49 students

Studeren met autisme

Ontdek de impact van autisme

Vergroot je invloed op de ontwikkeling en doorstroom van studenten

E-learning, webinars & live workshop
Flexibel leren waar en wanneer jij wilt
Eenmalig en gratis registreren
Vergroot je inzicht en begrip
Ontworpen met ervaringsdeskundigen
Samenwerking met het Studiesuccescentrum

Wil jij het verschil maken voor jouw studenten? Registreer je eenmalig voor het gehele programma 'Studeren met autisme'!

Gebruik je Windesheim mailadres om de vragen over je domein en opleiding te openen.
Opleiding *
x
x

Inhoud programma

13% van de studenten heeft een studiebeperking

Bij Windesheim studeren circa 2.700 studenten met een functiebeperking, dit is 13% van het totaal. Deze groep van ongeveer 350 studenten is gevarieerd en hebben leerstoornissen (bijv. dyslexie), chronische ziektes, psychologische en aangeboren neurobiologische aandoeningen (bijv. autisme en ADHD). Om hen optimaal te laten studeren is maatwerk nodig, want een standaard aanpak werkt onvoldoende. Soms volstaat iets kleins, maar soms is een flinke aanpassing nodig. Wat iemand specifiek nodig heeft is keer op keer anders, want geen persoon met autisme is hetzelfde. Voor deze studenten, kun jij het verschil maken!

 

Programma gemaakt voor onderwijsprofessionals

Speciaal voor Windesheim hebben we in samenwerking met het Studiesuccescentrum een programma ontwikkeld om je inzicht te vergroten in studenten met autisme. Door je eenmalig aan te melden, krijg je flexibel en zonder kosten toegang tot de volgende onderdelen:

 • E-learning ‘Studeren met autisme’: bestaand uit 5 modules en is inclusief naslagwerk
 • Webinars: over verschillende onderwerpen, waar ervaringsdeskundigen aan het woord komen
 • Live workshop: het Autisme Belevingscircuit
 • Papieren naslagwerk: dit wordt naar je huisadres opgestuurd na het doorgeven van je adres
 • Vraag & antwoord: individueel 20 minuten gesprek

Met behulp van het programma vergroot je je invloed op de doorstroom van studenten met een functiebeperking.

 

Wat leer je?

 • Vergroot je inzicht! Over de invloed van een andere informatie- en prikkelverwerking
 • Beleef de impact! Welke impact autisme heeft in het dagelijkse leven en het onderwijs
 • Ontdek praktische tips! Voor het begeleiden van studenten met een kwetsbaarheid
 • Leer relaties herkennen! Ontdek de relatie tussen autisme en andere belememeringen
 • Krijg grip op mogelijkheden! Handvatten en praktijkvoorbeelden rondom oplossingsgerichte mogelijkheden
 • Vergroot de doorstroom, verklein uitval! Inzicht in hoe je de studievoortgang ondersteunt met vertrouwen en veiligheid
 • Krijg meer voldoening en plezier! Wij geloven dat een ‘leven lang leren’ een bijdrage levert aan meer voldoening en plezier in je werk

 

Meer informatie

Wil je meer informatie over het programma? Kijk dan bij de verschillende tabbladen. Hierin vind je uitgebreide informatie per onderdeel. Heb je vragen? Neem een kijkje of deze vraag is opgenomen bij onze veelgestelde vragen of neem contact met ons op.

Interesse gewekt? Meld je dan hier aan!

Algemeen

De e-learning bestaat uit vijf modules. De eerste drie modules zijn chronologisch opgebouwd. De laatste twee modules zijn aanvullend en kunnen los van elkaar worden doorgenomen. De lessen bevatten tal van video’s, voorbeelden, opdrachten en praktische tips. Kortom: leerzaam, leuk, praktisch en afwisselend!

Ons papieren naslagwerk bevat een samenvatting van de e-learning met modellen, tips en werkbladen. Lees bij de FAQ hoe je deze toegezonden kunt krijgen.

 

Module 1:

In deze module leer je meer over de praktische mogelijkheden van deze e-learning. Daarnaast bieden we je inhoudelijke basiskennis over autisme en handige modellen voor het herkennen van ontwikkelingsmogelijkheden. Ook nemen we je mee in een ervaringsverhaal van één van onze ervaringsdeskundigen. Dit doen we door middel van filmpjes, waaraan we samen de theorie gaan koppelen. Tot slot leggen we uit aan welke signalen je autisme zou kunnen herkennen en hoe een diagnose tot stand komt.

 

Module 2:

Deze modules geeft theoretische verdieping over autisme, zoals: de veelgebruikte termen, verklaringsmodellen, methodes en een praktische koppeling naar handvatten. Je ontdekt meer over eventuele ondersteuningsbehoeften en kansen bij studenten met een kwetsbaarheid.

 

Module 3:

In deze module bieden we een koppeling van de informatie naar de praktijk. Je ontdekt de impact op de studietijd en krijgt tips over hoe aan te sluiten op de persoon met autisme. In deze module zitten ook verschillende oefeningen, waardoor jij op een leuke en praktische manier je vergaarde kennis kunt testen.

 

Module 4:

In deze module vind je de bijlagen, waarin je modellen, checklists, handige tips en overige aanvullende informatie kunt vinden.

 

Module 5:

In deze module bieden we bonuslessen aan. De eerste drie modules bevatten voor sommige deelnemers al veel informatie, maar er komt elke dag nieuwe informatie over autisme bij. Via de bonuslessen bieden we je de meest actuele informatie, zoals nieuwe artikelen en onderzoeksresultaten. Daarnaast beantwoorden we in deze bonuslessen de vragen uit de webinars.

Webinar 1 – Studeren met autisme

Datum: Woensdag 9 maart 2022 van 20.00-22.00

Studenten met autisme hebben een andere informatie- en prikkelverwerking die niet altijd direct zichtbaar is. Tijdens dit webinar behandelen Jasper, Jasper en Pepijn de onzichtbare impact van autisme. Je luistert, ontdekt samenhang met ervaringsverhalen en oefen met een korte casus. Zo krijg je meer overzicht tussen de theorie uit de e-learning, ervaringen en verhalen. Aan de hand van de praktische tips krijg je direct meer grip op je communicatie met studenten met autisme of een andere kwetsbaarheid.

Sprekers:

 • Jasper Kok-Roosjen; oprichter van Ontdek Autisme, verbinder en trainer
 • Pepijn Gansevles; ervaringsdeskundige spreker, bekend uit de e-learning
 • Jasper Wagteveld; ervaringsdeskundige spreker, bekend van tv en verschillende nieuwsmedia, zoals ook dit artikel.

 

Jasper Wagteveld, Pepijn Gansevles en Jasper Kok-Roosjen (van links naar rechts)

Webinar 2 – Vergroot je grip op de prikkelverwerking

Datum: Woensdag 13 april van 19.30-21.30

Tijdens dit webinar vergroot je je grip op de prikkelverwerking bij studenten met autisme. We brengen samenhang aan tussen verschillende autisme-specifieke problemen, onzichtbare behoeften en mogelijkheden. Zo krijg je meer inzicht in stress, overprikkeling, ontwikkelingsmogelijkheden en levensplezier.

Sprekers:

 • Jasper Kok-Roosjen; oprichter van Ontdek Autisme, verbinder en trainer
 • Bertold Bijkerk; ervaringsdeskundige, bekend uit deze e-learning
 • Monique de Clerck; trainer met ervaringsdeskundigheid, auteur van de e-learning & eigenaar van de website MijnAutisme.nl

 

Ervaringen van anderen:

“Een ieder hing aan de lippen van de ervaringsdeskundigen.”
Anna de Munck – Praktijkschool

Jasper

Bertold

Monique

Webinar 3 – De Balansmeter; hulpmiddel voor stress-regulatie

Datum: Dinsdag 24 mei van 20.00-22.00

Een concreet webinar waardoor je de fases van de Balansmeter leert herkennen, zodat je deze proactief kan inzetten voor meer evenwicht tussen in- en ontspanning.

Sprekers:

 • Jasper Kok-Roosjen; Oprichter van Ontdek Autisme, verbinder en trainer
 • Marian Bruijnzeels; Ervaringsdeskundige, autisme-expert en co-creator van de Balansmeter
 • Jorn van der Veen; Ervaringsdeskundige

 

Ervaringen van anderen:

“Ontdek Autisme heeft weer nieuwe inzichten gebracht in de prikkelverwerking bij mensen met autisme. Maar ook het inzicht in mijn eigen prikkelverwerking, welke type prikkelverwerker ben ik, welk type zijn die andere mensen met of zonder autisme en hoe beïnvloed dat onze relatie, vond ik zeer waardevol. Ik word er blij en enthousiast van hoe goed het Jasper lukt om de verbinding te maken tussen de deelnemers, theorie en de ervaringsdeskundigen. Het was een mooie, interessante en leerzame dag!” 
Erna Dogger – autismecoach

Jasper

Marian

Jorn

* Workshop uitgesteld

Beste deelnemers, het Autisme Belevingscircuit is momenteel uitgesteld. Er komt op een later moment een nieuwe datum.

Trainers:

 • Jasper Kok-Roosjen; Oprichter van Ontdek Autisme, verbinder en trainer
 • Ervaringsdeskundige 1*
 • Ervaringsdeskundige 2*

 

Wat is het Autisme Belevingscircuit (ABC)?

Het ABC is een praktische en doelgerichte workshop. Deelnemers ervaren welke impact autisme kan hebben op het dagelijks functioneren. Je gaat aan de slag met de opdrachten uit het circuit. Elke opdracht geeft een indruk van hoe mensen met autisme de wereld zouden kunnen ervaren. Je ervaart wat een intense prikkeling van je zintuigen met je doet, en hoe je reageert als de omgeving niet aansluit bij jouw eigen manier van denken. Dit confronteert je met je eigen denkpatronen en opvattingen en geeft je inzicht in belastbaarheid en (on)mogelijkheden.

We werken samen met ervaringsdeskundige trainers, die met eigen voorbeelden komen en je blik verruimen. Uiteraard sluiten we aan bij de diversiteit van onze deelnemers en de mensen met autisme voor wie zij komen.

 

*Nader te bepalen

Individueel gesprek

Grote kans dat je behoefte hebt aan verduidelijking of dat jij iets wilt vragen. Wij hebben hiervoor diverse opties in de e-learning, zoals: het forum, het tips en tops formulier en de optie om ons te mailen via info@ontdekautisme.nl. Denk daarnaast ook aan het Studiesuccescentrum van Windesheim zelf, zij zijn immers de best scorende van het land!

Als deelnemer van dit programma, mag je ook individueel een gesprek aangaan. Het gesprek gaat via (beeld)bellen. Per deelnemer hebben we 20 minuten ter beschikking gesteld. In dit gesprek bieden wij maatwerk en kunnen wij je uitleg geven over onze modellen, maar ook ingaan op een vraag over een student, jezelf of een naaste. Elke autisme gerelateerde vraag is oké. Mail ons via info@ontdekautisme.nl met een aantal data-voorstellen, zodat we samen een gesprek kunnen inplannen.

Klik hier om je aan te melden voor het gehele programma. Als deelnemer kun je flexibel aansluiten bij de verschillende onderdelen van het complete programma.

Je registratie werkt enkel in combinatie met een mailadres van medewerkers van Windesheim en is volledig gratis.

 

Ervaringen van anderen

Ik hoor van deelnemers telkens terug hoeveel meerwaarde en diepgang de ervaringsdeskundigen geven. Daar zijn ze erg blij mee!” – Miranda Graziano, adviseur ROC Academie (ROC van Twente)

“De training heeft mij heel veel eyeopeners gegeven. Ze lieten mij onder andere zien wat ik doe als docent. We geven sommige studenten, onbedoeld, continu het gevoel van afkeuring. En dat kan niet, want iedereen moet gewoon kunnen zijn zoals hij, of zij is.” – Raoul Notté, Researcher (Haagse Hogeschool)

Veelgestelde vragen

Kan ik meedoen als ik niet bij Windesheim werk?

Sorry, wanneer je niet werkt bij Windesheim kan je niet meedoen met dit specifieke programma. Het is op maat gemaakt voor Windesheim. Deelname aan de webinars en workshops is voorbehouden aan medewerkers van Windesheim.

Meld je aan voor ons vergelijkbare programma!

Uiteraard hebben we wel informatie voor jou. Meld aan voor ons vergelijkbare programma voor individuele inschrijvers, met een vergelijkbare e-learning en webinars. Via deze link kun je je hiervoor (in de toekomst) als particulier of met een groep – met korting – aanmelden.

Behoefte aan maatwerk?

Wil jij ook werken aan gelijke kansen voor studenten met een kwetsbaarheid? Wij vertellen je graag meer over onze mogelijkheden. Mail ons voor meer informatie via info@ontdekautisme.nl.

Hoe kan ik mij aanmelden voor de e-learning?

 1. Bovenaan de pagina, onder de groene banner, kun je je aanmelden.
 2. Vul je gegevens in
  • Je mailadres, domein en opleiding dienen correct ingevuld te worden. Vul je domein in via het keuzevenster.
  • Let op dat je het e-mailadres gebruikt van de hogeschool, voor gratis deelname.
 3. Meld je aan via de knop ‘Registreer’. Na het registreren ontvang je een verificatielink naar de e-learning.
 4. Klik op de afbeelding van de eerste module en starten maar!

Wat zijn de duur en de kosten van de e-learning?

De e-learning en de rest van het bijbehorende programma zijn gratis voor Windesheim medewerkers.

Hoe lang jij over deze e-learning doet, is naar eigen wens in te vullen. Je kunt leren waar en wanneer jij wilt. De e-learning bestaat uit een basisdeel en een verdiepend deel. Hierdoor kun je zelf kiezen of jij genoeg hebt aan de basis of extra tijd wil besteden door middel van de verdieping.

Hoe kan ik deelnemen aan de webinars en/of workshop?

Webinars

Om deel te nemen aan een webinar, dien je eerst een account aan te maken. Volg hiervoor de beschrijving voor het aanmaken van de e-learning. Twee weken voorafgaand aan het webinar ontvang je per mail een link voor het webinar.

 

Workshop

Om deel te nemen aan een workshop, dien je eerst een account aan te maken. Volg hiervoor de beschrijving voor het aanmaken van de e-learning.

Begin maart krijg je vervolgens een uitnodiging voor de workshop toegezonden. Hierin staat hoe je jezelf actief kan aanmelden voor de procedure.

Hoe ontvang ik het naslagwerk?

Om het naslagwerk te ontvangen, dien je eerst een account aan te maken.

Volg hiervoor de beschrijving voor het aanmaken van de e-learning. Vervolgens krijg je binnen 10 dagen een mail met de vraag of je het naslagwerk toegezonden wilt hebben. Je kunt je adres vanaf dan geven. Daarna krijg je het toegestuurd via de post op het adres dat je hebt ingevuld. Indien je geen naslagwerk wilt, hoef je dit niets te doen.

Hoe kan ik een individueel gesprek aanvragen?

Om deel te nemen aan een individuele vraag, dien je eerst een account aan te maken via de beschrijving voor het aanmaken van de e-learning. Na het volgen van de e-learning kun je ons mailen voor een afspraak via info@ontdekautisme.nl.

Wie organiseert het programma?

 

Het programma is ontwikkeld door Ontdek Autisme, in samenwerking met het Studiesuccescentrum van Windesheim.

Ontdek wie we zijn, wat we willen bereiken en wat we doen.

 

We ontmoeten je graag en zijn benieuwd naar je vragen, voorbeelden, tips en tops. Je kunt je hier aanmelden.

 

Autismevriendelijke groet,

Jasper Kok-Roosjen (oprichter Ontdek Autisme, trainer en auteur)
& Monique de Clerck (trainer met ervaringsdeskundigheid, auteur & eigenaar van de website mijnautisme.nl)

 

     

Vragen?

Stuur een app of e-mail, bel of maak gebruik van ons contactformulier.
Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 09:00 – 17:00

Wij kijken uit naar jouw bijdrage. Meld je hier aan!

€25,00