2 boekentips van Leonie

Bijgaand bieden we twee boekentips van Leonie.
Zij is ervaringsdeskundige trainer bij diverse trainingen, zoals met het Autisme Belevingscircuit, de Sensorische informatieverwerking en Balansmeter. Zij schrijft ons onderstaande. 

Het begint met inzicht, in jezelf en anderen.

Sommige mensen met autisme hebben een tekort aan kennis en vaardigheden die voor anderen ‘’vanzelfsprekend’’ zijn of lijken. We missen de woorden en de ‘kapstok’ waarmee we verder kunnen komen. Veel behandelingen en trainingen starten op een punt dat niet zo autismevriendelijk is – namelijk verondersteld weten, vaak gekoppeld aan de kalenderleeftijd of andere zichtbare ervaringen. Behandeling of hulp sluit dan niet aan. Je komt niet verder. Het lijkt ‘van hem af te glijden’ of ‘ze zegt dat ze het snapt maar doet er niks mee’.

Ik wil twee boekentips met jullie delen.

Misschien leer je daar wel woorden en kapstokken van, om jezelf of een ander beter te begrijpen. Daarmee kun je soms verder komen in begeleiding of therapie. Omdat mensen met autisme anders waarnemen, kan een stukje informatie, een woord of een plaatje soms een puzzel compleet maken!

Twee boekentips:

Voor lezers vanaf 11-15 jaar en eigenlijk iedereen daarna, is het boek ‘Ken je brein en haal eruit wat erin zit’ (JoAnn Deak en Terrence Deak, uitgeverij Bazalt, 2018)  een topper. Over hoe je brein groeit, ontwikkelt, leert en heftige gevoelens, proberen na tegenslagen, volhouden, je passie vinden.

Er staan gekleurde illustraties bij de korte teksten, voor sommige mensen is dit helpend om te plaatsen wat er bedoeld wordt. Je kunt de plaatjes ook makkelijk afdekken met een wit stuk papier, als je er last van hebt. Dit boek leert je hoe en waarom je brein ervaringen nodig heeft om sterker te worden.

Het is een vervolg op Je Fantastische Elastische Brein, dat is meer een prentenboek met dezelfde boodschap: groeimindset!

Beide boeken hebben een gratis lesplan voor leraren, maar dit is ook handig voor begeleiders of ouders.

HET HELE BREIN, HET HELE KIND (Daniel J. Siegel en Tina P. Bryson, uitgeverij Scriptum, 4e druk 2018) is volgens de titel voor ouders, maar ik vind het zeer interessant voor alle aardbewoners. Praktisch boek waarin met talloze voorbeelden wordt aangesloten bij het dagelijks leven (met kinderen). Hoe reageer je als je zoon in de supermarkt een driftbui krijgt, als je geïrriteerd bent als ouder over liegen, wat zijn helpende ervaringen en wanneer is nee nee?

Opvoeden met het brein in gedachten! Je gaat anders kijken en praten.

Dit boek is niet speciaal met gedragsproblemen of beperkingen geschreven maar het helpt wel om begrip te hebben voor onzichtbare oorzaken, en om te volgen, aan te sluiten en toe te voegen: dat is wat bij Ontdek Autisme ook voorop staat.

Heb je in zin om woorden, inzichten en verbanden te leggen? 

  • Boekentips geschreven door Leonie; trainer bij de training prikkelverwerking en autisme bij Ontdek Autisme).
  • Deze boekentips zijn niet gesponsord.

Toegevoegde foto’s: 

 

Posted in: