Introductie-training – Papageno

35 students

Welkom

Welkom bij de voorbereidende-online-training van Ontdek Autisme.

Wat ga je in deze online training lezen, luisteren, leren en ervaren?

 • We wensen je allereerst te informeren met zoveel mogelijk kennis en factoren die invloed kunnen hebben op mensen met autisme. We zijn namelijk beter in staat ons aan adviezen en plannen te houden naarmate we ze beter begrijpen.
 • Iedere deelnemer heeft een ander kennisniveau over autisme,  dus we zullen iedere keer met de basis beginnen. Hiernaast proberen we aan te sluiten op verschillende voorkeurs-leerstijlen en stap voor stap verdieping aan te brengen.
 • We wensen dat onze invalshoeken, aanwijzingen en theorieën jou ondersteunen om met de grootst mogelijke nieuwsgierigheid open te gaan staan voor ontwikkelingsmogelijkheden bij mensen met autisme. Laten we elkaar aanvullen  en inspireer ons ook met jouw feedback, ideeën en tips!

Wie zijn wij?

 • Ontdek Autisme geeft trainingen en lezingen aan particulieren en individuele professionals en biedt traject-trainingen voor teams. Ons doel is om meer inzicht in autisme te geven en meer begrip voor elkaar te krijgen. We bieden inzicht in de verbindende eigenschappen en brengen tegelijkertijd de nuance aan, want ieder persoon is anders en heeft hierdoor zijn/haar unieke prikkel- en informatieverwerking, wensen, kwetsbaarheden en talenten.
 • Ontdek Autisme is opgericht door Jasper Kok-Roosjen, die altijd samenwerkt met ervaringsdeskundigen. Zij zijn de allerbelangrijkste personen van wie we mogen leren. Hierom stellen wij graag een aantal van onze teamleden voor. Als je hun eigen verhaal wilt leren kennen ben je welkom om hier verder over te lezen op onze website, via deze link.

Onze visie:

 • We geloven in ontwikkelingsmogelijkheden! En dat we nog lang niet alles weten rondom autisme. Wordt een onderzoeker en ontdek de mogelijkheden, uitdagingen en unieke kinderen, jongeren, studenten, ouders, collega’s en mensen om je heen!
 • De ijsberg: Wij zijn ervan overtuigd dat mensen meer zijn dan wat wij in eerste instantie zien aan gedrag, vaardigheden en eventuele vastgestelde ‘diagnose’. Daarom verwijzen wij graag naar de ijsberg als metafoor; boven water zie je alleen een kleine top, maar onder water is er onzichtbaar een veel groter stuk.
 • Er is altijd maatwerk nodig!
  Statische en generale adviezen zijn vrijwel onmogelijk, want iedere persoon, situatie, doelstelling en context is uniek. De impact van autisme is voor ieder mens uniek en ontdek je door iedere keer opnieuw te vragen (of met zoveel mogelijk betrokkenen te luisteren en af te stemmen.
 • We leren het meeste van de mensen met autisme zelf. Hierom delen we ook altijd ervaringsverhalen via filmpjes en werken tijdens onze trainingen met 1 of meer ervaringsdeskundigen.

Jouw ontwikkeling en vragen:

 • Deze training doe je voor jezelf!
  Wellicht leer je het meest als je je gemotiveerd voelt. De vragen die we stellen zijn bedoeld voor jezelf, we verwachten geen uitgebreide antwoorden. Je mag delen, maar moet helemaal niets. Deze training doe je voor jezelf!
 • Vragen zijn welkom via info@ontdekautisme.nl

Voorleesfunctie:


 • Met een paar handelingen kun je een voorleesfunctie toevoegen aan je Google Chrome-browser. Klik hier voor een goede uitleg of klik hier de extensie ReadAloud te downloaden. Deze extensie leest de tekst op de webpagina met een computerstem voor.

YouTube – Nederlandse vertaling:


 • We gebruiken regelmatig YouTube filmpjes ter ondersteuning van de uitleg. Vaak is deze ook in de Nederlandse vertaling mogelijk, als dit bij jou nog niet automatisch ingesteld is, kun je dit zelf instellen met behulp van deze uitleg.

Meer verdieping? Lees verder na de tekstballon:


 • Aan het einde van een les, plaatsen we een tekstballon. Dit is het teken dat je de meest relevante informatie van die les boven dit plaatje staat.
  Vanaf deze tekstballon volgt er een facultatief gedeelte, voor deelnemers die verdere verdieping, voorbeelden en meer informatie willen weten.

Onze speciale dank gaat uit naar:


 • Vanuit Autisme Bekeken.
  De projectgroep Vanuit Autisme Bekeken is opgezet door het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW). Dit  team met ervaringsdeskundigen, onderzoekers en auteurs stimuleren samen de inclusieve samenleving, waarbij iedereen zichzelf kan zijn en niemand uitgesloten wordt.
  Wij zijn enthousiast, dat we toestemming hebben gekregen om de ontwikkelde hulpmiddelen, modellen en teksten te mogen delen met bronvermelding.

 • Marian Bruijnzeels.
  Marian is verbonden aan Ontdek Autisme als trainer en ervaringsdeskundige. Ze is fulltime aan het studeren op autisme en deelt haar kennis met onze deelnemers via de sociale media,  in deze online training, de Basistraining, de tweedaagse training Prikkelverwerking en onze incompany maatwerk-trainingen.
 • Tot slot, dank aan alle genoemde bronnen, collega’s en vrijwilligers, die ons dagelijks inspiratie, inzicht en feedback geven.

Copyright & auteursrecht:

 • Deze online-training is alleen bedoeld voor deelnemers aan onze ‘live-training’, de toegangscode delen met anderen is niet toegestaan.
  Wil jij er rekening mee houden, dat onze eigen teksten en plaatjes auteursrecht en copyright hebben? Onze afbeeldingen tekst-delen (max. 1 alinea) mogen enkel gedeeld worden met bronvermelding.

‘Werk in uitvoering’

 • Bij het maken van onze trainingen hebben we ervoor gekozen om gebruik te maken van het Pareto-principe (80/20 regel). We maken hierbij vooral de keus om essentiële en juiste informatie over te brengen, die inspireert, informeert en nieuwsgierig maakt.
  In verband met onze prioriteit, kiezen we er tegelijkertijd voor om kleine taalfouten, zinsfoutjes en imperfectie tijdelijk te accepteren. Excuses voor het ongemak. We gaan er zo spoedig mogelijk mee aan de slag.

Wij wensen je veel inspiratie toe met deze online training

Groeten, mede namens onze (ervaringsdeskundige) trainers,

Jasper Kok-Roosjen
Oprichter Ontdek Autisme
Autismetrainer en coach

PS
Heb je tips, aanvullingen, correcties of feedback?
Laat het ons weten, we leren graag van je!

Meld je tips en tops

Foutje gezien? Heb je een tip, of een top? Heb je een aanvulling? Meld het ons! We leren graag van je. Onze dank is groot. We gaan ermee aan de slag.

Opmerkingen, vragen en aanvullingen mogen uiteraard ook via info@ontdekautisme.nl

 

Trainer

Jasper Kok

Gratis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *