De diagnose autisme en zijn raakvlakken

Bij mensen met autisme zal een standaard aanpak bijna nooit werken en is maatwerk van groot belang. Maatwerk kan het verschil maken tussen succes, of ver onder het niveau presteren en zelfs uitvallen. Wij denken dat als het je lukt om met maatwerk aan te sluiten, niet aan te sluiten op mensen met maatwerk, dat niet alleen mensen met autisme hiervan profiteren, maar ook alle anderen met een extra ondersteuningsbehoefte.

Steeds vaker horen we vragen over de raakvlakken van de diagnose autisme met andere diagnoses. Het een is het ander niet, maar er zijn hier en daar overeenkomsten te vinden tussen mensen mét autisme met andere diagnoses en zonder diagnoses. Er kunnen overeenkomsten zijn tussen de prikkel- en  informatieverwerking, ervaringen, kwetsbaarheden en mogelijkheden  en uiteraard de ondersteuningsbehoefte.
Echter, de ene persoon is de andere niet, en bij ieder persoon moet hier uiterst zorgvuldig mee worden omgegaan. Het onderstaande schema, dat we hebbben gemaakt n.a.v. de vele vragen, lichten we graag toe tijdens onze trainingen, maar willen we niet onthouden aan de mensen die hier baat bij hebben.

Houd in de gaten dat het slechts een model is en daarom wellicht niet volledig.

Delen mag met behoud van de bronvermelding; www.ontdekautisme.nl

Download hier het pdf Ontdek Autisme – Diagnose Autisme (1)

Posted in:

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *