10 students

Informatie over de e-learning:

Autisme in het verkeer

Welkom bij de E-learning 'autisme in het verkeer'

Beste cursist.
Deze E-learning sluit aan op de introductie E-learning.
Het is dan ook noodzakelijk dat je deze eerst volledig afsluit, inclusief de tekst onder de uitklapbalken!

Doelstelling van deze E-learning:

We willen jou ondersteunen in een optimale begeleiding van leerlingen met autisme die graag het rijbewijs willen behalen voor een auto, vrachtwagen of motor. We streven ernaar om jouw bewustzijn van de andere informatie- en prikkelverwerking, te vergroten op het gebied van:

 • herkenning van verschillende aandachtspunten die er kunnen spelen in het verkeer;
 • meer inleving in en begrip voor de impact van autisme;
 • een realistischer beeld over ontwikkelingsmogelijkheden en ondersteuningsbehoeften;
 • invloed kunnen uitoefenen om draagkracht te vergroten en draaglast te verkleinen;
 • ontdekken wat dit van jou als instructeur vraagt op het gebied van communicatie, grondhouding en handelen;
 • waarbij we nu al zeker weten dat we onvolledig zullen zijn, want autisme is zo divers en er zijn zoveel zaken om te benoemen, dat we hooguit een eerstvolgende stap kunnen betekenen naar een autismevriendelijke aansluiting!Suggesties voor aanvullend informatie zijn van harte welkom!

Hoe bieden we deze E-learning?

Deze E-learning is net als de introductie E-learning opgebouwd uit verschillende lessen. In totaal vind je in de E-learnings informatie over 4 gebieden:

Hierin kun je het volgende terugvinden:

 • We sluiten hierbij aan op tekstgedeeltes uit de introductie-training, die we voor de context hier en daar herplaatsen in deze grijze kleur.
 • We bieden theorie, vragen, opdrachten en reflectiemomenten.
 • Onze tip zou zijn om je bevindingen, antwoorden, vragen voor ons en reflecties te noteren in je aantekeningen. Uit divers onderzoek blijkt dat dit de beste leermethode is. Dan heb je het ook nog helder als we koppelingen hiernaar maken tijdens de trainingsdag.
  Je aantekeningen blijven voor jezelf en zijn niet noodzakelijk voor het certificaat.
  Jij kiest uiteindelijk wat je ermee wilt doen.
 • We bieden praktische tips rondom de communicatie en begeleiding vanuit eigen ervaring, vanuit onderzoek en een belangrijke bron; de heldere brochure YES I DRIVE!, geschreven door twee onderzoekscentra van de Universiteit Hasselt: het Instituut voor Mobiliteit van de School voor Mobiliteitswetenschappen en het Rehabilitation Research Center van de Faculteit Geneeskunde en Levenswetenschappen.
 • Op de trainingsdag verdiep je je inzicht in de theorie, krijg je ervaringen waarmee je de impact van autisme aan den lijve ervaart, oefen je met nieuwe vaardigheden en ontdek je aanvullende praktische handvatten voor tijdens de rijlessen, het theorie-examen en rijexamen.

Toegang tot de e-learning

Je kunt deze e-learning op je eigen moment volgen, tussentijds onderbreken, de lessen terugkijken en tot een maand na de presentatie inkijken.

Deze e-learning heeft twee lagen:

 1. Eerste laag met basiskennis:
  De eerste laag geeft essentiële basisinformatie die je nodig hebt voor de presentatie. Deze informatie is gemaakt op MBO niveau. Iedere deelnemer neemt deze informatie door voorafgaand aan de live-presentatie.
  Wij adviseren om eerst de gehele e-learning te volgen, om hierna nog eens met alle rust de verdieping door te nemen.
 2. Tweede laag met verdieping:
  De tweede laag bevindt zich onder de eerste laag en open je door te klikken op de button onder de basisinformatie. De buttons hebben verschillende titels, zoals  -verdieping – voorbeelden – bron -etc. De informatie die tevoorschijn komt bevatten verdere onderbouwing, uitzonderingen, kritische noten, aanvullende informatie, koppelingen naar andere informatie, reflecties, aanvullende voorbeelden en (wetenschappelijke) bronnen.
  Deze informatie is een gratis bonus; een mix van informatie op MBO, HBO en universitair niveau, vormt geen onderdeel van de accreditatie en het certificaat.

Wie zijn wij?

Ontdek Autisme is een trainingsbureau, dat streeft naar meer begrip voor elkaar. De organisatie is opgericht door Jasper Kok-Roosjen, autismecoach, trainer en schrijver van deze online training. Jasper werkt intensief samen met ervaringsdeskundige (trainers). Samen met ervaringsdeskundige en autisme-expert Marian Bruijnzeels bracht hij de informatie uit deze en andere trainingen bij elkaar. Leer ons en onze collega’s kennen via deze link.

Onze visie:

Wij zijn ervan overtuigd dat mensen meer zijn dan wat wij in eerste instantie zien aan gedrag, vaardigheden en eventuele vastgestelde ‘diagnose’. Daarom verwijzen wij graag naar de ijsberg als metafoor; boven water zie je alleen een kleine top, maar onder water is er onzichtbaar een veel groter stuk. Ieder persoon is anders en heeft zijn/haar eigen unieke onzichtbare prikkel- en informatieverwerking, wensen, kwetsbaarheden en talenten. We helpen je graag om met een open en nieuwsgierige blik te kijken, zodat je met maatwerk kunt aansluiten.

Onze missie:

Met Ontdek Autisme willen we de kloof tussen mensen met en zonder autisme overbruggen. In onze werkwijze geven we ruimte voor de unieke kwaliteiten van elk individu.
Ons aanbod rust op drie pijlers. Met Ontdek Autisme willen wij:

 • De kennis over autisme verbreden en verdiepen
 • Werken aan een respectvolle grondhouding en gelijkwaardige communicatie
 • Vaardigheden aanleren om op maat balans te vinden

Doe je mee?

Voorleesfunctie:

Met een paar handelingen kun je een voorleesfunctie toevoegen aan je Google Chrome-browser. Klik hier voor een goede uitleg of klik hier de extensie ReadAloud te downloaden. Deze extensie leest de tekst op de webpagina met een computerstem voor.

YouTube – Nederlandse vertaling:

We gebruiken regelmatig YouTube filmpjes ter ondersteuning van de uitleg. Vaak is deze ook in de Nederlandse vertaling mogelijk, als dit bij jou nog niet automatisch ingesteld is, kun je dit zelf instellen met behulp van deze uitleg.

Bronnen en dankwoord:

In deze reader vind je ontwikkelde hulpmiddelen, modellen en teksten van de projectgroep Vanuit Autisme Bekeken (VAB), opgezet door het ministerie van VWS en OCW. We zijn hen dankbaar voor de toestemming om hun materiaal te mogen delen. Bij letterlijke overname van teksten vind je de bron onderaan de pagina vermeld.
Hiernaast gaat onze dank uit aan naar alle genoemde bronnen, collega’s, vrijwilligers, die ons dagelijks inspiratie, inzicht en feedback geven.
Tot slot willen we de cursisten bedanken die ons voorzien hebben van feedback en ons geholpen hebben met tips en vragen. Als jij ook een tip ter verbetering hebt, lezen we deze graag. Op iedere pagina kun je je op- en aanmerkingen melden, via een speciale link onderaan de pagina. Zo werken we samen werken aan meer begrip voor elkaar!

Copyright & auteursrecht:

Deze e-learning is met zorg, aandacht en nuance voor jou als deelnemer gemaakt. We zijn trots op het resultaat. Om de vele gemaakte uren en hoge ontwikkelingskosten van de e-learning terug te kunnen verdienen zijn we zuinig op de inhoud, onze stijl van schrijven en creatieve invalshoeken.  De e-learning is hierom enkel bedoeld voor deelnemers aan onze ‘live’ of ‘online’ presentatie. Het is niet toegestaan om de toegangscode te delen met anderen. Houd er hiernaast rekening mee dat onze zelf geschreven teksten en afbeeldingen auteursrecht en copyright hebben!
Onze afbeeldingen mogen enkel in zijn origineel gedeeld zonder bewerkingen met bronvermelding van ontdekautisme.nl

Hoe start je?

Deze training is opgedeeld uit drie delen. Klik op ‘ga verder’ onderaan deze pagina, of klik bovenaan deze pagina op het subkopje  ‘lessen’, zoals hieronder afgebeeld op de foto.

Wij wensen je veel inspiratie toe en een prettige wederzijdse aansluiting.

Groeten, mede namens de (ervaringsdeskundige) trainers,

Jasper Kok-Roosjen
Oprichter Ontdek Autisme, autismetrainer en coach
info@ontdekautisme.nl
06 47 37 47 73

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

 

Wil je meer weten?

Stuur een app, bel of maak gebruik van ons contact-formulier
06 47 37 47 73
info@ontdekautisme.nl
Werkdagen van 09:00 – 17:00

Wat krijg je bij deze e-learning?

 • Onbeperkt toegang tot:
 • 36 online te volgen lessen
 • 3 video’s

Kosten van deze e-learning

De kosten zijn een eenmalig bedrag
van € 75,-

Bekijk de e-learning

Aanvullende trainingen

 • Autisme in het verkeer
 • Autisme in de werkomgeving
 • Autisme in het onderwijs
 • Autisme en een verstandelijke beperking
 • Balansmeter

Over ons

 • Wie zijn wij? Welke missie hebben wij?
 • Dankwoord
 • Onze visie
 • Voorleesfunctie

Docent:

€75,00

Geef een reactie