Demo e-learning

  • Mijn aantekeningen
  • Plaats hier uw vraag voor uw medecursisten
  • Opmerkingen, tips/tops
  • Veel gestelde vragen

De ijsberg

De ijsberg

Het ijsberg-model

Een mens is meer dan wat wij in eerste instantie zien aan gedrag, vaardigheden en eventuele vastgestelde diagnoses. Daarom gebruiken wij het ‘ijsberg-model’ als metafoor, gebaseerd op het ijsberg model van McClelland.

Bij een ijsberg zie je boven water alleen een kleine top. Terwijl er onder water een nog veel groter onzichtbaar deel van diezelfde ijsberg ligt.

 

 

Als je deze metafoor vertaalt naar mensen, wordt de top van de ijsberg gevormd door het zichtbare gedrag en vaardigheden, terwijl de gedachten, gevoelens en de eigen beleving ‘onder water’ blijven.

Het is cruciaal om te beseffen dat iemand met autisme echt anders denkt, voelt en beleeft. Die innerlijke wereld – het onzichtbare deel van de ijsberg – beïnvloedt het zichtbare gedrag. Voor mensen zonder autisme kan dat gedrag soms totaal onbegrijpelijk zijn. Direct reageren vanuit dat onbegrip is niet behulpzaam.

Onderzoek – samen met de persoon zelf en/of dienst omgeving – wat er ‘onder water’ speelt. Dit opent de deur om de ander werkelijk te zien en te helpen. Om de echte hulpvraag achter het gedrag te zien.

 

Alternatieven voor de ijsberg

Omdat de metafoor van de ijsberg mogelijk niet aansluit bij jouw beeldvorming, bieden we hieronder nog een aantal soortgelijke voorbeelden die ongeveer hetzelfde bedoelen.

“Ik vergelijk een sociaal hoog functionerend iemand met autisme, zoals ikzelf, wel eens met een zwaan. Als je zo’n dier gracieus door het water ziet glijden, denk je er niet aan hoe hard de poten ondertussen onder het wateroppervlak peddelen, om dat mogelijk te maken…”

Prachtig interview, met verhelderende inzichten.

Je kunt het interview verder lezen via de volgende link: http://cult.tpo.nl/2017/06/14/diederikweve-en-claudette-verschut-shell/

Ervaringsdeskundige Laura leverde tijdens haar stage fantastisch werk af. Haar baas zag dat ze het prima kon. Onzichtbaar had Laura echter problemen met de druk die steeds groter werd en gaf mondeling haar grenzen aan.

Ze vroeg hier zelfs specifiek om een gesprek op afspraak. Omdat er aan de buitenkant niets te zien was, wuifde haar baas het weg. Een paar dagen later viel Larissa volledig uit. Ze werd overschat op basis van de signalen die ze ‘boven water’ liet zien.

Een leerkracht krijgt op latere leeftijd de diagnose autisme. Tot dan was het een carrière met veel geploeter en moeite met de aansluiting op de leerlingen. Tijdens de psycho-educatie vielen alle spreekwoordelijke puzzelstukjes op zijn plek.

Het blijkt dat de leerkracht weinig congruent overkomt, wat inhoudt dat zijn gezicht altijd op een neutrale stand staat ongeacht hoe hij zich voelt. Dus als hij zegt blij te zijn is het verwarrend voor veel leerlingen die geen blijdschap observeren, evenzo dat als hij zegt dat hij boos is.

Met behulp van de psycholoog ontdekt hij hoe hij bewust-bekwaam zijn mimiek kan meebewegen met zijn emoties. Sinds hij dat doet, lukt het beter om aan sluiten bij de groep, veiligheid te bieden. Eindelijk komen zijn andere kwaliteiten als structuur, voorspelbaarheid en eerlijkheid naar voren en wordt een goed gewaardeerde docent.

Deze jongedame met autisme biedt heldere uitleg over de onzichtbaarheid van autisme, de gevolgen en de wrijving in contact met anderen.

 

Niemand kan het zo goed uitleggen als de ervaringsdeskundige zelf.

In onderstaand filmpje, leggen kinderen met ADD en ADHD, hun docent uit hoe hard ze onzichtbaar aan het werk zijn.

ADD en ADHD hebben veel raakvlakken met autisme. Wil je hier meer oer weten? Kijk dan eens naar de verdiepende training rondom comorbiditeit.

 

Onderzoek de mogelijke oorzaken van gedrag in het dagelijks leven en herken de beeldtaal die overal om je heen gebruikt wordt. Zoals in het bijgaande voorbeeld van de NOS site:

Bij sommige mensen is de onderliggende emotie meer zichtbaar, zo vertelt sportverslaggever Menno Pot over Louis van Gaal.

 

“En ja, hoewel Van Gaal vaak nukkig gedrag vertoont op televisie, kan hij wel zeker een warme en vriendelijke kant van zichzelf laten zien. Ik heb bij hem altijd het idee dat de emoties heel dicht onder de oppervlakte zit.”

Geef een reactie