Óver Ontdek Autisme

 • Over Ontdek Autisme

  Bij Ontdek Autisme zijn we ervan overtuigd dat mensen meer zijn dan wat wij in eerste instantie zien aan gedrag, vaardigheden en een eventuele vastgestelde ‘diagnose’. Mensen zijn als een ijsberg: je ziet boven water een kleine top; onzichtbaar onder water is veel meer te vinden.

  De top van de ijsberg is het zichtbare gedrag en de vaardigheden van mensen. De gedachten, gevoelens en de eigen beleving blijven onzichtbaar, onder water.

  Ons uitgangspunt

  Bij de trainingen, lezingen, coaching en begeleiding die we vanuit Ontdek Autisme geven, is dit ons uitgangspunt. Cruciaal daarbij is dat iemand met autisme kan denken, voelen en gebeurtenissen kan beleven. Die innerlijke wereld – het onzichtbare deel van de ijsberg – beïnvloedt het zichtbare gedrag.

  Leef je in

  Voor mensen zonder autisme is dat gedrag soms niet te begrijpen. Direct reageren vanuit dat onbegrip is weinig behulpzaam. Je kunt je ook inleven in wat er ‘onder water’ speelt, of er naar vragen. En dan wordt onbegrepen gedrag vaak juist heel logisch.

  Ontdek de echte hulpvraag

  Zo ontdek je de echte hulpvraag achter het gedrag. Dat opent de deur om de ander werkelijk te helpen, op een manier dat hij/zij zelf weer in balans kan komen. Vanuit Ontdek Autisme doen we dat door middel van coaching en begeleiding van mensen met autisme. Ook geven we trainingen aan iedereen die via zijn werk of privé omgaat met mensen die autisme hebben.

  Ons team

  Ontdek Autisme is in 2014 opgericht door Jasper Kok-Roosjen. Hij werkt samen met ervaringsdeskundigen.

 • Jasper brengt mensen met elkaar in verbinding. Autisme-hulpverleners, maar ook mensen die niet zoveel met autisme hebben, maar andere kennis of ervaring.
  Ik vind Jasper een goed voorbeeld van hoe om te gaan met mensen met autisme en anderen met vragen daarover. Nooit betuttelend of betweterig, maar een open en nieuwsgierige meedenker.

  Femke Hamburger