorzaak. Voor mensen met autisme maakt dat vaak een wereld van verschil. Onder de oppervlakte kunnen zoveel redenen zijn waarom iemand niet in balans is. Door daar aandacht voor te hebben, wordt de kloof tussen mensen mét en mensen zonder autisme een stuk kleiner.

Voorbereiding

Voorafgaand aan de training sturen we je wat voorinformatie toe, zodat je je alvast kunt inlezen. Uiteraard krijg je tijdens de training ook een uitgebreide reader met alle verklaringsmodellen, artikelen, extra boekentips en uiteraard alle gebruikte modellen tijdens deze training. We weten hoe belangrijk het is om woorden te combineren met visuele ondersteuning, dus je kunt heldere en concrete teksten verwachten in combinatie met duidelijke afbeeldingen.

Theorie tijdens de basistraining; Begrip voor Autisme

Marian verzorgt onder andere de uitleg over de hersenen en geeft diverse ervaringsdeskundige voorbeelden. Bovendien verzorgt ze het alternatieve Autisme Belevingscircuit voor de mensen die reeds hebben deelgenomen aan het originele circuit.
Verrklaringstheorieën, die we deze dag introduceren, uitleggen en koppelen aan de verhalen van onze ervaringsdeskundige trainers en de ervaringen in het lokaal zelf zijn; centrale coherentie, executieve functies, theory of mind , contextblindheid, Brainblocks, vertraagde en versnelde ontwikkelingen (Martine Delfos) en uiteraard de problemen bij de prikkelverwerking.
Hiernaast zullen we diverse vaardigheden benoemen, die de basisveiligheid bewaken, zodat de ontwikkeling optimaal verloopt.

Krijg een indruk van de impact van autisme

Tijdens de basistraining krijg je een indruk wat de impact van autisme is. Je oefent om te kijken vanuit een persoon die informatie op een andere manier verwerkt dan jij. Dat vergroot je begrip en inlevingsvermogen in een persoon met autisme. Je ervaringen en reflecties leiden tot inzichten, ideeën en praktische handvatten, die je effectief kunt inzetten om je communicatie (met mensen met autisme) te verbeteren.

Zo ziet de training Begrip voor Autisme eruit

Na de inleiding krijg je uitleg over de theorie en oefen je hiermee. Daarna doorloop je het Autisme Belevingscircuit. Dit bestaat uit een aantal opdrachten, die je een indruk geven hoe mensen met autisme de wereld ervaren. Na de lunch volgt de Autisme Belevingswandeling, of  een andere creatieve en reflecterende activiteit. Daarnaast ga je een aantal verschillende oefeningen uitvoeren en cassusen bespreken met heldere opdrachten. Er worden geen rollenspellen gedaan in de groep.

Aan de hand van de Autisme Belevingswandeling ontdek je aan de hand van de omgeving welke impact autisme zou kunnen hebben. Tijdens de wandeling leer je op een andere manier kijken naar je omgeving en leer je aan de hand van metaforen de denkwijze van de gids met autisme begrijpen. Dat komt het inzicht, het begrip en de communicatie tussen mensen met en mensen zonder autisme ten goede.

Praktische informatie

De training duurt een dag van 9.00-17.00 uur. De training is geschikt voor professionals uit de zorg en onderwijs, maar ook voor het bedrijfsleven, wijkteams, bestuursleden, verenigingen en ouderinitiatieven. Uiteraard zijn ook mensen met autisme zelf en hun ouders, partners en andere familieleden van harte welkom. We gaan praktisch en doelgericht aan de slag, in een ontspannen sfeer. We werken met kleine, overzichtelijke groepen.

Tarieven voor de training

Ontdek Autisme hanteert verschillende tarieven voor professionals en particulieren. Hiermee willen we de training zo laagdrempelig mogelijk houden en bereikbaar voor iedereen.
Tarief professionals: 150 euro per deelnemer, inclusief certificaat.
Tarief particulieren:  125 euro per deelnemer, exclusief certificaat (kortingscode basistraining-particulier )

De training is inclusief:
• Koffie, water, thee en uitgebreide lunch.
• Een uitgebreide reader, die je na deze training nog regelmatig zult gebruiken ter ondersteuning van je communicatie
• Bij betaling van het professionals-tarief: Certificaat van deelname (accreditaties SKJ en Registerleraar goedgekeurd. Andere accreditaties vraagt Ontdek Autisme aan op verzoek).
• Ontdek Autisme is vrijgesteld van omzetbelasting en brengt daarom geen btw in rekening.
• Sommige zorgverzekeraars vergoeden de kosten van de cursussen van Ontdek Autisme. Dit kan bijvoorbeeld  als er sprake is van psycho-educatie voor ouders en partners van, en/of voor een persoon met autisme. Bij uw zorgverzekering kunt u navragen of u voor een vergoeding in aanmerking komt.

Accreditatie

Accreditatie SKJ:
Geaccrediteerde punten totaal: 7.00

Accreditatie Register Leraar:
Punten: 6 RU

Accreditatie Registerplein:
Punten: 5 (voor het ochtendgedeelte met Autisme Belevingscircuit).

Direct aanmelden

Klik hier rechtsboven om je aan te melden voor de trainingen.

Training op maat

Wil je de training samen met collega’s, verenigingsleden of een andere groep volgen? Op een locatie naar jouw keuze? Of wil je het programma toespitsen op jouw organisatie? Bij Ontdek Autisme organiseren we ook trainingen op maat.

Locaties

Eindhoven


Fontys Hogescholen
Gebouw: R1 ICT
Lokaal 2.40
Navigatieadres: Rachelsmolen 1 in Eindhoven

 

Zwolle

 

 

Dr. Stolteweg 72, Zwolle. Deze locatie bevind zich op het Health Innovation Park, naast het Isala ziekenhuis. Gemakkelijk per openbaar vervoer en auto te bereiken.

 

Bekijk de routebeschrijving en uw gratis parkeermogelijkheden.

 

 

De Bilt

Oudervereniging Balans & Nederlandse Vereniging Autisme (NVA).
Weltevreden 4a, 3731 AL De Bilt