Blog: Schrijfles van Janneke: zowel bevrijdend als emotioneel!

Met lichte kramp in mijn vingers kom ik erachter dat Janneke me niet alleen heeft laten kennismaken met verschillende schrijftechnieken, maar dat ze me ongemerkt heeft aangezet tot het beschrijven van gebeurtenissen, die in mijn onderbewuste rondspoken. 

Ik heb mijn leven ogenschijnlijk in keurige vakjes geordend en elk vakje van bodem tot plafond opgevuld, het deurtje dichtgedaan en de sleutel omgedraaid: mijn jeugd…check; mijn gelukkige vader-moeder-zoon-en-dochter-gezinsleven…check; het overlijden van mijn man…check; de ASS-diagnoses bij mijn zoon en dochter…check; mijn zesentwintigjarige carrière in de industrie…check. Allemaal beleefd, vaarwel gezegd, be-rouwd en verwerkt. De weg is nu vrij om weer positief de toekomst tegemoet te gaan. De kinderen zitten weer lekkerder in hun vel, er komt wat ruimte voor mezelf en de training “Ouders: Ervaren en Deskundig” van de Stichting Ovaal komt precies op het juiste moment voorbij. Ik geef me op en ben benieuwd wat ik allemaal ga leren om binnenkort mijn ervaringen als moeder van twee kinderen met ASS in te zetten voor meer begrip in de samenleving en vooral meer begrip bij de professionals, die gezinnen zoals het onze bijstaan in nood.

Onderdeel van deze training is een aantal dagdelen met schrijflessen door Janneke van Bockel: een voorbeeld voor velen van ons, cursisten. Behalve schrijfster is ze een ware ambassadrice voor Autisme. Ik zit met pen en papier in de aanslag om de aanwijzingen, tips en trucjes van deze ervaren vrouw te mogen noteren. Er ligt thuis namelijk een stapel dagboeken te wachten op het moment dat ik ze ga omzetten tot behapbare, publiceerbare verhalen, die mensen inzicht geven in het leven van een alleenstaande ouder van twee kinderen met autisme. Nu ga ik horen hoe ik dat moet aanpakken!

Maar dat loopt heel anders dan ik dacht: ze geeft geen kant-en-klare tips, maar laat ons vooral schrijven, schrijven en nog eens schrijven. Zinnetjes afmaken, gebeurtenissen beschrijven die we uit mindmaps halen, deze om-schrijven vanuit andere gezichtspunten en zelfs als sprookje. En bij vrijwel alle oefeningen is de boodschap: “Haal je pen niet van het papier, denk niet na, ga niet terug om de zin kloppend te maken, streep geen woorden door, maar blijf schrijven. En als je niets meer weet, schrijf je alles op wat door je gedachten gaat: nu weet ik niets meer…wat een stomme opdracht…het is hier warm…tralalalala….blablablabla…ik mag schrijven wat ik wil, als ik maar schrijf”. Vandaar de lichte kramp in mijn vingers…

En er gebeurt iets met mij tijdens deze schrijfoefeningen: ten eerste vallen er complete verhaaltjes uit mijn pen zo op het papier. In vijf of tien minuten maak ik afgeronde stukken, die tranen in de ogen brengen van mijn mede-cursisten, wanneer ik er af en toe een voorlees. Mogen beleven dat mensen geraakt worden door mijn verhalen, is die hele cursus al waard! Ik voel opwinding en rust in mij strijden: is dit dan mijn lotsbestemming? Schrijven? Wat een bevrijdend gevoel om zo een bevestiging te krijgen.

Ten tweede beschrijf ik gebeurtenissen uit mijn verleden, die ik dacht allang verwerkt te hebben, maar ze komen niet voor niets naar boven: schrijven legt bloot waar ik werkelijk gebleven ben in mijn verschillende, overlappende rouwprocessen. Al schrijvende ga ik van rauwe pijn via nostalgie naar dankbaarheid om de mooie momenten die ik mocht beleven.

En met mij beleven veel andere moeders (inderdaad, er zijn geen vaders in de zaal) ook emotionele momenten. We delen onze verhalen, herkennen veel, troosten elkaar en bouwen een mooie band op. Deze emotionele (ont)lading verrast me volkomen! Ik vraag op een zeker moment of Janneke van tevoren had bedacht dat haar schrijflessen zoveel teweeg zouden brengen. Ja hoor, zegt ze, dat had ik wel verwacht. Zij is natuurlijk al langer bekend met wat het beschrijven van je eigen belevenissen kan losmaken.  

Met gevoelens van voldoening, dankbaarheid en kramp kijk ik terug naar deze schrijflessen. Dankjewel Janneke!

Jacqueline Dalinghaus

 

Ter aanvulling nog een bericht van Jasper:

Ontdek Autisme werkt sinds kort actief samen met Jacqueline om de teksten voor de readers en op de website te professionaliseren. Hiernaast zal Jacqueline ons assisteren met workshops en het uitwerken van onze materialen en modellen.

Binnenkort zal Jacqueline haar studie afronden bij www.ebla.nl en de hierboven geschreven training:  http://www.stichtingovaal.nl/training-ouders-ervaren-en-deskundig/

 

Posted in:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *